Pyelectasia - vesemedence tágulat. Segítsetek!!! (tudásbázis)
Mi is ma voltunk UH-on. Teljesen elkeseredtem.
januárban már úgy tűnt kinőttük a tágulatot az egyik oldalon, erre visszajött és a másikon pedig megduplázódott a mérete. Doki szerint 90%, hogy visszafolyás, elég tág az ureter is. Már alig várom az izotópost, de csak 28-ra volt időpont.
Teljesen kiborultam, annyira biztos voltam benne, hogy kinövi és nem lesz semmi baj. Ezek után mi szokott következni?Kicsit magam alatt vagyok...
Sziasztok!
Ma volt a kontroll UH, pindurit nagyobb a tágulat mint DJ katéterrel (most 18 mm, akkor 15 volt), ez így normális, következő UH fél év múlva. AB-ot szedette volna még a doki (vannak akik évekig szedik), mondtam nem annyira akarom, így 2 hetente vizelet labor, ha az ok, akkor nem kell AB.
Ne csináld.. Miért??????
Nekem brutálul be volt gyulladva, de nem volt erről szó, hogy ennyi ideig antibiotikum. Csak a katéter másfél hónapig.
Talán mert ő pici, és kirántaná a katétert??
De, nekem nyomták, hogy örökletes, de senkinek nem volt a családban.
Szerintem egy csomó dologtól függ, nem feltétlenül örökletes.
Jaj nagyon durva tágulatod lehetett:S
Majd megkeresem a saját leleteim, mintha nekem is lett volna valami gubanc a vesémmel, bár azt mondta akkor a nephrológus, hogy nem számít. Rozinál a másik vesét legutóbb egy kicsit másnak látták anatómiailag, de az se gond elvileg. Nem mondták, hogy ez az egész örökletes-e?
Nekem is mindig tágultak voltak a kelyhek, de most legutóbb tényleg semmi nem látszott a vesémen.
És ahhoz képest, hogy nekem másfél liter (!!!!!) folyadékot szívtak le anno -most jut eszembe, hogy napra pontosan 5 éve :) -, igazából kész csoda, ahogy a vesém jelenleg kinéz. :)
És legutóbb a dokim mondta, hogy elég 1 év múlva a kontroll. Bár azóta egy kis fertőzést összeszedtem, de ez valószínűleg így is lesz később is, gondolom a kisebb-nagyobb pangás miatt.
De hát ezt fél lábon is! :)
a veséhez egy leginkább tölcsér szerű vesemedence csatlakozik, nálunk az volt megnyúlva, így leszűkítették, valamint a húgyvezetékből is a tetején leszedtek egy darabot, amiben a szűkület volt. Bár volt pár kehely is tág, azokkal nem tudom mi lett, gondolom elférnek:)
UH-on folyamatosan nézték a veseszövet elvékonyodását, utolsón már enyhe volt Rozinál, de mondták, hogy nem csak a gyulladások, hanem a folyamatos nyomás is okozhat gondokat.
Szerintem érdemes nézni izotóposon is néha.
Ezen a malacfarok dolgon röhögtem! :D
Azért szerencse, hogy észrevették, és nem lett nagyobb baj.
Érdekel, hogy milyen lett az eredmény, majd írd le! :)
Szia!
Én a Romics (?) professzor írását olvastam, és azt hiszem, abban volt benne, hogy ha sokáig fennáll a tágulat, akkor az nem tesz jót a szöveteket, és maradandó károsodás lehet, amit ugye sehogy nem lehet visszafordítani.
A műtét során a veséből kivezető "csövecskét" műtik, a veséhez -ha nem kell- nem nyúlnak.
De furcsa nekem, hogy semmit nem csináltak.
Nekem is az időhúzás volt a zavaró, mindig csak, oké, hát ez van, még mindig kinőheti, 2 hónap múlva jöjjünk újra, addig havonta labor. Ebből lett kicsit elegem és ki is derült, nem alaptalanul aggódtam. Lehet egy telefonhívást megérne, ha felhívnád a pesti dokikat, vagy valamelyik orvosi fórumon kérnél tanácsot orvosoktól.
Kívánom Nektek, hogy minden rendben legyen, hátha idővel tényleg elmúlik vagy kicsit összemegy a tágulat!
Hát én nem vagyok szakember, de nekem elég rémisztőek amiket írtál. Hova jártok orvoshoz?
Plasztikánál a vesét nem bántják, hanem az alatta lévő vesemedencét szabják meg, meg ahol a szűkület van a húgyvezetékben. Kislányom (ő novemberben lett 2 éves) a SOTE I. gyermekklinikán műtötték, Dr. Verebély Tibor. Sok helyről hallottam, hogy ő a legjobb, de nem tudom, mással nem találkoztam. SOTE I.-en nephrológos Dr. Máttyus, bár őt is jónak mondják, nálunk ő húzta az időt, így én nem bízok a továbbiakban benne, így nem ajánlom. Szerintem telefonálj be és keresd Dr. Verebélyt, és mond el neki mi van, kérdezd meg megmutathatod-e a leleteket személyesen. Én is így tettem. Ha hívod talán úgy 9 körül lehet elérni, előtte vizit utána műtétek. Inkább több szem lássa mint valami baj legyen. És szörnyű, hogy a kicsid megműtik, én nagyon rosszul viseltem, ellenben Rozi nagyon jól, le a kalappal a picik előtt!! az a nagy seb meg inkább legyen minthogy veséje ne legyen nem?
Szia, nem vettem észre, hogy írtál.
Elvileg Rozinál nem volt vese károsodás. ' évesen azt mondták meggyógyult, minimális a tágulat, de anyukaként eldöntöttem, fél év múlva le kell ellenőrizni ezt és a körzeti orvosunk is partner ebben. Akkor már elég nagy volt a tágulat, de még húzták, húzták a dokik, végül 2 éves múlt mikor elmentem egy másik dokihoz, aki izotóposra küldött. Ott a vese jól működött (azt hiszem 52-48% volt, tehát nem volt nagy eltérés), de nem tudott ürülni még vízhajtóra se dupla időtartamú vizsgálat alatt se, így arra következtettek, hogy lezárult a szűkület, nincs elfolyás. Ez karácsony előtt volt, lehet azonnal műtik, ha nem 23. van, így csak január 2.-án került rá sor. Most még van tágulat, de lehet marad is, így csinálták a plasztikát. Múlt szerdán kivették a katétert (már tudom, hogy a DJ az dupla J, eddig kettős malacfaroknak mondták csak:D), jövő szerdán UH, hogy rendben van-e. P.plasztika közben a doki azt mondta szerinte nincs vesekárosodás, szép volt színre a veséje, hát ezt ő tudja. Nem tudom lesz-e még izotópos még, remélem nem, elég lesz csak a sok UH.
Már olvasgatom vissza, akkor náatok is megvolt a pyelon plasztika. :)
Izotóposon utána javult, vagy romlott az eredmény?
És a műtött veséje neki milyen arányban maradt működőképes?
Igazából nem volt vele semmi baj előtte, de mégis születési rendellenességnek mondták, én ebben kicsit kételkedek.
Szóval nem tudom, hogy "jó" volt-e előtte.. Mostanra van egy jó, és egy nem annyira jó. A legutóbbi uh-n már szinte nem is látszott a tágulat, de már volt egyszer ilyen, de akkor is kezdődött később elölről.
Most is a legutóbbi vizeletvizsgálaton újra tele pozitív lett, valószínűleg, mert könnyen elszaporodnak nálam a bacik, mivel lassú.
Biztos, hogy károsodott a szövet, mert a legutóbbi izotóposon huszonöt -vagy mennyi- százalékos lett csak a jobb, és ez igen romló eredmény.
Viszont mivel a bal működik (bár már kaptam arra is kritikákat, hogy nem tökéletes), és mivel a vérképemen a vesefunkciós eredmények továbbra is jók, ezért nem kell semmit csinálnom.
Sokat iszom, tisztított víz, homeopátia, sok zöldség.
Ja, a DJ katéter az bent van a hólyag és a vese közt.
De ki is vezették, meg volt, hogy másfél hónapig rendes katéterrel voltam.
Köszi! :)
Én is kívánok jó egészséget a továbbiakban Neked!
A "jó" veséd nőtt meg? Egész annyira, hogy kidudorodott? Uha DJ katéter az azt jelenti, hogy kivezették a pisit? Nincs valami módszer, hogy jobban működjön a veséd? Vagy károsodott a szövete ezért lassabb?
Nekem nagyon nagyra megnőtt a vesém, és fájt.
Viszont mivel nagyon sok dolgot elszúrtak és félrediagnosztizáltak, igazán máig nem tiszta az egész, hogy mi is volt.
Fájt, és ki volt dudorodva az oldalam. Minimálisan ürült csak a vesém, szóval amíg az első félresikerült műtétem után rendbejöttem, addig DJ katétert kaptam, és aztán pyelon plasztikát csináltak, kivágták a szűkült részt.
Sajnos azóta is lassú a vesém, szóval mindenre figyelni kell, mert pillanatok alatt elszaporodik benne mindenféle.
20 éves voltam, mikor kiderült, és azonnal műtöttek is.
Aha, de látom, hogy nagyon régi a topic, most nézegetem vissza.
Lényeg, hogy a vesém kitágult, meg becisztásodott. Azt mondják az okosok, hogy veleszületett szűkület miatt, szóval műtöttek egy jópárszor.
De látom, hogy itt lezongoráztátok, nem nagyon tudok újat mondani szerintem. :)
További ajánlott fórumok:
- Hólyaghurut, vesemedencegyulladás - vajon van természetes "gyógyszer"?
- Nővérem kislánya 2 éves múlt és most állapították meg hogy a jobb veséjén tágulat van. Mire számíthat most a szülő?
- A 38 hetes UH-n vesemedence-tágulatot fedeztek fel a babám veséjében! Kinek volt már ilyen? Tapasztalatok?
- 6 hetes fiam vesemedence gyulladás miatt antibiotikumot szed itthon, én meg belázasodtam.Így mit szedhetek be, ami nem árt neki.Algopyrin?
- Hólyaghurut, vesemedence gyulladás kamasznál/gyereknél
- Mit tegyek, ha vesemedence gyulladással kórházban voltam, de ismét lázas vagyok?