Rövidítések, vagy csak én vagyok hülye? (beszélgetés)
Szia!
Igen, mikor még indult a fórum, "analizáltuk" rendesen, hogy milyen csúnyán jár(t) szép magyar nyelvünk...az utóbbi napokban már kezdek fáradni...egyre "erősebb" a fórum, már zsong a fejem a sok rövidítéstől...mintha egy másik bolygóról csöppentem volna ide...én nem igazán szoktam ilyen rövidítéseket használni, (kivétel a sz.tem, sz.ted) de csak azért, mert már rám ragadt másokról...de nem szeretem őket...pl. zavar, hogy nem azt olvasom, hogy szerintem, hanem azt, hogy sz.tem...tudom, hogy rövidebb, de ha van 10 percünk leülni a gép elé, akkor lenne 12 is, hogy mindent normálisan leírjunk, nem...? SMS-en oké, de E-mailben, fórumon, MSN-en nem számít a karakter "spórolás" szempontjából...úgy vélem, a másikat is megtisztelem azzal, h. normálisan beszélek vele - (direkt írtam ahogy helyett h.-t...spóroltam két billentyű leütést, wow...)
Ugyanez a "barinő"...sokan "kiakadtak" tőle...én is... mi értelme van...az eredeti szó teljesen elferdült, s csak egy karaktert spóroltunk...igenis fel vagyok háborodva ezen a nyelvi "igénytelenségen"...
Csak megjegyzem: az analiztikát rövid i-vel kell írni... :)
én túl régen jártam iskolába, nekem még csak a régi tantárgyak jutottak: töri, tesi, biosz...max. fiz-kém, és anal ...öt éven keresztül tanultam...15 éve dolgozom ebben a témában, de - mostanáig - eszembe sem jutott "anál" "megvilágításban"... ez borzasztó...így LEDEGRADÁLNI az "elemzés" szót!!!
Ja, és még egy dolog, a Narancssárga Pall Mall cigi elnevezésén le voltam döbbenve (narisárgipalimali - ha jól emlékszem)
én is dohányoztam régebben (bár csak kocabagós voltam) és pont ezt a fajtát szívtam, de mi csak narancsos ciginek hívtuk:DD
Sziasztok!
Végigolvastam a fórumot, hááát, mit mondjak, kikészültem kissé:))
Én is szoktam rövidített szavakat használni, bár főleg szóban. Msn-en a jeleket használom inkább és sokat nem is tudok fejből hogy írjuk (kivételek vannak azért pl. :) :( :D )
13 éves kisfiam használja a LOL-t és társait, nem tudom hová vezet majd ezaz egész, teljesen elangolosodik a magyar nyelv. Már ebben a korban (általánosban is) TZ-nek hívják a témazárót, ami meglepett:)
Nem :))
Szilioil? :D
Mai MSN en történt beszélgetésben...
az illető kérdezte hogy mit csinálok, leírtam, majd kb. 5 perces csevegés után rákérdez: És milyen leki?
Azt hozzá teszem hogy teljesen másról beszélgettünk 5 perce!!!!
Aztán a végén ezt írta: .....meek...
Fogom a fejem... :D
Ti értitek? :D :D
szerintem az vixa áll bizti ki6ot oda is a zsibi:( <-- ez mit jelenthet? : o
statixtika
drága dididudi csodabögyi szájbicseki barisném:)
---
Nem akarok cikizni senkit, de ez mind egy személytől van... Azt már meg sem merem mondani, mennyi idős...
De, ahogy ő mondaná: Inkább no mondok semmit
:(
Most majd lesz mesterséges intelligencia (röviden: MI); én mérnök informaikára járok, annak a rövidítése szintén MI; szóval mi leszünk az értelem :D)
mikor-makro, villtan volt nekünk is :)
Spojler
Hm, a háló kb stimmel, de csak szimplán hálózatok :)
digittech is, digitális technika
anál: hát az neked könnyű volt :D
szar: számítógép-architektúrák :)
ej lányok nem semmik vagytok! :)))
Húúú délelőtt olvastam valamit, de nem írtam ide egyből, így már el is felejtettem, annyira rövid volt! :))) De ha az eszembe jut majd jövök! :D
Jó a csaj!!! Az összes megfejtés jó, bár csak halkan jegyzem meg, a lin.alg. nálunk teljes néven "Lineáris algebra és analítikus geometria". Nna, ezt írd be az órarendedbe!!! :D
SPOILER!!! :D
A valszám ugyanaz, mint a valségszám nálam, én emlékeztem rosszul...
Háló: hálózatüzemeltetés, vagy hálózatépítés
Digittech: digitális vagy digitalizációs technológia
Anál: analízis, nálam legalábbis így volt
szar: számítógépes alrendszerek (ez csak tipp)
Nálunk van szar és anál. Mint tantárgy :)
Na, ki tudja, mi az? :D (Infószak)
Aztán... Digittech, valszám, háló..
Most hirtelen ennyi :)
SPOJLER!
A hatlan szerintem határozatlan, a hatt a határozott.
lin.alg-om nekem is volt, lineáris algebra
mat.log: csak tipp: matematikai logika? :)
a komm. kommunikáció, a verb verbális.
Nincs bajom a monogámiával. :) Sőt! Hosszú távon amúgyis megvéd a nagy pofáraesésektől... Meg sok egyéb kellemetlenségtől is! :D
Kémiából sose voltam túl jó.
Matek szakra jártam egyetemre. Íme, onnan néhány - hétköznap is használható szó - rövidítés:
hatlan, melynek párja volt nálam a hatt
tfh.
<=> (erre emlékszik még valaki? Középiskolában is használtuk.)
valségszám.
Aztán van még (ezek mind tantárgyaim voltak!!!):
lin.alg.
mat.log.
mat.alapv.
dok.leírás (ez könyvtár szakos)
És a közismertek:
tkp.
komm.
verb.komm. / nonverb.komm.
stb. :)
De ezek csak funkcionális rövidítések. :)
Mi a baj a monogámiával? :)))
Én a kémiát szerettem... innen jut eszembe a Petroléter (vegyszer, szerves oldószer) rövidítése Péter... : D
De volt olyan mondat is, hogy 1-2x, meg 1x-2x...
Azért kérdeztem, hogy mindig 1/2x volt-e? Mert ha nem, akkor o1/2ia gyorsan megunta a monogámiát... :D
Jájj, ez kezd hasonlítani a matekórára... Bár én szerettem!!! :D
Variációk egy szóra: koli, koles, kolesz, kóter.
Az eredeti szónak legalább van valami eleganciája...
barát
Valahol olvastam hogy barinőm
Elég birka az aki a barátnőjéről így beszél! :))
És mindig 1/2x, vagy más?
Mert akkor sűrűn vált o 1/2 ia... :D
Barát?
Ha valaki ebben a vonatkozásban mondaná rám, asszem :) megkérném, hogy inkább ne nevezzen barátjának...
Akkor fokozzam?
1-2 x + ke 1/2 te o 1/2 iát
1x 2x + ke 1/2 te o 1/2 iát
1 év/ 2x + ke 1/2 te o 1/2 iát
:))))
ezt nemrég láttam:
bari
ki találja ki, hogy mi lehet? :D és nem bárány... :P :)