Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Reprofit Brno fórum

Reprofit Brno (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
jún. 25. 11:22

Sziasztok!


Méhkarcolást milyen időnként lehet csináltatni ?

382. Pompom (válaszként erre: 380. - Pompom)
jún. 25. 11:13
Ja, az el is felejtettem leírni, hogy citogenetika semmit sem mutatott nálunk, az alapján egészségesek vagyunk! De a teljes genomszekvenálás igen! Szóval sokszor nem is a megfelelő vizsgálatokat csináltatjuk meg valamilyen hibás, nem elég alapos tanácsra.
381. TAndi86 (válaszként erre: 380. - Pompom)
jún. 25. 11:02

Pontosan így van, ahogy leírtad. Amikor az ember még tapasztalatlan és vakon bízik az orvosában, akkor évek mehetnek el a "bénázásra".


Szerencsére nálunk ez csak 1,5 év volt, majd rátaláltam arra az orvosra, aki tetőtől talpig kivizsgált engem és a férjemet is.


Sok sikert nektek.

380. Pompom (válaszként erre: 379. - TAndi86)
jún. 25. 10:42

Szia! Köszönöm a válaszod. Azt elfelejtettem leírni a hosszú monológomban, hogy nálam a hosszú éveken át tartó "bénázás" nem opció.


Azt látom, hogy itthon eleve több év eljutni a lombik vagy inszem programba (mert próbálkozzon a pár).


S ha nem megy, akkor menjen el egy meddőségi centrumba.


SŐT nem elterjedt a családtervezés sem, ami ugye a baba előtt lenne fontos és sok mindent előre meg tud mondani (pl. egyátalán érdemes-e próbálkozni és elvesztegeti sok-sok időt).


Ha valamiért nem jön a baba vagy beteg lesz és szeretnének még másikat, a sok-sok sikertelenség után keresnek újabb és újabb okokat csak a dokik.


Továbbá nem minden áron akarok valamilyen utódot (ez tudom fáj sokaknak, de van nekem is fájdalmas tapasztalatom), hanem felelős szülőként olyan babára vágyom, akinek nem kell szenvedni élete végéig, bármeddig is tartson az, csak azért mert én gyereket akartam.


Az én elvem a velünk történtek után az, hogy szeretnénk babá(ka)t, de úgy, hogy azok egészségesek legyenek. Mert nekem nincs jogom ahhoz, hogy világra kényszerítsek egy beteg testet. Márpedig az itthoni lombik célja a gyerek, nekem a célom az egészséges baba. Tudom a betegségek és a szenvedés szintje változó lehet, de sok beteg embert láttam már és ha őket megkérdezné valaki, hogy akarnak-e így élni....


Volt nálam is orvos, aki azt mondta, hogy oké, de 4 gyerekből csak egy lesz beteg. Ja az pont eggyel több abortusz vagy betegség, mint amit szeretnék még az életben. És mi van, ha egymás után csak beteg babák jönnének természetes úton? Nem csak őket kínoznám meg az ab során, hanem az én termékenységem is drasztikusan csökkenne és a végén mi lesz belőlem??


Ha végül nálam is teljes árú lesz a gyógyszer, az ciki, de természeseten bizonyos szintig se a költségek, se a távolság nem lehet ok a feladásra!


A Versysről én is sokat olvastam, de többen írták azt is, hogy

1. ők is külföldön teszteltetik a sejteket, pont a cseheknél-szóval akkor én inkább egyből oda megyek,

2. állítólag mindent megígérnek jó pénzért, de azt nem tudják mindig betartani.


Az NGS maga a laboratóriumi módszer, amivel a PGS-t csinálják.


Alapvetően a beültetés előtti genetikai vizsgálatokat hívják pre implantációs diagnosztikának/szűrésnek (az eltérő megnevezésekbe nem mennék bele, mert nincs értelme az mi esetünkben, hívják ahogy akarják, az eredménye számít).


Na ezeket a vizsgálatokat különböző laboratóriumi módszerekkel csinálják, amik folyton fejlődnek. Az első ilyen jellegű módszer a FISH volt, amit már azért tartanak elavultnak, mert nem tud annyi mindent mint az újabbak. Nem rosszabb, csak "idejét múlt" kicsit. Aztán van még a PCR, achg, stb.

Az NGS egy ezek közül, s ezzel csinálják pl. a NIFTY tesztet is úgy tudom vagy más genetikai szűrést felnőtteknél. Állítólag gyorsabb és ahogy pár tudományos cikkben olvastam, megbízhatóbb és szélesebb körét tudja nézni a rendellenességeknek.


Nyilván én sem vagyok orvos, se nem labor diagnosztikus, sőt nem is vagyok képes felfogni egy csomó dolgot, de az elmúlt pár hónapban arra rájöttem, hogy sok minden létezik, de azt senki sem fogja ajánlani nekem, ott az internet és keresni kell, meg kinyitni a pénztárcát.


Nyilván a Reprofitnál is vannak jobb felszereltségű helyek, de azokra nem jutok el vagy nem tudok róluk. Viszont most itt látom a megoldást a problémámra, arra, hogy egészséges (nem tökéletes!) babát szeretnék annak ellenére, hogy én magam természetes úton nem biztos hogy szerencsével járnék.


Tudom, hogy PGS-en átesett embriók sem maradnak meg mindíg, mert a fogantatás és a várnadósság a világ legtermészetesebb és legbonyolultabb dolga, azaz egy csoda és nem tudhatjuk, hogy egy egészségesnek ítélt embrió miért nem marad meg (stressz, vékony nyálkahártya, anyai betegség, stb.).

379. TAndi86 (válaszként erre: 378. - Pompom)
jún. 25. 10:11

Szia!


Ugyanebben a cipőben járok, csak 3 sikertelen lombikkal a hátam mögött. Nálam szintén kromoszóma rendellenesség van, amire a BMC-s biológus legyintett, mondván, elenyésző százalékban áll fenn a probléma. Elmentem egy másik dokihoz, ő egyből Brnot javasolta a PGS miatt.Sajnos én megjártam, pont olyan stimuláló gyógyszereket kaptam Brnotól (Pergoveris, Decapeptyl), amit a magánorvos nem tudott felírni támogatottan (max. 50%), így csak a gyógyszer kb. 300 ezer Ft.Én Budapesten élek, itt van olyan magán központ (Genium med pl.) ahol hétvégén is végeznek ultrahang vizsgálatot.


A PGS elvileg minden betegségre szűr, jobb mint a PGD.Az NGS módszerről még nem hallottam, engem is érdekelne.


Egyébként itthon a Versysben elérhető volt a PGS, amíg bizonyos "érdekek" meg nem szűntették, mondván illegális. (Ugyanaz a szerv adta ki az engedélyt, ami most visszavonta...-no comment) Vereczkey Attila küzd azért, hogy újból lehessen itthon ez a vizsgálat és akkor a magyar nők nem külföldre kényszerülnének vinni a pénzüket...

378. Pompom
jún. 25. 09:54

Sziasztok! #pgs #reprofit #ngs #örökletes


Új vagyok a fórumon, de már vagy kétszer átolvastam a hozzászólásokat. Szeretném leírni a történetemet (röviden) és lenne pár kérdésem, amire nem találtam meg a válaszokat teljes mértékben. Örülnék, ha a sorstársak, a (sajnos) gyakorlottabbak tudnának válaszolni rájuk.


Ugyan férjemmel a gyerekvállalás előtt voltunk családtervezési konzultáción, de konkrét genetikai vizsgálaton nem, ezért későn derült ki számunkra (egy ab után, amit nem szeretnék részletezni), hogy én X kromoszóma deléciót hordozok. Ez azt jelenti, hogy a fiaim fele súlyos beteg lesz, ha pont úgy örökli a kromoszómámat és a lányaim fele is hordozó lehet.

Többekhez hasonlóan az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban vizsgáltak ki, náluk csináltattunk teljes szekvenálást a párommal, s ebből tudtuk meg, hogy én genetikai rendellenesség hordozója vagyok.


Amúgy mindketten 33 évesek vagyunk.


Ebben a centrumban PGD-t ajánlottak, ahol meg tudnák vizsgálni az embriókat célzottan az én örökletes bajomra.


Ezzel azonban több bajom is volt:


-a Centrum a Kaáli Intézettel és a Budapesti Meddőségi Centrummal áll kapcsolatban, csak ők tudnak az 5-6 napos blasztocitákból vizsgálatra sejteket kivenni, de ezekben az intézetekben még a fizetős várólista is elég hosszú


-a PGD-vel ők csak az én tőlem örökölhető rendellenességet vizsgálják (de az újonann kialakult kromoszóma rendellenességeket nem-pl. Down)


-így simán bele tudok esni egy olyan helyzetbe, hogy a babámról 13+ hetesen kiderül, hogy ugyan nem örökölt tőlem, de más komoly baja van, s ennek bárhogy is döntök, fájdalmas a vége.


Ezért elkezdtem kutatni és megtaláltam a cseheket, mint olyan sokan mások. Az Istenhegyi egyik nagyon lelkiismeretes kollégája említette, hogy ott olyan technika is engedélyezett, ami itthon nem, amivel az én bajomat és más, új rendellenességeket is szűrnek.


Így vettem fel a kapcsolatot a Reprofit Klinikával (konkrétan Emesével), akikkel e-mail útján sok-sok mindent már megbeszéltünk. Az IVF+PGS mellett döntöttünk. Most tartunk a spermiogram, hormon vizsgálat szintjén. Július elején jön a következő ciklusom a homonvizsgálathoz, így talán már augusztusban kezdhetem a hormonális stimulációt.


Van egy itthoni szülész-nőgyógyászom, aki vállalta a ciklus alatti UH-kat és a hormonokat is fel fogja írni. Van másik páciense is rajtam kívül, aki a csehekhez jár. (Vidékiek vagyunk, dokim is vidéki.)


Kérdéseim:


-akinek itthoni orvosok írták fel a hormonokat, azok támogatottan kapták-e (a teljes ár 1000-2000 EUR), azaz a magán doki fel tudja-e a írni támogatottra a gyógyszereket vagy sem (a TB támogatást nem ismerem részleteiben) úgy hogy nem veszek részt itthoni lombik programban?


-akiknek a ciklus alatti UH-k véletlenül hétvégére estek, azok mit csináltak? Emese ajánlotta, hogy menjünk el a klinikára, de azért a távolság miatt az lenne a végső lehetőség. A nőgyógyászom szerint el lehet térni egy-egy nappal ettől


-van-e itt olyan (úgy láttam igen), akinek az embrióit PGS-el vizsgálták a Reprofitosok örökletes betegség miatt, DE más, újonnan kialakuló rendellenességre is szűrtek?


-tényleg az NGS módszerrel (new generation sequencing) dolgoznak a PGS során és az tényleg ennyire jó?


Előre is köszönöm a válaszokat! Most elsőre ennyi jutott eszembe!

377. 2015fun
jún. 19. 22:11
van itt olyan köztetek, akinek MACS-al 20-30 % közti spermium DNS fragmentációval, vagy MACS nélkül sikerült a lombik?
376. wkatalin2 (válaszként erre: 375. - Szisz3)
jún. 14. 11:10
Mindenképpen be fogok számolni a fejleményekről, de most ez több időt fog igénybe venni, mivel itt a nyár, mindenki szabadságon van.
375. Szisz3 (válaszként erre: 374. - Wkatalin2)
jún. 14. 11:05
Igen, ez a jó hozzáállás! Addig pedig pihenj és élvezd a nyarat! Remélem majd jelentkezel a következőnél!
374. wkatalin2 (válaszként erre: 373. - Szisz3)
jún. 14. 10:59

Köszi a biztatást. Most nagyon nehéz, de jövő héttől már csak a következő alkalomra fogok koncentrálni, mert sikerülnie kell :)

Persze semmit nem mondtak, igazából szerintem az orvosok sem tudják, hogy mi lehet az oka, hogy nem tapadt meg.

Egyébként is éppen költöztünk, volt egy csomó vizsgám, szóval lehet, hogy az időzítéssel volt a baj....

373. Szisz3 (válaszként erre: 372. - Wkatalin2)
jún. 14. 10:46

Basszus. Nagyon sajnálom. Nem értem, ha biztosan egészségesek voltak, miért nem tapadtak meg?!? Gondolom nem mondtak semmit erre...

Azért ebből én is levonok egy következtetést: az én összesen négy embrióm nem biztos, hogy azért nem tapadt meg, mert betegek voltak...


Nagyon sok erőt és kitartást kívánok neked, ne keseredj nagyon el, még fiatal vagy, BIZTOSAN sikerülni fog!!!!!

372. wkatalin2 (válaszként erre: 371. - Szisz3)
jún. 14. 10:25

Szia!


Igen kiderült, és sajnos nem sikerült.....

371. Szisz3 (válaszként erre: 370. - Wkatalin2)
jún. 14. 10:14

Szia!

Mi a helyzet? Gondolom már kiderült. Nagyon szorítottam neked, ugye sikerült????

jún. 8. 10:21

Sziasztok!


Szeretném kérdezni, hogy sikerült-e esetleg közületek valakinek úgy a lombik, hogy az ET+10.napon a teszt negatív lett és a vérvétel mégis kimutatta a sikerességet?

369. cica45 (válaszként erre: 368. - Wkatalin2)
jún. 6. 11:00
Nem hiszem hogy kárt okozna, gondolom úgy is az arcod, fejed környékén használnád, max még a nyakadon.
jún. 6. 05:18

Sziasztok!


Bioptron lámpáról tudtuk valamit, hogy lehet-e várandósság alatt használni pl. egy megfázásra?

367. TAndi86 (válaszként erre: 366. - Szisz3)
jún. 5. 15:12
Ugyanez a dillemmám... Nálunk 45%-os a fragmentáltság és konkrétan közölte a Reprogenesises koordinátor, hogy gondolkodjunk el a donorspermán. Mire van a MACS ha nem erre?
366. Szisz3 (válaszként erre: 362. - Móni4)
jún. 5. 13:53

Szia!

Én sem tudok túl sok mindent mondani, talán annyit, hogy nekem "tökéletes", 13 mm-es méhnyálkahártya vastagsággal ugyanígy 2 blasztocitát ültettek be és ugyanígy nem sikerült... Mondjuk ez itthoni klinikán volt. Senki nem tudja miért. Összesen már 4 blasztot kaptam vissza, minden körülmény tökéletesnek látszott, nekem minden eredményem jó, mégsem sikerült. A párom dns fragmentáltsága viszont elég rossz, 34%-os, épp ezért bízunk még a MACS-ban. Nektek is ezért kellett? Elég elkeserítő ez ránk nézve is, ha Macs-al sem sikerül...

365. móni4 (válaszként erre: 364. - Wkatalin2)
jún. 4. 14:44
Igen. Most látom: 8 mm
364. wkatalin2 (válaszként erre: 362. - Móni4)
jún. 4. 14:14

Szia!


A beültetéses zárón rajta kellene lenni a beültetés napján mért nyálkahártyának.

Én úgy tudom, hogy 7-8 mm már elegendő lehet a megtapadáshoz.

363. móni4 (válaszként erre: 361. - Cica45)
jún. 4. 13:55
Köszi Cica! Bízunk benne, hogy a kis lélek ránk vár :)
362. móni4 (válaszként erre: 360. - TAndi86)
jún. 4. 13:53
Szia Andi! PGS nem volt csak macs. Ami gyanús volt számomra az, hogy május 1-én a nyálkahártya vastagsága 0,71 cm volt (ekkor azt mondták, hogy folytassam a kezelést változatlanul, a leszívás napján pedig (15-én) 0,73 cm volt. Ekkor tettük be a 2 vaginális Estrofem-et. Szerintem ez egy kicsit kevés volt :(. Beültetés napján már nem mérte - vagy legalábbis nem szólt semmit róla. Releváns-e ez?
361. cica45 (válaszként erre: 359. - Móni4)
jún. 4. 11:10

Szép eredmény volt a 3 blaszto. Sajnálom, hogy elsőre nem sikerült. Sajnos nincs rá "recept", hogy mit kellene tenni vagy éppen mit nem.

Bízz a kis fagyibabádban.

360. TAndi86 (válaszként erre: 359. - Móni4)
jún. 4. 09:31
Szia Móni, megkérdezhetem, hogy milyen protokollod volt? PGS volt nálatok?
359. móni4
jún. 4. 09:14

Sziasztok. Már nagyon régen követem a bejegyzéseiteket, ami sok új és hasznos információval gazdagított. Most úgy érzem, hogy Veletek is meg kell osszam a tapasztalatom. Május 15-én volt a leszívás és 21-én a beültetésem (ET). Mi a Reprogenesisben voltunk, ahol mindenki rendkívül kedves. 8 petesejtet szívtak le, amiből ötödik napra 3 tökéletes blasztocit fejődött ki. Úgy döntöttünk, hogy kettőt ültetünk be, hogy nagyobb legyen az esély, egyet pedig lefagyasztunk. A beültetést követő héten vigyázva ugyan, de mindent normálisan csináltam, ahogy ajánlották és folytattam a kezelést: 5mg Folsav, 5 db 2mg-s Estrofem (3 orális és 2 vaginális), 4 Utro-200 mg és 1 vérhígító szuri. Nagyon vártam már a vérvizsgát, de sajnos negatív lett :(.De még ott van egy fagyibabánk, ami biztos arra vár, hogy megszülethesen, úgy hogy mielőbb vissza szeretnénk menni.

Mit ajánlotok? Mi az, amit Ti másként csináltatok? Mire figyeljek oda jobban?

Bocs, hogy ilyen hosszú mesét írtam.

Üdv mindenkinek,

Móni

358. Szisz3 (válaszként erre: 357. - TAndi86)
jún. 2. 17:58
Köszi, majd megnézem. Bolti sonkát eszem, meg házi szalámit, rozskenyeret, szénhidrát csökkentett kenyeret. Kávét iszom, anélkül meghalnék :), de pl. csak növényi "tejet" iszom. Azért szerintem túlzásokba sem kell esni, de ez csak az én véleményem.
357. TAndi86 (válaszként erre: 356. - TAndi86)
jún. 2. 11:53
Van itt egy csoport IR, Ogawa és Fülöp diéta néven, ott sok jó recept van, és Fülöp reproduktív életmódja is le van írva.
356. TAndi86 (válaszként erre: 355. - Szisz3)
jún. 2. 11:48
Felvágottat, bolti májkrémet nem eszel? Kenyér tk vagy egyéb “egészséges” kenyér? És igen, ez a baj, hogy a városi ember a “normális” kajához nem biztos, hogy hozzájut. Fülöp nem enged semmiféle lisztet, így kenyeret se, kakaó, kávé, sok gyümölcs is tiltólistás.
355. Szisz3 (válaszként erre: 352. - TAndi86)
jún. 2. 11:36

Szia!

Pontosan milyen étrendet javasolt Fülöp? Én szerintem egészségesen étkezem, de azért jó lenne tudni, hogy szerinte is vagy csak én gondolom ezt. Azt nem nagyon tudom értelmezni, hogy "feldolgozott élelmiszer", hiszen egy nem tanyán élő, háztáji gazdálkodást nem végző városi ember máshoz nem nagyon tud hozzájutni...

Egyébként cukrot, fehér kenyeret, fehér rizst, normál tésztát, krumplit évek óta nem eszem.

354. cica45 (válaszként erre: 351. - 2015fun)
jún. 2. 10:27

Szerintem azért születhetnek mégis beteg gyerekek, mert lehet hogy a beágyazódáskor "jónak minősíti" a méhnyálkahártya az embriót és "engedélyezi" a folyamatot, és később alakul ki a redellenesség.

Ezt azért gondolom, mert a Brnoi papírokon rajta van, hogy annak ellenére, hogy a PGS szerint egészséges később a fejlődés során kialakulhatnak rendellenességek.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook