Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
Szállóige egy blogból:
"Én sem otthon születtem.
Azóta sem találok haza."
Őt bilincsbe vitték.
A vörösiszapos figurát meg rég kiengedték.
Pedig ott is sok a halálos áldozat, és nem beszélve az anyagi - egészségre ártalmas károkról. Hol az igazság?
( Jól van tudom 2 külömböző téma, de azért nézzük meg KI mekkora kárt okozott ).
Be is masolom, hatha onnet is eltuntetik vhogy...
"Geréb Ágnes tartotta életben az újszülöttet
* Joób Sándor
2010. október 14., csütörtök 14:53
Az előzetes letartóztatásba került Geréb Ágnes a legutóbbi szülésnél maga tartotta életben az újszülöttet a mentők megérkezéséig, olvasható egy blogon. A beszámoló szerint a rendőrök úgy vitték el Geréb Ágnest, hogy kezet sem moshatott, véres kézzel bilincselték meg. Ügyvédje szerint a szülés váratlanul indult meg, és ilyen esetben mindenkinek kötelessége segíteni, függetlenül attól, hogy van-e engedélye szakorvosi tevékenységre.
“A kisbabát, ahogy megszületett a másik szobában, Ági azonnal lélegeztetni kezdte és abba sem hagyta, míg át nem vették a mentősök, az apuka szájából hangzott el a következő mondat – nem tudom kinek mondta –, ha nincs Ági, nem él a babánk, neki köszönhetjük, hogy él!" – olvasható egy blogon [1] arról az október 5-ei szülésről a XII. kerületi Napvilág Születésházban, amely után Gerég Ágnest őrizetbe vették. A blog írója a történetet egy másik blogról idézi, és azt állítja: ezt a történetet egy olyan ember mondta el, aki ott volt, és egy olyan ember jegyezte le, aki semmit nem tett hozzá és nem vett el belőle.
Így változozott a gyanúsítás
Geréb Ágnest október 5-ei őrizetbevétele után azzal az indokkal gyanúsították meg gondatlan veszélyeztetés vétségével, hogy a "tervezett otthons züléssel összefüggésben” a ”felmerült komplikáció elhárítását lehetővé tevő feltételeket nem biztosítva” orvosként a foglalkozás szabályait megszegte. Ezt a gyanúsítást a nyomozó hatóság másnap módosította a jogi minősítés változatlanul hagyása mellett. Ebben az szerepel, hogy a gyanúsított elmulasztotta a terminus túllépésben lévő anya „intézetbe utalását” és a magzattal kapcsolatos egyes vizsgálatok elvégzését, továbbá az anya megjelenésekor nem értesítette haladéktalanul a mentőket. Az előzetes letartóztatás elrendelésére irányuló ügyészi indítvány, valamint a fellebbezéssel támadott végzés már „intézetbe küldést” említ azzal, hogy az anya „vérvizsgálati eredményei” voltak rosszak.
A beszámoló szerint Geréb Ágnes őrizetbe vételekor a Napvilág Születésházba érkező rendőrök “durvák voltak, agresszívek és abszolút autokratikusak, minden anyától elvették a telefont, ordítozták, hogy senki nem mehet sehová, itt bűncselekmény történt”. Az írás szerint a rendőrök Geréb Ágnesnek “nem engedtek kezet mosni, pisilni menni, úgy, ahogy volt, véres kézzel, bilincsbe verve vitték el”. Forrásaink szerint az apa adatait a helyszínen úgy vette fel a rendőrség, hogy közben gyermekét éppen újraélesztették a mentősök.
Október 5-én hivatalosan csak tanácsadásra érkezett a Napvilág Születésházba az a nő, akinél váratlanul úgynevezett rohamos szülés következett be. A mentőket a Születésházból hívták ki, majd az épület előtt várakozó apa leintett egy arra járó másik mentőautót is. A gyermeket újra kellett éleszteni, majd mentő szállította kórházba. Az MTI korábbi információi szerint az újszülött súlyos állapotban van, vélhetően maradandó károsodásokat szenvedett.
hirdetés
Az eset után Geréb Ágnest őrizetbe vette a rendőrség. Az othon szülést pártoló szülész-nőgyógyászt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével gyanúsítják. Gerébet később egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsították ugyanazzel.
Ezen kívül kuruzslás gyanújával is eljárás folyik ellene, mert a hatóság szerint a 2007-ben foglalkozásától három évre eltiltott orvos az elmúlt egy évben legalább kétszáz szülésnél működött közre és ezért anyagi ellenszolgáltatást is kapott. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azzal az indokkal rendelte el előzetes letartóztatását, hogy Geréb Ágnes szabadon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.
Geréb Ágnes ügyvédje, Fazekas Tamás teljesen megalapozatlannak tartja Geréb Ágnes meggyanúsítását és előzetes letartóztatását, amely ellen a Fővárosi Bíróságon fellebbezett. A legutóbbi szülés nem volt tervezett esemény, váratlanul indult meg, hangsúlyozta az Fazekas Tamás. Geréb Ágnesnek és a születésházban lévő embereknek kötelességük volt segíteni. Ez független attól, hogy az orvosnőt eltiltották a szakmájától, vagy volt-e ÁNTSZ engedélye szülés levezetésére, mondta az ügyvéd.
Arra a felvetésre, hogy az utóbbi időben a hatóságok által üldözött otthon szülésekhez nem kell-e ilyen fedőtörténeteket kitalálni a váratlanul bekövetkező szülésről, az ügyvéd azt mondta: az anyát és Geréb Ágnest rögtön a szülés után hallgatták ki a rendőrök, és mindketten ezt mondták, arra nem volt idejük, hogy ilyen fedősztorit egyeztessenek.
A gyanúsításban szereplő tavaly november 3-ai esetnél az történt, hogy a szülő nőt Geréb Ágnes bekísérte az István kórházba, ahol a megszületett gyermeket ezután mentő vitte át a gyermekklinikára. A szülés kórházban történt, Geréb Ágnes egy ujjal sem nyúlt az anyához és a gyerekhez, mondta Fazekas Tamás. A 2010. májusi 17-ei esetnél [2] egy csecsemő oxigénhiányos állapotban született meg otthon, a hatóság szerint ebben szerepet játszott, hogy a légutakat nem szakszerűen tisztították ki. A helyszínre érkező rendőrség Geréb Ágnes mellett akkor a szülőket is elő akarta állítani. Azóta az anya és a gyermek a legkiválóbb egészségnek örvend, mondta az ügyvéd.
Fazekas Tamás szerint Geréb Ágnes a foglalkozástól való eltiltása óta nem végez szakorvosi tevékenységet, a szüléseknél szülésznőként van jelen, amire van diplomája, és amelytől nem tiltották el. Segítségéért egyik esetben sem kapott anyagi ellenszolgáltatást, így a kuruzslás gyanúja is megalapozatlan.
Az ügyvéd fellebbezése szerint még ha a megalapozott gyanú fennállna is, az sem indokolt előzetes letartóztatást. Az ügyvéd ezért lakhelyelhagyási tilalomért vagy házi őrizetért fellebbezett, hiszen Geréb ebben az esetben sem tudna tanúkat befolyásolni, legfőképpen nem szüléseknél segédkezni."
Ne izgulj!!!
Nem törvényszerű, hogy mindenkinek belövell a teje és azt érzi is!
Csak szoptass, szoptass, szoptass!
Én gyakorlatilag sose éreztem szoptatások alatt, hogy belövell, mégis nyeltek eleget. :) Volt úgy, hogy látszólag nincs elég tejem, de a mérleg pedig jól mutatta, hogy rendesen evett a picur. (A mérleget is hülyeségnek tartom, de tény, hogy hébe-hóba segíthet a parázás kivédésére. Csak nehogy azt okozzon!)
Nyugi! Ha nem túl rég hagytad abba a szoptatást, akkor a melleid kellőképpen emlékeznek még a feladatukra, nem lesz olyan vészes! :)
3. babám megszületésekor (pocakosan még szoptattam a 2.-at) vártam, hogy majd bedurrannak a melleim, jó feszes dinnyékké, ahogy már megszoktam. Ehhez képest lógtak, mint valami tejesszatyor, de a tej dőlt belőlük. :) Pl. ennyit tesz a dolog. A mellek bedurranása olyan nagyon fontosnak és egészségesnek van mondva, holott valójában azt mutatja, ödéma alakult ki a szövetekben, amiket váratlanul érint a tejtermelődés. Jellemző tünet, de csak a szoptatás elején, a későbbiekben is tud szoptatni az anya anélkül, hogy eláztatná az ágyat reggelente. :)
Akkor emiatt tenyleg nem kell aggodnod!
Egyebkent erdekes, hogy a spanyoloknal semmilyen homeos cucc nincs a tejmennyiseg novelesere (Magyarorszagon ilyen tea, olyan bogyo), barkit kerdeztem, mindenki csak azt nyomta, mellre es mellre a babaval. Ezek igy nalam teljesen ki is maradtak.
No, hamarosan okosabbak leszunk. :)
Sok szerencset Neked is! :)
Nekem egyedül a tejjel volt gondom, amúgy olyan ügyesen szopizott (jó erős baba volt) és elsőre sikerült jól mellre tennem, sosem volt sebesedés meg hasonlók.
Persze azt nem tudom, milyen az, ha belövell rendesen a tej, de minden nehézséget szívesen vállalok, csak tudjak rendesen szoptatni minél tovább!!!
Neked is hasonlókat kívánok, és azt, hogy másodszorra problémamentes legyen a dolog!
Biztos minden rendben lesz, ahogy elneztem nem sok kulonbseggel fogunk szulni :)
Tenyleg kerj segitseget, ha valami nem megy, fontos, mert nagyon nem mindegy az sem peldaul, hogy hogyan van a mellen a baba, nekem ha jol tudtam volna ratenni, nem gyulladt volna be a mellem. Sokaknal fel se merul ilyen problema, de akinel igen, hat nem tul kellemes, de a lenyeg hogy sok nehezseg elkerulheto, ha hozzaertotol segitseget kap az ember lanya.
En sokszor ereztem azt, hogy vege, nem birom tovabb, sokaig fajt, sebes volt, volt egy mellgyulladas is, iszonyatos lazzal jart, aztan mikor a fogai jottek, allandoan sebesre harapott, de az volt szamara a legjobb, hogy szophatott. Nemreg hagyta abba es remelem hamarosan folytatjuk a kicsivel. Picit felek, hogy megismetlodnek a nehezsegek...
Az akaratero sokat szamit, de pont amiatt, amin atmentem, megertem azokat a noket, akik nem tudjak honapokig ezt csinalni.
Viszont nagyon kenyelmes, 8 honapos koraig velem aludt es ejszaka csak szopizni ebredt, nem voltak nagy kelesek (mint azota, hogy kulon agyiko van).
Az ejszakai tapszerkevereshez kepest istenes, az biztos.
Az biztos igaz, hogy a tejet a baba tudja igazán beindítani. Hiába fejegetem, az nem ugyanaz az inger. Amíg velem volt, nagyon gyakran mellre tettem, szopizott is rendesen, de csak előtejem volt még akkor. Később is mindig szoptatással kezdtem, és utána kapta csak a tápszert.
Egyébként nekem nem fájt a szoptatás egyáltalán, de lehet, hogy csak azért, mert nem lövellt be rendesen a tej.
Veled is egyetértek! :)
Fejben is sok minden eldől, de tény, volt, amikor éjjel 11-kor vagy hajnal 2-kor hívtam fel a szoptatási tanácsadómat! (mai napig hálás vagyok a Kismama Magazin szerkesztőjének, Sződy Juditnak! - és Geréb Áginak, aki által megismerhettem) Volt, amikor tényleg adott konkrét tanácsokat, de olyan is, amikor csak meghallgatott... Néha jó egy megértő női hallgatóság, mert bár a párom a világon mindenben segített nekem/nekünk, s jobban hitt a szoptatás sikerében, mint én magam, azért mégiscsak férfiból van. :)
Az is tény, hogy bizony minden szopó baba más, s emiatt mindig más-más nehézségbe/fájdalomba ütközik az ember, de nem szabad feladni!
Egyetértek! :)
Megszületett a lányom, nekiálltam szoptatni. Tele a fiamnál átélt kudarc emlékeivel... Csak egy napig legyen teljesen anyatejes, csak két napig, csak... A 4. napon éjjel behisztiztem, de istenesen. Páromat hajnal 2-kor zavartam el a város túlsó felére (gyalog, február legelején!!!) tápszerért, mondván, feladom, nem fogok tudni szoptatni, s ne haljon éhen szegény gyerek. Drága uram hajnal 4-re ért haza, s mit látott? Villany ég, a franciaágyon pedig édesdeden szuszog anyja és lánya. Káromkodott egy cifrát, majd a doboz tápszert feldobta a konyhaszekrény tetejére. Sose bontottuk fel... Viszont jó volt a tudat, hogy ott van.
A para azért ment tovább: csak egy hétig legyen anyatejes, csak két hétig, csak 6 hétig, csak... Fél éves korában nyugodtam csak meg, mikor sikerült az, amit már az első gyerekemnél is szerettem volna.
Végül ez a lányom volt az, aki 9 hónapos koráig semmi mást nem fogadott el az anyatejen kívül, holott azért fél éves kora után már én is kínálgattam ezzel-azzal, de a fejét is elfordította.
Egy biztos: a lehető legjobbat akkor teszed, ha nyugodtan állsz a dolgokhoz! Látom, ebben nálad nincs hiba, én meg titkon épp ezért reménykedek benne, hogy sikeresen fogsz majd szoptatni. :)
Nem biztos, hogy a masodiknal nem fog ugy menni, mint a karikacsapas, tenyleg.
A fejes nem mindenki szamara elegendo inger, nekem legalabbis nem volt, csakis az, hogy mindig mellre raktam. Nem kapott cumit se (a korhazban nem is ajanlottak), csak a mell volt. Biztos az is artott a szoptatas tekinteteben, hogy egy hetet nem szophatott.
A masik ami nagyon fontos, segitseget kell kerni, olyantol, aki tudja, hogyan kell segiteni egy szoptatos anyanak, nekem sokan segitettek (haziorvos, ugyeleten orvos- mind nok) es ha az nincs, valoszinuleg nem szoptattam volna en se sokaig.
Nem fejben dol el az, hogy megfelelo segitseget, tamogatast kap-e egy anya. Nem tud mindenki azonnal, osztonosen jol szoptatni, megkuzdeni a kezdeti nehezsegekkel- rengeteg fajdalommal is jart nekem, sokan feladjak.
Köszönöm, tudom, hogy jót akarsz, de kicsit elegem van ebből, hogy "minden fejben dől el" meg hasonlók...
Mint írtam, nekem meg sem fordult a fejemben, hogy nem lesz tejem, szedtem a homeós bogyókat, ittam teát, mindent.
Aztán két naposan elvitték a gyerekemet és a PIC-en kezelték egy hétig, nyilván ez sem segített, hogy beinduljon a tej. De szorgalmasan fejegettem, amikor csak lehetett, próbáltam szoptatgatni, rendeltem méregdrága csodakapszulát, szóval mindent csináltam, de sosem volt több tejem 30-40 ml-nél. Aztán 2 hónapon belül az a kevés is elapadt.
De nem adom fel persze, most sem úgy állok hozzá a másodiknál, hogy úgysem lesz tejem, viszont lelkiismeretfurdalást sem akarok érezni, ha esetleg nem jön össze.