Tegnap hallottam, hogy 6 alap íz van! Mik ezek? (tudásbázis)
A négy alapíz:édes,savanyú,keserű,sós.
TUTI.
édes
sós
savanyú
keserű
csípős
több nincs,illetve tájanként változik.
Én is úgy tudom, hogy 4 alapíz van:
édes, keserű, savanyú, sós,
Az unalmas ízű ételt kellemessé, a jót mennyeivé teszi egy kevés umami - ami nem más, mint a fehérjéket alkotó aminosavak egyik legközönségesebbje, a glutaminsav.
Én ezt találtam a neten az umami-ról.
Aztán olyat is olvastam, hogy a kínai kajákra jellemző: Az Umami az egyik alapvető íz neve az édes, savanyú, sós és keserű mellett. Természetesen fordul elő ez az íz például a paradicsomban, a parmezánsajtban és a japán konyhában használt kombu nevű barnamoszatban (Laminaria japonica). A legismertebb, ezt az ízt kiváltó mesterséges adalékanyag, a nátrium glutamát, amit 1907-ben fejlesztett ki Kikunae Ikeda a Tokyo Imperial Egyetemen.
Az íznek alapvető jelentősége van a japán és kínai konyhákban, de a nyugati konyhaművészetben kevés utalást találhatunk rá, leginkább "erőteljesen kellemes ízként" vagy "kínai" ízként utalunk rá. Az ízérzetet a glutamátra specifikus ízlelő receptorok váltják ki.
A leggyakoribb umami ízt kiváltó glutamát-alapú élelmiszer-adalékanyagok Európában az E620-E625 számmal jelöltek. A nátrium glutamát az E621-es számot viseli.
Az umami szó eredetét tekintve a japán (旨味 vagy うまみ) szónak a romanizált átírásából származik, amelynek jelentése "finom íz". A kínai nyelvben a Xian Wei (鮮味) szó utal erre az ízre.
Most már mindenki tudja! :-D
Valószínü nem jó forrásból hallottad tegnap; mert a Google szerint még ma is 4 alapíz van.
Irom: alapíz; mert ízesitett alakok több 100 létezik.
Ó köszike, nahát eszembe nem jutott volna a csípős meg a fanyar, köszike a válaszokat!
Ma már érdemes volt felkelnem!:)
Sőt ide is feljönni, nem mintha egyébként nem!:)
Édes, sós, savanyú, keserű, csípős és a fanyar az ajurvéda szerint.
Manon, sztem erre gondoltál! :)
További ajánlott fórumok:
- Olvastam, hallottam - megosztom
- Azt hallottam, hogy a baba a volt férj nevére lesz anyakönyvezve, ez igaz?
- Ellen Walker: Teljes élet gyermek nélkül - tegnap hallottam egy riportot a rádióban
- Meglepődtem, hogy milyen jól nézek ki egy tegnapelőtti képen.
- Mik ezek a zölddel kiemelt, aláhúzott szavak a portálon(és máshol is) tegnaptól?
- Összetört a sír alap tegnap, mi a teendő?