Mikor alakul ki a balkezesség? Mik a jelei? (tudásbázis)
Semmi gond???
Tanítottad már a balkezes lányodat kötni?
Varrógéppel varrni?
Jobbkezes ollóval nyírni?
stb stb....
Az öcsém is balkezes. Az iskolában megpróbálták átszoktatni, jobb kézzel kellett volna megtanulnia írni a tanítónéni szerint de anyukám nem engedte! Bal kézzel nagyon ügyi volt mindenben.
Tud jobb kézzel is írni; visszafelé mint az arabok...
Aki balkezesnek született az is marad, ez nem betegség és nem is kell belőle ügyet csinálni.
A nagyfiam balkezes, most 19-éves és most érettségizett, nemtudom ez hogy alakult ki nálla mert a családban nemvolt senki balkezes.
Viszont nagyonjól boldogul az életben, a balkezessége miatt semmilyen hátrány nem érte, nempróbáltam picikorában sem megváltoztatni sem erőltetni, hogy a jobbkezét használja...én úgygondolom mindeggy hogy ki melyik kezét használja.....
Attól még, hogy "nincs" balkezes a családban... Dehogy nincs! Mindenhol rá lehet bukkanni egy "renitens" nagymamára, vagy nagypapára, akit régen átszoktattak, vagy "észre sem vették, hogy balkezes". (-:
Az biztos, hogy öröklődik. És ha öröklődik, akkor már így születünk. Ha így születünk, akkor nyugodjanak bele a "többiek"... és hagyjanak békén azzal, hogy átrakosgatják a tárgyakat a "szép" kezünkbe....
Egyébként, ha jól odafigyelünk a gyerekünkre, akkor nagyon hamar észre lehet venni, hogy balkezes. De nem szabad várni a suliba indulásig a "döntéssel". Mert addigra már az "író kéznek" biztosnak kell lennie!
:-))
Ezt a "DNS-másfelé-csavarodik" dolgot 5-8-10-sok évvel ezelőtt a Kudlik Juli-féle Deltában láttam, hallottam. Nekem sincs itthon elektro-mikroszkópom... :-)))
Egyik-másik előnye:
Az anyja is megtanul fordítva kötni, mielőtt a lányát megtanítja. Varrni, hímezni is...
Többen a környékén agyvérzést akarnak kapni, amint "balaggyal" nekilát dolgoknak...
Nem érti miért nem találja a cd lejátszó gomjait...
Nem használható számára a jobbkezes olló.
Soroljam? De tényleg genetika. Bár nem láttam a DNS-eket csavagogni, de nem mindennapi eset!!!
Balkezesség: genetika. A balkezes emberek DNS-e ellenkező irányba csavarodik, mint a jobbkezeseké.
Átszoktatás IGEN KÁROS! A balkezesek között több a zseni, a kreatív, a művész. Szóval nincs semmi "hátránya", sőt! :-))
A balkezesség kialakul.
Jelei: Bal kézzel csinál olyan dolgokat, amiket a jobbkezesek jobb kézzel.
Nem lehet befolyásolni a kialakulását. Ha átszoktatják, akkor a jobb kezével csinál fordított dolgokat, amiket a népesség idősebb korosztálya sutának nevez. Pl: Lyányom, sután kevered a piskótát! ( Újmagyarul: Jobb kézzel,jobbról-balra kevered a piskótát, s elrontod, mert azt csak az óramutató járásával egyezően hívják majd piskótának.)
Az első lányomat annyit kukkolták ultrahangos berendezéssel, hogy amikor még 16 hetes sem volt a pocimban, már megjósolták, hogy balkezes lesz.
Mert Dr Czeizel E. megmondta...( Az anyja is balkezesnek született, majd suta lett, végül felnőtt.) Lehet, hogy Dr Genetika is megmondta?
Jajj, ne szoktassátok át a balkezeseket!!!
Szerintem én ettől lettem ilyen hihetetlenül szerencsétlen és béna. :) Saját lábamban elesős, leejtős, rosszul elkapós...stb.
Oviban két kézzel rajzoltam, és főleg bal kézzel pakoltam-tettem vettem anyu elmondása szerint, és ott szoktattak rá kényszerűen a jobb kezemre. Mai napig ha felém dobnak valamit, nem tudom melyik kezemmel kapjam el, és általában leesik a cuccos... :p
Bal kézzel mosok fogat, meg egyéb apróságok, de írni csak a jobbal tudok. Alig várom, hogy kiderüljön a fiam milyen kezes lesz :)
A két nagy fiam jobb kezes, de...
Mindketten mindkét kezüket egyformán használták 2-3 éves korukig. Bölcsődébe, óvodába jártak, ahol mindig rájuk szóltak, ha nem a "jó" kezébe fogta a kanalat, vagy a ceruzát. A legnagyobbnál 8 éves korában derült ki, hogy nem tudja melyik a jobb és a bal oldal (150-es IQ mellett). Nevelési tanácsadóba jártunk, mert probléma volt az iskolában a tanórák alatti viselkedésével, ott találtak rá pl. erre a problémára. Valószínűleg átszoktatták a jobb kezére. Most 17,5 évesen már nem okoz gondot neki.
A középső annyira tudta, tudja használni (14 éves)mindkét kezét, hogy ha pl. begipszelik a jobb kezét (elég gyakran előfordul) gond nélkül használja evésnél, öltözködésnél stb. a balt, sőt még bizonyos szinten írni is tud bal kézzel, viszont a jobb kezében úgy tartja a tollat, ahogy bal kezes embereknél látni bal kézben írás közben.
A kicsi (3 éves) szintén két kezesnek indul, de nála már nagyon odafigyeltünk. Szóltunk az óvodába, hogy bármelyik kezét használja, ne szóljanak rá. Egyre inkább a bal felé hajlik, de ha eltéveszti nem szólunk rá. Majd az idő megmutatja, hogy melyik módszer a legjobb.
Szerintem is biztosan genetikus a dolog és talán már magzati korban eldől, de a jelei csak később látszanak.
Mi négyen vagyunk testvérek, mindannyian balkezesek vagyunk(illetve a legkisebb húgom nem, őt átszoktatta a pótmami, akihez járt). Számomra ez soha semmilyen problémát nem okozott, sőt balkezesen lettem mérnök.
A lányom viszont egész pici kora óta határozottan jobbkezes, igaz a férjem is az.
További ajánlott fórumok:
- Tényleg akarod? Alakuljunk együtt!
- Terhességem és szülésem története. Avagy, mikor minden másként alakul.
- Mikor alakult az EU? Bárhol nézem, kidob egy csomó évszámot, de így konkrétan semmit.
- Mikor múlik/múlt el a szerelem párunk iránt és alakul át szeretetté?
- Gyógyszer mellékhatásaként üvegtesti homály alakult ki, mikor múlik el?
- Hogyan alakulhat ki a gyerekkori asztma, mik az árulkodó jelek, mikor lehet arra gyanakodni?