Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Otthonszülés! Geréb Ágnes fórum

Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)

10278. jozsi.38
2011. ápr. 18. 13:42
én is csak így tudtam biztonságban a gyerekeimet. főleg amikor a másodiknál közölte a neonatológus hogy nem tetszik neki a gyerek légzése, ezért átküldi a koraszülött osztályra megfigyelésre és igaza lett, mert éjszaka már lélegeztetőgépre tették. ez otthon nem hiszem hogy megoldható, bármilyen gyors is a mentő
10277. 69490619ae (válaszként erre: 10275. - Alexa77)
2011. ápr. 18. 12:08
Igaz....De abba nem mennék bele,hogy kiért volna-e a mentő...A köldökzsinórproblémát pedig nem lehet előre "felmérni".Ezt nem tudja senki megmagyarázni nekem..:DPláne,hogy félig kinn van a baba feje,és a zsinór miatt "visszacsúszik",gyakorlatilag lehetett kezdeni az egész kitolást...:)De így helyes,ha van ellenérv...
10276. Alexa77 (válaszként erre: 10274. - 69490619ae)
2011. ápr. 18. 11:50
Ja és senki sem pereli a bábát, akinél probléma merült fel otthonszülés esetén.
10275. Alexa77
2011. ápr. 18. 11:49

Fogalomzavar!!!!! A dúla nem bába, a dúla a szülés körül segítő, már szült asszonytárs, lehet bele kapaszkodni, kb. mint az apukába, szerető, támogató a jelenléte, ha kell, a bába keze alá adogat dolgokat, forrósítja a vizet a borogatáshoz, stb.

Angel, örülök, hogy egészséges kis manókáid vannak, de a bába kompetenciája pontosan az, hogy idejekorán felismeri a rendellenesség lehetőségét és azonnal intézkedik a kórházba szállításról. Attól, hogy otthon szülsz, még nem fog tragédiát jelenteni a rövid köldökzsinór! A bába felismeri ennek jeleit és intézkedik! Ráadásul pontosan ez a fantasztikus a külföldi gyakorlatban, hogy az orvos is kompetensnek gondolja a bábát és elfogadja tőle, amit mond vagy javasol. Tehát a bába hívja a kórházat és már a mentőben tájékoztatja az ügyeletes orvost a problémáról, így a kismamát már teljes készültségben várják.

A normál lefolyású, komplikációmentes szüléshez elég a bába, az apróbb komplikációkhoz szintén, a nagyobb baj esetére van az orvos, aki kifejezetten erre is szakosodott. A komplikációk megoldására. Ezért orvos. Ez a dolga.

10274. 69490619ae
2011. ápr. 18. 10:28
És amit én felháborítónak tartok az az,hogy vállalja a szülő,hogy otthon szül...Megtörténik a baj,majd pereli a dúlát...:SHogy is van ez??Rábeszélte valaki az otthonszülésre???Nem értem ezt a részét a dolognak....:S
10273. 69490619ae (válaszként erre: 10272. - 67691d8c26)
2011. ápr. 18. 10:26
Köszönöm,kedves vagy..:)Csak példával szolgáltam arra,hogy ne adj Isten tragédia történt volna,még mindig tartana a per a kórházzal..Ez kétélű dolog,és a szülő a felelős..íNem a szülést vezető orvos,vagy dúla,aki otthon vezeti a szülést..:)
10272. 67691d8c26 (válaszként erre: 10270. - 69490619ae)
2011. ápr. 18. 10:24
Szerintem az orvosok mindent megtesznek a szülő nőkért és a gyermekükért, bárki állítja is az ellenkezőjét. A te eseted jó példa erre. Jó egészséget kívánok a gyerkőcöknek!
10271. 69490619ae (válaszként erre: 10270. - 69490619ae)
2011. ápr. 18. 09:12
A harmadik gyermek 4 kg 35 dkg...:)Elírtam az előbb..:)
10270. 69490619ae
2011. ápr. 18. 09:09
Az első gyermekemmelma terhességem zavartalanul zajlott..:)Normális,spontán,kórházi szüléssel világrahoztam 4 kilóval és 50 cm-rel.Minden rendben volt a gyermekágyat gyakorlatilag észre sem vettem..:)Ám átkerült az én "kicsi" gyerekem a koraszülött osztályra(jelzem 3 napot túlhordtam),mert infarktusos volt a placenta..A pici babám szivében a két pitvar között luk tátongott..:)Nem csináltak vele semmit,mondván majd kinövi..:)Így lett,hál' Istennek.Ám jött rá 4 évre a fiam..:)Ugyanúgy zajlott a terhesség,semmi probléma,de 3 héttel korábban 17 óra vajúdás után megszületett a fiam,akinek kétszer a nyakára volt tekeredve az amúgy is rövid köldökzsinór,12-ig számoltam a nyomást,aztán már arra is képtelen voltam.A szülésznő húzta,a főorvos nyomta belőlem a gyereket..:(Nagyon kellemes volt.Mikor jöttünk volna haza,akkor közölte a gyerekorvos,hogy mégegyszer látni szeretné..És jött a borzalom..Neki a kamráján volt egy luk,amit csak gyógyszerrel lehetett összehúzni..:(Így plusz két nap a korán..:(Mikor onnan jöhettünk haza,behívatott a főorvos,aki a szülést vezette..És annyit mondott,hogy jogunk van tudni,hogy a gyermeke élete 2 percen múlott,csak a babám kitartásán múlt az egész..Jelzem ő is 4 kilóval született és 51 cm-rel.Aztán gyógyszer mellett!!!!!ismét teherbe estem,rendben zajló terhesség,és spontán 39 hétre történő szülés.! kg 35 dkg,53 cm-es baba.3 óra alatt,fájásaim elenyészőek voltak..:)Mindezt azért írom le,hogy egy anya 3 szülés,mind más....Csak belegondolok,hogy a fiamat otthon akartam volna szülni..:(Ma nem várnám az ovi ajtajában és nem készítenék neki vacsorát.)átéltem a jó és a rossz oldalát a szülésnek.Tudom,tapasztaltam,hogy a gyermekem életéért az orvos is küzdött.Erőt adott az aggodalom az arcán,mert tudtam hogy baj van....:(:(Azt gondolom borzasztó felelőtlenség lett volna RÉSZEMRŐL,ha akkor az otthonszülés mellett döntök az első szülésemből kifolyólag...:)Én örülök,hogy orvosok között voltam,és észrevették a rendellenességeket..Amit egy dúla nem vett volna észre.....
10269. Mágika75 (válaszként erre: 10264. - Nikolett5)
2011. ápr. 17. 20:59
Az én csemetéim vízben születtek, nem tisztogaták a szájukat, orrukat.
10268. Alexa77
2011. ápr. 17. 19:54
Az enyémeket se kellett leszívni, nem volt velük semmi gond. :-)
10267. DODICA (válaszként erre: 10264. - Nikolett5)
2011. ápr. 17. 18:18

Nem hülyeség, ha szükséges. (Képesek elvégezni, ha a helyzet úgy hozza.)Rutinszerűen teljesen felesleges.

Mivel otthon az esetek nagy többségében függőleges pózban jön világra a gyerek (állva, ülve, guggolva...), így a légutai az erős szorító hüvely, ill. annak mozgása végett tiszták. A függőleges pozícióban szépen kipréselődik minden, s ami kijön, azt se tudja visszaszívni, hiszen lefele kifolyik.

Nálam egyik intézeten kívül született gyerekemnél se volt légúttisztítás, de indok se volt rá semmi. :)

10266. rizsa31 (válaszként erre: 10264. - Nikolett5)
2011. ápr. 17. 12:11
Mintha rémlene,hogy az is abajgatás,de ehhez nem értek.Figyi,attól még hogy priviben azt mondják,hogy hülyeség,ne vedd magadra.Nem az orvosokat akarják fikázni a bábák,hanem azt nézik,hogy mi jobb a babának lelkileg-egészségileg.sztem
10265. rizsa31 (válaszként erre: 10260. - DODICA)
2011. ápr. 17. 12:08
A vége béna a cikknek,mert csak azt feszegeti,hogy melyik pártba lépjünk,az átmenetről meg semmit nem ír.Az első 2/3-ad jó.
10264. Nikolett5 (válaszként erre: 10261. - DODICA)
2011. ápr. 17. 12:01
a bábai modell szerint hülyeség az újszülött légútjainak tisztítása? én erről sosem hallottam....
10263. rizsa31 (válaszként erre: 10261. - DODICA)
2011. ápr. 17. 11:59

Idézet a cikkből.

"A házi őrizetben lévők ellenőrzésének gyakoriságáról az adott kerületi vezető dönt, Geréb Ágnes esetében az I. kerületi Rendőrkapitányság illetékes – válaszolta a Nők Lapja Café kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség szerint minden házi őrizetesre azonos szabályokat alkalmaznak."

Ez utóbbira kíváncsi lennék.Tasnádi se mehetett sétálni meg a Kulcsár se?Hihetetlen.

10262. rizsa31 (válaszként erre: 10259. - A10e31f3b5)
2011. ápr. 17. 11:29

Nekem is tök felszabadító volt,mikor megtudtam,hogy ez egy betegség,és örülök,hogy a hsz hatására,most egy ismerősöd fura dolgát tudod hova tenni.

Kényszerbetegségről 1 azaz egy darab könyv van az egész országban,amit a Nyírő Kórház csapata adott ki az év elején.Sajnos pont az anyuka-baba téma teljesen hiányzik belőle.Az én honlapomon érintem a témát a fórumbeszélgetéseink alapján,itt egy gyógyult anyuka elérhetősége is meg van adva.

Van egy 20 éves önterápiás könyv,amit egy pszichológus fordított angolból,és az orvosok egyszerűen nem ismerik.Meg egy összefoglaló munka Németh Attila dr-tól 1998-ból,de azt még nem olvastam,mert a megyei könyvtárban is csak hűlt helye van.

Ezen okokból kifolyólag csináltunk egy honlapot a férjemmel,azt priviben megírom.Egyesületet is szeretnék,mert hihetetlen,de semmi érdekképviseletünk nincs.Az egész országban 40-50 orvos van,aki elvileg ért ehhez,és 4-5 aki tényleg ért hozzá.Borzasztó.

10261. DODICA
2011. ápr. 17. 09:31

[link]

Érdemes a kommenteket is végigolvasni!

Örömmel tapasztaltam, hogy lehet emberi hangnemben, kulturáltan is "vitázni". Jó volt olvasni...

10260. DODICA
2011. ápr. 17. 09:22

[link]

Statisztikákról..

10259. a10e31f3b5 (válaszként erre: 10257. - Rizsa31)
2011. ápr. 17. 08:24

Köszönöm, hogy leírtad.

Ismerek valakit, aki nem képes kettesben maradni a gyerekével. Mindig ott kell lenni valakinek. Most már értem miért.

Hol találok még erről irodalmat? Kimondottan az anyuka-gyerek kényszergondolatok témában?

Nyitottál-e erről topikot? Szívesen olvasnék még erről, látom sokat tudsz a kényszerbetegségekről.

Igazad van, az emberiség nagy része vagy kényszerbeteg (vagy az lesz). Egyre több a mentális zavar. Egyetértek veled abban, hogy régen egyszerűen nem volt idő hagyni elkalandozni a gondolatokat.

Üdv,

C

10258. rizsa31 (válaszként erre: 10253. - Nikolett5)
2011. ápr. 16. 22:09
Persze,ne mondj le erről a jó szokásodról,csak azért írtam,hogy tudjatok erről,hogy ilyen is van.
10257. rizsa31 (válaszként erre: 10254. - A10e31f3b5)
2011. ápr. 16. 22:06

Bemásolnám 2 klubtársam írását,hogy ha véletlen ilyennel találkoztok,tudjatok segíteni:

"A szülés után kialakulhat kényszerbetegség".. A korábban kényszerbetegséggel küzdő nők tünetei felerősödhetnek.

Tünetek:

- Ismétlődően betolakodó különös gondolatok (beleértve a baba vagy mások bántásának gondolatát)

- Kényszeres gondolatok (például súlyos betegségek elkapására irányulók)

- Elkerülő magatartás (például a baba elkerülése a zavaró gondolatok enyhítésének érdekében)

- Szorongás és/vagy depresszió

- Félelmek

Lehetséges biológiai okok

Néhány kutatás kimutatta, hogy a szülés utáni hirtelen öszrogén- és progreszteronszint csökkenés hangulati zavarokat okoz. A terhesség alatt e hormonok szintje jelentősen megnövekedett, a méhlepény leválása és távozása után azonban visszaesik az eredeti szintre. Ez a hirtelen csökkenés eredményezhet valamilyen kémiai egyensúlyzavart az agyban, ami a depresszióhoz köthető.

Más tanulmányok a szülés utáni hangulati zavarokat a tejtermelést serkentő hormon, a prolaktin változásaihoz kötik. Közvetlenül a szülés után a prolaktinszint alacsony, ám növekszik az első héten."

(1 orvos honlapja)

1 anyuka:

"Folyamatosan attól féltem, hogy kárt teszek a gyerekembe, de ezt úgy kell elképzelni, hogy egy szúrós tárgyra, egy kőre, egy gödörre nem tudtam nézni, nem mertem vele sétálni menni, mert mi lesz ha az autók közé lököm a babakocsit".

2. anyuka:

"A gyerek. Én úgy vettem észre, hogy a kényszeres tünetek általában azzal/azokkal kapcsolatban jelentkeznek, amik/akik a legfontosabbak a számunkra. Ha a gyerekvállalásig nem sikerül leküzdened a betegséget, és azt inaktív periódusba hozni, akkor nem lesz könnyű dolgod. Igen, sajnos ha akarod a gyereket, akkor ki fognak rá vetülni a kényszergondolataid. Hidd el nekem, nagyon nehéz így egy csecsemővel, főleg, mivel a fáradtság is felerősíti a kényszeres tüneteket, és egy újszülött mellett az ember nem nagyon tud aludni. A gyógyszer meg olyan, hogy az első két harmadban nagyon nem tanácsos szedni, utána már jobban engedik. De szoptatni is csak 3 hónapig lehet mellette, mert utána már a gyerkőc idegpályáinak kialakulásában befolyásolhat valamit. Szóval én azt mondom, hogy lehet így gyereket vállalni, de nagyon nehéz. Inkább azt tanácsolnám, hogy gondolkozz el azon minél többet, hogy mi is lehet a szorongásod oka. Mi az, ami nem jó az életedben, min kellene változtatnod (a kényszerbetegség ugyanis a szorongás egyik megnyilvánulási formája). Ha megszünteted a szorongásod okát (vagy ha nem megszüntethető, akkor el tudod fogadni), akkor a kényszerbetegség is meg fog szűnni. Utána pedig úgy alakíthatod az életedet, ahogy Te szeretnéd, ha gyerekekkel, akkor gyerekekkel..."

10256. rizsa31 (válaszként erre: 10254. - A10e31f3b5)
2011. ápr. 16. 22:01

Nem pszichózis,mert tudatában vagyunk a paránk irracionalitásának,de genetikai,agyi és persze lelki "defektek" miatt akaratlanul jönnek elő a kényszergondolatok.

A kognitív viselkedésterápiában van az exponálás,és azt kell elképzelni,hogy pl. vérfolt van a szőnyegen,sokszor,és akkor megszokja az agy,és kioldódik a félelem.

Leghíresebb kényszerbeteg Monk a flúgos nyomozó.

10255. DODICA (válaszként erre: 10230. - 625b4da9ec)
2011. ápr. 16. 21:50
Ha erre azt mondod, hogy baromság, akkor még nem volt részed igazi szülésben. :)
10254. a10e31f3b5 (válaszként erre: 10249. - Rizsa31)
2011. ápr. 16. 20:35

Tudnál erről többet mesélni? (a kényszerbetegségekről?).

Ha egy kismama fél, hogy ledobja a gyerekét, vagy ártani tudna neki, akkor az a gyógymód, hogy élje bele magát? És ez tényleg nem pszichotikus?

10253. Nikolett5 (válaszként erre: 10249. - Rizsa31)
2011. ápr. 16. 14:23
pedig erre (is) van egy egyszerű gyógymód. fejben dől el minden! Ha végigizgulom a várandóságomat, mi lesz a babával, egészséges-e, császároznak-e, akkor bevonzom a rosszat. Vagyis az agyam elkezd nem létező problémán pörögni és ez generálja a bajt. Ezek, ha jól tudom, a pszchioszomatikus betegségek.
10252. jozsi.38 (válaszként erre: 10246. - Rizsa31)
2011. ápr. 16. 12:32
öööö talán igen hiszen olyan izmokat mozgat meg amiket általában nem használunk túl gyakran :)
10251. rizsa31 (válaszként erre: 10249. - Rizsa31)
2011. ápr. 16. 12:00

magyar népesség 2-3%-a=...............annyi kényszeres van,bizony!!!

(persze nem mind a legsúlyosabb,és az egész baj összefügg az elméleti tevékenységek fölényével a gyakorlatiak kárára)

10250. rizsa31 (válaszként erre: 10249. - Rizsa31)
2011. ápr. 16. 11:55
Régen,amikor 8-10 gyerek volt a családokban,nem volt energiájuk gondolom,hogy túlmisztifikálják a dolgokat(nemcsak a szülésben).Mi jobban ráérünk filózni.:(
10249. rizsa31 (válaszként erre: 10247. - Nikolett5)
2011. ápr. 16. 11:51

Hát igen,a kényszerbetegség egy súlyos betegség(és nem igazán szórakoztató,méz)(viszont nem pszichotikus,nikolett),ami elfojtásokból jön,a népesség 2-3%-át érinti,és ez nőni fog.A 21. században ez lesz a leggyakoribb ok a leszázalékolásokban.

A gyógyítás egyetlen módja,hogy bele kell élnünk magunkat a rosszba is.Ez nem vicc,mert van olyan kismama,aki pl. nem tudja fölvenni a gyerekét,mert attól fél,hogy ledobja.vagy attól fél,hogy bántaná,és ezért eldugja a késeket.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook