Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis)
Tudok olyan sprayt csinálni, amivel ha lefújod a területet, 2~3 napig - ha nem esik közben az eső - nem akar odamenni a kutyus.
De azt hiszem ez erre a célra nem piacképes megoldás.
Az egyik ismerősömnek csináltam belőle mintát, mert volt neki egy buldogja és állandóan szétrágta a kocsijának - nem trabant márkájú - a vonóhorgához menő kábeleit.
Ott ennyi ideig tartotta távol a kis huncutot, de utána ismét fújni kellett és mivel ez rendszeres elfoglaltságot jelentett a számára - meg lássuk be, ez tényleg nem életszerű - így csak rövid távú célt lehet vele elérni.
Szóval marad az a szép kutyafuttató gyep!
Neked mindenre van valami spéci megoldásod, saját fejlesztésed. :-) Forgószél-szerű kutyavágtatást tűrő gyepre is van esetleg? :-)
A pókűző sprayodban is érdekelt lennék... :-)
Gyep!
Az a szép, zöld gyep!
Igen, ezek igen "érdekes", régi felfogásbeli dolgok. Én addig a pillanatig nem is tudtam, hogy ott "minden az apámé"- papíron. Holtakról jót vagy semmit, de objektíve halkan megjegyzem, hogy valóban annak megfelelően is viselkedett egész életében. Holott az anyám is legalább annyit odatett az asztalra. Manapság már az a természetes, hogy fele-fele, papíron is, gyakorlatban is. Ennek viszont csak egy esetleges válásnál van jelentősége, mert szerintem akkor meg papíron mindegy is hogy mi van, egyik felet sem lehet annak alapján kisemmizni. De hát ők ugye végig házasok voltak, én meg 1/1 tulajdonossá avanzsáltam. :-) Nekem ez is csak papírforma. Anyám életében ez nekem nem jelent semmit.
Viszont a nélkülem parlagon maradó kert használatot is 1/1-ben örököltem. :-)
Turkálhatok ott kedvemre ha akarok, mert anyámnak az teljesen mindegy, ő meg már nem tudja csinálni.
Tulajdonképpen most az a vidéki ezüstfenyő is pont a háztető miatt van szélárnyékban. Annál magasabbra meg csórikám a mama ítélete értelmében nem tud majd nőni. :-)
Az a porta jogi értelemben egyébként már 1:1-ben az enyém, mivel eléggé érdekes mód az apám nevén volt az egész hóbelevanc, úgyhogy megörököltem. Anyukám az most jogilag "csak haszonélvező", de énfelőlem ott úgy van minden ahogyan ő óhajtja, és úgy is marad, amígcsak él. :-)
Én is nagyon szeretem a fenyőket. Sajnos azokkal igazán nagy korukban valóban gondok vannak, túl hatalmasak, rádőlhetnek a háztetőre, alattuk valójában semmilyen növény nem él meg stb. De gyönyörűek.
Én ezért a saját kertembe csak azt a himaláyait mertem ültetni, meg van egy olyan "guggolós" formájú hosszú tűlevelű fenyő, és egy kis cukorsüveg, de az nem egy növekedés világbajnok, az mindig is kicsi marad.
Ott volt viszont a szomszédban, a drótkerítés mögött két hatalmas fenyő, valami oszlopos formájú, inkább magasra, mint széltében növő, de gyönyörű fák. A fenyők látványa így biztosított volt, csakhát azok is elkezdtek düledezni, nagy szélnél láthatóan kilengtek. Kivágták őket, én meg majdnem megsirattam. Mellesleg az a barackfa, ami az én kertemben addig azoknak a félárnyékában volt, - egyből gutaütést kapott azon a nyáron.
És hát most van némi hiányérzetem. Otthon, anyukámnál ezért is örökösen küzdök egy ezüstfenyő életéért, az nálam volt lánykorában gyökeres fenyőfa, akkor kitűnően szolgálta a kisgyerek esetleges felborítás elleni védelmet, aztán kiköltözött vidékre. Ott is jól szolgált, az alsó ágaiból készültek mindig a szüleimnél a karácsonyfa helyettesítő csokréták és egyéb koszorú-szerű díszek, továbbá igen jól leárnyékolja az ottani hálószoba ablakot.
Az óvatos anyukám mégis időről-időre halálra ítéli. Jaj, rá fog dőlni a tetőre. Hát ahogy elnézem, az ugyan nem, mégcsak 29 éves fácska, áll mint a Katiban a gyerek, mellesleg úgy van beékelve a fal meg a kerítés közé, hogy képtelen is lenne eldőlni, a levele meg nem hull, lévén az egy ezüstfenyő. És gyönyörű, még az alsó kopasztások ellenére is. :-)
A múltkor, amikor akkora szélvihar volt, hogy a tetőről még néhány palát is levert, mama direkt megfigyelés alatt tartotta a fát, az meg se rezdült, ez azért őt is meggyőzte. :-)
Mostmár csak max. a csúcshajtását akarja levágatni, hogy "ne nőjön az égig".
Csóró fa. De láttam sok ilyen felül lecsonkított nagy fenyőt, azok pár év alatt helyzehozzák a formájukat. Nem a cúcsról nőnek ugyan mert azt nem tudnak, de a felső oldalágaikból képeznek egy felfelé álló csúcsot. Úgyhogy ez lesz a kompromisszumos megoldás. :-)
Állítólag a tetvek ellen jó a pár héten napon érlelt csalánlevél vizes oldata.
Büdösnek mondják, - tuti, hogy az is! - de elúzi a tetveket.
Majd tavasszal csinálok egy gyógynövény kivonatos mixet, ami nem büdös, de hasznos.
A hárs illat nagyon fincsi. Az én utcai hársaim is hatalmasak, de itt az Elmü le szokta rendezni a vezeték körüli ágakat. Jönnek a darus járművükkel, és fűrészelnek.
Nálatok meg ezek szerint Bundy a nagy rendezkedő.
Nekem is van egy himaláyai óriás selyemfenyőm, benn a kertben, de remélhetőleg ott ahol van, bármekkorára is nőhet, nem fog zavarni semmit. Ha tényleg óriás lesz (most még csak kb. 2,5 m magas) akkor legfeljebb levágjuk az alsó ágait, hogy be tudjunk alatta állni a garázsba. :-)
Én inkább maradok a lusta megoldásnál. :-) Minek szedegessem én máshol, hát ott van az már szépen bezsákolva valahol. :-)
Nem figyelt az a szorgalmas ember a diólevélre? Pedig azt nem jó felhasználni. Hát így járt. :-)
Én is használok kölcsön anyagokat a komposztra, otthon anyukámnál bezsákolom a nagydarab zöldeket, tökszárakat, paradicsomokat tövestül, még lucernája is van azokból az időkből, amikor még tyúk is volt. Neki ezek csak útban vannak, én meg "zöld" szemléletű vagyok. :-) Kár lenne azért a sok szerves anyagért.
ha látsz valahol sok levelet , szóljál , h ha nem gond akkor elvinnéd :) nemrég a szomszédba szedték össze , csak a pasi beleszedte a diót is , abból + én se kérek , nem szóltam neki végül :(
a nyáron , mikor az egyik szomszédba vágták a füvet a szomszédasszony szólt , h éppen kirakták a zsákot :) be is vittem a csirkéinknek :) / a szomszédasszony minden fűnyírás alkalmával 2-3 zsákkal hoz :) nincsen akkora a kertjük , mint a miénk , csak nálunk Bundi nem teszi rá a fűnyíróra a gyüjtő dobozt + nincs is olyan nagy a fű nálunk / de azt hiszem h inkább a kicsi fűnyírót használja , mert az sokkal könnyebb neki , dehát így is rengeteget kapnak a csirkék osszák be :)
Hát akkor utólag is örülök, hogy még a sokféleséget is sikerült megoldani. :-) Itt énelőttem két hatalmas hárs van az utcán, a fenti ablakokat árnyékolni, meg tavasszal az illatukat szipákolni az kitűnő, de azokról csak azt gyűjtöm be, amit behord a szél a kertbe, az utcán levőket nem mert elhordja a szél, én mások előtt nem söprögetek, hogy venné az már ki magát... :-) Meg itt viszonylag nagy az autó forgalom. Ami lekerült a földre, azt már összepuffogják az autók, - egyedül ugye a kertben nem.
Ezért a levélzsákok "begyűjtésénél" még az is szempont, hogy viszonylag forgalom mentes helyről legyen. :-)
Hogy ne lenne jó megoldás!
Nálam a ház előtt utcán van 2 hatalmas Juhar, azokról zsákszám jön le a levél. Én is gondoltam rá hogy hoznék máshonnan is, de nekem nincs kocsim, a kerékpár hátuljára meg nem tudom rögzíteni a zsákokat. Az lenne a jó, ha többféle falevél lenne, mert az ásványi anyag tartalmuk és a PH-juk más.
Nekem nincs a kertben túl sok saját levél növénytő takarás meg általános talajtakarás célra. Tavaly meg szerettem volna próbálni a gyommentesítő - meg tavaszra humuszképző levélréteget a veteményesemben, málnásomban, ezért így ősztájt egy darabig "lopkodtam" a pesti, félreesőbb helyekről a házak elé kitett leveles zsákokat. :-) Ahol volt kinn ember ott elkértem, ahol nem, ott csak halkan bepakoltam a kocsi csomagtartóba. Na és persze szelektíve, kizárólag átlátszó zsák legyen hogy lássam mi van benne, az szép tiszta legyen, és ne is dió. :-)
Tényleg jó technika. Mármint a takarás. :-) A levél szerző technikámról mindenki döntse el maga, mennyire jó megoldás... :-)
Én szemetes zsákokba gyűjtöm a levelet, mert ha a fügékhez tenném, mire eljön a tél, az összes falevél a kert hátsó sarkában lenne úgy viszi a szél. Viszont a tövükre lassan én is töltök földet.
Az értékesített fügék árából meg tudom venni a kiszemelt fóliát, amivel remélhetőleg fokozhatom a fagyvédelem hatékonyságát.
A még éretlen tököt rajta hagyhatod a száron, amennyiben él a szár. Zöld, és élő levelek vannak rajta. Ha sárgult a szár és ramaty a levélzet, 3-4 cm-es szárral vágd le a tököt, és tedd fagymentes helyre.
Én már régen betakarítottam a sütőtököt. Kezdett száradni a szára, és a legtöbb érett volt. Fal mellé raktam azt a néhányat, aminek kb 1/3-a zöld volt. Beértek szépen. Már mehetnének a helyükre.