PCO-s mizéria (beszélgetés)
Sajnos most nem fér be a keretbe egy ilyen vizsgálat.:S
Mármint a vizsgálat elvégzésére gondolok, hogy pénz kérdése.
Azt már szedek 4 hónapja, mert a baba projekt még nagyon távol van és az óvszerre allergiás vagyok.
Minden attól függ, hogy mennyi pénzed van.
vagy még amit Te tehetsz, hogy egy magánlaborba kéred a vizsgálatot és azzal mész majd el egy endokrinológushoz.
Durván 6000ft egy magánlaborban a 3 pontos cukor és inzulinterheléses vizsgálat. Nem ciklusfüggő. Előtte éjszaka már ne egyél. Terhelések között ne menj el sehova, ülni kell, hogy pontos legyen az eredmény.
Keresgéltem a neten és találtam jó táblázatokat, akkor aszerint fogok étkezni. Amúgy azon, hogy ingadozna, nem lepődnék meg, mert nagyon leamortizáltam magam suli időben; állandó éjszakázás, napokig nem aludtam és cukros "szeméttel" tartottam ébren magam.
Őket nem nagyon érdekli, hogy mi lesz Veled. Ha cukorbetegséged lesz, akkor majd kapsz gyógyszert, majd inzulint.
Egyébként az, hogy a núdokid felírta a metet, már az is nagy szó. Ilyenkor általában fogamzásgátlót írnak fel:(
Szeretném sikerül valakit meggyőznöm, hogy kellene. Nem is értem miért ennyire "vizsgálatfukarok" az orvosok.
5x egyél keveset. Szépen oszd el a ch mennyiséget az 5 étkezésre. Lassan felszívódó ételeket kell enni, hogy ne ingadozzon a vércukrod.
Azért vizsgáltasd ki mindenképp az IR-t.
és melyik diéta jobb? paleo vagy a CH számolós?
Nincsen. Most kicsit híztam 157cm 50-53kg, előtte 157cm 45körül voltam.
Köszönöm, akkor mindenképpen elmegyek egy endokrinológushoz!!
Van túlsúlyod?
diéta és sport is menjen mindenképpen mellette
Ha ezek rendben vannak, akkor viszont tényleg kell a terheléses vizsgálat, mert a pcos nincs ok nélkül.
Az, hogy alacsony a cukrod az nem jelenti azt, hogy nincs IR-d.
A vérvizsgálaton megnézték a pajzsmirigyemet és más hormonokat is és azokkal nem volt gond szerencsére.
A házidokimról tudnék én is mesélni cifrákat. :) Így van inzulint és cukrot is kell, hogy nézzenek. Nekem a cukrom is össze vissza volt. Felugrott, majd a béka popója alatt. Nem volt elég a metformint így.
Házi orvos nem is adhat közvetlen terheléses vizsgálatra. Én felkeresnék egy endokrinológust a helyedben. A helyzet az, hogyha már a cukrod magas, akkor az már nem inzulinrezisztencia, hanem cukorbetegség:S
Ki kell vizsgálni a többi hormonodat is, mert lehet baj van a pajzsmirigyeddel ha hullik a hajad.
Az orvosod aki kivizsgált és gyógyszert írt jól értelmezem, hogy nőgyógyász? Mert ha igen akkor minél előbb keress fel egy JÓ endokrinológust is. Mens mentis-ből Dr. Tűű Lászlót szívből ajánlom. Nekem a lehető legrondább Ir-em van, pcos-sel, cukor kilengéssel. Ha ő nem veszi át a kezelésem, akkor lehet most nem vagyok várandós, sőt talán betegebb is vagyok. Nekem a met nem volt elég és ezt egyedül ez a doki vette észre. Eucreast kaptam a cukor probléma miatt is. Nagyon rusnya Ir-ből 4 hónap alatt annyit javultam, hogy az 5. Hónapos kontrollon azt mondta végre esélyt lát a spontán terhességre. :) És igaza lett! Most nem szedhetem a gyógyszert, de mozgok, próbálok helyesen enni, azonban sem előtte, sem most nem javul a hajhullásom. Ez az egy nem állt helyre igazán, jó most a hormonok miatt is jobban hullik, meg pm. alulműködés is kijött, erre hormont kapok. Szóval nagyon kell a nődoki mellé egyogazán jó endokrinológus is!
Kértem arra beutalót, de nem adott a házi doki, mondván ha alacsony a cukrom, akkor ki van zárva az inzulinrezisztencia. :S
Nem, nem lesz belőle bajod. Egyébként pedig inzulinrezisztenciát, amit a metforminnal(és ehhez hasonló nevű gyógyszerekkel) gyógyítanak, azt sima vércukorvizsgáltattal nem lehet megállapítani. 3 pontos inzulin és cukorterhelés szükséges.
Kivizsgált, nagyon lelkiismeretes. Azért mentem el, mert össze-vissza menstruáltam és akkor csinált egy UH-t, akkor vette észre a cisztákat. Amikor otthon nyomozgattam és utána olvastam, hogy milyen tünetek vannak még, akkor pár dologban magamra ismertem, pl. csomóban hullik a hajam (ami persze nagyon sok mindentől lehet).
Szia! Vizsgálatok nélkül mire alapozta az orvos, hogy PCO-d van? Lehet kellene egy olyan orvost keresned, aki korrektül kivizsgál és az alapján kezel. (persze nem fogamzásgátlóval...)
paleolit táplálkozás és sok mozgás,ennyi:-)))
Köszönöm, ez mos nagyon feldobott! Nem baj ha faggatlak? Milyen mozgást választottál? És hogyan kell elképzelni az életmódváltást? Hogyan étkezel?
Én relative egészségesen szoktam étkezni, vagyis zöldség zöldséggel. Heti 1-2alkalommal eszem kenyeret és húst.:) Cukrot nem használok, mert nem szeretem az édes dolgokat.
És elfelejtettem egy fontos részletet, a cisztám a tornának hála felszívódott :)
Leírom az én esetem, hátha segít. Babát terveztünk és elmentem a dokimhoz, aki a korom miatt egy teljes hormonsor laborral kezdte a dolgot illetve egy uh-gal. Az uh-on 1 db ciszta, a laboreredmény alapján inzulinrezisztencia volt megállapítható és kritikusan alacsony d-vitamin szint. D vitamint kellett szednem, meg napozni és szolizni, ez nagyon gyorsan rendbe jött. Az inzulinrezisztencia (pcos és a diabetes előszobája) megszüntetésére nekem elég volt az életmódváltás, mert csak kicsi volt az eltérés. Én nagyon komolyan vettem a dolgot, megértettem, hogy elhanyagoltam magam, a munka oltárán már szinte nem is mozogtam, holott a múltban aktívan sportoltam több, mint 20 évig. Az inzulinreziszutencia azt jelenti, hogy az izmok nem képesek a cukrot felvenni és hasznosítani a vérből és ezért a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy csökkentse a szintjét. A laborban 120 perces inzulinszintet mértek, a cukrom az tökéletes volt mindig is. Ez a 120 perces érték lett rossz. Az életmódváltás - táplálkozás és sport, napi rendszeres mozgás - is gyorsan meghozta a hatását és minden eredményem jó lett. Most itt fekszik mellettem a babám, aki 2 hónapos múlt.
Az a lényeg, hogy PCO-t állapítottak meg nálam. Az orvos vizsgálatok nélkül metmorfint írt fel, de elmentem vérvizsgálatra, ahol kiderült, hogy a cukrom nagyon alacsony. Lehet baj belőle, ha mégis szedem?
PCO-s mizéria, ti mit csinálnátok a helyemben?
További ajánlott fórumok: