Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » OKJ-s képzésnél jár diákigazolvány? fórum

OKJ-s képzésnél jár diákigazolvány? (tudásbázis kérdés)

2010. júl. 13. 13:03
Államilag támogatott képzésen jár, fizetősön nem
2010. júl. 7. 21:14

EZT TALÁLTAM A NETTEN: [link] A TÖBBI ITT MEGTALÁLHATÓ


Iskolai esti felnőttoktatás

Olyan iskolai rendszerű képzés, ahol az óraszám eléri a nappali oktatás óraszámának felét.


Iskolai levelező felnőttoktatás

Olyan iskolai rendszerű képzés, ahol az óraszám a nappali oktatás óraszámának 10-50%-a. Az iskolai rendszerű képzéshez a munkaügyi központok nem adhatnak képzési támogatást.


ISKOLA RENDSZERŰ NAPPALI FELNŐTT OKTATÁS

Hivatalos neve: iskolai rendszerű, nappali munkarend szerinti felnőttoktatás. Tanköteles koron túliak az iskolai rendszerű nappali képzés korhatárának eléréséig alatt részt vehetnek olyan nappali képzésben, amely bizonyos pontokon eltérhet a "rendes" nappali képzéstől.


ISKOLA RENDSZERŰ FELSŐOKTATÁS

Az iskolarendszer részeként lehetőséget ad arra, hogy a felnőttek, akik az erre hivatott életkorban bármely okból iskolai tanulmányokat nem folytattak vagy újabb igényeikhez képest alacsonyabb fokon fejezték azt be, a közoktatásban és felsőoktatásban elérhető bármely végzettséget megszerezzék. Az, aki nappali rendszerű iskolai oktatásban nem tud vagy nem akar részt venni, attól a tanévtől kezdve, amelyben a tizenhatodik életévét betölti, a munkahelyi, családi vagy más irányú elfoglaltságához, a meglévő ismereteihez és életkorához igazodó iskolai oktatásban kezdheti meg, illetve folytathatja tanulmányait. Az iskolai tanulmányok attól az évtől kezdődően, amelyben a tanuló a nappali rendszerű oktatásnál meghatározott életkori határt betöltötte, kizárólag felnőttoktatás keretében folytathatók. A felnőttoktatásban részt vevők után az iskoláknak jár állami normatív támogatás (bár kevesebb, mint a nappali képzésnél), viszont az ilyen oktatáshoz a munkaügyi központok nem adhatnak képzési támogatást. A tizenegyedik évfolyamtól a gimnáziumban és a szakközépiskolában, valamint a szakközépiskolában vagy szakiskolában első szakképesítés megszerzésekor a szakképzési évfolyamon térítési díjat, további szakképesítéseknél tandíjat kell fizetni. A felnőttoktatásban tanulók közül csak a nappali oktatás munkarendje szerint tanulók vehetik igénybe a pedagógiai szakszolgálat szolgáltatásait.


ISKOLA RENDSZERŰ NAPPALI KÉPZÉS

Az iskolai rendszerű nappali képzésben részt vevők tanulói jogviszonyban vannak. Jár utánuk családi pótlék, az arra jogosultaknak árvaellátás. Az iskolai rendszerű képzéshez a munkaügyi központok nem adhatnak képzési támogatást. A képzést a 23. (általános iskolában 17.) életév betöltésig be kell fejezni (pontosabban lásd a Korhatár címszót). A képzés a második szakképesítés megszerzéséig ingyenes, csak az alapszolgáltatáson túli szolgáltatásokért kérhető térítési díj.


ISKOLA RENDSZERŰ NAPPALI KÉPZÉS KORHATÁRA

Nappali rendszerű iskolai oktatásban abban az évben kezdheti utoljára a tanuló a tanévet, amelyben betölti a 22. életévét (általános iskolai oktatás esetén a 16. életévét). Ha azonban az általános iskola első évfolyamát a hetedik életévében kezdte meg, vagy ha olyan szakképzésben vesz részt, amelyben a szakképzési évfolyamok száma meghaladja a kettőt, akkor abban az évben kezdheti utoljára tanévet, amelyikben a 23. életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló esetén, valamint a súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló esetén, továbbá, ha a tanulmányi követelményeket azért nem tudták teljesíteni, mert a tanuló tartós gyógykezelés alatt állt, a fentiekben meghatározott életkorhoz három évet hozzá kell számítani. Kitolódik a korhatár akkor is, ha a szakképzési évfolyamok száma kettőnél több.


ISKOLA RENDSZERŰ SZAKKÉPZÉS

A közoktatás keretében a közoktatási és a szakképzési törvényben meghatározott szakképző iskolában, illetőleg a felsőoktatási törvényben meghatározott felsőoktatási intézményben folyó szakképzés. Résztvevői a szakképzést folytató intézménnyel tanulói, illetőleg hallgatói jogviszonyban állnak.ISKOLARENDSZEREN KÍVÜLI KÉPZÉS

Olyan képzés, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban.

2010. júl. 7. 21:07

Sokan megkavarodnak abban, hogy iskolában van az oktatás, de van olyan suli aki tart ilyet is és olyat is, de a besorolása a fontos:


- felnőtt iskolarendszeren belüli (jár a diák)

- felnőtt iskolarendszeren kívüli (itt nem, mivel ez nem igazi "tanulói jogviszony")

13. babszibobó (válaszként erre: 1. - 7c79ff1565)
2010. júl. 7. 21:03

Szia!

felnőtt iskolarendszeren belüli okj képzéseken jár (érettségi utáni nappali okj képzésre jártam és kaptam diákot), iskolarendszeren kívülin semmilyen esetben sem adnak diákot!

12. e974230abd (válaszként erre: 10. - 7c79ff1565)
2010. júl. 7. 20:21
De hétvégi felnőttképzés....sajnos szeintem se kapsz majd,de azért egy kört futni érdemes....
11. Annaaa
2010. júl. 7. 19:40

Én idén jártam 1 éves nappali OKJ-ra és kaptam :)

Ha tanulói jogviszonyod van akkor jár!

2010. júl. 7. 19:35
de ez is iskolarendszer, csak hétvégi oktatásos. egy éves a suli.
2010. júl. 7. 19:35
Én jártam 2 évig OKJs oktatásra, nem adtak.
2010. júl. 7. 19:34

Ezt találtam a neten:

Iskolarendszeren kívüli OKJ-s tanfolyamra jelentkeztem. Kaphatok diákigazolványt?


Diákigazolványt hallgatói/tanulói jogviszonnyal rendelkezők kaphatnak. Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben való részvétel nem jár ilyen jogviszonnyal, így sajnos nem kaphat.


Én anno egy 3hónapos tanfolyamra jártam felnőttképzésben és én fizettem 70ezret, de nem járt diákigazolvány.

2010. júl. 7. 19:32
Szerintem hétvégi oktatásra járóknak nem jár diák,hiszen hétközben melóznak,vagy más suliba járnak ahol kapnak....
2010. júl. 7. 19:30
és a szombati oktatás? reggel 8-tól 13ig? arra is jár? nekünk semmit nem mondtak, másfél hónapot lejártunk úgy, h mi álltuk az utazást diák nálkül, most jött ez az infó... jó lenne ha járna igazolvány, nem mindegy...
2010. júl. 7. 19:29

Sziasztok. Jelenleg is tanulok, fizetős oktatási intézményben Bp-en. Tb-bérügyi szakelőadónak;. A suliban semmilyen infót nem mondtak ezzel kapcsolatban, neten sincs semmi, meg hát nem valami aktívak kapcsolattartás szempontjából. (sem a tanár, sem a tanulmányi előadónk, eléggé hanyagok velünk szemben.. na ez mindegy). Most kérdezte nővérem tőlem, h van-e diákom, adtak-e.. mert hát azért nem mindegy, h szombatonként van suli, és heti egyszer oda vissza majdnem 4 e, vagy 2e-ből simán megúsznám diákkal.Azt mondta tesóm, hogy tök mindegy, h levelező, okj-s, fizetős meg hasonló suli, mivel OKJ-s szak, kötelesek diákot adni, mert hallgató vagyok, független, h én fizetek 200e-t.

Tudtok erről valamit,?

4. Vigyorex6 (válaszként erre: 1. - 7c79ff1565)
2010. júl. 7. 19:28

Szerintem attól is függ, hogy normális nappali suli vagy tanfolyam..

Nekem a tanfolyamon nem járt, de azt hiszem akik normális képzésre járnak, azok kapnak.

2010. júl. 7. 19:28

Igen!

Nappalin és estin is jár! Sőt levelezőn is ;) Tuti!

2010. júl. 7. 19:27
igen jár! Nappalin biztos estin meg úgy tudom!
2010. júl. 7. 19:25
OKJ-s képzésnél jár diákigazolvány?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook