Mire jó a cékla? (tudásbázis)
Bátyám a kemoterápia után evett sok céklát, akkor tájt szoktunk rá mi is.
Mi nyersen szoktuk enni - "salátának" - egészen meglepődtem, amikor a gyerekek is finomnak minősítették és azóta is viszonylag gyakran készítek a vasárnapi ebédhez:
- céklát ( 2-3 közepes nagyságút)lereszelem nagyobb lyukú reszelőn, aprítok hozzá egy kisebb fej vörös (v.lila) hagymát, és tetszés szerint valami mást is pl. reszelt sárgarépát, vagy zellert, de volt olyan hogy kombináltam egy kis nyers reszelt káposztával
- sózom
- készítek hozzá édes - ecetes lét (ahogy a fejessalátához szoktam) és ráöntöm
- kicsit hagyom összeérni
Én még a szagát sem állom a céklának.
Viszont a kislányom vérszegény volt.Anyukám ajánlotta,hogy ha lehet nem kell gyógyszer formályában adnom neki a vasat.Kipróbáltam a céklát.Imádja és két hónapra rá teljesen rendbe jött a vérképe.Neki biztosan segített.
A vital.hu-n találtam:
A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelõtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzõnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.
Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt. A céklalé sárgarépalével keverve például kitûnõ májtisztító, fõként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elõ, ám ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.
A kioldott vagy a fel nem szívódott nyomelemeket, vitaminokat, ásványokat pótolni kell a szervezetben, amihez a legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a "beteg", így például sárgarépalevet céklával keverve, paradicsomlét stb. A céklában rejlõ cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen leve folsavat tartalmaz, amelynek megfelelõ mennyiségû bevitele a magzat számára különösen fontos.
Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát. Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésbõl származó gyomorpanaszaink pedig megszûnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhetõ a táplálék és a toxikus anyagok hosszas idõzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebbõl eredõ különbözõ betegségek kockázatát a máj, a belek é mûködését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedõknek ajánlható.
Hogyan, mennyit?
A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztõl. (Természetesen a cékla levelét is felhasználhatjuk). Ebbõl a folyadékból betegség idején naponta három fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelõzésre kétszer, háromszor hetente. Minden alkalommal hígítsuk vízzel, sárgarépalével vagy uborkalével.
Koszi a valaszt, hat ezt jo tudni.
Ugy latszik birta a majam a kikepzest :)))
A frissen préselt nem higított céklalé nagy mennységben olyan erőteljes méregtelenítést indít el a szervezetben, hogy csak na!
Ezért a fél dl, kb. 1 hét alatt el lehet érni a napi 2 dl-ig, de inkább azt is csak elosztva ajánlják.
Egy pasi azért került kóházba, mert a mája nem tudta hrtelen mitévő legyen,hogy nagy munkára lett ítélve a céklalé átal.
Nagyon jó vér és vesetisztító. Havonta egyszer szoktam venni és gyümölcscentrifugában ledarálom és azt megszoktuk inni a párommal.
Egyben nagyon jó méregtelenítő hatású.
ezt találtam a cékáról:
100 g-ban van
1,6 g fehérje
0,1 g zsír
9,9 g szénhidrát
16 mg kalcium
33 mg foszfor
0,7 mg vas
60 mg nátrium
335 mg kálium
20 mg A-vitamin
10 mg C-vitamin
forrás: Stephen Blauer: Lékönyv
További ajánlott fórumok:
- Tarot sarok Gertivel..kirakások, jelentések, álmok, bűbájok, tarotkörbeli társas fejtése..olykor cékla:)
- Kívánom a céklát! Van hátránya, ha sokat eszem belőle?
- A céklalé nagyon egészséges!
- A cékla elszínezheti a székletet?
- Lehet céklából és tökből lekvárt készíteni?
- Ismertek olyan háztartási kisgépet, ami nyers répát, céklát is tud préselni?