Ha volna egy lakásod amit nem laknál, eladnád vagy kiadnád? (beszélgetés)
Én biztos, hogy nem újítanám fel eladás előtt.
Kipakolás és takarítás, a többi a vevő dolga.
Aki felújítottat keres (ilyen is van), az majd keres másikat.
Ez esetben add el! Viszont akkor semmit ne újíts! Az új vevőnek úgysem fog tetszeni, úgysem fizetik meg a felújítás árát és a szakikkal meg kínlódnod kell.
Mikor még kerestem lakást/házat és ott mutogatták hogy ők felújították... számomra egyáltalán nem a lakás/ház előnyére szolgált. Ha vettem is "felújítottat" szétverettem úgyis. Úgyis hogy kiadásra vettem, ha saját beköltözésre szántam volna akkor még jobban szétcsapattam volna.
Én így csináltam, de simán lehet szerencsém is. 3 van kiadva, nincs gondom a bérlőkkel, az egyiket egy ügyvédnő lakja (gyakorlatilag aludni jár csak haza - ehhez képest majd 90 nm a lakás, ő dolga) , a kis sorházat egy fogorvos házaspár (még egy darabig mert építkeznek), a harmadikat a volt asszisztensem a férjével és a kisfiúkkal (úgy volt ők is építkeznek, de azt mondja tök jól elvannak és egyelőre nem költöznek). Mind örültek hogy nem kell bútorokat venniük/költöztetniük. Manapság már nem divat hurcibálni a bútorokat, horror ár a költöztető brigád, másrészt a mostani bútorok alkalmatlanok is már rá.
Volt már abból probléma hogy üresen tartom az egyik lakást 😕. Ki tudja mennyi ideig folyt a víz, mire jelentkezett másik lakásnál is a probléma nálam már a parketta, konyhabútor kuka lett.
A felújítást és berendezést én átgondolnám.
Beleteszel 5-10 milliót a lakásba, ki tudja mikor térül meg.
Mindenképp lakható, jó állapotba kell hozni.
Én bútorozatlanul adnám ki, még akkor is, ha kevesebbet kapok érte.
Nincs idegeskedés, ha tönkremegy valami, hogy kinek a költsége.
Illetve a változó bérlőknek is mások az igényei. Nem ugyanaz, ha egy párnak adod ki vagy, ha 2 diáknak.
Ez így van. Volt két ismerős aki kiadta és az éj leple alatt mentek el az albérlők, vittek majdnem mindent. Szőnyeg, étkészlet, kis tv, stb.
Egy másiknál az albérlő visszatekerte a villanyórát aztán az ismerősömnek jött a büntetés és még neki kellett magyarázkodnia.
Van előnye és hátránya is.
pontosan ezt gondolom én is, csak te sokkal szebben fogalmaztad meg.
de gondolatban egyet értünk.
adok rá egy piros pontot
Én nem szeretek bérlőkkel foglalkozni, így a mostani kicsi, pesti lakásunk, üresen áll. Fizetjük a rezsit és ennyi. Ha valakinek kellene átmenetileg a családból, ott van, de idegenek nem adjuk ki.
Ha esetleg majd kell az ára, akkor eladjuk.
2-3 hónapra nem nagyon keresnek lakást.
Az oda illetve az elköltözés is plusz kiadás.
Max. olyanok, akik épp felújítanak és ki kell költözniük a lakásból.
Ha van kereslet rá, akkor miért lenne "csúnya dolog"?
Ha 2-3 hónapra megoldja valakinek a lakhatását...addig ő is kereshet hosszútávra.
Ezt a három szálat kell időben jól kezelni: értékesítés, befektetés, kiadás. Időben megtalálni azt az optimálisat, hogy mikor lépsz.
Ha tartod még a lakást, akkor mehet fel az ára. De megy-e annyira a környéken?
Mennyi energiát akarsz belefektetni a kiadásba? Mert azzal folyamatosan foglalkozni kell.
"Hogy döntenétek, miért, mitől függ?"
Hol található az ingatlan? Mekkora? Hány szoba? Mennyiért tudnád MOST eladni? Mennyire van MOST szükséged az árára? Be tudnád-e fektetni az árát úgy, hogy az jövedelmezőbb legyen, mint a kiadás?
A gondolkodási idő alatt is kiadnám rövid távra, míg nem jön egy megfelelő vételi ajánlat.
Megtartanám és kiadnám.
Az ingatlan értéke állandóan nő, plusz bevételt is termel.
Persze függ, hogy hol van és milyen állapotú az ingatlan.
Mert egy kis településen egy rossz állapotú lakásra nem nagyon van kereslet.
Illetve attól, hogy te milyen messze élsz az adott lakástól. Mert a kiadással vannak kötelezettségek is.
További ajánlott fórumok:
- Hány fok van jelenleg a lakásodban? :)
- Hány m2 a lakásod, hány m3 gázt használsz el havonta és hány fok van nálatok?
- Hogyan mosol fel, ha a lakásodban kétféle padlóburkolat van?
- Te hogy rendezted/rendeznéd be a lakásodat?
- Ma gyújtottál illatgyertyát a lakásodban?
- Vadonatúj, szép lakásodba befogadnál egy ajándékba kapott kiskutyát?