Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » TB: Egy fontos információ, amiről sok ember nem tud cikk

TB: Egy fontos információ, amiről sok ember nem tud

A munka nélkül maradt embereket érintő egészségbiztosítási rendszer, és amit nem mondanak el a hivatalok.

Ebben a cikkben próbálom leírni, mennyire nem törődnek az emberekkel a hivatalok, és mihez kezdhet egy magyar állampolgár, aki nem ismeri ki magát a hivatalok útvesztőjében.

Egy ismerősöm kereste meg az OEP helyi kirendeltségét, hogy külföldi munkavállalásához EU-s TB kártyát szeretne igényelni. A kitöltött nyomtatvánnyal a kezében bement az OEP irodába. Ott egy hosszas várakozási idő után sorra került, közölték vele, nem érvényes a TAJ száma. Az ismerősöm regisztrált munkanélküli, bár ellátást 30 napja nem kap.

A munkaügyi központban elfelejtették tájékoztatni arról, hogy az ellátás folyósításának megszűnte után a biztosítási jogviszonya nem él. Tehát ahhoz, hogy továbbra is érvényes legyen a TAJ kártya, be kell jelentkezni az APEH-nál egészségbiztosítási ellátásra. Ez havi kb. 4500 Ft plusz kiadást jelent annak a személynek, aki amúgy sem keres, mivel állást nem talál, ellátást nem kap, és kimondhatjuk, hogy ha van egy házastárs, aki keres - elég keveset ugyan -, és mondjuk van egy gyereke, aki után családi pótlékot kapnak, még véletlenül sem jogosult szociális ellátásra az önkormányzatnál.

Szóval a nagy kérdés az, hogy a munkaügyi központban az utolsó jelentkezésnél, vagy esetleg postai úton miért nem értesítik ki szerencsétlen állampolgárt, hogy "figyelj öreg, csak szólok, hogy nem vagy biztosítva", és ha 15 napon túl jelenti be az ember, hogy bejelentkezik az egészségbiztosítási rendszerbe és saját maga fizeti a járulékot, akkor még büntetést is kaphat. A késedelmes bejelentés miatt.

Arról nem beszélve, hogy sokak azt sem tudják mi az az ABEV rendszer, nyomtatványa sincs, azt se tudja mit kell csinálni.

Én egy pénzintézetben dolgozom vidéken, de ha tudom, hogy egy ügyfelemet érinti bizonyos dolog - legyen az adózás, átírás vagy bármi, amiről tudomásom van -, akkor figyelmeztetem, és ha kéri szívesen segítek neki, de a kollégáim is.

Az a probléma ebben az országban, hogy akinek kéne a segítség, annak a hivatalok nem segítenek. Még szerencse hogy "csak" egy TB kártya kellett, és nem érte pl. baleset vagy hogy nem súlyos betegen szembesült azzal a ténnyel, hogy attól hogy regisztrált munkanélküli, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jogosult a tb ellátások igénybevételére.
Írta: petiandi, 2009. augusztus 11. 10:03
Fórumozz a témáról: TB: Egy fontos információ, amiről sok ember nem tud fórum (eddig 46 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook