Süssünk kenyeret otthon! (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Süssünk kenyeret otthon!
Sziasztok!
Tegnap olvasgattam ezt a fórumot, és kedvet kaptam a kenyérsütéshez. Ma megsütöttem életem első kenyerét!!! IMÁDOM, és a páromnak is nagyon izlett.
Azt szeretném kérdezni, jól számoltam, hogy olcsóbbra jön ki, mint a bolti kenyér?
Szia mh07! Azt írd meg nekem légyszíves, hogy a sütést hogyan csinálod. Pontosan mibe teszed (tepsi vagy fedeles jénai...), ki kell-e olajozni és lisztezni amiben sütöd, le kell-e fedni, hány fokon és meddig sül, kell-e sütés előtt/közben/után kenegetni valamivel a kenyeret?
Bocs a sok kérdésért, de ezeken a részleteken sok múlik és én pont ezeket nem tudom :(
Én is évek óta sütöm a kenyeret, kiflit, zsömlét. A kenyérsütőben dagasztatom meg és sütőben sütöm.
Az én kenyér receptem:
65 dkg liszt (ezt szoktam keverni fehér/teljes kiőrlésű/rétes liszt; búza v. rozs; 1/3 - 2/3 arányban)
1 pohár joghurt
2 dkg élesztő
200-220 ml víz (ez függ a liszttől)
1,5 nagy adagolókanál cukor
2 nagy adagolókanál só
2 ek olaj
időnként 2 főtt-tört burgonya/apróra vágott hagyma; és ami aznap eszembe jut.
A gép dagasztó programját használom, amikor lejár, kiveszem a megkelt tésztát. Lazán összegyúrom, formázom és tepsibe teszem. Kb. 15 percet pihentetem majd előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
Egyébként én dzsem készítésére is használom a gépet.
Sziasztok,
A dagasztás nélküli kenyeret szeretném kipróbálni, de nem világos, hogy az egy éjszakás pihentetés hol történjen. Hűtőben, vagy szobahőmérsékleten?
Előre is köszönöm a segítséget.
A kenyeret Limara receptje alapján szoktam készíteni
Amikor először csináltam meg, nem volt itthon aszkorbinsav, helyette 1 evőkanál ecetet használtam, nem volt burgonyapelyhem, viszont volt burgonyapüré pelyhem, illetve tönkölylisztem sem volt, ezért az helyett is BL-80-ast tettem bele. Azóta is így sütöm, nem változtattam, mert nagyon finom.
Villanytűzhelyem van, nem légkeveréses.
8 l-es kacsasütő jénaiban, 225 fokon, 52 percig sütöm.
Félidőben meg szoktam az edényt fordítani, mert a sütő hátsó része erősebben süt.
Nagyon jól néz ki a kenyered!
Megkérdezhetem hogy sütöd,milyen tepsiben,milyen hőfokon?
Sziasztok!
Én is géppel dagasztatok, de sütőben sütöm meg a kenyeret, mert a gépinek a héjját nem szeretjük annyira.
A tegnapiról csináltam egy képet, feltettem az adatlapomra.
Ezt a dagasztás nélkülit már olyan sok helyen láttam és olyan jókat írnak róla (egyszerű, finom), hogy mostmár mindenképpen ki fogom próbálni!
Kalács receptje van valakinek?
Egyszerű kellene, ami a bolti kalács ízére emlékeztet. Nagymamám csak azt szereti, ráadásul csak a kocka formájút, ezért gépben készítendőnek külön örülnék.
Én is imádom őrölt köménnyel ízesíteni.És az illata!
Nagyon szeretjük a kelt tésztás ételeket(sósat és édeset is) és a kenyérsütővel dagasztva és kelesztve mindig olyan a tészta, mint a könyvekben, hólyagos, könnyű.
Szia!
Talán még olvassa valaki ezt a fórumot.
Kipróbáltam a dagasztás nélküli kenyeret, nekem is nagyon tetszik a végeredmény.Kicsit módosítottam rajta, fele fehérlisztet teljeskiörlésű rozslisztre cseréltem,s megbolondítottam egy kis köménnyel.Sütőben sütöttem,de kipróbálom gépben is.
Sziasztok ha valakit érdekel én is otthon készítek kenyeret mindent és van ilyen naplóm amibe beleteszem a dolgaimat. Nézzétek meg minden részletesen leírva megtalálható benne. Ma a túrós sajtos pogit fogom belerakni, mert azt fogok sütni. Imádják a fiúk nálunk az otthoni dolgokat.
Itt a link:
Én is azért sütök elsősorban kenyeret, mert a környékünkön nincs olyan bolt, vagy pékség, ahol tényleg finomat lehetne kapni, magos-teljes kiőrlésű kenyeret meg nem fogok 400-500 ft-ért venni, mikor ki lehet hozni otthon sokkal olcsóbban és abban tényleg az egészséges dolgok vannak benne...
Régebben a Sparban vettünk sokszor extra kenyereket, de másnapra már száraz, nagyon morzsálódós volt, nem beszélve arról, hogy nagyon drága... :(
Én még soha sem csináltam kenyeret! Nincs kenyér sütöm se, és nem is vágyom rá. Be megyek az Auchanba és 99 vagy 109 forintért megveszem a kenyeret ami 2-3napig elég. Olcsó és nem vesz el az időmből. Biztos finom az otthoni kenyér, de én tudom, hogy ami az auchanba készül az nem mű cuccokból áll össze.
Amúgy ha nekem is családom lenne, és 2nél többen lennénk, akkor lehetséges, hogy én is inkább a kenyérsütésnél maradnék!
További ajánlott fórumok:
- Ha a macska mindig a talpára esik, a vajas kenyér pedig a vajas részére, akkor, ha a cica hátára kötök egy kenyeret hova fog esni?
- Ti mennyiért veszitek a kenyeret?
- Pékek és tapasztalt kenyérsütők segítsetek! Hogyan lehet jó kenyeret sütni?
- Hogyan süssünk sütőben kenyeret
- Aki szokott otthon zsemlét, kenyeret sütni kenyérsütőgép nélkül!
- Aki szokott otthon kenyeret/zsömlét sütni...