Rengeteg honfitársunk miért nem foglalkozik a foga állapotával? (beszélgetés)
Ahogy már sokan mondták, egyik oka ennek a kezelések árai. Akárhogy is nézzük, sok pénzt elvisz a fogorvos látogatása. Megeshet, hogy én járok drága helyre, de ott egy tömés 29000Ft-tól kezdődik. És ez még csak a kisebb beavatkozások egyike.
Talán azzal lehetne tenni valamit az ügy érdekében, hogy mindenki rendszeresen jár szűrésekre, és még a legkisebb bajt is elcsípi időben. Persze sok helyen már államiban sem ingyenes.
Másodlagosan ott van az a tény, hogy ha egy fogat már megbontottak, legyen bármilyen jól megcsinálva, az nem egy teljes fog. Megeshet, hogy idő múltával tovább romlik vagy eljut a húzásig, azzal egyre nagyobb költségek elé állítva a tulajdonosát.
Harmadikként pedig sokakban sajnos jelentkezik a fogászattól való félelem, akár olyan mértékben, hogy emiatt hanyagolják az ellátást. Létezik altatásos alternatíva, de az megint egy vagyon, ami szintén kockázatokkal jár.
Ezzel nem helyeselni szeretném a fogazat elhanyagolását, ha van rá lehetőség, akkor gondozni és csináltatni kell őket, de sokszor sajnos megesik, hogy nincs.
Ha nem tudnék akármilyen ok miatt fogorvoshoz járni, most a 30-as éveim elején már több fogam hiányozna. Van már 2 pótlásom, csonkolt fogam, gyökérkezelésem. Mindannak ellenére, hogy teljesen tudatos és alapos szájápoló vagyok. Engem még úgy is megvisel, hogy van lehetőségem megcsináltatni őket.
Egyébként az igénytelenséget én sem kedvelem, de egy emberen látni lehet, hogy ápolja-e őket, vagy csak hetente egyszer forgatja meg a fogkefét a szájában, fogai számától függetlenül.
Nekem pl. a második gyerek után, úgy hullottak a fogaim, mintha muszáj lett volna. Volt olyan fogam, aminek semmi baja nem volt, aztán kettő hét múlva ki kellett húzni. Nagyon el voltam keseredve. A doki mindig mondta hogy ne hibáztassam magam,ez szinte "természetes" ilyenkor. De nagyon megviselt. Állandóan nézegettem a tükörben, hogy nézek ki. Pedig hidd el, mindent megtettem hogy ne legyenek rossz fogaim.
Szerencsére nincs anyagi problémánk, rövid időn belül megcsináltattam a fogaimat. De sajnos nagyon sokaknak problémát jelent kifizetni akár csak 9 ezer forintot is. Nagyobb összegről nem is beszélve.
A férjem pl. a sok fogkőtől szenved. Pedig rendszeresen jár leszedetni. Nem is tudom mi lenne ha nem járna.
Szóval nem biztos hogy akinek rossz fogsora van, az igénytelen is. Sőt! De ugye megint az a fránya előítélet...
Én még mindig szerencsésnek mondhatom magam, bár simán lehet, hogy néhány éven belül már protézisem lesz.
Fogágy beteg vagyok, ami miatt az elmúlt 2 évben kb. 2 milliót kellett költenem fogpótlásra.
A teljes alsó fogsoromra koronát kellett tetetnem, hogy kitoljuk a fogaim kihullását...
Egyébként, a fogaim teljesen egészségesek, úgy lazulnak ki, hogy még egy pici lyuk sincs rajtuk. Volt, ami annyira mozgott, hogy ki kellett húzatnom. És sírtam, mert egy gyönyörű, teljesen egészséges hátsó fogam volt:((((
A felső fogsorom tartja magát, de mindig nézi a dokim, hogy mikor jön el az idő, amikor azokra is koronát kell rakni.:(((
Na, ez már sokkal drágább lesz.
Ja, az általam írt összegben nincs implantátum, mert azt fogágy betegeknek nem is javasolják, ugyan úgy kiesik, ahogy a rendes fog.
És még abban is reménykedek, hogy mire eljutok erre a szintre, addigra elérhető lesz a fognövesztő tabletta...
Igen, akár genetika is lehet a fogágybetegség, és sajnos még nem tudják gyógyítani.
A fogkő leszedés még megelőző kezelésnek sem elég...
De az, nagyon drága!
Én tavaly 3 milliót költöttem rá.
Genetika is közrejátszik, ha valakinek idő előtt kipotyog…
Akril bútorokkal foglalkozik.
Cianid van benne.
Milliós tétel.
Genetika.
B@szhatod a fogmosást ,ha egészséges gyönyörű fogaid potyognak ki ,mert ínysorvadástól szenvedsz.
A fogkő eltávolítás segít,de nem minden esetben gátolja meg a kialakulását a sorvadásnak.
Az utóbbi pár évben kb 5.500.000 Ft ot költöttem fogorvosra. És még nincs vége. Igenis drága a fogászat.
Ha nem lett volna erre pénzem, már alig lenne fogam, te elkönyvelnél valami igénytelen carnak, pedig mostam, ápoltam.
Mert drága, és sokaknak megfizethetetlen. Nem biztos hogy nem mossa. Egyszerűen másra kell neki a pénz.
Ha nem lenne fizetős,gondold el mi lenne a rendelőkben . Nyilván az adott pacienst is zavarja,a rossz fog de döntenie kell,hogy eszik vagy fogat csinàltat. Sajnos hogy ide jutottunk!!
Nem telik rá, félnek tőle, nincsenek tudatában a jelentőségének stb. stb. sok minden lehet. Nemrég olvastam valahol azt is, hogy a fogaink a mentális egészségi állapotunkat is tükrözik, már olyan értelemben, hogy ha nem vagy rendben akkor jobban elhanyagolod a fogkőeltávolítást, fogselymezést...
Amúgy hol tömték be magánban 9 ezerért a fogadat? Nekem legutóbb asszem tavaly kellett tömni, 20 körül volt és nem valami fancy helyre mentem. Fogkőeltávolítás ~20 ezer, ha bármi más kell akkor ennél csak drágább dolgok vannak. De lehet én járok rossz helyekre, állami ellátásban nem is voltam már gyerekkorom óta.
Azèrt ez nem ilyen egyszerű!
A fèrjem moshatja, orvosnál ülhet naponta ha olyan mèrgező ragasztóval dolgozik ami szó szerint eszi a fogait.
Gondolod,hogy ezeknek az embereknek kellemes? Az állandó ìtèlkezès,pofavágás?
Összetett probléma, sokféle oka lehet. De valószínűleg halogatás áll első helyen, aztán a többi.
A rossz fogak gyulladásos faktorokat juttatnak a véráramba, ezáltal egyéb szerveket megbetegítenek, nem csak esztétikai gond.