Hogyan készül a tökéletes sárgaborsófőzelék? (tudásbázis)
Előző este beáztatom, mint a száraz babot, majd tiszta hideg vízzel felteszem másnap főni. Kb. max. 1,5-2,0 cm-rel legyen rajta több víz. Só, babérlevél, zúzott fokhagyma megy nálunk bele. A vizet lehet u tána pótolni, ha még nem főtt meg, kivenni nehéz!! Kevés lével készítek rá rántást, egyébként minél tovább főzöd, annál inkább sűrűbb lesz, ezért különösen a sárgaborsó főzelék szeret betonkemény lenni, az sem jó.
Ha akarod mixelni, akkor még berántás előtt tedd meg.
Tökéletes étel nincs. Még sárgaborsó sem. Mert van, aki fokhagyma nélkül el sem tudja képzelni, másnak meg megint más az ízlése.
De a legjobb ételt is utálja valaki. (Ahogy a legszebb nőt is unja valaki...)
Nekem semmi bajom azzal, ha hígra sikerül. Tehát pontos arányokat majd valaki más írjon.
Én forró vízben teszem fel főni a sárgaborsót, akkor hamar megfő. (Áztatni nem szoktam.)
Sózom, megfőzöm, berántom. Ez az alapeset, de ha van füstőlt lé, abban főzöm. Sőt, ha van füstölt szalonnabőr, azt is főzök bele, lehetőleg kockákra vágva. Ha a szalonnabőr keményebb, akkor ha megpuhult, kiszedem és akkor kockázom fel.
Én személy szerint kevés köménnyel fűszerezem a sárgaborsót. Ha egészen őszinte akarok lenni, krumplit is főzök bele (keveset, csak egy szemet), és kurkumával is színesítem még.
Segítségre lenne szükségem. Sárgaborsó főzeléket szeretnék csinálni. Eddig minden alkalommal hígra sikerült, nem is lett jó. Ettem egyszer egy nagyon finomat, azt turmixszal csinálták, de fogalmam sincs, hogyan. Esetleg aki tudna egy pontos receptet hozzávalókkal leírni, annak nagyon megköszönném!
Mivel most kezdem a “háziasszonykodást”, külön hálás lennék, ha mindenből (sóból is) pontos mennyiséget írnátok! A lényeg, hogy finom legyen, és ne folyós, hanem kicsit “szilárdabb” állagú.