Sajt készítése (beszélgetős fórum)
Két nagydoboz 20%-os tejfölt sózok, borsozok. Pluszként az idénynek megfelelő zöldfűszert rakok bele. Nagyon finom medvehagymával(ehhez a mennyiséghez egy csomó medvehagyma kell). Készítem
kaporral, snidlinggel, mikor mi jut eszembe és kapható is a zöldségesben.
Amikor az apróra összevágott zöldfűszert belerakom, akkor teszek még bele 1-2 gerezd zúzott fokhagymát késhegynyi chiliport is. Szóval az ízesítés nek csak a fantáziád, izlésed szab határt.
Ezután beleöntöm egy szűrőbe(sima tésztaszűrőt használok) amit duplán kibélelek gézzel. (Ezt a patikában lehet venni, van 1x1 méteres és 50x50 cm-es lapban)egy edény kerül alá és így teszem be a hűtőbe. 14 óra elég, hogy kiadja a savót, de maradhat tovább is, elromlani nem fog. Kb 40-45 dkg lesz belőle, de nem az a kemény állagú, amit sajtként megszoktunk. Ez inkább krémsajt. Reggelihez nagyon fincsi.
Csináltam már a maradék máspástétommal is összekeverve,de felaprított fehérretek levéllel is
Ugyanezt csinálom natúr formában is, ebben az esetben utólag ízesítem, akár sütikbe is édesnek. Csaknem olyan, mint a mascarpone, de azért a tiramisuhoz valóban a mascarpónét használjátok.
Én ezt először Polcz Alaine szakácskönyvében olvastam, azóta csinálom és nagyon szeretjük.
Másik verzió: 1 liter tejet fél kiló túróval elkezded felforralni (lassú tűzön). Amikor kiválik a savó, leszűrni. A fennmaradt túrót visszatenni az edénybe, 6 dkg olvasztott vajat, kevés sót, és egy teáskanál szódabikarbónát hozzáadni, és kevergetni lassú tűzön, amíg össze nem áll. Ha kész, formába nyomkodni, kihűteni, és tenni a hűtőbe.
Ebből kb. 40 dkg-nyi mennyiség lesz.
Ízlés szerint menet bele fokhagyma, snidling stb.
Én már fagyasztottam is, és tökéletes.
Én is ugyanígy szoktam csinálni a sajtot, csak annyi variával, hogy a savót leszűröm és egy lyukacsos tálba rakom (nekem egy étel hordó tálka lett sűrűn kilyukasztva) és teszek rá egy pont beleillő súlyt ami lenyomja és szinte olyan lesz mint a bolti. Másnap beleteszem sós vízbe egy napra és kész.
Mascarponét is szoktam csinálni. azt úgy hogy 2 nagydobozos tejfölt gézbe öntök óvatosan, annál jobb minél jobban egybemarad a tejföl, felkötöm egy fakanálra egy tál fölé és minden ízesítés nélkül egy nap múlva jó is.
Én már csináltam. Vettem kezeletlen házi tejet. Odaraktam melegíteni, és még mielőtt felforr, de már gyöngyözik, kevergetés közben bele kell tenni citromlét vagy ecetet. Ez a sajtot összehúzza középre. Amikor elvált a savótól a sajt, akkor ki kell szedni szűrővel egy tálba, és fűszerezni. Én sót, fokhagymát és snidlinget tettem bele. Ezt jól össze kell dolgozni, és egy gézbe, vagy más szitás anyagból készült ruhába kell tenni, és felkötözni egy fakanál nyelére, és tál felé akasztani, hogy a maradék savó kicsöpögjön. Ha kihűlt és lecsöpögött, akkor be kell tenni a hűtőbe. Másnap szeletelhető sajt lesz belőle.
A savót sem szabad kiönteni, mert nagyon jó rizst főzni, kenyeret sütni, turmixnak, de még a bőrnek is jót tesz lemosónak.
4,5 liter tejből valamivel több mint fél kiló sajt lett.
Ez engem is nagyon érdekelne.Valaki?
A zöldfűszeres krémsajtot leírnád Ficánka:-)
További ajánlott fórumok:
- Új igazolvány készítésénél miért fontos, hogy milyen középiskolát végzett valaki?
- Kecskesajt készítése
- Házi fagyi készítése (ötletek, receptek)
- Rántás készítése indukciós főzőlapon
- Milyen szakácskönyvet ajánlanátok teljesen kezdőknek, amiben az alapok (pl. rántás készítése) is részletesen le vannak írva?
- Hogyan kezdjek hozzá egy kutyház készítéséhez?