Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Óvodai dajkák! Mi okozza a munkátokban a legnagyobb nehézségeket? Milyen problémákkal szembesültök nap mint nap? fórum

Óvodai dajkák! Mi okozza a munkátokban a legnagyobb nehézségeket? Milyen problémákkal szembesültök nap mint nap? (beszélgetős fórum)

2012. júl. 27. 20:59
Én óvónő vagyok de azért hozzászólok. Nálunk az óvónő és a dajka társ. (Ha lehet így fogalmazni) Ebben a kapcsolatban kicsit nagyobb szerep jut az óvónőnek a nevelésben, a dajkának a gondozásban, de kölcsönösen segítjük egymás munkáját. Nincs olyan hogy a dajka nem mehet ki kicsit a csoportból hogy szusszanjon egyet, vannak is olyan feladatai amihez ki kell mennie és nem tartjuk percre pontosan számon hogy mikor ér vissza. Az óvónők dajkára nem hagyhatják a csoportot, néha azért előfordul hogy pár percre muszáj, de ennél nem többre. Azt gondolom a dajkáknak talán a motiváció növelése okozna nagyobb elégedettséget. Ha a munkájukat jobban elismernék mind anyagilag, mind erkölcsileg.
2012. júl. 27. 18:44
Köszönöm a válaszokat! Mivel lehetne benneteket egy kicsit jobban segíteni? Mit tehetne az óvónő, vagy bárki, hogy jobbak legyenek a munkakörülményeitek? Én egy óvodát vezetek, nálunk a dajkáknak relatíve sok idejük van a gyerekekkel lenni, mert nem mosogatnak, és udvaros is van. Tehát nálunk feltakarítanak, segítenek előkészülni a foglalkozásokhoz (rajzolnak, nyírnak kedvük szerint), és szerencsére baráti a kapcsolatunk.
2012. júl. 27. 17:34

Eddig is sejtettem de most már tuti hogy egy szuper oviban dolgozom :-)))))))))))))) ahogy az előttem szólókat olvasom :-)

Nálunk van 6 órás karbantartó,4 órás takarítónő ,márciustól -decemberig pedig egy köz foglalkoztatott és a konyhában segít .

Az óvonénieimet imádom nem dohányoznak ,és nem teázgatnak kávézgatnak :-)

A nap folyamán segítjük egymás munkáját.

Igen ezenkívül vannak takarítási és gondozási feladatok ,emellett elég szoros a program de elvégre ez egy munkahely nem Welness :-)


Vissza térve a kérdésre az első és legfontosabb az idő hiánya ,aztán a mi ovinkba még a hely hiánya is probléma alváshoz teljesen át kell rendezni a csoportot .

És ugye sokan azt mondják otthon ha hiányosság van hogy " majd az oviban meg tanítják/meg tanulod " ez nehezíti a feladatokat

A gyerek nem ismeri a ruháit a szülő nem látja el jellel .

Sokszor van az hogy kevés ,vagy egyáltalán nincs ,váltó ruha egy egy kis baleset esetére .


Vagy a nagy rohanó világban a szülőnek reggel NINCS IDŐ és GYORSAN rádobálja a gyerekre a ruhát így ő nem tanul meg öltözni .Délutáni alvásnál áll és nem tud mit kezdeni látszik hogy öltöztetik fogalma nincs hogy kell pl a felsőt le venni és azért 2 felnőttnek húszon egynéhány gyereket át öltöztetni az azért nahh...............

5. Moszy (válaszként erre: 3. - Majmocska)
2012. júl. 27. 17:17

Ismeretlenül is köszönöm :)

Sajnos tényleg igaz , hogy a legtöbb szülő semmibe vesz bennünket . Ilyenkor azért eszembe jut és előre bocsánat a kemény megfogalmazásért , ha nem lennénk , i akik nap közben kitörlik a gyermekük fenekét , és töröljülk az orrát , neadj isten töröljük a hányást , a kiömlött ezt azt , akkor nyugodtan dolgozhatnaanya , apa ?

Mondják , állami intézmény , ez a munkája , csinálja . Még sincs fogalmuk sem az óvodai életről , mert a kicsik nem tudják pontosan elmesélni , mi is történik nap közben . Természetesnek veszem , hogy a nagy játszások , a futkosás , és a baba , labda , vagy autó a fontos , de tényleg nagyon sokat számít a háttér munka .

2012. júl. 27. 17:06
A " fogalom " , hogy dajka , ma megszűnt létezni . A takarítónő, konyhalány , udvaros , stb megfogalmazás sokkal helytállóbb .Nem véletlenül neveznek bennünket technikai dolgozóknak.... :D Mai nap már nincs ideje a dajkáknak ténylegesen a gyerekekkel foglalkozni , mert a feladatuk az , hogy szó szerint rendbe tartsák a pedagógusok és a gyerekek után az óvodát .
2012. júl. 27. 16:48

Én nem dajka vagyok, hanem szülő, de gyakran tapasztaltam azt szülőtársaimnál, hogy a dajkanéniket kicsit lenézik, hogy CSAK DAJKA, nem óvónő. Pedig nem érdemlik meg, mert én is azt tapasztalom, hogy ott vannak egész nap a gyerekekkel és lehet, hogy nem pedagógiai szempontok alapján, de nevelik, tanítgatják gyermekeinket. Tőle tanulnak a kicsik öltözni, ruhát elpakolni, teríteni stb. Mai napig emlékszem rá, hogy 32-33 évvel ezelőtt engem a dajkanénim tanított meg cipőfűzőt megkötni :)

Mi dajkanéninek is mindig viszünk virágot pedagógusnapra...

2012. júl. 27. 15:53

Engem az zavar, hogy 5 perc pihenőm sincsen, WC-re is sokszor úgy surranok ki.

Mikor szabadfogalalkozás van/ csendes pihenő van. Akkor ők elmennek kávézgatni, teázgatni akár cigizni is és én maradok ott a lurkókkal továbbra is, mikor végre visszafáradnak és folytatódik a "pedagógiai" munka akkor teríteni, elpakolni, takarítani stb kell...

2012. júl. 27. 15:44
Óvodapedagógusként egy esszét írok a témában, és érdekelne más dajkák véleménye is, nem csak az én kolléganőimé!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook