Tud valaki valami biztosat a Crohn-betegségről? (tudásbázis)
Lehet :)
De nekem is van amikor hígabb a széklet, és igen mindig van oka. Pl. sok-sok gyümölcs :)
Fiam is kileng néha...egyetemi élet....de nagyságrendekkel jobb mint paleo előtt. Nincs rohangálás, normális rendszerességű széklet...bár néha hígabb.
És köszönöm a jókívánságot az ő nevében is :D
Jó egészséget kívánok a fiadnak! Ha lehet, gyógyulást...
Ha híg, akkor még most is van olyan étel, ami nem neki való.
Én azért belenéznék ilyenkor a vcs. szerinti diétába, hátha ott található a megoldás.
A célhoz mindig több út vezet és mindegyik lehet jó! :)
Értem én :D
A személyre szabottság is nagyon igaz!
Van aki lusta ezt kitapasztalni. De az is igaz, hogy van ami nem rögtön okoz panaszt. Az én fiam pl. ilyen. Konkrét panaszt gyakorlatilag csak a tej, tejtermékek okoztak. Minden mással el volt.
Volt wc-re rohangálás, de fájdalom nem...evett is mindent.
Majd jött a műtét. Most teljesen tünetmentes...néha hígabb a széklet, de ez nem beteg embernél is előfordul.
Mindenki más és én sem veszem szentírásnak. Szendi blogjában is találok sok hasznos tanácsot.
Az "A" hízik a vörös hústól. Ritkán veszek, mert mi nem is vagyunk oda érte.
A lektinek általában vércsoport specifikusak.
A "B"-seknek pedig a csirke nem ajánlott.
Ezeket csak akkor tudja meg az ember, hogy igaz vagy sem, ha kipróbálja. :)
"Személyre-szabottan meg kell találni a betegséget súlyosbító lektinek fogyasztását."
Nnna ezt "jólmegasszontam" :DD
Szóval azokat az ételeket kell megtalálni amelyek a tüneteket okozzák és jó messzire el kell kerülni.
Az én fiam speciel B-s, és nem igazán érintett meg a vércsoport diéta.....
Az nem árthat, ha no gabona, no lektinek :D Nem válogatni... mind elhagyni :D
A párom pl. A-s, és csudajól megemészt mindenféle vörös húst :D
Mindenkinek más okoz bélgyulladást. Pl. a stressz.
"0" vcs-aknál pedig bizony főleg a búza.
Ezért mindenki mástól is gyógyul meg.
Személyre-szabottan meg kell találni a betegséget súlyosbító lektinek fogyasztását. (nem könnyű, de nem lehetetlen)
Mindenki másféle húst tud jól megemészteni.
Az "A" vércsoportúaknak kevés a gyomorsava a vörös húsok megemésztéséhez.
A legtöbb Crohn beteg "0"vcs-ak között van :(
Igazad van! de húsra szükség van, akkor tapasztalja ki, hogy neki melyik felel meg. De kell. Bár te is csak szüneteket írtál, az úgy teljesn korrekt :D
Leginkább akkor okoz egyébként gyulladást, ha pang a belekben....de ha nem eszik mellé hülyeségeket (tészta-krumpli) amik megakadályozzák a normál emésztést, akkor nem igazán okozhat gondot. De tényleg mindenki másképpen reagál, pláne ha Crohn-os.
A hús sokszor gyulladást okoz!
Nem mindenkinek tesz jót!
Mindent ki kell tapasztalni.
A paleo is jó.
Nem kell kimutatni, meg kell tapasztalni.
Nem is kell megnézni....lehet nem tudják kimutatni. Tejet és gabonát elhagyni!
Hús nyugodtan mehet.
Fiam paleozik-egy éve tünetmentes, gyógyszerek nélkül.
Érdemes kipróbálni a vércsoport szerinti diétát.
+megnézetni nincs-e glutén vagy laktóz érzékenység.
A húst is érdemes lehet néha mellőzni.
Itt nézz utána:
A Crohn betegség
A Crohn-betegség (M. Crohn) az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége. Általában a fiatalokat érinti, de nem ritka gyermekkorban és idős korban sem. Nevét egy amerikai belgyógyász, Burrill Crohn után kapta. Az emésztőrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbélet együttesen.
Kialakulása
Tünetek
Szövődmények
Bélen kívüli szövődmények
A betegség pontos oka ismeretlen
Az elmúlt évek kutatásai alapján úgy vélik, hogy a betegség ugyan nem örökletes, de létezik egy bizonyos genetikai fogékonyság, melynek következtében a bélnyálkahártya ellenállóképessége csökken. Az immunrendszer működésében zavar támad, nem ismeri fel a bélflórát alkotó saját baktériumokat, így azok ellen védekező reakciót indít be, ami bélkárosodáshoz vezet. A bélbaktériumok a gyulladás fenntartásában fontos szerepet játszanak. A betegség eredetéről egyéb hipotézisek is napvilágot láttak.
Crohn betegség
Műtét esetén a betegnek tudnia kell, hogy csaknem minden tekintetben az átlagember életmódját folytathatja. Sikeres műtét megszabadítja a hasi fájdalom, fogyás, hasmenés, a rákos elfajulástól való félelem, az állandó kezelés és a vizsgálatok terhétől. Keresse olyanok ismeretséget és társaságát. akik hasonló műtéten már átestek. A betegség lefolyását, szövődményeit, kimenetelét illetően nagy jelentősége van annak, hogy a beteg hogyan viszonyul betegségéhez, orvosához. Fegyelmezett, együttműködő magatartás, a lehetőségekhez képest normális életvitel, a mindennapos élettel és a többi emberrel való szoros kapcsolat a tartós tünetmentességet, az eredményes gyógykezelést elősegítik.
Megjegyzések
Kérjük keressék fel a több ezer hozzászólást tartalmazó Crohn-Colitis Fórumot!
{ Az oldal tetejére }
Előfordulás
A Crohn betegségben általában az ileum betegszik meg, ennek aránya 35%-os, míg esetek 20 százalékában csak a vastagbél érintett. A megbetegedések kb. 45%-ában mind az ileum, mind pedig a vastagbél érintett.
Elterjedtség
A Crohn betegség a fehérbőrű népesség körében gyakori. Az askenázi zsidó népcsoportban előfordulása kiugróan magas.
Tudta-e, hogy?
Lengyelországban más neve van a betegségnek, mivel egy lengyel kutató már jó 30 évvel Burrill Crohn előtt felismerte. Náluk Lesniowski-Crohn-féle betegségnek nevezik.
Híres IBD-betegek
Egy krónikus betegséggel nem könnyű együtt élni. Ezeknek a csillagoknak, sportolóknak sem, mégis megmutatták társaiknak, hogy az IBD-ben szenvedők is élhetnek teljes életet. »
Ajánlott cikkek
Dr. Kovács Ágota:
A gyulladásos bélbetegségek
Wikipedia: Crohn's Disease
Wikipedia: Ulcerative colitis
Itt meg nagyon sok minden nagyon sok mindenről a betgséggel.
Remélem még nem biztos a dolgod... Nem egyszerű...
..hogy car ügy.
tudom komolyabb téma, itt is találsz a Hoxán róla, és a googleben is sok cikkben boncolgatják.
További ajánlott fórumok:
- Eldobni a régit, a biztosat, az új, bizonytalanért?
- Anyajegy vizsgálatkor 100%-osan biztosat mutat a dermatoszkóp?
- Ki tud arról valami biztosat, hogy hova kerülnek a felvásárlóknak eladott kiskutyák?
- Elhagyni a biztosat a bizonytalanért? De ha a másik az igazi?
- Holnap, (2009.06.27.) tényleg minden Áfa mentes lesz a Saturnban? Hallott erről valaki, valami biztosat?
- Dietetikust keresek Crohn-betegségre