Főoldal » Receptek » Nassok, sós finomságok receptjei » Töpörtyűs pogácsa recept

Töpörtyűs pogácsa recept

A Töpörtyűs pogácsa hozzávalói:
A tésztához:

70 dkg liszt,
30 dkg tepertő,
5 dkg sertészsír,
2 dkg élesztő,
2 db tojássárgája,
1 dl száraz fehérbor,
1,5 dl tej,
őrölt bors,
só.

A szóráshoz:

10 dkg liszt.

A kenéshez:

1 db tojás.


A Töpörtyűs pogácsa elkészítési módja:
A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 20 g lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertős tömeget, a füleket a tepertős tömegre hajtjuk, kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük.


Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei


A töpörtyűs pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook