Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Óvodában nyáron, kicsit másképp... fórum

Óvodában nyáron, kicsit másképp... (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Óvodában nyáron, kicsit másképp...

1 2 3
78. asszonyka (válaszként erre: 76. - Trapiti)
2011. aug. 2. 16:41
Ez még nekem is magas nem még egy 4 éves gyereknek!
77. pethoevi (válaszként erre: 76. - Trapiti)
2011. aug. 2. 08:38
Hát,ez tényleg nagy hülyeség.:-/
76. trapiti (válaszként erre: 75. - 13d03718f8)
2011. aug. 1. 23:09

Hát igen, végülis az egésznek az a mércéje, szeret-t a gyerek járni vagy sem... Valami nagyon nem oké az egész rendszerrel, nagy általánosságban az óvodákkal, ha ennyi gyerek ennyire megsínyli a nyarat és a nyári ovis viszonyokat. És valahogy azt látom, hogy ezt hajlamos mindenki elfogadni, ez a nyár velejárója, mondják nem jó ez sem gyereknek, sem óvónőnek - bár ugye azért az óvónő egy felnőtt, aki képes átlátni a dolgokat, tudja mi miért és meddig tart, nem sírdogál minden reggel az anyukája meg a régi óvónénije után... a gyerekektől ezt nem lehet elvárni, a kicsik nem értik az okokat, ők csak szenvednek a helyzettől :(

Sajnos sokszor olyan fura helyzetek alakulnak ki, még az egyébként körültekintő oviban is, hogy nem is értem, hogyan képzelik hogy az úgy jó...

Pl. nálunk azt csinálták, hogy összevonáskor a lányomék csoportjából, a Pillangóból a gyerekeket áttették a szomszédba, az Ő csoportszobájukba jött le a három emeleti csoport. Ettől függetlenül készült az óvónők beosztása. Ennek az lett a vége hogy volt egy hét, amikor a pillangós csoportszobában a pillangós óvónéni más csoportbeli gyerekekkel volt, miközben a szomszéd szobában a pillangós gyerekek egy idegen óvónővel... nem is értettem ez miért nem tűnt fel senkinek... miután szóltunk hogy ez így elég fura és a gyerekek nem értik, változtattak, akinek aznap ott volt a saját óvónője az abba a csoportba ment, a többieket meg elosztották... és igazából ezek a dolgok tényleg csak egy kis odafigyelésen múlnak...

A másik: az összevonás elején ugye lehozták a három emeleti csoportot a földszintre. Az öltözőszekrény persze kevés volt, a két lenti csoportét összevonták de úgy, hogy az év közben használatos zsákokat beszedték és régi, használtabbakat vettek elő, amikből persze nem jutott mindenkinek olyan ami a jel volt. Mi áprilisban kerültünk át ebbe az oviba, a kislányom új jelet kapott, kesztyű helyett gomba lett, aminek nagyon örült. Erre júniusban elvették a fogasát a gombával mert az épp azon a részen volt amit az emeleti csoportok használtak. Elvették a gombás zsákját is, helyette kapott egy labdásat egy papírcímkével, amire ráírták a nevét. Naná hogy kiakadt rajta... az egészet nem értettem.... ugyanazok a gyerekek használták volna ugyanazokat a zsákokat, de nem lehetett mert összevonáskor a régieket kell használni. Szerintetek egy kiscsoportos ezt megérti????

2011. aug. 1. 06:23

Saját ovink volt eddig ügyelets, ahova a többi bezárt oviból átjöttek, ugye a gyerekek, és az óvónők. Már ezt is nehezen viselte a gyermekem, (sok idegen arc, gyerek, máshol voltak, aludtak, és ettek,, mint rlgen)-

Jövő héttől egy távolabbi oviba kell őt vinni (most a mienk zár be 2 hétre) és már előre rettegek: minden reggel sírva vinni az oviba, mert ő nem akarna.

Az a gyerek, aki eddig imádott járni:(

2011. aug. 1. 06:13

PONT így érzek én is, ezért bekeményítettem, és az augusztust megoldjuk családilag itthon. Váltásban a szabadságos nagymamák és én.

Ami nálam leginkább kiverte a biztosítékot: az UVB riasztásos napokon déli 12 óráig kint voltak a minik az udvaron. Mikor megkérdeztem, hogy MIÉRT? A válasz: még mindig jobb ott kint a levegő mint bent. Nabumm.

73. trapiti (válaszként erre: 69. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 20:43
Igen, az én lánykám elég önálló, de pl. a popsitörlést most kezdi önállóan csinálni, ősszel lesz 4 éves. Öltözni alapvetően tud, de azért igazítani sokszor kell rajta. Ebben az oviban ilyen gondunk nincsen általában. A régi oviban rendszeres volt, pl. ha egy gyerek fordítva vette fel a cipőjét, az úgy is maradt egész nap, vagy kakis maradt a popsijuk... pedig ezek fontos dolgok, nemcsak "esztétikai" kérdés, az egészségének is árt ha nem figyelnek rá.
72. trapiti (válaszként erre: 70. - Asszonyka)
2011. júl. 31. 20:40
Ez tényleg nagyon jól hangzik :)
71. pethoevi (válaszként erre: 70. - Asszonyka)
2011. júl. 31. 17:14
értem.Ez tök jó!:-)
70. asszonyka (válaszként erre: 62. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 14:44
Mindegy hogy ki dolgozik mert egységes a terv, hetekre lebontva és mivel 13 gyerek volt összevontan így bármrlyik óvónéni megtudta velük csinálni a programokat, amik természetesen sok-sok játékot tartalmaztak. Augusztus második két hatében pl. már én is dolgozni fogok és nekem is e szerint kell dolgoznom majd akkor.
69. pethoevi (válaszként erre: 66. - Bettike2007)
2011. júl. 31. 14:20
Egyetértek a különbségben,de a véleményem nem jó.Ugyanis az oviban is ki kell menni a gyerekkel.Segíteni kell neki kitörölni,kis és középső csoportban mindenképp.Nagycsoportban lehet elkezdeni az önállósítást.Öltözni kiscsoportban segítettünk,hiszen nem tudják még.És alváshoz átöltöznek.Ha akarjuk,akkor simán megoldható.:-/
68. pethoevi (válaszként erre: 65. - Trapiti)
2011. júl. 31. 14:04
Huh,azon a képen tényleg látszik.Pedig amúgy a rózsaszín jelezné,h milyen a lelki világa és látszik,h valaki belerondított.Szerencse,h komolyan vettek.
67. pethoevi (válaszként erre: 64. - Trapiti)
2011. júl. 31. 14:03

Pontosan erre gondoltam.Én is hallottam a városban,h a gyerekek egymást locsolják a mosdóban,meg alvás közben az egyik lepisili a másikat.Kérdem én:HOL VAN AZ ÓVÓNŐ,A DAJKA?????????

Én ezt sohasem engedhettem meg magamnak.Mi van,ha baleset éri őket a vizes kövön?Hogy nézek a szülő szemébe?Hogy nézek a tükörbe?:-/

Sajnos ez van...

2011. júl. 31. 13:55
Egyébként bölcsi és ovi közt nagy a különbség,még bölcsiben kikísérjük a gyereket wc-re kitöröljük nekik,orrot fújunk,segítünk kezet mosni,öltözni.Ezt ketten gondozónők tesszük segítség nélkül.Addig voltam 1hétig gyakorlaton oviban,hiába van dada is,a gyerkőc kiment kakilni,és kakás fenékkel járkált délelőtt(délben derült ki),nem segítettek neki a wc-n,kezet sem mosott,,egyedül öltöznek,ha lemaradt valami így járt,és még sorolhatnám.Hiába nagyobbak az elvárások ott,kevésbé törődnek velük az én meglátásom szerint!
65. trapiti (válaszként erre: 63. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 13:45

Rajz: azokban a napokban amikor a dühöngő-csapkodós óvónővel voltak, festett a lányom, a vezetőnő úgy adta oda: ránézett és tudta hogy tényleg baj van. Még rá is írták, hogy Luca a "Sötét erdő" címet adta neki. Aznap vették ki abból a csoportból és indult vizsgálat...

Sajnos mindenhol lehetnek hibák, lehetnek munkatársak akik nem állnak a helyzet magaslatán, de én nagyon örülök hogy szóltunk és még jobban annak, hogy a vezetőnő és a saját óvónénijeink megértették a problémát... a rajzot beteszem az adatlapomra ha érdekel :)

64. trapiti (válaszként erre: 60. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 13:38

Egyébként mi itthon nagyon pontosan le tudjuk szűrni, hogyan telt aznap Luca napja az oviban. Részben mert ha jó dolgok történnek, arról mindig részletesen beszámol (Eszti nénivel társasoztam, Rózsa néni énekelt stb.) Amikor olyan van velük, aki nem figyel oda eléggé, és a gyerekek unatkoznak, akkor általában az én lányom az első, akinek "kiváló" ötletei vannak... Pl. így nyomtak nemrégen többen is egy egész flakon folyékony szappant a fejükre, fedezték fel néhány gyerekkel az ovi padlását, vagy húzták le a zoknijukat a wc-n. Ezek csak úgy lehetségesek, hogy a felnőtt akinek az lenne a dolga nem figyel rájuk. Ismerem a gyerekemet, ha nincs lekötve, ha unatkozik, ha mindig "lerázzák" akkor csinál ilyeneket. Ha odafigyelnek rá, foglalkoznak vele, akkor semmi gond nincsen. Van óvónő aki tudja kezelni, van aki megtanulja a maga kárán, hogy jobb odafigyelni rá... Pl. a szappankinyomásnál elég morcos volt az óvónő, mert 4-5 gyereket kellett egy órán át fürdetni, mire nem habzott a fejük. A gyerekem boldog volt, mert végre odafigyeltek rá. Az óvónő tőlem kérte, hogy mondjam meg a gyereknek, hogy ilyet nem lehet csinálni. Szerintem pedig az óvónő dolga lett volna odafigyelni rájuk... és bevallom magamban jót derültem az ügyön, mert ebben azt is látom, hogy elég okos, talpraesett a gyerekem ahhoz, hogy kiharcolja amire szüksége van. Persze azért megbeszáltük hogy ilyesmit nem lehet csinálni.


Én tényleg igyekszem az ovival együttműködni, pl. minden hónapban viszek a csopornak olyan játékot, amivel Luca szívesen játszik, ami itthon bevált, hogy legyen ott is, részben mert sok olyan játékot kutattam/kutatok fel, ami az Ő igényeit kielégíti és más gyereknek is hasznos lehet, az oviban ezek nincsenek meg, részben mert így a lányom is könnyebben beilleszkedett az új csoportba. Ezek után elég rosszul érintett, amikor a másik csoport óvónője pl. nem engedte át a saját csoportjába a gyereket hogy áthozza azt a társast amit én vettem, mert játszani szerettek volna... szóval vannak érdekes dolgok, és sajnos megtapasztaltam azt is, hogy van óvoda ahol ez az általános. A mostani ovinkban szerencsére egy ilyen kirívó eset volt, egy bizonyos óvónővel volt-van probléma. Mindenesetre azután hogy jeleztük a problémát nagyon ügyelnek rá, hogy Luca ne kerüljön hozzá, és azt az információt kaptuk, hogy belső vizsgálat is indult.

63. pethoevi (válaszként erre: 61. - Trapiti)
2011. júl. 31. 13:28

Hát ebben egyet értünk.:-)

Kevés olyan szülő van,hidd el,mint te,aki ilyen körültekintő és érdeki is a dolog.

Sok szülő még csak a gyereke rajzát sem nézi meg,hiába csinálunk belőle kiállítást.:-(((

62. pethoevi (válaszként erre: 59. - Asszonyka)
2011. júl. 31. 13:27

Ez jó.Nálunk ilyen nyári terv nem volt.Főleg azért,mert az utolsó napokban derült ki,h ki mikor dolgozik.Persze az óvónőknek minden alkalomra kell,h legyen valamilyen ötlete,de sokan tényleg nem csinálnak semmit nyáron,csak várják,h elteljen a nap.Ez van sajnos.

Azért szoktam én azt mondani,h ha én azt látom majd a gyerekemnél,h kevesebbet kap az oviban,mint amit én adok a más gyerekének,tuti szóvá teszem.Szegény óvónők.:-)))

Na,mindegy.

Sok múlik az óvónőn és sok az önkormányzaton,vezetésen.Bár elvileg a gyereknek nem lenne szabad éreznie az utóbbit.

61. trapiti (válaszként erre: 57. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 13:26

Én olvastam ezt már nem egyszer... sőt több nevelési programot is végigolvastam amikor oviváltás előtt áltunk. Nem vélteltnül jár a gyerekem a Dob Oviba ;)


Nem tudom, pontosan melyik részre gondoltál, de én igencsak figyelmébe ajánlanám ezt a programot szülőknek, óvónőknek egyaránt. Ha az itt leírtaknak a töredéke megvalósulna minden óvodában, már sokat javulna a helyzet.... Az egy más kérdés persze, hogy sokaknak nem ártana, ha lenne hasonló program a család működésére vonatkozóan...

60. pethoevi (válaszként erre: 58. - Trapiti)
2011. júl. 31. 13:24

Teljesen egyet értek veled!!!

Én nekem a nyári időszak kifejezetten a játékról szólt.Én rengeteget játszottam velük,társast,stb.Ilyenkor kötetlenebb minden.


A lemaradást úgy értem,h minden hétre napra megvan a nevelés feladata.Ami fontos.És ha kiesik a gyerek,akkor az már nem jó.Ok,lehet beteg is valaki,de az nem ugyanaz.:-)

59. asszonyka (válaszként erre: 51. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 13:20

Az én főnökö azt mondta hogy a nevelési év az óvodában szeptember 1-augusztus 31-ig tart. Tehát nekünk nyári ütemtervet is kellett csinálni ami minden csoport naplójába bekerült.Ebben levan írva hogy miket csináluk nyáron.Pl:meseolvasás,szappanbuborék fújás,diavetítés, homokvár építés stb....

Az itatást mi úgy oldottuk meg, hogy minden gyereknek van egy féliteres flakonja jellel ellátva és egy kosárban kivisszük az udvarra amikor kimegyünk, és a gyerekek akkor isznak belőle amikor akarnak.Van akinek újra kell tölteni mert megissza (a daduska nénik ezt megteszik) olyan is van akinek töbször kell szólni hogy nem-e szomjas.Amikor az épületben vagyunk ott saját jeles poharuk van és teát,vizet ihatnak bármikor amikor megszomjaznak.Még is van reklamáció, mert még így is van akinek problémája akad.

58. trapiti (válaszként erre: 51. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 13:15

Ezek szerint mást értünk mi laikusok "nevelés" alatt és mást a pedagógus. Persze rendben van, ne tanítsanak olyasmit a gyerekeknek, amit mindenkinek tudnia kell. De attól, hogy a fél csoport nincs ott, az ottlevőkkel szerintem lehet úgy foglalkozni, hogy jól is érezzék magukat, és hasznukra is váljék. Egyébként az, hogy lemarad-e vagy sem kevésbé izgat, mert úgy gondolom, egyelőre a közösségi életen, beilleszkedésen kívül jóval többet kapott-kap a gyerekem itthon tőlünk mint az óvodában, pedig tényleg olyan oviba jár, ahol a differenciált bánásmód alap és a saját szintjének megfelelően foglalkoznak vele év közben.

Ráaádsul azért sem aggódnék a többiek lemaradása miatt, mert ugye ezek a többiek azok, ahol a család megoldja a felügyeletet, ez idő alatt nyilván az Ő dolguk foglalkozni a gyerekkel.

Nyilván nem olyan "hatásfokkal" dolgozik egy idegen óvónő a gyerekekkel, mint aki jól ismeri őket, de ez még nem ok arra, hogy semmi ne történjen. Ha egy idegen óvónéni játszik velük az is többet ér, mint a semmi...

2011. júl. 31. 13:12

[link]


A bevezető második bekezdését minden szülőnek ajánlom.És amúgy az egészet.Jó,ha ők is tudják,h mit várhatnak el az ovitól.Ha valamit máshogy látnak az oviban,kérdezzenek rá,tegyék szóvá!:-)

56. trapiti (válaszként erre: 53. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 12:57
Ahová az én lányom jár, nincs kötött foglalkozás év közben sem. Vegyes csoportok vannak és csoporton belül kis csoportos foglalkozások. A saját óvónénink a DOB-os programon belül drámapedagógiával foglalkozik, rengeteg mesét tanulnak, játszanak el, maguk készítik a díszleteket hozzá. Ha ez a két óvónéni van bent nyáron, akkor minden ugyanúgy megy, mint év közben, legfeljebb többet vannak az udvaron. Másoknál persze nem tudom milyenek év közben, de vannak akik nyáron szalmaszálat nem tesznek keresztbe, a gyerekek teljesen magukra vannak hagyva.
55. asszonyka (válaszként erre: 40. - Macika7902)
2011. júl. 31. 12:56

Igen ez nálunk is így működik. Mert az ember megérti ha valaki dolgozik és nincs nagymama hogy kénytelen oviba hozni, és én megmondom őszintén én sem szeretem az összevonásokat a gyerekekhez hasonlóan mert a csoportját az ember már megismerte tujuk a becenevét és hogy hogyan tudom megvígasztalni, de a másik csoportból való gyermek

igyekszik kipróbálni az embert hogy ugyan mit enged meg és mit nem.Sőt olyan is van közöttük aki nemengedi magát vígasztalni csak a saját óvónéniének.

54. asszonyka (válaszként erre: 42. - Trapiti)
2011. júl. 31. 12:48

Megértelek és bizony vannak ilyen pedagógusok is.

De az a gond hogy csak akkor ragad valaki (nem rád értem)tollat ha valami nem megfelelően működik.Olyan fórumot még sehol sem találtam ahol azért írtak volna az óvónénikrőlmert dicsérték volna őket.Amit írtam az én környezetemben tapasztalható dolgok.Téged csak bátorítani tudlak, hogy továbra is foglalkozz a gyermekeddel úgy mint eddig, és szeressétek úgy mint eddig.A csoportban nagyon észrevehető mely gyerekekkel foglalkoznak és ki az aki csak itt az óvódában találkozik egyes témákkal.Nekem is van egy másféléves unokám és a fiam is meg a kismenyem is nagyon sokat foglalkoznak, játszanak vele.Ennek köszönhető hogy már most tudja az apja és az anyukája nevét is.Ehhez viszonyítva van olyan gyerek aki oviba érkezve sem tudja ezeket a dolgokat.

53. pethoevi (válaszként erre: 50. - Trapiti)
2011. júl. 31. 11:57
Te a nevelést kicsit sarkítottad,nálam ez többet jelent.Nyilván nevelem minden percben,de a foglalkozás is beletartozik nálam és nyáron kötött foglalkozás nincs.
52. pethoevi (válaszként erre: 48. - Laguna)
2011. júl. 31. 11:55

egyet értek

ezért van az,h kevés gyerek jár oviba,mert ha a sulis gyereket megoldják,akkor megoldják a kicsit is.

51. pethoevi (válaszként erre: 50. - Trapiti)
2011. júl. 31. 11:55

Nagyon egyszerű.Van egy Alapprogram,ami ezt magában foglalja.Tök egyszerű.A legtöbb gyerek nyáron nem jár oviba,mert a szülőkkel van,vagyis meg tudják oldani a felügyeletet.Ez lényegtelen,h hogyan.

Ergo mondjuk a fele óvodai csoport hiányzik.Gondolom,te sem örülnél neki,ha te élvezed a nyarat a kicsiddel szabin,miközben lemarad a többitől.Az oviban is meg van,h mit kell tudnia egy gyereknek,mire iskolás korú lesz és ez el van osztva a nevelési évre.A nevelési év pedig ugyanaddig tart,mint az iskolában a tanév.Nyilván egy idegen oviban egy idegen óvónő idegen gyerekek közt a gyerek nem kaphat megfelelő "nevelést" és foglalkozást.Ezt sajnos nem tudom jobban leírni,de biztosan érted,h mire gondolok,vagyis remélem.

Természetesen nyáron is lehet és kell is mondjuk körjátékot játszani,vagy szabadabban részt venni a játékban az óvónők részéről,de ez sajnos nem mindenkinek egyértelmű.

Remélem,érthetően írtam le az elejét.Tehát a nevelési év szeptembertől júliusig tart,aztán 2 hónap kimarad.Szerintem ez logikus és érthető.

50. trapiti (válaszként erre: 45. - Pethoevi)
2011. júl. 31. 11:04

Gondolom azért nem értem, mert nem vagyok pedagógus... de mi az hogy nyárom nincs nevelés, csak felügyelet??? Ez komolyan szakmai megfontolás?

Eddig én azt hittem, hogy a gyereket minden vele töltött percben nevelem. Azzal hogy beszélgetünk, játszunk, azzal ahogyan élünk. Hogy lehet különbséget tenni nevelés és felügyelet között?


Még egyszer: nem várom, hogy 20-30 gyereknek egyszerre tartsanak foglalkozást, sem nyáron sem év közben. De elég nehéz megértetni és elfogadtatni egy kisgyerekkel, hogy múlt héten még volt aki beszélget vele, mesél, körjátékot játszik, énekel, előveszi a gyurmát, meséket játszik el velük stb. Ezen a héten meg egész nap az uvaron kell lenni és mindez megszűnt, mert itt a nyár és csak felügyelet van.

49. trapiti (válaszként erre: 48. - Laguna)
2011. júl. 31. 10:59

Szerintem nem :( már előre félek attól is...


Talán középsős-nagycsoportos kortól kis könnyebbség ha egy-két hét napközis tábort sikerül beiktatni, már ha ki tudja fizetni az ember.

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook