Mire való a szalalkáli? (tudásbázis kérdés)
A croissant receptem a következő:
2,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
50 dkg liszt
2 tojás
20 dkg margarin
1 kiskanál cukor
1 mokkáskanál só
2 dl víz
olaj
tetszés szerinti töltelék.
Ennél a probléma az, hogy ha kihült, ellaposodott, nem maradt szép magas a croissantom.
De édik vagytok, hogy segítetek!
Aszem a füstölt bszalonnát bevetem.
Egy próbát megér.
a TEJ LEGYEN 1.5 dl és egy pohár tejföl,én 1 tojást szoktam tenni bele,és 2 dkg élesztőt.
Az a lényeg,hogy ne gyúrd keményre,lágyabb tészta legyen.Jól ki kell dolgozni a tésztát.
én bevállalnám :)))
főleg,ha füstölt szalonna
én pogácsát szoktam úgy csinálni, hogy mindegyik tetejére egy szeletke vékony füstölt szalonát tezsek- nagyon kedvelik a delikvensek :))))
én meg egyenesen az ördög művének tartom a margarint :)))) és csak vajat hazsnálok
egyébként a zsír jó ötlet a puhításra - egy részben
Köszi a tippet!
Amúgy már sokszor megsütöttem ezt, és szeretik a tagok, csak én szeretném még foszlósabbá tenni. Meg nyílván jó lenne, ha minél később keményedne meg.
én pl. ehhez keveslem az élesztő mennyiségét,
de mondjanak véleményt a tapasztaltabbak is :))
Az én saját tapasztalatom továbbá az, hogy nagyon hosszú ideig kell gyúrni-gyömöszölni a tésztát, nem csak úgy ímmel-ámmal pár percig. Mindig győzködnöm kell magam, hogy "gyerünk , tovább", de megéri!
Nagyon alaposan ki kell dolgozni, akkor kel meg szépen.
Sok sikert!!
Nem minden elsőre sikerül, és a recepteken nyugodtan lehet változtatni.
A pogi receptje:
60 dkg liszt
25 dkg vaj
1 ek só
2 tojássárgája + 1 a TETEJÉRE
1 DL TEJ
1 KISKANÁL CUKOR
25 G ÉLESZTŐ
1,5 DL TEJFÖL
JAjj, nagyon köszi a segítséget.
Két problémával küzök:
1. a croissanom amikor megsül szép, de utána ha kihül, lelapul, és nem tudom miért.
2. Van egy jó pogi receptem, de szeretném, ha kicsit foszlósabb-omlósabb lenne. Azt mivel érhetem el?
nem kell emellé semmi se már.ha pogácsát ,perecet sütsz nem kell mellé élesztő,ez kellőképp felfújja.
és élesztő mellé sem kell.szoktunk sütni olyan sütiket,amelyek 3-4 laposak és azokba kell a szalakáli kis könnyű laza tésztát kapunk.a szaga borzalmatos..de amúgy jó vele sütni.
Hogyan kell alkalmazni? Ha pl kell élesztő a tésztába, akkor ez már nem kell, és fordítva?
Vagy az élesztős tésztát még lazábbá, omlósabbá teszi?
További ajánlott fórumok:
- Mire való a háziszappan valójában?
- Az első repülőgéppel való utazáskor mire kell odafigyelni, mi a teendő?
- Mire való a vietnámi balzsam?
- Mire való a Tablet?
- Hamarosan árpát távolítanak el a szememről. Nagyon tartok a /rutin/műtéttől. Valójában mire számítsak?
- Ki tud valami finom és egyszerű szalalkális süteményreceptet?