Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Nálunk a lenmag necces, nem használom.
És dugig vagyok tanácstalansággal.....
:(
De köszi a soraidat :)
Szia,
Nekem volt pár borzalmas kimenetelű tojásos receptem, úgyhogy azóta csak tojásmentes paleo-kenyeret sütök. Abba pedig áztatott darált lenmagot teszek, "ragasztásra" tökéletes.
Más esetben nem tudom mivel lehetne kiváltani ..
Sziaszok,
lányok, van valami páratlan ötletetek, ha tojásfehérje allergia van?
Nem akarnám elhagyni emiatt a paleót, de annak viszont az egyik pillére ez a tojás....
Köszönöm az ötleteket.
Miután a szemünk láttára dől meg a dietetika, nem gondolnám, hogy "durumlisztre kellene váltanom, hiszen az tojás nélkül is egybeáll" - itt a gasztroenterológus véleménye. :(
Az nekem is teljesen természetes, hogy csak éhgyomorra eszem a gyümölcsöket. Így van ez már vagy 15 éve (akkor olvastam a Testkontroll-t és ezt a részét azóta is tartom).
Megnyugtat, amit írtál.
Most jutottam géphez. Jó sokat írtatok tegnap. :)
Gyümölcsevés: Ha a gyümölcsöt éhgyomorra esszük, akkor a máj glikokénraktárait tölti fel és nem okoz gondot a fruktóz, mindegy mekkora mennyiséget eszünk. Kedvenc ördögünk szavaival élve: feltöltött raktáraknál annyira kell a májnak a fruktóz, mint lufiárusnak a nyílzápor. :D
Tehát kaja után, ha nasinak esszük, akkor jöhetnek a cikkben emlegetett fruktóz okozta problémák.
Személyes véleményem, hogy a gyümölcs az az étel, ami mindig kéznél lehetett úgyhogy nem tudom elképzelni, hogy EGÉSZSÉGES táplálkozás mellett bármi gondot is okoznának.
Köszi!
A fene ebbe a tejbe! Milyen sokat ittam régen! És a sok finom tejtermék :(
Mióta paleozok, fáj a fejem. Lehet, hogy méregtelenítettem? (ma már csak picit fájt)
Az én gyerekeim sem esznek gabona és tej féléket talán november óta. Nem paleoznak, mert elég nehéz lenne szigorúan erre fogni a gyerkőcöket, pláne akik már úgy el vannak rontva mint az enyémek (10 és 12 évesek).
Köretnek nem eszik meg a zöldségeket, így marad a krumpli meg a rizs. De rágcsák csak paleo cuccok vannak itthon. Menzára sem járnak igaz okom is volt, hogy rá tudtam őket venni és pláne a családdal is hellyel-közzel elfogadtatni, hogy most így esznek. Paleo kenyeret nem eszik meg, ezért én sütök nekik gluténmentes bagettet, mert valamit muszály nekik adnom a suliba, de itthon nagy örömükre nem kell semmiféle kenyeret enniük a kajákhoz. A nagyobbik az rengeteg gyümölcsöt eszik, a kicsi az sajnos nem.
Kalóriákkal meg nem foglalkozom. Reggelire nagyon ment régebben mindenféle "egészséges" gabonapehely, úgy magában elropogtatták. Mióta olvastam, hogy ezeknek a tápértéke egy nagy nulla, azóta úgy gondolom, hogy a reggeli két tojásnak -ha a kalóriatartalma nem is magas, viszont rengeteg tápanyag van benne- sokkal több értelme van.
Köszönöm, ilyenkor egy darabig megnyugszom.
(Aztán olvasok valamit és újra bizonytalan leszek.)
Most megnéztem, a narancs, alma, mandarin az alacsonyak közé tartozik, napi egy banán még belefér. A lisztek, krumpli: magas GI! Ennél még az aszalt füge is jobb, nem beszélve a hasznosságáról (a füge közepes).
Akkor nyugi van.
:D
Almával :D
De az jó töpörtyűvel is :D
Jaj, mennék már haza....olyan feleslegesen ülök itt...
Attól függ, milyen gyümölcsöt eszel! Van már sok helyen GI és GL táblázat. De a gyümik nagy részét lehet enni, szinte korlátlanul.
Én nagyon sokat mértem tavaly a cukrom evés előtt evés után, akkor láttam, hogy melyik ételt nem bírom. És képzeljétek! A legrosszabb értékek tej és mindenféle liszt után voltak! (Graham, teljes kiőrlésű, tönköly stb...)
Most én sem mérem, mivel csak fél év múlva kell mennem HAb1C-t nézetni.
Paleozok, és fogyok, és csökken a vércukrom. :)
4,5-5,5 közöttikre emlékszem évek óta. Évente megyek laborba és mindig nyugodt voltam hiszen ezek jó értékek (ezt hittem). De tavaly gyanús lettem magamnak: sok vizet kívántam inni, amikor megittam szinte azonnal újra szomjas lettem. Ekkor kértem a terhelésest.
Szóval oda kell figyelni.
Nincs lehetőségem méretni, így marad az odafigyelés.
ha nem szedsz gyógyszert, akkor sezrintem nem kell nézned a mennyiséget.
gyümölcstől nem marad fenn a cukorszint 2 óra múlva....
rövid ideig tartó megugrást okoz.
kérdés, hogy mit jelent az, hogy az éhgyomrid jó volt?
ha a referenciatartomány alja felé közelített volna, akkor szerintem nem lett volna a 2 órás 8,7.
ha gondolod és van rá módod, méregesd pár napig.
:D
Akkor jó :D
Én a helyedben nem görcsölnék ezen...de nem vagyok a helyedben. Inkább méregesd egy ideig ha az téged megnyugtat :)
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?