Mondjam? Ne mondjam? Kimondom! (beszélgetés)
Akkor nagymamaként akarod a menyedet irányítani?
Lehet, hogy nem kellene. Az ő gyerekük, neked meg az unokád. Attól, hogy te úgy látod, hogy veszélyezteti az unokádat, egyáltalán nem bizos, hogy ezt teszi.
Az, hogy mendencézik x időben, nem egyenlő azzal, hogy a tűző napon a kocsiban hagyja.
A medencét úgy kell elhelyezni, hogy akár a "tiltott" időben is használható legyen. Napernyő, napvitorla, a fák árnyékába, és ugye a gyereken lehet póló, sapka, stb.
Én is így vagyok pl. a Balatonba ebben az időszakban, azaz nem csak bikiniben, hanem felveszek egy pólót is, illetve egy horgász sapkát is.
Te konkrét személyről beszélsz?
Gondolom nem a szomszédnak akarsz szólni a gyerek miatt, ugye?
Ok, köszi, akkor nem kerültünk közelebb :)
Lehet majd később??
Én egy nyitott, közkedvelt nagymami vagyok:)
Nem tudom, így van-e kedvetek velem beszélgetni, fórumozni?
Számomra nem ugyan az a szilárd meggyőződés és pl. egy egyszeri vélemény a "hogy áll ez a ruha?" kérdésre.
Megkérdezheted, de nem sorolnám magam semmilyen "státuszba". Egy emberi karakter beszélget egy/több másikkal.
Számomra ez ugyanaz, amit javasolsz :) Köszönöm, elraktározom :) Igen, a közmondás mindig igazságra utal :)
Megkérdezhetem, hogy te ezt milyen státuszban javaslod, Pl. anya, nagymami,pedagógus stb...... Fontos,szerintem, hogy milyen apropóból külditek a véleményt, mert akkor úgy értékelem :)
Nem, nem ezt mondtam. "Ha nem tudod eldönteni, hogy mit mondj vagy ne mondj, akkor legjobb, ha hallgatsz."
Ismered a közmondást: Hallgatni arany.:)
De, igen. Pluszban hozzátenném a neveltetést is.
Ha nem tudod eldönteni, hogy mit mondj vagy ne mondj, akkor legjobb, ha hallgatsz. Nem kell hebrencskedni, csak azért is mondani valami hülyeséget amit a következő percben már meg is bánsz, csakhogy a tied legyen az utolsó szó.
Ha látom, hogy veszélyezteti a gyereket ( mert ezek szerint nincs tisztában a a "tiltott " időszakkal) , akkor se okoskodjak? Ezt nekem nagyon nehéz lesz szó nélkül hagyni, de igyekezek! :)
Nagyon nehéz tulajdonságot cipelek..... ha tudom, hogy hülyének néz, ( pl. hazudik, rámcáfol, stb.) ... nembírom ki, hogy ne tudassam vele, hogy TUDOM!!, hogy hülyének nézel.Sajnos előbb-utóbb valahogy finoman vagy szemtől-szembe tudatom vele, .....ki hogy van ezzel?
Nekem volt már olyan, hogy ilyenben állást foglaltam, pedig igazán nem szeretem ezt tenni.
Egy barátnőnk bántalmazó kapcsolatban élt, és látva a sérüléseit, próbáltuk (több barátnő), rávenni a szakításra.
Sajnos, majd nem tragédia lett a vége, de csak annyit tudtunk tenni, hogy jártattuk a szánkat. Mivel a lakás a barátnőnké volt, nem mondhattuk, hogy költözz el, hagyd el, csak arra biztathattuk, hogy szakítson vele mielőbb, dobja ki..., de ő kivárta a legrosszabbat....
Én ebben az esetben nem mondom el a véleményemet. Mindenkinek a saját dolga, hogy mikor viszi medencézni a gyerekét. Valószínűsítem, hogy tisztában van a "tiltott" időszakokkal, stb., így miért is okoskodjak bele.
Ha viszont megkérdezi a véleményemet, akkor elmondanám, hogy ilyenkor nem ajánlott, de ha lekened, sapkát adsz rá, esetleg árnyékolót is felteszel, stb., akkor miért ne....
Hazugság: én elég béna vagyok ahhoz, hogy észre vegyem a hazugságot és azt feltételezem másokról, hogy nem hazudnak. A vélemény változása nem jelenti azt, hogy hazudik, hiszen simán lehet, hogy egy tapasztalás/több információ birtokában változott a véleménye.
Ha viszont azt mondja, hogy tegnap volt moziba és 1 hét múlva kikotyogja, hogy strandon volt, akkor megjegyzem, hogy: azt hittem moziban voltál. Vagy: nyugodtan megmondhattad volna, hogy strandon voltál.
Az egyértelmű hazgságot nem nyelem be, de nem neki esve, jól megmondom stílusban teszem ezt, hanem inkább csak érzékeltetem, hogy észre vettem, hogy nem mond igazat. És ugye innentől, tudom, hogy neki belefér, hogy hazudjon. Persze, ez attól is függ, hogy miben és vajon mi volt az indíttatása. Ha nem okoz nekem kárt, akkor baromira nem érdekel, hogy 2 naponta máshogy meséli;)
Azért van a fórum, hogy megbeszéljük az esetleges félreértéseket.
Látod, kiderült, hogy nekem mást jelent a "tuti", mint neked.
Nálam a szókimondás nem azt jelenti, hogy megmondom a tutit.
Úgy kell érteni, hogy van egy korábban regisztrált felhasználóneved, de anonimként nyitottad ezt a fórumot?
Szerintem (ez aláhúzva) nem lehet már ezen változtatni. Úgy értem, nem fogod tudni megjelentetni az eredeti felhasználónevedet az anonim helyett.
Viszont - megint csak szerintem - nem is kell; nyugodtan maradhatsz anonim.
Részemről a szimpátiát/ellenszenvet nem az váltja ki, hogy valaki anonimként nyit fórumot, vagy sem. Akikre én "ugrok", azok az irritáló, provokáló fórumozók, a trollok.
Ez a fórum nekem kimondottan tetszik. Anonimitástól függetlenül.
Amit most kérdezek, független a Fórumtól.... talán tudtok segíteni, amit előre is köszönök... nem vagyok itt "gyakorló" HOXÁS :) .... de szeretnék!
Szóval.... a beszélgetős Fórumot létre hoztam, de valamiért "anonim" vagyok. Hogy lehet, szerkeszteni, hogy a felhasználó nevemen legyek itt. Talán szimpatikusabb lennék nektek :) Köszönöm, ha segítetek!
Szerintem intelligens ember nem osztja kéretlenül a tanácsait, a véleményét.
Ha viszont kérik, akkor azt minden köntörfalazás nélkül elmondja.
Bunkóságnak azt tartom, ha a kikért véleményt, tanácsot úgy kommunikálja valaki, hogy személyében sérti, alázza a másikat. Ha pl. valaki hülyézi azt, aki kéri a véleményét.
Mindenki más kilométerkőnél áll az élete útján, más-más tapasztalatokkal. Nem lehet egy idős korú embert hibáztatni azért, ha nem ért egy modern elektromos géphez. Nem lehet hibáztatni egy fiatalt ha nincsenek háztartási, konyhai tapasztalatai.
Szóval, türelem, figyelem, hallgatás. Ha kérdeznek akkor beszélj, hogy legyen súlya annak amit mondasz!
Aki folyton fecseg és mondja, ha nem is kérdezik, arra egy idő után senki nem figyel majd.
Hu, nagyon értékes gondolatokat írsz :)
Akkor most én is példálozok... ha látom, hogy a fél éves babát déli 12-kor viszi medencézni, mert most vette a medencét és gyorsan ki kell próbálni...... akkor ne mondjam a "tutit" ...(mindenki tudja, hogy akkor mi volt a tuti, remélem ).... vagy:pl. ..tudom, hogy hazudik, mert 2 héttel ezelőtt az ellenkező véleményen volt... te mondanád neki, hogy "figyi, tudom, hogy most nem ezt gondolod, mert 2 hete, stb.... stb. " vagy símán benyeled, hogy hülyének néz??
Kb. hasonlóan gondolom és viselkedek.
A családban viszont biztos a feltétel nélküli őszinteség. Nem kutakodunk egymás magánéletében, de ha egymás véleményét kérjük az őszinte lesz és mind meg is indokoljuk.
Néhány baráttal is meg tudom ezt valósítani.
Szerintem sokan összekeverik az őszinteséget valami mással.
Simán lehet, hogy Fi is, hiszen nem tudjuk, hogy mire gondol.
Bár, mintha írta volna, hogy ő aztán ad kéretlen tanácsokat gyereknevelésbe és mindenbe.
Én az egyszerű őszinteségről írok. Pl. én nem tudok hazudni, így ha konkrét kérdést tesznek fel, akkor én azonnal rávágom a választ. Nem tudok hablatyolni, mást mondani, mint amit gondolok, tudok, stb.
Egy egyszerű példa: ha megkérdezi valaki, hogy milyen a ruhája, akkor sajnos nem tudom azt mondani, hogy szuper, ha szerintem nem az, így az ismerőseim tudják, hogy ne kérdezzenek ilyet, ha nem az én véleményemre kíváncsiak.
Olyat nem teszek, hogy pl. nem tetszik valakinek a ruhája és rögtön közlöm vele.
Soha nem szoktam gyereknevelési tanácsokat sem adni, még a legjobb barátnőmnek se. Ha megkérdezi mit tennék, elmondom, de én mindig csak a saját gyerekemből indulok ki, és hiába ismerem az ő gyerekét a születése óta, nem biztos, hogy az ő esetében is jó megoldás lenne, hiszen nem vagyok vele 0-24 ben, így nem ismerek minden reakcióját. Sokat igen, de nem mindent, és a barátnőm szerint én túl elfogult vagyok az ő gyerekével;)
A munkahelyemen is sokszor kikérem mások véleményét, ahogy én is elmondom az enyémet, de ha a többiek szerint az én ötletem nem jó, akkor azt csinálnak, amit akarnak. Előfordult már, hogy az lett, ami az én ötletem volt, de az is, hogy rájöttem, baromság volt, amit mondtam. Na, ezt mindig közlöm velük, mert nem szeretném, ha az én ötletem miatt, valami ne legyen jó. Sosem sunnyogom el azt, amiről kiderül, hogy nem jól gondolom.
Sokáig azt gondoltam, hogy jó titok őrző vagyok.;) de rájöttem, hogy nem. Erre is egy példa: A kolléganőm elmondta, hogy ki fog lépni, mert...Én őrizgettem a titkot, erre meló közben egy másik kolléganőm azt mondta, hogy szerinte készül valamire, és szerinte ki fog lépni. És meg kérdezte, hogy szerinted? A titok tudatában, rögtön rávágtam, hogy igen, aztán nem győztem elterelni a figyelmet:DDDD
További ajánlott fórumok:
- Nem tudom, hogy mondjam meg a férjemnek...
- Hogyan mondjam meg a férjemnek, hogy elhagyom?
- Hogy mondjam el, hogy ne bántsam meg?
- Hogyan mondjam meg a gyerekeknek?
- Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el?
- Hogy mondjam el a nagymamának, hogy a harmadikat várom, mikor az első kettőnek se örült? Hogy lehet úgy elmondani, hogy végre örüljön?