Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
Elvileg.... Van taktika arra, hogy tud azt is okozni.
De nem erre gondoltam, hanem a várandósság alatti bárminemű manuális vizsgálatra, főleg a legelsőkre, amelyek történetesen vetélést is előidézhetnek.
egyrész megnyugodhat, hogy orvosilag kapott egy papirt a legális osz-re és ráadásul egészséges a babájával együtt.
??? Ez úgy hangzik, mintha enélkül ne lenne valaki nyugodt! :)
Nekem ugyan nem oszt, nem szoroz a dolog, ha nyugodt vagyok, nem ettől. ;)
Viccet félretéve, renitens osz-k mndig is lesznek. Azon kell változtatni, hogy a bábák miattuk ne kerülhessenek bajba.
Mellesleg emlékeztetnélek a nol egyik cikkére, amiben az osz mutatói voltak. Az évi 5-600 osz-nek a fele nem tervezett, ill. nem is ez a biztos, hanem az, hogy nem szaksegítséggel megy végbe! Beletartozik ide a véletlen osz, ill. azon esetek, amikor anyuka titkolja terhességét, stb...
új vagyok és csatlakoznék acsapathoz ha lehetséges...
még nem érint a kérdés, éppen egy szakításon vagyok túl, de pár éve foglalkoztat a lehetőség. Egyenlőre úgy gondolom, ha jönnek a babák, majd itthon szülünk. Nyugalomban, szeretetben,ami egy kórházban nem adatik meg.
nem tudom pontosan, hiszen nem voltam jelen. csak akútfőből akövetkezőket hámoztam ki. adott egy anya, aki osz-re jelentkezik de elutasítják, eügyi okok miatt.
a csaj köti az ebet a karóhoz (elmondja vagy nem ezt mindenkinek a szájízére bízom) és túlhordottan is tanfolyamra jár.
tegyük fel, hogy valóban ott indul meg a szülés. de aszámomra a legvalószínűbb, vajúdott ő otthon és a végére szaladt be a születésházba. igy már nem volt választás, különben az utcán szült volna.
Na látod! :)) Már meg is találtuk amegfelelő embert! :)))
Ha rendeletek közé kell szorítani, akkor szerintem ez egy olyan kompromisszum amit mindkét fél elfogadhat.
az orvos is bele kell, hogy törődjön, hogy van aki nem kér belőle és az osz-t választó anyukáknak is nyugalmuk lehet. egyrész megnyugodhat, hogy orvosilag kapott egy papirt a legális osz-re és ráadásul egészséges a babájával együtt.
Muszáj mindkét félnek engedni, különben maradnak arenitens osz-k akik miatt bajba kerülhetnek a bábák. :)))
Azonnal hívták a mentőt. Ebben az esetben percek alatt zajlott le minden, éppenséggel egy nagyon hirtelen szülésről van szó. Már túl voltak a kitoláson, mire kiért a mentő. Nem véletlen, hogy az apuka tévedésből egy másikat intett le...
Azt, hogy a diszpécsernek mit mondtak, nem tudjuk.
Ha a saját szülésemre gondolok, tudom, mennyire gyors is lehet az. :)
A javaslatod számomra több sebből vérzik. (Már megszoktad, gondolom. :) )
1. nem óhajtok orvossal találkozni a 9 hónap alatt, mert nem vagyok beteg. Pláne azt nem óhajtom, hogy manuális vizsgálatot végezzen, annak általam ismert kockázatai miatt.
2. Nem hiszek abban, hogy az orvos csak úgy rábólintana az osz-re, tartok attól, megpróbálna lebeszélni róla. Sajnálom, a bizalmat nem kapják meg tőlem egyelőre. :)
3. Az AFP-t végképp kihagyom, marhaság. (A többi vizsgálatot, amiket írtál, el is szokták végeztetni:) )
Viszont, ha található olyan orvos, aki - mint pl. Dr. B és fia - nem szemellenzős, korrekt, s korlátozódik a találkozásunk a papírmunkára, akkor oké, elfogadom. :)
nem sokan vannak szerintem sem.
és nem csak a pénz miatt.
a kérdés jogos.
mint orvos-bába valóban kötelessége elsősegélyt nyújtani. de csak és kizárólag azt. ebben az utolsó esetben is mire odaértek amentők, már a lepényi szak is lezárult és babát kellett menteni. egyszre már leirtam, ez alól a vád alól úgy bújhatott volna ki (a törvénynek tetsző módon, egyebet pedig most hagyjunk), hogy beindult a vajúdás a tanfolyamon, akkor azonnal hivom a mentőt. Hiszen szerintem sem alkalmas az anyuka az osz-re. Te már szültél egy párszo, tudod, hogy nem percek alatt zajlik le minden. Bp-n a mentőknek percek kellenek csak. Egy alföldi tanyán el tudom képzelni, hogy lekésik a babát, de itt nem. Ha mégis rapid szülés, ezt nyilván G.Ági fel tudja mérni, akkor ezt is közölhették volna a diszpécserrel. Újabb felmentő ok.
én ezekre mondom,hogy rosszul álltak hozzá.
Viszont de. kitaláltam egy javaslatot az osz legalizálását illetően. Várom a kritikákat!
Az ugye tény, hogy szülés élettani folyamat és nem kell feltétlen orvosi beavatkozás hozzá.
Vagyis én lehetővé tenném az osz-t mindazoknak akik szeretnék, de kizárólag abban az esetben, ha a terhesgondozás során, mondjuk a 35.hét környékén, egy orvos irásban ajánlja!
Vagyis végezze el az anyuka a kötelező vizsgálatokat (min. 1vérkép, vércsoport+ellenanyag, AFP,sy szerológia, 4uh és egy orvosi vizsgálat)és ezek eredményének birtokában baktasson el a dokihoz. Ő megnézi, eldönti, hogy szerinte a szülés a kockázatos vagy a legcsekélyebb kockázatot sem hordja magában.
A fennmaradó idő elég arra, hogy beszerzze ugyanezt a bábától is.( hiszen tőled tudom, hogy aki erre készül, az nem hirtelen dönt, hanem tudatosan készül végig az egész várandóság alatt)
Ha mindketten egybehangzóan igennel felelnek, tőlem jöhet bárhol az a baba! :))))
ez elfogadható lenne talán annak is, aki "megátalkodottan orvosellenes".
miért is volt illegális az iratlefoglalás?
Nyilván tudtak a rendőrök engedélyt felmutatni.neked miért sérti a jogaidat?
miért van akkor olyan aki mégis ragaszkodik
Na ez az, amit tőlem hiába kérdezel, ere nem tudok felelni.
Számomra is a bizalom, a biztonság a legfontosabb, mint mindazoknak, akik kórházban szülnek. Ők bíznak az orvosban, mondhatni szentírás számukra, amit a doktor mond, s ez valójában nagyjából így is van rendjén, mert fontos a bizalom, anélkül más területen se működik a hatékony együttműködés, gyógyulás. Ha tisztelem az orvosom, ha bízom benne, akkor elfogadom a döntéseit, hiszen én vagyok a laikus, ő a szakember.
Ugyanígy működik ez a bábák esetén is: ha tisztelem, elfogadom a szaktudását, s bízom benne, akkor számomra is érthetetlen, ha valaki ilyen szinten mond ellent. Itt már én is azon állásponton vagyok, hogy felelőtlen a szülő (beleértem az apát is!), ha a bába elutasítása ellenére (különösen, ha az a bába GÁ! )mégis belevág otthon, hiszen nyomós oka, egészségügyi oka van annak, ha a bába nem vállalja el. De rögtön fel is teszem a kérdést: mit lehet tenni??? Megtagadni a szaksegítséget, vagy a hippokratészi eskü szellemében mellette lenni, vállalva a börtönt? Melyik a jobb variáció, s kinek?
Tudom, hogy az ügyvéd dolga, de nem lesz könnyű. Nyilván ezért foglalták le az iratokat a születésházban.
Ha van közte olyan, ahol szerepel "orvosi" probléma, és G.Á. elvállalta mégis, akkor bukta.
Előre szólok, van benne olyan mondat, amivel nem tudok azonosulni, ezért kár lenne támadni. ;)
A szabad szülés helyzete 12 pontban összefoglalva
.A szabad szülésért, 2010. november 18., 10:18.1. 10 éve Magyarországon minden 3. napon születik otthon egy egészséges újszülött szaksegítséggel.
2. A magyarországi szaksegítséggel kísért otthonszülés 22 éve alatt több mint 3500 szülésből egyetlen édesanya sem halt meg, míg kórházban Magyarországon minden évben halnak meg édesanyák szüléssel kapcsolatban és ezen halálozások több mint fele császármetszéshez köthető.
3. A ma Magyarországon otthonszülők túlnyomó többsége nagycsaládos, míg kórházban szülő nőtársaink zöme legfeljebb egy vagy két gyermeket szül.
4. Az otthon szült nők körében a gyermekágyi depresszió nem fordul elő, vagy ha nagyon ritkán mégis, akkor enyhe lefolyású, míg a kórházban szülő nőknél ma Magyarországon már súlyos népbetegség méreteit ölti.
5. A mai otthonszülés nem visszalépés ősanyáink idejébe, hanem előrelépés, ami azon alapszik, hogy egy európai országban, mint Magyarország, az egészségügyi és szociális háttér lehetővé teszi, hogy a szülés túlélése mindkét fél részére az alap legyen és nem a végcél. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy továbblépve a puszta fizikai túlélésen az egészség többi összetevőjével is foglalkozhatunk. Erről a jogos és szükséges továbblépésről szól a mai magyar otthonszülés, és nem a szülés helyszínéről.
6. Az a szemlélet, hogy a szülésben túl kell lépni a puszta túlélésre való törekvésen nem csak az otthonszülők jogos elvárása, hanem minden kórházban szülő nőé is, ezért nem nevezhetjük az otthonszülést csak évi néhány száz nő magánügyének.
7. Azt az egészségügyi protokollt, amiben az élettani várandósság, szülés és gyermekágy mint az élet egyik kiemelkedő természetes folyamata szerepel, amelyet a szaksegítségnek személyre szabottan támogatnia kell a beavatkozások minimalizálásával, nevezünk bábai modellnek, szemben az orvosi, beavatkozásközpontú modellel.
8. Mind a WHO ajánlásai, mind a 2005-ös EU direktíva arra utasítja Magyarországot, hogy az élettani szüléseknél a bábákat hagyja önállóan tevékenykedni kórházon belül is, de 5 év alatt Magyarországon ennek még az első lépései sem történtek meg. Ezek a szükséges első lépések lennének:
- az önálló bábai/szülésznői szakma elismerése szakmakóddal
- saját, orvosoktól független szakmai felügyelete a bábai/szülésznői munkának saját szakmai kollégium által
- ráképzési lehetőség azok számára, akik önállóan akarnak dolgozni kórházon belül vagy kívül
9. Ha az otthonszülés bábáinak megadják az önálló szakma jogát, akkor meg kell adniuk a kórházban dolgozó szülésznőknek is, ami pedig az egész magyarországi szülészeti ellátás mélyreható reformját vonná maga után. Ez anyagi és presztízsveszteséggel jár az orvosok részéről, ezért igyekeznek megakadályozni. Ebben támogatja az orvosokat a gyógyszeripari lobbi, mivel nyilvánvaló, hogy az otthoni szülés sokkal költséghatékonyabb és olcsóbb. Csak emiatt a mögöttes érdek miatt lehetséges, hogy évek óta minden tiltakozás ellenére ellehetetlenítik a kórházi ambuláns szülést is azzal, hogy a szülésért járó pénzt sem kapja meg a kórház, ha a szülő nő nem veszi igénybe a kórház hotelszolgáltatását.
10. A reformok megakadályozásának leggyakoribb eszköze a félretájékoztatás és a tudományos eredmények meghamisítása. Ez történt a legutóbbi híradásokban olyan sokat emlegetett Wax-tanulmány ( [link] esetében is, ahol politikai indíttatásból, a tudományhamisítás minden eszközét bevetették: 1970-80-as évekből származó adatokat használtak fel, kis esetszámú tanulmányokat vetettek össze nagy esetszámúakkal egyenrangúan, eltérő szabályozáson alapuló ellátásokat vetettek össze egyenlőként és a legsúlyosabb, hogy a tervezett és a tervezetlen, a szaksegítséggel kísért és a szaksegítség nélküli otthonszüléseket is egy kalap alá vették, ezért jutottak hamis következtetésre. Valójában csak egy dolog megállapítására alkalmas ez a tanulmány, hogy csak a szaksegítséggel kísért, tervezett otthonszülés a biztonságos.
11. Szem előtt tartva, hogy csak a szaksegítséggel kísért, tervezett otthonszülésről bizonyították be tudományosan, hogy legalább olyan biztonságos, mint a kórházi szülés, a legrosszabb opciót választja Magyarország, ha a nők alkotmányos joga mellé, ami szavatolja, hogy maguk rendelkezhetnek a szülésük helyszíne és kísérői felől, megtagadja vagy ellehetetleníti a szaksegítséget, ezzel felelőssé válik az esetlegesen bekövetkező tragédiákért.
12. Az állam 22 éve adósa a nőknek nem csak az otthonszülés rendezésével, de a kórházi élettani szülések szülésznők kezébe adásával is, és a kórházi szülés, mint a férfiak által nők ellen elkövetett második leggyakoribb erőszak megszüntetésével. A magyarországi szülészet reformja – benne az otthonszülés rendezése – halaszthatatlan politikai/nőpolitikai ügy, ami nem csak minden jelenlegi és jövőbeni szülőképes korban lévő nőt érint, hanem minden megszülető vagy éppen ezekből az okokból meg nem születő magyar állampolgárt, nemre való tekintet nélkül.
Nem praktizált úgy, mint egy orvos.
Ennek bizonyítása az ügyvédei dolga, nem az enyém. :)
Mellesleg 22 éve próbálja megmagyarázni a különbséget bába és orvos foglalkozása között. :) Remélem, lassan felfogják végre az illetékesek is.
legyél büszke te is! :)))
bár én az egyetemeken-főiskolákon végzett oktatásról és az ott módszerként alkalmazott személetváltásról irtam! :))
ugyan az a kifejezés, más tartalommal. .)))
bába mondja, hogy nem ajánlja kérdéshez csak annyit, hogy miért van akkor olyan aki mégis ragaszkodik? orvos nemet mond rá, bába nemet mond rá mégis...
na ez már a felelőtlenég kategóriája számomra.
"Független bábaként dolgozott... miért lenne büntetendő, ha jogilag nem létezik?"
Kérdésem: hogyan tudja egy (foglalkozásának gyakorlásától 3 évre eltiltott) orvos bizonyítani, hogy nem orvosként, hanem bábaként dolgozott? Főleg, ha ugye a független bába jogilag nem létezik?
Matematikai egyszerűsítéssel marad egy eltiltott orvos, aki praktizált.
Én is leírtam, hogy a szülésznőképző elvégzése után GÁ féle bábasuli, és emellett éveken át gyakorlati tapasztalat szerzése!!! Végül a normális lefolyású, teljesen természetes szüléshez sokkal jobban ért egy bába, mint bárki más. (Ühüm, erre mintha Dr. B is célzott volna a cikkben..)
Legyek büszke magamra? :)
Amit Dr. B az oktatással kapcsolatban írt, az rendben, de nem is a jelenlegi független bábákra utalt, hanem a jövő bábáira gondolt, a törvényi szabályozás életbe lépése után. Hirtelen nagyon sokan lesznek, akik bábákká akarnak majd válni, de nem az osz miatt, hanem főleg azért, hogy kórházon belül is önállóan kísérhessenek majd szülést. Mindenképp fel fog borulni az eddigi megszokott kórházi rendszer, csak idő kérdése...
Nem csak a GÁ féle bábakör létezik.
Gá amúgy látja a saját bábakörében szülőket. Ugyanakkor nem mindig ő van jelen, van számos szülés, ahova más bába megy. Pl., ha egyszerre két-három szülés zajlik egy időben az ország különböző pontjain, GÁ se képes klónozni magát. :) Vagy lehet olyan is, hogy valaki nem őt választja bábának.
Az eltiltása óta orvosi tevékenységet nem végzett. Független bábaként dolgozott, ami viszont számomra érthetetlen, miért lenne büntetendő, ha éppenséggel jogilag nem létezik.
Amennyire nekem több, mint 10 éves rálátásom van a dolgokra, nem az osz társaságot teszem azért felelőssé, hogy ennyire eldurvult a helyzet. Réges régen lehetett volna szabályozni az osz-t, ha a szakma egy icipici hajlandóságot is mutatott volna rá, de nem, a végletekig elmentek a rosszindulattal, az üldözéssel, tiltással. Nagyon rosszul tették.
A szakmai kérdést elfogadom, de csak annyiban, hogy számomra az mérvadó, amit egy bába mond. Ha ő úgy ítéli meg, lehet otthonszülni, semmi kétségem nincs felőle, ellenben, ha ő nemet mond, akkor az tényleg jogos indok a kórházban szülésre.
A szakma szerint nekem egyszer se adadhatott volna meg az osz, többszörös indok miatt. Márpedig az indokaik azért nem elfogadhatóak, mert ténylegesen nem értenek ahhoz, mit is lehet felvállalni otthon, s mikor kell kórházba küldeni egy anyát. (Aki még akkor se biztos, hogy bemegy a kórházba. Na, olyankor mi van??? Segíteni kell, vagy perelni, vagy kényszerzubbonyban beterelni a kórházba??? Ugyan már!)
Ahány ország, annyiféle szabályozás... Van, ahol ikrek nem születhetnek otthon, van, ahol az előző császármetszés kizáró ok, de van, ahol meg éppenséggel nem. Pedig pont egy császárt átélt anyukának végképp nem mindegy, hogy kíméletesen tud-e majd szülni hüvelyi úton, vagy "megerőszakolva". Kórházban sajnos nagy divat, hogy a császármetszés után automatikusan a következő szülés is azzá válik. :( GÁ-t meg kifejezetten a császármetszés utáni osz miatt szokták elismerni a külföldi bábák.
De ezek csak a legdurvább esetek. A szakma szerint pl. már 4 és fél kilós baba se születhetne otthon, holott azt is tudjuk, mennyit tud csalni egy uh lelet, pláne, ha előre tudják, az osz felé kacsingat anyuka...
Ha belegondol valaki az elmúlt 22 évbe, akkor el kell ismerni, sehol se tartana szakmailag a hazai osz, se a kórházak mai "modern" felfogása, szemléletmód változtatásra irányuló kísérletek, ha nincs a "fejjel megyek a falnak", azaz a kollégáimnak hozzáállás. Talán még az apák se lehetnének jelen...
na és az oktatás.
Ilyenkor büszke vagyok magamra, mert mielőtt olvastama cikket ezt már én is leirtam! (igaz csak nektek, dehát istenem, kicsiben kell kezdeni! :D )
valamint az utcsó gondolattal is maradéktalanul egyet kell értenem. Igaz ezt én úgy fogalmaztam, hogy mi van azokkal akik egyáltalán nem akarnak még születésházban sem szülni? na velük én sem tudok mit csinálni. Úgy látom dr. Bálint sem :))))
juj, Dodica ez sok mindenben engem igazol :)))
nem szabadságjog, hanem szakmai kérdés.
nem minden esetben, csak ha az orvos igy dönt. (vajon a közel 3000baba esetén G.Ági látta az összes anyukát? mert ha nem akkor sajna megáll kuruzslás. ill. vele szemben is, hiszen volt egy eltiltása, amikor ajog szerint nem hozhatott voln ilyen döntést. )
valamint az a látásmód is az enyém, hogy egy kicsit rosszul fogott hozzá az osz.társaság. Más is úgy látja, hogy a fejjel megyek a falnak taktika nem célravezető. Valóban bicskanyitogató amikor vki mindent,mindig jobban tud. (mondom ezt én! :D )