Spórolgatnék, félretennék (beszélgetés)
Na! Pedig te okosabb vagy nálam, mégse érted? Az elején pont azért jöttem ide segítséget kérni, mert 10 perc olvasás után elveszítettem a fonalat. Annyi féle megtakarítási forma van, ember legyen a talpán aki ki tud igazodni.
De azért Fisicának örülök, hátha megértem általa hogy érdemes-e álampapírt venni vagy nem. Ő már benne van, nagyon érti.
Igen személyesen is lehet.
Nekem a számlát is személyesen kellett nyitni 2020-ban, lehet azóta már változott. De ha személyesen mész több információt kapsz.
Azt hittem állampapírt a bankomban is vehetek.
Az államkincstárnál személyesen is lehet ilyet venni? Nincs okos telóm se.
Nem. Neten belépsz az államkincstáradba, és ott kiválasztod amelyiket meg akarod venni, vagy az appban is lehet.
Beírod mennyit veszel, az ára nyilván árfolyam függő ha változót akarsz. Először a benne lévő kamatot is meg kell fizetni, ami a fordulónaptól a vásárlásig jár, hiszen akkor még nem a tiéd volt, de ez is benne lesz a kamatban kifizetéskor, tehát nem veszik el.
Tényleg nincs kamatadó? Az OTP-nél most találtam:
"Fontos információk a kamatjövedelmek után fizetendő 13%-os szociális hozzájárulási adó (szocho) bevezetéséről
A 2023. május 31-én kihirdetett kormányrendelet alapján – a veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg - a jelenlegi 15%-os személyi jövedelemadó (kamatadó) mellett 2023. július 1-től 13%-os szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni a 2023. július 1-je után keletkező betéti kamatok és az újonnan vásárolt értékpapírokból keletkező kamatjövedelmek után.
A 2023. június 30-ig lekötött betétekre és az eddig az időpontig megvásárolt értékpapírokra nem vonatkozik a szocho fizetési kötelezettség."
Ez oké, de pontosan ugyanahhoz az összeghez, mert tkp. ez a kamatos kamat lényege.
Gondolom, akkor 1-1 évvel tolódik a lejárata emiatt.
Én nem szoktam utalni állampapír számlára, venni szoktam bankkártyával, így olyan, mint amikor a boltban vásárolsz.
Kiutalásért nem számít fel díjat.
Igen, mutatja mennyi kamatot kapsz a fordulónapon.
Kivenni fordulónap körül érdemes, mert egy nagyon minimális veszteséged lehet, de még azzal is megéri.
De az se mindegy milyen állampapír.
Nekünk mind változó kamatozású, infláció követő.
A fix kamatozásúban nincs akkora kockázat, hiszen ha azt mondja pl. 7% a kamat, akkor az annyi.
A változónál növekedhet is és csökkenhet is a kamat.
Semmit nem vesznek el.
Erre nem vonatkozik a kamatadó sem.
Mi állampapírban tartjuk a megtakarításunkat.
Online kezelhető, ha akarod bármikor kiveheted.
Kicsiben is el lehet kezdeni, hiszen pénzből lehet pénzt csinálni. Jobb mint ha csak ül a számládon.
További ajánlott fórumok:
- Ti tudtok félretenni a temetésetekre?
- Ma van a Takarékossági Világnap - te mennyi pénzt tudsz félretenni?
- Ti tudtok spórolni, félretenni a fizetésetekből?
- Mennyi pénz számít soknak a mai világban? Van pénzügyi tartalékod, tudsz félretenni?
- Havi 120ezret tudok félretenni.Felújításra gyüjtök.
- Neked mennyit sikerül félretenni a havi fizetésből?