Mindent a Sotret gyógyszerről! (beszélgetés)
Szia Zsu!
Bárcsak nekem is így lenne (jelenleg ez minden vágyam, hogy megszabaduljak már végre tőlük). Köszönöm a választ, és a biztatást is. :-) Még egy ideig szedem, mert tényleg nem akarom ennyi idő után feladni, lehet már nem sokáig kell várnom.
Üdv.
Daisy
Szia Daisy!
Olvastam, hogy van akinek hosszú ideig nem hat, aztán egyik pillantról a másikra (pár nap alatt) elmúlnak ezek a frissen kialakult pöttyök....
Mindenkinek másként működik, de szerintem még ne add fel!:) hiszen még csak most kezd telni a szervezet igazán!
Én is 20mg-ot szedek 5. hónap felénél járok, és egy egy akad nekem is, de semmi számottevű, mert ha nem bántom elmúlik magától...
Szóval fel a fejjel!:)
zsu
Sziasztok!
Ez a 4. hónap, hogy szedem a gyógyszert 20mg-ot. A hátamat és a mellkasomat már az első héten szépen letisztította. De az arcomra egyszerűen nem akar "jótékonyan" hatni, egyre rosszabb, mindig csak jönnek ki, egyre csúnyábbak, de el nem akarnak múlni. Ez természetes? Szerintetek mit csináljak, hagyjam abba? Mert nem hinném, hogy ha eddig nem hatott, majd pont most fog, és egyre rosszabb tőle... annyira ki van száradva az egész bőröm tőle ( az arcom, a szám, a kezem , a lábam) egyszóval mindenem! Az orrom is szokott néha vérezni tőle, és azt vettem észre, hogy a menstruációm is tovább tart több mint 1 hétig.
Eléggé csalódott vagyok, nem tudom mitévő legyek. Mert ha van értelme tovább szednem, akkor nem hagyom abba, de sajnos nem úgy látszik...
Mit javasoltok? nektek mennyi idő után hatott?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Hali!
Tegnap meg ma reggel is úgy ébredtem hogy az egyik szemhéjam be van dagadva.Így csak félig tudom kinyitni a szemem..
Lehet hogy ez a Sotret miatt van?
Tapasztalt ilyet már valaki közületek?
bettson és zsu!
köszönöm a válaszokat! :) csak az a baj,hogy már nem megyek vissza a dokihoz,mert nem kell. azért gondoltam olyan krémre,amit simán,recept nélkül lehet megvenni.
La Roche Posay terméket én is használtam,csak naptejet,szóval tapasztalhatom,hogy drága :) :/ de majd ha úgy alakul,megpróbálom :)
köszönöm a segítséget :)
sziasztok!
akkor írtam itt utoljára amikor elkezdtem szedni a sotretet. most már a 6. doboz 20mg-osnál járok, de elmondhatom, hogy már a 3. kapszula bevétele után javult az arcom. én is 33 éves vagyok és nekem is elegem volt a sok fájdalmas göbből ami miatt elég gátlásos is voltam. most teljesen felszabadult lettem, köszönhetően a szernek. sajna a szemem úgy szárad hogy néha kinyitni sem bírom. műkönnyet használok, de cseppentés után pár perccel megint ugyanaz a helyzet. a számról darabokban hámlik a bőr, ezért remélem nem kell megismételni a kúrát majd. viszont olyan nehezen hiszem el hogy miután véget ér a gyszer szedése, így marad a bőröm ilyen szépen...csak reménykedem hogy ez tényleg igaz lesz rám is.
szia!
a hangulatingadozásnak nincs köze a gyógyszerhez:)
Én szájszárassága neutrogénát használok a kis tubusos változatot. Hát lehet gáz, de nálam a bepanthen kenőcs is bevált, mivel hámosít.
Hali!
Most kezdtem elszedni 6. havi adagomat,a doktornő azt mondta,hogy lehet,hogy az utolsó is egyben.:)Nagyon szép a bőröm,a kúra alatt végig az volt,remélem a végeztével nem fognak előjönni újabbak...
Most hogy így írjátok, nekem a szemem állandóan könnybe lábad,és éget, mintha meleg levegőt fújnának bele. Elég idegesítő,és kellemetlen érzés is,akkor valószínűleg a gyógyszer miatt lesz...
Szia! Én beszoktam nézni, de mivel én 33 elmúltam, így nekem nincs annyi melléktünet. 4 hónapja szedek 20mg-ot, a dokim azt mondta mivel teljesen rendbejöttek a pöttyeim, hogy lehet elég még 1-2 hónapot szednem, tehát nem kell beszednem az összeset, lehet lecsökenti 10mg-ra.
A 4 hónap alatt jött ki egy-két pötty, szárad a szám őrülten, de adott re egy gyulladásgátló krémet, ami használ. Általában én is fáradtabb vagyok, hogy előttem írták többen, néha fáj a fejem. Viszont én edzek elég rendesen, ami tudom, annyira nem jó, de azt érzem, hogy ez most nagyobb erőfeszítést igényel:)....
Röviden!:)
tehát kitartás:)
Neked nagyon durván pöttyös az arcod, azért emeli ilyen nagyon gyorsan a dokid?
Helo mindenkinek, Nem tudom mennyire aktív még a fórum, de gondoltam írok. Egy kis helyzetjelentés: másfél hónapja szedem a gyógyszert, az első hétben napi 20mg, a második héten 40mg, a harmadik hét óta pedig 60mg-ot szedek, most járok a 100. 20mg-os bogyónál. Az első 1-2 hétben rosszabb lett, aztán javult, a 4 hétnél megint rosszabb lehet, és most pedig megint javul, de azért még jön elő pár, de jóval szebb, mint amilyen volt.
kik vannak még aktívan itt? és ti hogy álltok a gyógyszerrel? :)
Sya Police!
Örülök a sikerednek!
Én is fáradt vagyok/voltam állandóan, és a szemeim is pirosak, fáradtak. A fáradtság sejtettem, hogy a gyogyitól van, de a szem fáradtságot én annak tudtam be, hogy egész nap a monitor előtt ülök... (annyira nem foglalkoztam vele, hogy még csak az se jutott eszembe hogy azelőtt is egész nap a monitor előtt ültem:D)
hhhmmmm...
Foltmentes 7végét mindenkinek!:)
Sziasztok!
Rég jártam itt, egy kis helyzet jelentés:
Ma voltam dokinál, és úgy néz ki, utolsó hónapnak nézek elébe. Megkezdődött a 7.hónap, de csökkentették az adagot. Ebben a hónapban már csak 10 mg-ost fogok szedni, és lehet nem lesz szükség a kúra folytatására. Már csak remélni merem, hogy nem jönnek elő ujra a bestiák, mert mostanság nem jelentkeznek, csak a régiek helyeivel kell harcolnom!:D
Egy másik problem, amivel kapcsolatban tapasztalatokat kérnék:Folyamatos fáradtság érzés, szemek pirosak, ég szúr,a napi 8 óra alvás viszont megvan. Vkinek volt már ilyen problémája? Előre kösz válaszokat!
A számra felírt egy 500 forintos tubusos krémet kb. 3 hónapra elég!
Ez van a recepten:
crem. Locoid
ung. borax FoNo
aa gta 15.0
ajakgyulladásra napi 2x
Múltkor felhígítatta valami mással és tégelyben kaptam, de nagyon ász! Bekenem a hámló és cserepes számat, már 2 óra múlva le tudom dörzsölni a hámló bőrt és olyan lesz, hogy semmi nem látszik!!!:) Most ezt még nem váltottam ki, de látom, hogy siimán írta a tubust fel hígítás nélkül, így szerintem még hatásosabb!
Képzeljétek tegnap voltam a dokimnál, és azt mondta, hogy nem kell feltétlen beszednem a testsúlyomnak megfelelő mennyiséget. Most 4 hónapja szedek 20mg-t és szép a bőrőm, lehet egy hónap múlva csak 10-et fog adni és lehet, elég 6-7 hónap is! :)))))
Viszont azt elfelejtettem megkérdezni hogy is van ez a kiürülés ha szedem hónapokon át, akkor hogyan nem ürül ki az amit beszedtem 5 hónappal ezelőtt, de ezért még ma felhívom!:D
Hmm hát érdekes...pedig tudnia kéne, hogy ez mennyire szárít...A Vichy-s ajakápolót ajándékba kaptam, küldte anyukám egy barátnője aki gyógyszertárban dolgozott...de nem olcsó...2000 Ft körül van. De egyébként megnéztem otthon a pontos nevét. Nem Vichy néven fut, hanem La Roche Posay (a Vichy egyik termékcsaládja) a neve CERALIP ajakápoló...Szerintem érdemes kipróbálni...Meg ez a Protopic is jó volt, amit felírt a doki a számra, az direkt erre van!!! De szerintem csak receptre adják....Azért ha visszamész ellenőrzésre mondjad neki, hogy adjon valamit mert nagyon száradsz...
Remélem jobb lesz!
Szia!
Hát írt fel testápolót,amit a patikában kevertek ki,de nem nagyon használt...arcomra egyáltalán nem. A számra meg azt mondta,használjak ajakápolót,ennyi...szóval azóta sem tom mit használjak. ez a Vichy mennyibe kerül?
Jah,és köszi,hogy válaszoltál :)
Szia!
Nekem a doki a számra Protopic kenőcsöt írt fel. Azt főleg éjszakára lehetett használnom. Napközben meg Vichy-s ajakápolót (lipidose talán :S) nem emlékszem a nevére pontosan. De nem rúzs formátumú volt hanem kenőcsös az is...
Nekem ezek segítettek, bár nem voltak ennyire erősek a tüneteim mint neked. A doki nem adott semmit erre??? Nekem mindig kérdezgette, hogy mit tapasztalok, mennyire szárad stb....
Sziasztok!
Ma volt az első orrvérzésem,azóta,hogy két hete újra szedem a gyógyszert,két hónap kihagyás után...Örültem neki,mikor gyakszi közben elkezdett folyni... :/
Megőrülök...viszketek a szárazságtól,a szám meg állandóan cserepes. Valaki legyen szíves ajánljon valami jót,kerüljön mostmár akármennyibe,nem érdekel. Megvettem az 500 Ft-os Labellót,nem lett jobb,megvettem a 100 Ft-os Isana-t,attól sem lett jobb... Mert mondták itt már páran,hogy a sima "mezei" szőlőzsír is jó. Nekem nem :( Akkor mit vegyek? Kinek mi vált be? Sajnos kinti gyakorlaton vagyok (kertész),és még ez is nehezíti,hogy meggyógyuljon... :S
Az arcomra a Nivea nem vált be,arra is javasolhatnátok valamit,hogy ki mit használ a testére/arcára szárazság ellen. A halántékom meg a homlokom apró bőrfoszlányos :( Meg fürdés után mindeg feszül az arcom. Pedig éjszakára vastagon beszoktam kenni.
Lécci írjatok minél többen,ki mit használ(t),mi vált be,mi hatásos! Nagyon szépen megköszönöm,aki segít! :) :)
Sziasztok! Új vagyok itt, 28 éves , 60-65kg, és 10 napja kezdtem a gyógyszert szedni. A szájszárazságot már 3 napja érzem, de kontaklencsét is zavaró hordani, ezen kívül már elkezdett romlani az állapotom, vagy javulni, attól függ honnan nézzük, de kijött rajtam 4-6 kisebb pattanás, de szépen sárgulnak és nem tokosodnak-gyulladnak nagyon be. 2x20mg-al kezdtem és éjszakára kell használnom még Duac gélt, Skinorent nappalra.
Most sokan megijednek, de ez már a negyedik kúrám az elmúlt 12 év alatt. Igaz az első három az Roaccutannal volt, de ez ugyanaz (úgy tudom, a Roaccutan gyártója kivonult az országból az év végén, és valószínűleg ezért is lehetett készlethiány Sotretből, mert mindenkinek ezt írták föl). Tapasztalatból mondhatom, hogy tényleg fontos betartani a betegtájékoztatóba leírtakat, és ha valakinek így sem világos valami, ne csak ide írja le, hanem kérdezze az orvosát is.
Az első kúrámat 16 évesen kezdtem, 6 hónap volt, és 20-30 mg-t szedtem. Az állapotom 13 éves korom óta folyamatosan romlott, először az állam, az orrom és a homlokom volt pattanásos, majd egyre nagyobbak jöttek ki. Próbáltam kezelni különféle kozmetikumokkal amik akkor "nagy" pattanástalanítók voltak, de nem javult a helyzet sőt. Aztán elmentem kozmetikushoz, és az ő tanácsára mentem el bőrgyógyászati magánrendelésre, nem az sztkba. Addigra már a hátam és a mellkasom felső része is pattanásos volt, és néha kijöttek rajtam egész extrém (5-10 forintos) méretű dudorok is. Elkezdtem a gyógyszert és hat hónap alatt félelmetes javuláson mentem keresztül, de még így is maradt sok bőr alatti, betokosodott kis bizbasz. Az első kúra végén már előre megbeszéltük, hogy egy kis szünet után újrakezdjük, hogy teljen legyen a gyógyulás. Fél év után belevágtam egy újabb, de most négy hónapos kúrába. Ez már közel sem volt olyan látványos mint előtte, de ez is segített valamelyest. Az azért elmondható, hogy sikerült másfél év alatt eljutnom oda, hogy nem utáltam tükörbe nézni, kimenni az utcára stb. Sajnos hegek maradtak, és egy ideig voltak pici piros foltok is a régi nagy pattanások helyén, de ezek az idővel elmúltak, a hegek pedig mostanra már teljesen elkoptak, és csak pici mélyedések látszódnak, de nem feltűnő. A második kúra után sem voltam azonban teljesen elégedett, mert időről időre előjöttek kisebb nagyobb pattanások, leginkább ott ahol előtte is problémás volt. Az arcomon is és a hátamon is maradtak betokosodott pattanások, ezek gyulladtak be néha-néha. Aztán eltelt két év (20-21 lehettem) és kezdett romlani az állapotom. Az arcomon most már nem az áll-orr-homlok vonalon jöttek a nagy genyók, hanem két oldalt az arcomon, fülem tövébe és az állkapocs alatti részen, nyak elülsö részén. Ez már sokkal kellemetlenebb volt mint előtte, mert a bőr is érzékenyebb, no meg pont azokon a részeken jöttek elő ahol borotválkozik az ember. Belekezdtem harmadjára is a Roaccutanba 30-al két hónapig, aztán 4 hónapig 40mg-al. Habár sokat javult az állapotom, de sajnos ugyanazzal a problémával szembesültem mint az első kúra után. Ugyanis sok, pici bőralatti , alvó vagy nyugvó pattanás maradt, ami az istennek se akart kijönni elmúlni. Negyedik kúrába már nem akartam kezdeni, inkább próbáltam más megoldást találni a bajomra. Elmentem pár vizsgálatra, fül-orr gégészetre, fogászatra, majd vissza a bőrgyógyászhoz, aki végül elküldött a sebészetre többször is szövetmintát vetetni. Az eredményből derült ki, hogy ezek a betokosodott kis szarok faggyúciszták, és a betegségem tulajdonképpen faggyúmirigy túltermelés. Az orvos elmondta újra milyen ételeket ne nagyon egyek (amikre már az első kúra előtt is felhívta a figyelmem), és persze írt fel még krémeket, hátha segít, de végül azzal zárta az utolsó kérdésem, hogy mikor fognak ezek elmúlni, hogy majd kinövöm.
Nos eltelt azóta vagy 6-7 év, az állapotom szinte ugyanaz, sok mindent kipróbáltam és nélkülöztem, sajnos nem sok sikerrel. A régi problémás helyeken viszonylag nyugalom van, de a nyakam oldalsó részén, fül alatt, tarkónál nem akar javulni a helyzet. A többi helyen csak ritkábban jönnek ki, de azok meg inkább nagyobbak és lassan múlnak el. Ezért döntöttem úgy, hogy most belevágok negyedjére is, és végleg kiirtatom magamból ezt a szörnyű betegséget amit apámtól örököltem. Bizakodó vagyok, és a rengeteg hozzászólást végigolvasva úgy gondolom én azok közé tartozom akiknek tényleg segít ez a szer, és az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalatok is segítenek majd abban, hogy végre "kinőjjem" ezt a betegséget. Azért az elmúlt Roaccutan mentes években sikerült pár dolgot megfigyelnem amik javítanak, vagy éppen rontanak a pattanásos bőrön. A legutolsó példa, hogy öcsém hazajött 2 hónap németországi munka után, és ki volt "rügyezve". Kérdeztem is, hogy mi van, milyen mérget eszel ott kinn, és csak annyit mondott, hogy ahol kapták a vacsorát, minden úszott az olajba! Azt eddig is tudtam, hogy az olajos magvak (napraforgó, mogyoró, dió) felejtős, de nem gondoltam volna, hogy az étolaj ilyen durván hazavágja az ember arcát ha érzékeny rá. Az olajos magvakon kívül ami nálam is hirtelen állapotromlást okozott, az a kakaó, csoki, de egy nagy tál lecsótól is szépen begyulladok. Még a hamburgert is ketchup nélkül kérem, de ami otthon készül, azokban is csak minimálisan kerülnek bele az előbb sorolt dolgok. Ami viszont pozitív tapasztalat volt számomra, az a kókusz evés. Még az origón jelent meg tavaly egy cikk, hogy a kókuszolaj tartalmaz valamit, amitől nem gyulladnak be a pattanások, vagy csak kevésbé lesz gyulladt. Kókuszolajig nem jutottam el mert aranyára van, viszont elkezdtem kókuszreszeléket enni, hátha az is segít valamit. Jelentem működik, de csak akkor ha rendszeresen ettem, naponta akár többször is, bár az én problémámra nem nyújt megoldást, mert a nyugvó pattanásaim ugyanúgy ott vannak:s. Egy pár szót mondanék a napozásról is. Szerintem komolyan kell venni, ha lehet használjatok +30 faktoros naptejet, nem olajat, ezen kívül ha lehet minél előbb menjetek napra tavasszal és kezdjetek napozni április, májusba amikor még nem tűz a nap, és nyárra már lesz elég színetek, hogy ne égjetek le. Emlékszem az első kúrámra, aminek augusztusba lett vége és olyan nyári melóm volt, hogy egész nap a napon voltam, de totál le voltam kenve mindennap, csak a fülemet nem kentem le. Az úgy leégett, hogy hetekig hatalmas piros és varas volt, sőt majd egy évig be volt barnulva teljesen:D . Amit még tudok tanácsolni, igyatok sok ásványvizet, ne kaparjátok, ne nyomkodjátok, ne csináljatok semmit a pattanások ellen amíg az orvost meg nem kérdeztétek. És végül legyetek nagyon türelmesek :)
Most ott tartok, hogy lement az első levél és folyt.köv
Sziasztok.
Fél éve hagytam abba a gyógyszert, és azóta szerencsére nem is jöttek visza a pattik. :)
Viszont a gyógyszer után heges maradt az arcom, néhol pedig piros foltok maradtak, amik bár halványodtak, de még mindig látszódnak.
Azt szeretném kérdezni, hogy nem tud valaki Debrecenben olyan orvost, aki végez ilyen lézeres arckezelést??
Igen, csak hét év után...
Az első kúra után nagyon szép volt a bőröm...néha, de tényleg nagyon ritkán jött egy egy pattanás, a 7 év alatt.
Hali!
Én is parázok tőle, hogy visszajönnek a hívatlan vendégek az arcomra. Nekem holnap van az utsó napon, 7 hónap után. A hegek megvannak, de már mintha halványodtak volna valamicskét... de így is nagyon sokat javult az arcom, ahhoz képest amilyen volt!
Mindenkinek kitartást!
pussza
Nekem nem mondott még ilyet,de legközelebb rákérdezek én is. Nekem is már egy hét után nagyon szép lett a bőröm,nem zsíros,nincsenek pattik.Már úgy megszoktam ezt az állapotot,nagyon jó,de pont ezért félek,hogy visszajönnek,de majd meglátjuk...:)
Reméljük a legjobbakat:D
További ajánlott fórumok:
- Ismeritek a Roaccutan gyógyszert? Mik a tapasztalatok?
- Antidepresszánsok, gyógyszerfüggőség
- Azokat várom eszmecserére, akiknek pajzsmirigy alulmüködésük van, gyógyszert szednek, és akármit csinálnak nem tudnak fogyni
- Magas vérnyomás, mindent csak gyógyszert ne
- Mindent a Tetralysal gyógyszerről
- Okozott már valakinek meddőséget a Sotret nevű gyógyszer?