Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis)
Na, majd tavasszal páfrányosítok én is. :-)
Most meg még mindig kutyamentesítem a kertet. :-)
Sajna az idén végre szépecskén termő epertöveimnek is költöznie kell Pestről vidékre, nem is tudom hogy azt most csináljam, vagy inkább csak tavasszal. Félő, hogy tavaszra nem maradnak már meg. Nade mostmeg már lassacskán hideg lesz.
Az eprek a kertben középtájt vannak, kutyanyargalós útvonalon. :-)
A málnák hálisten oldalt, azok nem lesznek veszélyben. Van ott oldalt hely még esetleg majd jövőre felfuttatott uborkának is, ahhoz a kedvesem valahogy ragaszkodik.
A magaságyásnak most jobban örülök, mint valaha. Ott lesznek majd a konyhai fűszernövények, meg ami még esetleg elfér. A kiskutya nagy kertrendező. :-)
A többi növénytermesztő elképzelésemmel meg a továbbiakban kivonulok vidékre. :-)
Hurrá, finom lett a sütőtök! :) Levágtam az elsőt, és a kerítésre mászót, a kettő együtt 3 kg. A fiam megpucolta, felkockázta, holnap köret lesz belőlük az oldalas mellé.
Sajnos az örökös lopók miatt akkor valami más növény kell. Törne le a kezük.
Pl. a bőrlevél. Azt is szoktak temetőben alkalmazni, és tavasszal az is szépen virágzik. Vagy azt is ellopnák? Azt talán csak-csak nem...
Köszike, megnéztem, mind a kettőt. Akkor az a strucc. Hát zölden szebb volt... :-)
Az a másik akármilyen páfrány, a hátoldalán spórás, az a mamánál még mindig üdezöld. Tegnap még az volt. :-)
:( kiszedték , eddig 2x ? v 3x ? ültettünk újat , nem fagy ki , még cserépben se fagy ki , azt nem viszünk többet :(
a férjem beássa mindig a krizantémot a sírra , egyedül a Mamikámnál csak a tetejére van téve , az a sír le van takarva , ott nem lehet beültetni :(
Igen? Mamának az a levélfonákon spórás van, ami mindig nagyobb tövű lesz. Akkor az nem strucc páfrány. :-) Mindegy. Akkor a nevét továbbra sem tudom, de hozok belőle. :-)
Nem mondod, hogy még a földből is kilopják a temetőben a hóvirágot?!
Mi csak cserepes krizantémot nem viszünk már, az volt az, ami csak kb. pár percet tölthetett ott, ahova raktuk.
Igen. Csak azért voltam vele "engedékeny", mert végülis, ott ahol rendesen gondoznak minden talajfelületet, nem tud őrült mód szaporodni, az igénytelensége miatt szép árnyékadó fának meg azért mégiscsak jó.
De felőlem kivághatnak minden egyes ilyen fát, nem fogok sírni értük. Marhára büdös a levele. :-)
Nekem volt egy hatalmas példány a kert végében, így vettem az ingatlant, azzal a fával együtt. És körülötte "erdő", a saját hajtásaiból. Hát az évekig tartó küzdelem volt. :-)
...csodálatos valami a páfrány , régebben is volt , másik fajta , annál a tő úgy szaporodott inkább , h 1 helybe maradva egyre nagyobb lett a tő , vagy inkább annyira mellette szaporodott , h nem volt könnyű szétcincálni , annak a levél fonákján vannak a spórák , ezen pedig jött a közepén néhány barna , egyenes valami az van tele spórákkal :) de közbe odébb kúszik mászik a talaj tetejéhez közel és nagyon könnyen lehet leszedni a piciket :) azokat tejfölös pohárba ültetem tőzeges földbe , majd vödrös tejfölös lesz belőlük , de abba már teszek a csirkeudvar földjéből is :)
...ültettem már a kertbe több helyre , hálistennek szépen szaporodik / mint a hóvirág , a török hóvirág , sokkal nagyobb fejű , mint az erdei :) néhányszor a temetőbe is ültettünk Anyum és Anyósomék sírjára is , de mindig ellopták , kilopták onnan virágzás után , többet nem teszünk oda :( nincs értelme :( /
Megnéztem a te flox mögötti, szépséges ecetfádat a naplódban, köszike.
Annak az "ecetfának" függőleges állású, pirosas, elég nagy virágai vannak, az nem az, amire én azt mondtam, hogy invazív növény. De itt már tisztázódott is közben, hogy annak a neve bálványfa. Az a szép egyenes, magas, fehér törzsű akármi lesz azt, amit az út mellett szoktál látni.
Annak csak ilyen helyeken van meg a létjogosultsága. Ahol nem tud ész nélkül szaporodni, terjedni. Mellesleg ahol van belőle egy példány, a környéken is minden kert tele lesz vele...
És csak pici korában lehet könnyen kiirtani, később már igencsak birkózni kell vele.
Láttam már régebben a naplódat, akkor is nagyon tetszett. :-) Most is.
És végre tudom, hogy hívják azt a párfányt, amit majd hozok ide Pestre anyukámtól, mert ott van a naplódban a neve. Strucc páfrány. :-) Köszke.