Szerintetek normális, hogy a ingatlan értékbecslő a jelzálog hitelhez végig fényképezi a házamat kivül, belül? (tudásbázis)
Így van. Nem mindegy az ügyfélnek és nem mindegy a banknak :))
Ezért van az hogy a vételár alatt szokták értékelni csak nem mindegy hogy mennyivel.
Ha a bank küldi az értékbecslőt, neki a bank szempontjait is figyelembe kell vennie. Ha bukik a hitel, a bank értékesíti a lakást és nyilván nem örülne, ha kevesebbért tudja, mint amennyi hitelt adott rá. Profi értékbecslővel nem tudsz alkudozni, mert ő a banktól kapja a megbízását és nem mindegy neki, hogy kivágják-e a rendszerből, vagy sem amiatt hogy bedőlt hitel esetében veszteséget okoz a banknak.
Köszönöm a segitségeteket ezek szerint normális dolog,hogy a wc-töl a szobáig mindent lefényképez.Csak ez olyan kellemetlen dolog mikor egy idegen feltérképezi a saját házam.
A becslő után mennyi idő múlva szólt a bank hogy mehetsz a papírokat aláírni?
nálunk is olyan dolgokat irt bele,hogy....előre szoltunk anno az otp nél hogy felújítás már folyamtban van,mi ingatlanrészt akartunk megvenni,azt mondták nem gond,hisz azzal csak nő a lakás értéke....az értékbecslő meg máshogy látta:((
:) Nem mondta meg, én sajna nem is találkoztam vele, ugyanis dolgoztam, amikor az értékbecslés megtörtént...elvileg úgy volt, hogy csak 14,6 hitelt kapok a lakásra, de valahogy az értékbecslő úgy megkutyulta, hogy a teljes vételárnak megfelelő összeget megkaptam:)
De általában lehet velük egyezkedni, hogy úgy értékelje fel a lakást, házat, hogy a vevő jól járjon...én az első értékbecslésnél jól befürödtem, mert nem értékelte fel annyira a lakást, amennyire kellett volna, meg még abszolút falsch dolgokat is írt bele. Lehet a CIB-es hitelem miatta buktam el...na de mindegy, mert most már nyugodt vagyok, hiszen egy hét, és költözhetek!!:):) Tegnap megkapta az eladó a pénzt. Úgyhogy nagyon boldog vagyok!
nekünk anno OTP s értékbecslő nem mondta meg mennyit ér és szemét módon értékelte szerintem nagyon....egy másik bankos tök korrekten,felkészülten jött,tudta hogy azon a helyen kb mennyibe kerülnek az ingatlanok,tudta a ténxyleges eladási árakat stb és mégha hivatalosan utánna számolta is ki nagyjábol mondott egy megközelitő összeget.
Biztos az is számít miért kerül sor az értékbecslésre.
de ez nem most volt,hanem irtam hogy 6-7 éve.
természetesen biztos fontos,hogy a lakás hol helyezkedik el,forgalmasabb helyen,vagy kint.Annál nagyobb az értéke,minél jobb területen van,és jó állapotban.
Lehet,hogy csak tippet mondot,mert közben olyat is elkezdtem tőle kérdezni,hogy ha eladásra kerülne,mennyiért mehetne.
És akkor mondta,a hasonló ingatlanokat.
a lányomnak volt ez,kb 6-7 éve,pontosan nem emlékszem,csak olyan 1-1,5 hónap rémlik.Több kölcsönt remélt,de az értékbecslés alapján már sejtettük hogy kevesebbet kap,mint szeretet volna.
mennyi idő múlva szólt a bank hogy mehettek aláírni a papírokat( feltétetlezem hogy bank kölcsönből vettétek bocsi ha nem jól gondolom:)
Az elég vicces, ha azonnal megmondja. Lakóházakat ugyanis piaci összehasonlító elemzéssel értékelnek. Csoda egy memóriája lehet, ha fejből tudja, hogy azon a környéken a hasonló adottságú ingatlanok mennyiért keltek el és abból még átlagot is vont :))
Akkor ez a becslőn múlik. Nekünk azt mondta hogy pár nap múlva lesz eredmény amikor a párom rákérdezett akkor azt mondta hogy ez banktitok és nem mondhatja meg.
Bocsi,hogy én is válaszolok,mindent felirkált a nyomtatványra amiket megállapitott,én megkérdeztem,mégis mennyi az értéke,és megmondta.
Szia jó hogy írsz:) mert tudom hogy banki hitelből vetted a lakást és azt szeretném tudni hogy nektek sem mondta meg a becslő hogy mennyit ér ?
és az érték alapján állapitja meg a bank,hogy mennyi kölcsönt ad
Igen ezt természetes. Bár az már kevésbé, hogy amikor a mi házunkat értékelték akkor az értékbecslő azonnal megmondta hogy mennyit ér, mig amikor mi veszük a házat és a bank küldi ki akkor a vevő nem tudja hogy mennyire becsülték az ingatlant. Igaz itt a bank fizeti a becslőt.
Igen ez teljesen normális
Persze, hogy normális! Sőt, szerintem jó, hogy ilyen alapos...nekem az első értékbecslésem nagyon rosszul sikerült, olyanokat írt bele az a madár, hogy húha...:) Szerintem nem is azt a lakást értékelte fel, amit megvettem!:)
igen, ez nalunk is igy volt..
a kép a bizonyiték,sőt még mindent végig is mér,ez alapján értékel
igen,másképpen kamuzhatna,alá is kell támasztani
Igen. Képekkel kell alátámasztania, hogy mit értékelt.
Igen, nálunk is így volt. :)
Nálunk is így volt. :-)) Megkaptuk a hitelt.
Szia! Muszáj fényképeznie ez hozzá tartozik a becsléshez!
További ajánlott fórumok: