Tanuló vezetők, friss jogsisok gyertek csevegni! (beszélgetés)
ha-ha... forgalmas hely... mi lenne, mi is az nagy pesten tanulnánk??? :o
egyébként tényleg gáz, hogy pillanatok alatt összeomlik alattam a kocsi, ha történik valami. elénkvág egy motoros pl... és máris elveszem a lábam a gázról, de nem biztos, hogy visszaváltok, rángat a kocsi, elkezdek kapkodni, már megint a váltót nézem, elkezdünk kisodródni, közben megérkezik egy másik autó hátulról, amiről fogalmam sincs, hogy ott van, mert hogy próbálom újra felépíteni az autót magam alatt, esetleg közben megérkezünk egy kereszteződésbe, ahol akkor már megzavarodva meg is állok, pedig nekem lenne elsőbbségem "de hát jönnek jobbról!"... ááá és akkor még csodálkozom, hogy szó sincs egyenlőre vizsgáról :/
sztem inkább lassan (jó nem 20al, de sztem a 40 nem vészes (városban :)-mert autópályán azért kevés lesz tényleg :D) és átgondoltan. Ezt mondta nekem az oktató.
Ja volt mégegy dolog: a lakó-pihenő övezet.
Oda ugye csak célforgalomban lehet behajtani, tehát, ha vizsgán azt mondják, hogy balra, de az pont lakó-pihenő övezet, akkor szemem nem rebben, megyek tovább a következő balos utcáig, ami már nem lakó pihenő övezet. :) hát ezek azok az "apróságok", amire nagyon kell figyelni.
vagy hogy hogy lehet parkolni 2irányú utcában és 1irányúban.
Igen! Én is ezért szeretném nagyon, hogy sikerüljön, mert baromi drága, meg nagyon körülményes az időpont egyeztetés és őszintén szólva már a t@k@m tele van az egésszel, hogy van-e időpont, mikor mondja le, stb.
Amúgy nem tudom, de én jobban örülnék, ha ismerős helyen mennénk. Pl., amikor elindulunk, akkor ugye itthonról indulok mindig (értem jön) és az az út már tök jól megy. Viszont én ezen a vidéken nem igen vagyok ismerős (nemrégen költöztem ide Budáról), szóval megyek a nagy semmibe.... ez nagyon rossz volt az elején (néha még most is), mondtam is neki, ha itt kitenne az autóból azt sem tudnám merre induljak hazafelé. :) Így baromira kell figyelnem, hogy hol van zebra, bicikli út, stb., szemben azzal, ha mondjuk a budai részen tanulnék, ott nagyobb a helyismeretem sokkal. Mondjuk ő erre is azt mondja, hogy mindegy. Tudni kell és kész, nem majmot akar tanítani (hogy csak betanulom), hanem, hogy megtanuljak vezetni. :D Én mondjuk kevésbé vagyok szigorú, mondtam is, hogy nem gond, ha majmot nevel, csak sikerüljön a vizsga.... :D
Mondjuk fura, mert eddig minden ismerősöm tudta a vizsgaútvonalakat... na, mindegy. Meglátom mi lesz. Már előre készítenek a barátaim, ha meghúznak, azért ne legyek nagyon letörve (ismerik már a maximalizmusomat, hogy mennyire fog bántani, ha nem sikerül elsőre... :D).
Nem kenődünk el, csak kicsit:) Nálam is pontosan ugyanez a baj, hiába indulok teljesen nyugodtan, gyönyörűen megy minden a kevésbé forgalmas helyekig, aztán mikor tudom, hogy közeledünk a naggggyon gázos helyek felé, akkor már elkezdek kapkodni, túl görcsösen akarom megcsinálni, és összeomlik minden. :(
Jobb lenne,ha ismeretlen utakon vinne, lehet,hogy akkor végig nyugisabban csinálnám, pont azért, mert nem tudom,hogy mi vár rám:)
Csinálnak előttünk levő autók is nem kis bakikat, na ilyenkor jön a "neked ezt nem szabad csinálni:))" elrettentő példa:)
A fene azt a vizsgát, elmegyek én akárhányszor, csak ne lenne annyira drága:))
attól tartok, ha ésszel megyek, akkor meg túl lassan megyek. ma a városban majdnem végig max 40nel mentem a víz miatt. mondjuk nem szólt érte az oktató, és a 2 óra alatt csak 2x előztek meg.
amikor nagyon hülyeséget csinálok, pl nem adok meg elsőbbséget, vagy összevissza indexelek, mert belezavarodok, akkor általában én is kapkodi kezdek, és akkor összeomlik minden. ilyenkor szokta mondani az oktató, hogy a kocsi tetején ott a bazi nagy T, ami azért van ott, hogy a többi autós is vigyázzon ránk, ne csak ő .
na, ne kenődjünk el!! mindenkinek van rossz napja!! és ez még a tanuló időszak! bárki, bármelyik ismerősömmel beszéltem mostanában erről (és hát volt egy pár, mert ez most a kedvenc témám :)) mind azt mondta, hogy a vizsga csak egy dolog. Még az sem biztos, hogy ott is az megy át, akinek kéne, vagy az bukik meg... sokat számít, hogy ki mennyire izgul, milyen napja van a Vb-nak, stb. stb. A vizsgáig el kell jutni, le kell vizsgázni (előbb-utóbb valahogy) és utána jön majd az igazi tanuló időszak! És nyugi! El fogunk jutni élve bárhová! Először lehet, hogy csak a szomszéd közértig, aztán picit messzebb, és egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy megy ez!
Nem tudom ez segítség-e, de múltkor megint azzal a lánnyal jöttem vissza, akiről már írtam, hogy gond neki a sávban maradás, stb. Hát a tegnapi vezetés után is ő hozott haza. 4-5 alkalmat vezetett már, de amikor ki kellett volna kanyarodni egy lakó övezetből a főútra (ahol ugye elsőbbséget kellett volna adnia) a fék helyett a gázra lépett... Erre az oktató fékezett egy baromi nagyot, hátrafordult és közölte velem, hogy kössem be magam most! :) Ilyen még nem igen volt. :) majd jöttünk tovább, most is gond volt a sávban maradni, váltásnál főleg, és min. 2 piros lámpa sem tűnt fel, de (!) amikor egy picit kiszállt az oktatónk,hogy kaját vegyen, a lány azt mondta: ő pozitívan áll ehhez, mert még életében nem vezetett, és szerinte fejlődik. Sztem mindenkinek megy ez előbb-utóbb, max. van, aki később érez rá.
Nekem még azt mondta, hogy nézzem át a vizsgán precízen az autót :D -az is idő (de mondtam, hogy én ebben a színészkedésben nem igen vagyok jó...)
és még egyre hívta fel a figyelmem: amit amúgy tudok is magamról: sajnos türelmetlen vagyok, így néha kapkodok. Na, ezt nem szabad!! Azt mondta, hogy inkább csináljam lassan, de ne kapkodjak, mert akkor jön a hiba!! Gondoljam végig mit szeretnék, miért szeretném, figyeljem a táblákat, és ésszel menjek. :D
sőt, megesik, hogy az 1 k is elmarad.
ma az is volt, nem is egyszer... tükörből nem lehet körülnézni, tükör alapján nem lehet elidnulni...
tényleg nagyon gány napom volt.
most már bőven elvárás lenne az egyre nagyobb fokú önállóság... sávváltás, seb.váltás, index, stb... közben én meg fel sem ismerem, melyik a szürke kocsi :o aztán meg nem sikerül mellette megállnom, hogy betolassak mögé... pedig az már nem elfogadható ennyi idő után, hogy ne tudjak adott ponton megállni :/
Akkor a sikk az neked csak sik? :))
Én ma akkor is be akartam húzni, mikor saroktolatásos megfordulásnál megálltunk:)) Meg is kérdezte,hogy most parkolunk, vagy megfordulunk?:))
Majd figyellek, bár az hogy milyen autók vannak körülöttem, nem nagyon tünik föl nekem se:)) Enyém ezüstszinű WW póló.
11:10kor megyek én is hétfőn :)
lehet, majd összefutunk valahol. mondjuk nem mintha bírnék arra figyelni, hogy milyen kocsik járnak körülöttem :o de szólok, hogy én a fekete t.oyotában leszek :D
ja, az 1. hiba meg általában már vegvan akkor, amikor sikk-es elindulás végén "Julikám a kéziféket meg majd én felengedem" :o
Arra kéne koncentrálni, hogy az első hibát ne kövesd el, mert utána jön a többi:))
Én még sose ültem senki mögött se, mindig egyedül jön értem, mögöttem már ültek, mert Vaskútra kimentünk valakiért, úgyhogy semmi összehasonlitási alapom nincs, jó lenne tudni, hogy hol tartok ahhoz képest, ahol lennem kéne, bár ahogy a férjem vezetését nézem, fényévekre vagyok:))
Hétfő 11 óra a legközelebbi:)
a lidl parkolóban én is bénáztam rendesem :/
utánam egy olyan fiatalember vezetett, aki már volt vizsgázni, megbukott és a vizsgabiztos javasolta neki, hogy sürgősen váltson oktatót. így került a Vajashoz.
azt mondta az oktató, hogy majd figyeljem, hogy hogy vezet és megnyugszom, hogy nem is vagyok olyan rossz... pedig ő már vizsgáig is eljutott.
mondjuk ez nem nyugtatott meg.
de tényleg már annyira béna voltam a végén, hogy a majdnem bőgök átment röhögésbe... de annyira, hogy majdnem elfelejtettünk jövő hétre időpontot megbeszélni.
amúgy nálunk pl továbbra sincs még csak szó sem a vizsgáról. és elképzelni sem tudom, mikor jutunk el odáig. nagyon nem érzem még azt, hogy egyedül eljutnék élve bárhová is.
Jaj, ez egy ilyen nap:( Én is most jöttem vissza, totális bukás:( Se a parkolás nem ment segitség nélkül, a Lidl-ből se tudtam kijönni a város felé, későn soroltam át a belső sávból a külsőbe, és már ráfutottunk a záróvonalra, szóval siralmas:(
És már csak 3 órám van nekem is, és vizsga:(
Hát nem ülnék be még magam mellé:)
minden hiba volt. kezdődött azzal, hogy majdnem belementem egy szemből érkező kocsiba. Ő is hibás volt, de én is... csak azért nem lett frontális ütközés, mert nincs még jogsim, és van mellettem valaki.
100x végigmentünk már egy adott útvonalon, ma mégis rossz sávba érkeztem kanyarodáskor...
nem tudtam bekanyarodni, pedig többször visszakérdeztem. balra? itt? biztos? aztán mégis túlmentem a kereszteződésen.
kb 5x sikerült 1es helyett 3asba tennem a kocsit
olyan amatőr hibáim voltam, hogy el sem hiszem... és más el sem jut ennyi óráig, mert 30. órán levizsgázik :(
most megint úgy voltam vele, hogy amikor sokadszorra lépett a fékre az oktató, már majdnem bőgtem... és basszus ma csak eső esett, hétfőn hó és fagy lesz :(
Bambusz, mindjárt végzel. :))))
Nálunk nincsenek is előre megadott vizsgaútvonalak. Arra megyünk amerre eszébe jut a vb-nak. Biztos van 1-2 kedvenc hely vészfékezni meg fordulni, de amúgy szabad a vásár.
Ki megy még mostanában vizsgázni?
siralmas volt a mai nap :(
semmi, de konkrétan semmi nem ment...
hihetetlen, hogy mindjárt itt van 30-a :o
nagyon fogok rád, rátok gondolni!
fékkészenlétnél nekem csak annyit kér, hogy lában a féken és kuplungon, hogy HA kell, meg tudjak állni... mondjuk ahol ilyen hely van, ott már szerintem amúgy is csak 2-esban megyek, szóval a váltóval nem kell szórakozni. ha meg nincs fékkészenlét, akkor pedig 1-esben csúsztatott kuplung.
Jövő héten még 4szer megyek, amiből kettő dupla óra lesz és pénteken vizsga.
Kezdek izgulni. :) Két pótórát veszek, az oktató szerint nem kéne, de megnyugtat. :D
Ma még újra elmondta, hogy fék-készenlét jobbkéznél (ami azt is jelenti, hogy inkább váltsak vissza, szóval legyen látványos a lassítás), hogy nem elég, ha nem jön semmi, és nincs koccanás, stb. a VB-t az érdekli majd, hogy HA jönne, akkor meg tudnék állni tutira. :)
Vizsgaútvonalat nem tudok :), azt mondja, hogy vezetni kell tudni, akkor tök mindegy az útvonal. Ebben van valami. Meglátjuk. Azért persze azt mondja, hogy nagyjából bejártunk mindent, azért hétvégén még elmegyek arrafelé a férjemmel, körülnézek, átbeszéljük vele is. Összességében azt hiszem, hogy mindent megtettem, nincs rossz érzésem, a vizsgán próbálok nem izgulni (haha) az oktató is azt mondta, hogy csak lazán. :D Ja, mert ez olyan. Lassan majd elkezdtem nézni az időjárás előrejelzést is :)
na igen... de előre elmondja azért, hogy HA ez történik, akkor mit csinálj... lehet, nem rögzül elmondás alapján, de nem is ér teljesen felkészületlenül, HA bekövetkezik.
pl az egyik telizöldes kereszteződésnél az első 3-4 alkalommal mindig leálltunk félre, és megbeszéltük, mit kell telizöldnél csinálni. aztán valahogy mindig úgy alakult, hogy mire odaértem, sem szembe forgalom, sem gyalogos, semmi nem volt, és persze 1. autó voltam. ennek ellenére abszolút tudotam, hogy mit kell tennem, hol kell megállni, stb. amikor később forgalomba sikerült odaérnem. persze ilyenkor is mondta még 1-2x menet közben, hogy mire figyeljek, de szerintem anélkül is ment volna.
amivel kedden gondban voltam, az a tolatás.
oké, eltolatgattunk már parkoláshoz, forduláshoz, stb, de bementünk egy sz@r köves, tócsás utcába. elintézett valamit az oktató, aztán mondta, hogy hátramenet... néztem rá, mi van??? á, nem fogunk végigtolatni, csak keresünk egy alkalmas kapualjat, ahol megfordulhatunk... és tolattunk vagy 7-8 házniyt, mire ilyet találtunk. Kérdeztem, miért nem mentünk ki előre? hiszen csak a templom mellett (egy óceánnyi pocsolyán át :)) kellett volna elmenni, és aztán rendes köves út van.
néz rám értetlenül: "de hát megbeszéltük az óra elején, hogy most mostam le a kocsit" :o
ja!!! :o :o :o
Igen, nekem is mikor mondja, hogy x helyen, HA ez meg az, meg ilyen-olyan helyzet lehet, akkor az nem tudatosul, csak ha meg is történik az a feltételezett helyzet. Az azonnal rögzül, és hiába mondja el a HA helyzeteket:))
Én is a lelkemre veszem a sokkoló helyzeteket, napokig képes vagyok évelődni rajta:(
De ez jó, hogy egyáltalán tudjuk a hibáinkat:)
Más is igy kezdte, és szerintem nem igaz, hogy korfüggő. Csak talán idősebben jobban megvisel bennünket a kudarc, meg a padlót fogós napok.
(Főleg hogy én fizetem, és nem anyuci-apuci:))
És ezek a hibák (még a sokkolóak is), mind arra valók hogy javitsad, és tudjad, hogy ha melléd ül valaki, akkor azért ül melléd, mert bizik benned, Te meg felelős vagy érte. :)
Bár ezt még én is csak most kezdem tudatositani magamban:)
Biztos hogy nem szivesen ülnék be olyan ember mellé, akiről süt, hogy fogalma sincs mit csinál:))
én hirtelen sem tudom :)
a legnagyobb baj, hogy még mindig képes vagyok pánikba esni... valami váratlan dolog történik, vagy valami nem úgy sikerül, mindjárt elkezdek kapkodni...
itt 2 nap alatt máris annyi hibát találtam... és még csak nem is vagyok kritikus magammal szemben :D
Hm....leggyengébb pontok:
Párhuzamos parkolás,
autópályára felmenetel (hová férek be, mikor menjek át a másik sávba...),
körforgalom (ha nagyon sokan vannak), helyzetfelismerés. :(
Lefulladni nem szoktam, hála Istennek, mert eddig kb.2-3 alkalommal fulladtam lesz összesen, de akkor mindig megijedtem, és teljesen kétségbeesetten próbáltam összeszedni magam, ami nagyon nehezen sikerült. Nem tudom nyugodtan kezelni, ha lefulladok az autóval, sajnos.
Nem mindig jut eszembe az index, de általában azért nem felejtem el.
igen, valahogy így. ezen a 96on felül 40et kellett fizetni, ebben benne volt a kresz meg a vizsgadíjak. ezen felül ugye elsősegély, orvosi...
de ezek szerintem sehol nincsenek benne az árban.