Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Repedésmentes beigli recept

Repedésmentes beigli recept

A Repedésmentes beigli hozzávalói:
90 dkg liszt
37,5 dkg vaj (az eredetiben 25 dkg margarin, és 12,5 dkg zsír szerepel, de én vega vagyok és szeretem a vajat)
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1/2 tk só
1 dl hideg tejszín
2-2,5 dl hideg víz
+ 1 tojás a kenéshez

A fentiekből 6 rúd lesz, én 2 mákosat, 2 diósat, 2 gesztenyés-narancsosat készítettem.

Töltelék:

Diós (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.

Mákos (2 rúdhoz): 25 dkg mák, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.

Gesztenyés-narancsos (2 rúdhoz): 2 tégla gesztenyemassza, cukrozott narancshéj (az aldi-ban vettem, 1 dobozzal raktam bele, ami 50 g), kis víz, rum vagy rumaroma.


A Repedésmentes beigli elkészítési módja:
Az egész beigli készítési műveletet a töltelék elkészítésével kezdtem. A diós és a mákos vizét és cukrát külön lábosban összeforraltam, és hozzáadtam a hozzávalókat. Félretettem. A gesztenyekockákat kiolvasztás után egy kis vízzel lazítottam, hozzáadtam a rumaromát, és a narancshéjat. Kitettem őket a hidegre, hűlni. A tészta készítését érdemes délután kezdeni, 4-7 között, mert éjszakára pihentetni kell, reggel kell kisütni. A tészta minden hozzávalóját bedobtam a talpas dagasztógépem táljába, és kb 5 perc alatt ruganyos-zsíros tapintású, de nem ragadós tésztát dagasztott nekem a gép. 6 részre osztottam, egyenként a kis tésztagömbök 28 dkg-ot nyomtak. Nyújtódeszkán liszt nélkül kinyújtottam elég vékonyra, nekem kb 22 cm magas, és 30 cm széles téglalapok jöttek ki. Rátettem a tölteléket úgy, hogy 1-2 cm-t elhagytam a szélétől, az egyik rövid oldalánál, ahová megérkezek a feltekeréssel, ott 5 cm-t hagytam el, hogy tuti ne nyíljon szét.Szóval az elhagyott 1-2 cm-es részeket ráhajtottam a töltelékre, és óvatosan elkezdtem feltekerni. Besorakoztattam őket 2 sütőtepsibe sütőpapírra, kb. 5 cm hely legyen közöttük, minimum. Ekkor meg kell kenni tojássárgájával, és egy hűvös helyen, ami melegebb a hűtőnél, pihentetni. Lefekvés előtt pedig még meg kell kenni a megmaradt tojás fehérjével.Reggel már látni fogjátok halványan a márványokat, és örülni fogtok neki! :) Hurkapálcával (ez nagyon fontos!) a gerince mentén 3-4 cm-ként szurkáljátok meg, egészen az aljáig le kell szúrni, hogy kijöhessen a gőz, sülés közben. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 C-on, 25 percig sütöttem. Hagytam kihűlni, és vittem dicsekedni! :)

A recept nem sajátom,de itt legalább megtalálom :)))


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A repedésmentes beigli elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook