A huzamosan szedett gyógyszereket a gyógyszerészek is kiadhatnák (beszélgetés)
Voltam olyan helyzetben, amikor a rendszeresen szedett gyógyszerem kifogyott és a dokim és asszisztens is szabin volt 1 hónapig.
Még támogatás nélkül sem kaphattam meg, mert kell a recept!
Megértettem, de még sem;)
Igen, bármikor mondhatják, hogy innentől nincs szükséged a gyógyszerre, és ezt pl. nem tudhatja a gyógyszerész.
Tehát, jó lenne, de azért ezzel lennének visszaélések.
Sok orvosnak már olyan népes a körzete, hogy nem tudnak rádobni plusz embereket.
Egyszerűen fizikailag képtelenek ellátni.
Igen.
Látja a rendszerben, hogy az adott gyógyszert az elmúlt fél év alatt már legalább 4 hónapra kiváltottad - tehát rendszeresen szeded - akkor egy havi adagot kiadhat TB támogatottan, mintha az orvos írná fel.
De: várjuk ki a végét.
Még minden előfordulhat. Meg annak az ellenkezője is.
TB támogatott hogy lesz? Gyógyszerész is megkapja erre is a jogot?
Bocs nem olvastam a társadalmi vitára bocsátott javaslatot.
Egyébként nem ördögtől való lenne, sőt vannak országok ahol elég széles jogai vannak a gyógyszerészeknek is. Csak nálunk ugye a gyógyszertárakat is szétcsapták már, értem ezalatt hogy már teljes állású gyógyszerész nélkül is működhetnek patikák.
Az egy szuper dolog .....LENNE. Csak szerintem ennyi betegnél megtelik a fiók, ezért marad ki időnként a beteg.
Egy asszisztensre, rengeteg adminisztráció hárul.
Abban miért nem?
Annyit lát az SBO is, amennyit a gyógyszerész, ott sem vizsgálják meg, felírják és mehet a dolgára.
Pl. nálunk hova osztanák már rá?
Helyettesítő az orvos abban a 2 órában is.
Többet látom a gyógyszerészem, mint az orvost, az orvost 4 éve nem láttam.
A gyógyszerészt látom minimum havonta.
Szakorvoshoz eljutok még, de ahova egy hónapot kellett várni, most négy hónap.
És ilyen esetben nagyon is hasznos lenne, ha mindenki kaphatna legalább addig gyógyszert, amíg nem jut el az orvoshoz.
Variálnak a beutalókkal is. Felhős, de lejár mire időpont lesz.
Csodálkozol,ha a pénz nem motiváló? 3-4 körzetet, de még kettőt sem lehet lelkiismeretesen elvinni.
Férjemnek kórházba, az ügyeletre küldték 3 hete .
Belgyógyászaton, reumatológus ügyelt.
Nálunk szuper!:)
Igaz, a közetben olyan háziorvos házaspár rendel, akik csak tanulni jártak el, később itt, a szülőfalujukban dolgoznak. Az asszistencia is helybéli. Még a gyógyszertárban is helybéliek dolgoznak.
Kedden és csütörtökön van rendelés. Telefon, kiírják és a falugondnok kihozza házhoz.
Ha szabadságra mennek azt 1-2 héttel előre közzéteszik a falu honlapján, fb oldalán.
De belátom, vannak körzetek, esetek, mikor a beteg rászorul az ilyesfajta segítségre és akkor miért ne kapja meg a gyógyszerésztől. Ők is éveken át tanulták a szakmájukat, sokkal jobban ismerik a gyógyszereket, mint az orvosok (szerintem) és ellenőrzötten adnák ki a gyógyszert.
Másrészt ott van az EESZT-ben minden. Nem tudnak tévedni.
Pedig az a terv, hogy a tartósan betöltetlen praxisokat nem helyettesítéssel oldják meg, hanem felosztják utcák szerint, és rádobják a mellette lévőkre. Így 1 állandó orvos lesz. Más kérdés, hogy ha őt kell helyettesíteni, az hogyan néz ki. Nálunk a betöltetlenben minden nap rendel valaki, de mindig más.
Nem bízok benne, hogy bárki tudna több orvost (főt) gyártani, a fent vázolt módszerrel viszont úgy " látszik". Egyelőre. Az idő sem ide dolgozik, átlagéletkor miatt. Fiatalokat kellene megnyerni. Már a pénz sem motiváló tényező.
Hogy mennyire nehéz, azt mindenki maga érzi, ahogy megéli.
Ott is más, itt is más, meg amott is.Egy úton "kerékpározunk" mindannyian, csak az nem mindegy, széllel szemben, vagy hátszéllel tekerünk.
Három-négy éve én sem éreztem a hiányát, változtak a körülmények, más lett, sokkal-sokkal rosszabb,a kiváló ellátásból, kritikán aluli.
Nyolckörzetes rendelő volt a kovid előtt. Most 3 orvos van, ebből kettő össze-vissza rendel 2-2 órát.
Gondolhatod milyen káosz lehet itt.
Olyanra gondoltam, mint pl. 🍬 gyógyszer, amikor szedi, kapja valaki több éve, hónapja. De nem jut időban szakorvoshoz, a gyógyszerész látja a rendszerben mit kapott a beteg, mióta szedi, hogy ne maradjon gyógyszer nélkül senki, 1 havi adagot megelőlegezhetne. Nem arra gondoltak a gyógyszerészek sem, hogy átveszik az orvos szerepét, hanem 1 alkalmas dolog lenne.
Vagy pl. TAJ alapján fogamzásgátló,azt is látják a rendszerben rendszeresen kiváltotta-e előtte valaki.
TAJ alapján az eseményutáni tabletta, ne a sürgősségit keljen ezzel is terhelni. Mivel TAJ alapján belőhető lenne ez is, nem tudnák cukorka gyanánt nyakra-főre kiváltani.
Ezekre a helyzetekre gondoltam, nem arra, hogy a gyógyszerész diagnosztizáljon. Igaz nekem jó orvosom volt nagyon, VOLT sajnos....de mostanában lehet jobban járnék a gyógyszerésszel.
Én csak beszólok telefonon, fellövik a receptet a felhőbe és már mehetek is érte.
Neked nincs orvosod az orvoshiány miatt, aki kiírja a receptet?
További ajánlott fórumok:
- Mi volt ma az első gondolatod?
- Hajnali gondolatok
- Ez a hazugságok foruma...itt van a helye minden máshová nem való gondolatnak..
- A teherbeesés gondolatátol-az első biztos tesztig és onnan tovább..
- Filozófiai gondolatok az Életről, önmagunkról.
- A gondolat ereje - avagy mennyire hisztek abban, hogy ha csak jó dolgokra koncentráltok, akkor azok valóra is válnak?