Rozskenyér recept

A Rozskenyér hozzávalói:
30 dkg rozsliszt (teljes kiörlésű
• 20 dkg világos rozsliszt (teljes kiőrlésű)
• 4 - 5 evőkanál kovász
• Só (ízlés szerint)
• pici zsír
• 1 tojás
• annyi langyos víz, hogy közepes keménységű legyen a tészta
ízlés szerint egy kis őrölt köményt és őrölt borsot is lehet bele tenni


A Rozskenyér elkészítési módja:
1. A hozzávalókat összekeverjük, jól kidolgozzuk, majd tálba tesszük, és kelesztjük. Én reggel dagasztom be, és estig hagyom kelni. Nem kel meg annyira, mint az élesztős kenyér. 2. Ha megkelt, deszkára borítjuk, gyengéden átgyúrjuk, megformázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. (kerámia sütőformám van, abba nem kell papír, és nem kell kizsírozni sem) 3. Tetejét rozsliszttel meghintjük, bevagdossuk, és még kb. 40 percig hagyjuk kelni. (ezt a lépést időhiány miatt kihagyom) 4. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük. (letakarva sütöm kb. 1 óráig, utána meg addig, míg piros nem lesz, és a széle elválik a sütőformától). Nagyon kell rá figyelni, hogy az alja ne égjen meg, de a közepe is átsüljön. Természetesen élesztővel is meg lehet csinálni. Akkor langyos vízbe kell megfuttatni az élesztőt, és elég neki 1-2 óra kelés.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A rozskenyér elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook