Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Diéta & Fitness témák » Nincs tökéletes testem és mégis szeretem magam! cikk

Nincs tökéletes testem és mégis szeretem magam!


A testkép az ember gondolatainak összessége arról, hogy hogyan néz ki. Olyan, mint egy kép, amit az elménkben tárolunk önmagunkról, arról, hogy szerintünk mit látnak más emberek, ha ránk néznek.
Nincs tökéletes testem és mégis szeretem magam!
pixabay

A tizenévesek különösen tudatában vannak annak, hogyan néznek ki, így a testképük szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy hogyan érzik magukat a bőrükben. A tinik életében ezért is játszik fontos szerepet, hogy mások mit gondolnak róluk, hogy milyen ruhákat viselnek, hogy mit tudnak megvásárolni és milyen kapcsolataik vannak. A szülők ezt néha nehezen értik meg és aggódni kezdenek, ha a gyermekük negatívan kezd az önképéről beszélni.

Arra kell törekedniük, hogy segítsenek a gyermekeiknek elfogadni önmagukat, miközben ösztönözzék és támogassák őket.


Tinédzser korban az ember a tökéletességre törekszik. Még ha nincs is kirívó testi hibája, feltűnő soványsága, túlsúlya, alacsony testmagassága, vagy ferde fogai például, akkor sincs könnyű dolga, hiszen a testképe így is messze lehet a megálmodott képtől.

Emellett nagyon erős más emberek hatása is.

Állandóan összehasonlítják saját megjelenésüket másokkal. Ez gyakran még bizonytalanabbá teszi őket. Nem elhanyagolható a közösségi média hatása sem, hiszen ezek a gyerekek naponta többször szembesülnek mások fényképeivel, beállított pózaival, márkás holmijaival az internetes megosztások követésével.

Úgy tűnhet számukra, hogy rajtuk kívül mindenki más tökéletes és ez könnyen depresszióhoz vezethet.

A tinédzserek ezért mindent képesek megtenni azért, hogy beilleszkedjenek a követett tömegbe, vagy azért, hogy teljesen láthatatlanná váljanak kortársaik előtt. Nehéz ilyen helyzetben jól látni, mit gondoljanak magukról, mi az igazán fontos önmagukban. A legapróbb kritika - akár a kortársaktól, akár a felnőttektől - képes teljesen megingatni az egészséges önképet, önbizalmat.


Fiatal felnőttként sem sok minden változik. A külső megjelenés szorosan összekapcsolódik az önbizalommal. A negatív testkép sikertelenséget és kudarcérzetet sugároz. A felnőttek is másokhoz mérik magukat, barátokkal, híres emberekkel hasonlítják össze saját énképüket. Mivel ezáltal úgy érzik, kevesebbek másoknál, lelkileg is rosszabbul érzik magukat. Pedig az önbizalom nagyon fontos szerepet játszik a párkapcsolatokban és a fizikai kapcsolatokban is. Még a munkavállalásra is kihat, mit sugárzunk magunkról.


Az emberek nézetei a testükről eltérhet attól, ahogyan mások látják őket. Nézőpontjuk nagyon pontatlan is lehet. Vannak, akiknek annyira eltorzult, hogy testképzavarról is beszélhetünk.

Ők irreális képet látnak egy-egy testrészükről, vagy az egész testükről, amely szorongásos megbetegedésekhez, étkezési zavarokhoz, kényszeres tevékenységekhez is vezethet. Ezek helyrehozásához már különböző terápiák szükségesek.


Miért fontos, hogy foglalkozzunk a testképünkkel?

Társadalmunkban komoly nyomás nehezedik például a nőkre a külső megjelenésüket illetően. A reklámokban a sikeres nők mindig jó alakúak, vékonyak, csodálatos a bőrük, hófehérek a fogaik és tökéletes sminkkel, trendi ruhákkal rendelkeznek.

Az alacsony önbecsülés, a negatív testkép bizonytalanságot okoz, rontja a teljesítőképességet és az életminőséget. Legyünk önmagukkal tisztában! Ismerjük meg önmagunkat, az értékeinket, az előnyeinket másokkal szemben! Ne hasonlítsuk saját életünket másokéhoz, mindig önmagunkhoz mérjük magunkat! Az a fontos, TE mit érsz el napról napra, hogyan haladsz a céljaidért, mit teszel, mit gondolsz!

Nem az számít, hogy nézel ki, hanem az, hogy önmagad szeresd, azt az embert, aki te vagy. Akár kövér, akár vékony, akár alacsony, akár magas, ne hagyd, hogy a társadalom azt mondja, hogy nem vagy elég jó! Bárki képes megváltoztatni az életét és javítani az önképén. Még a legkisebb változtatások is mélyreható hatást gyakorolhatnak. 


MONDD KI!

Nincs tökéletes testem és mégis szeretem magam!
Írta: hpetra22, 2018. október 25. 09:35
Fórumozz a témáról: Nincs tökéletes testem és mégis szeretem magam! fórum (eddig 29 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook