Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » Irány a jég, de csak megfontoltan!

Irány a jég, de csak megfontoltan!


A szabadtéri sportok szerelmeseit a hideg sem tartja a lakásban. Sokan indulnak útnak és választanak egy-egy folyót, tavat, majd húznak korcsolyát. A fagyott felületek csábítóak, de kockázatot jelentenek azok számára, akik rájuk merészkednek.
Irány a jég, de csak megfontoltan!

Fontos tudnivalók a jégre lépéssel kapcsolatban

A legfontosabb, hogy mielőtt fagyott vízfelületre lépnél, megbizonyosodj arról, hogy a jég elég vastag ahhoz, hogy elbírja a súlyod. Érdemes tudni, hogy a hirtelen hőmérséklet-változások gyengíthetik a jeget, a lehullott hó pedig elfedheti a lehetséges veszélyeket. A jég nem mindenhol egyforma vastagságú, így csak az e-célra kijelölt területeket szabad használni. Ezeket a helyeket általában figyelik és rendszeresen karbantartják.


Van néhány dolog, amit még érdemes szem előtt tartani:


- Viselj megfelelő felszerelést, öltözz melegen, rétegesen!


- Mellőzd az alkohol fogyasztását, mert a jégen is ronthatja az ítélőképességet és a reakcióidőt, növelve a balesetek kockázatát!


- Mindig biztonságosabb egy baráttal vagy egy csoporttal a jégre merészkedni. Ha valaki például elesik, a többiek a segítségére lehetnek, ha szükséges.


- Ha mégis olyan területre merészkedsz, amely nem biztonságos, hasznos lehet egy pár jégcsákány.Mit tegyél, ha beszakad alattad a jég?

A jó tanácsok között az is szerepel, hogy maradj nyugodt, ha megtörik a jég és beleesel a vízbe.

Sőt, a menekülés egy módjára is akad tanács, mely így hangzik: Tartsa a fejét a víz felett, forduljon abba az irányba, ahonnan jött és kapaszkodjon meg a jég szélében. Rúgjon a lábaival és lökje ki magát a vízből, majd csússzon el a lyuktól...


Ilyen helyzetben szerintem nagyon kevesen képesek józanul gondolkodni, mint ahogyan jégcsákány is keveseknél van, ráadásul a hideg víz miatt más problémák is adódhatnak, így mindig legyél óvatos!

Ha nem vagy biztos abban, hogy a jég biztonságos, inkább ne kockáztass!


Hazánkban több városban állítottak fel műjégpályát, érdemes azokat is kipróbálni!
Írta: Nala24, 2024. január 21. 09:35
Fórumozz a témáról: Irány a jég, de csak megfontoltan! fórum (eddig 4 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook