Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mikor alakul ki a balkezesség? Mik a jelei? fórum

Mikor alakul ki a balkezesség? Mik a jelei? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4
2011. okt. 18. 15:21
...amikor felfigyelsz rá...
97. capuccino77 (válaszként erre: 96. - kkkryszta)
2011. okt. 18. 07:18

:) Semmi hátrányuk nincs manapság a bal kezeseknek. Minden papír-írószer boltban lehet már kapni szinte mindent, ami a bal kezeseknek készül. Idén láttam olyat is, pl., hogy írást segítő ceruza, na ez újdonság volt számomra. :D

De ami nálunk érdekes, hogy amíg a nagyobbik lány gyöngy betűkkel ír bal kézzel, a középső iszonyat rondán. :P Komolyan, 12 évesen úgy ír, mint egy 2. osztályos. :)

2011. okt. 17. 14:08
Sziasztok!nálunk is úgy néz ki,hogy bal kezes lesz a kisebbik fiam,most 21hónapos és mindenért bal kézzel nyúl,próbálkozik az önálló evéssel szintén bal kézzel és integetni is bal kézzel integet.nálunk a tesóm bal kezes,meg unokatesóm és a nagypapám,így volt kitől örökölnie.Már tesóm 18éves és nála sem volt olyan (sem az oviban,sem az iskolában),hogy át akarták volna szoktatni.csak anyunak kellett vennie bal kezes ollót és egyéb felszereléseket,ami a bal kezeseknek kellett.
95. Sziszy74 (válaszként erre: 94. - capuccino77)
2011. ápr. 28. 14:50
Szia!Köszönöm,hogy írtál.Még nem tudom milyen kezes lesz a drágám,de teljesen mindegy,csak furi volt,hogy a bal ujjacskáját szopizza.Még csak most kezd a játékok után érdeklődni de még mind a két kezével nyúl értük.Ha bal kezes lesz akkor sem fogjuk át szoktatni,csak érdeklődés szinten kérdeztem mikor derül ki.
94. capuccino77 (válaszként erre: 90. - Sziszy74)
2011. ápr. 28. 13:39
Szia Sziszy! Nálunk a két nagyobbik lány balkezes a kezdetektől, amióta csak tudtak fogni valamit is a kezükben. Ez sosem jelentett hátrányt sehol, az iskolában meg pláne nem. A nagyobbik pl. egyedüli balkezes volt az osztályban, de az osztályfőnöke külön oda tudott figyelni rá, mert Ő gyerekkorában balkezes volt, csak átszoktatták. :P Az ültetésnél kell figyelni, hogy bal oldalon ne üljön jobbkezes, mert akkor egymást löködik írás közben. :) De ez Nektek későbbi dolog lesz. Egyszer egy okostojás nénit kellett felvilágosítanom, mikor rászólt a lányomra, aki bal kézzel fogta a színes ceruzát, hogy "A szép kezeddel fogd!" Én mondtam, hogy "NEKI EZ A SZÉP KEZE!" Utána nem mert szólni. Nos a legkisebb lánykám pedig úgy néz ki, jobb kezes lesz. :) Eddig mindent autómatikusan a jobb kezébe fog, sőt a balt szinte nem is használja pl. evésnél. :D A családunkban közel s távol egyetlen bal kezesről sem tudok. :P
2011. ápr. 13. 21:36

A gyerekek 3 éves korukig mind a két kezüket használják!!!!

Még 3 éves korukban is váltott kézzel rajzolnak, mert amikor elfárad az egyik keze, áttér a másikra!

3 éves korukban szokták felmérni az óvodában, hogy melyik kéz a domináns (pl. ha összeüti a két kezét, melyik van felül, melyik kezével vesz fel játékot az asztalról, és adja át...melyik kézzel eszik, rajzol, mos fogat stb.) Szintén ekkor mérik fel, hogy melyik lába a domináns.

Ilyen kicsi korban még nem lehet tudni, hogy milyen kezes lesz a gyerek.

A lényeg az, hogy nem szabad nekünk beleavatkozni, vagy átszoktatni, mert később ebből probléma lehet (diszlexia, dadogás...stb)!

92. Sziszy74 (válaszként erre: 91. - Mágika75)
2011. ápr. 10. 17:04
Hát nem tudom,hogy melyiket fogja használni evéskor még csak 3 hónapos.Csak kíváncsi voltam,hogy ilyen korán kiderül-e már,hogy jobb vagy bal kezes lesz-e a gyerek.Vagy az számít,hogy a bal ujjacskáját szopizza.
91. Mágika75 (válaszként erre: 90. - Sziszy74)
2011. ápr. 10. 11:55
A mi kisfiunk is a bal hüvelykujját szopizza. Biztosan jobb kezes, csak a jobb kezét használja evéskor, rajzoláskor.
90. Sziszy74 (válaszként erre: 89. - zebracsikó)
2011. ápr. 10. 11:11
Nem szó sincs róla,csak a családban nem tudok balkezesről,a másik három gyerkőc is jobb kezes.Persze ez nem jelenti azt,hogy Boti nem lehet balkezes,majd kiderül idővel,csak fel tűnt,hogy mindig mikor altatja magát a bal ujjacskáját szopizza.Ha bal kezes lesz akkor sem fogom át szoktatni és senkinek sem fogom engedni.Csak időben szeretnék tájékozódni,hogy tudok neki majd segíteni persze ha igényli.
89. zebracsikó (válaszként erre: 87. - Sziszy74)
2011. ápr. 10. 09:19

egyes kutatások szerint már a magzati életben kiderül, ki milyen dominanciájú lesz.


én könnyen el tudom képzelni, hogy nála preferálva marad a bal kéz továbbra is, de ezt ekkor még nem lehet eldönteni


majd 4-5 éves korában leginkább


miért, talán probléma lenne, ha balkezes lenne?

88. filcike (válaszként erre: 80. - 852308703c)
2011. ápr. 10. 09:10

Ezt nevezik kétkezességnek:)

nekem az ovis kartonomon is a kétkezes van bekarikázva,a lányaimnak szintén.

Eszek irok ballal is,és nagyon sok mindent fordítva csinálok,mint egy jobb kezes.Van előnye,de hátránya is:)

2011. ápr. 10. 09:02
Sziasztok!Kisfiam még csak 3 hónapos lesz,de a bal kezén a hüvelykujját szopizza úgy alszik el,szerintetek akkor bal kezes lesz?Vagy ez csak akkor derül ki ha már a játékok után nyúl?
86. Mágika75 (válaszként erre: 82. - csőrike06)
2011. jan. 10. 19:53

Csenge öltözéskor mindig a bal kezét/lábát dugja először. A bal kezét lényegesen többször és sokkal ügyesebben használja, mint a jobbat. Még nem ír, de rajzolni legtöbbször bal kézzel szokot. Meg szoktam kérdezni, hogy a másik kezével tud-e, akkor kipróbálja, de hamar visszatér a bal kezéhez. Biztos, jogy balkezes, nincs ellene kifogásom. Nagyon hamar észrevettem.


Csongor mindig a jobb kezét/lábát dugja, amikor öltöztetem. Jobb kezébe fogja a ceruzát, evőeszközt, könyvet, mindent. Ő biztos jobbkezes.


A nagymamám több testvére balos és a hugim is az (de őt átszoktatták).

85. csőrike06 (válaszként erre: 84. - marduk)
2011. jan. 10. 18:02
Úgy tudom van kimondottam balkezesek boltja. Hogy pontosan miket árulnak és mennyiért, azt nem tudom - ennyire nem mélyedtem bele. Nem volt szükségünk még semmire.
84. marduk
2011. jan. 9. 20:26
Én azért vagyok balkezes mert iker testvér vagyok.Engem a jobb kezemre szoktattak,de nem emlékeztem erre,hogy hogyan.Az első fiam csak engem utánzott ezért tudja használni a munkában mindkét kezét egyformán.Azt láttam a tv ben aki balkezesnek születik annak volt egy ikertestvére csak elsorvadt még piciny korban.Csak az a baj hogy sok konyhai termék nem készül nekünk balkezeseknek.
2011. jan. 9. 19:29

Sziasztok!

Nem olvastam végig,de leírom a tapasztalataimat:Lányom az első pillanattól balkezes:az első fogás kísérlete (csörgő) bal kézzal volt.Akkor fedezte fel,hogy van jobb keze is,amikor két kezet igénylő tevékenységet kezdett végezni.Most is döntően balkezes,néha használja csak a jobbat (11éves,természetesen bal kézzel ír)

Még annyit,hogy én is csak balos vagyok (talán jobban,mint Ő,)apukám is balkezes volt.

2011. jan. 9. 12:48
Sziasztok! Elolvastam a hozzászólásokat. Sokan már a gyerek pici korától tudja, melyik kezességnek van nagyobb esélye. Mikor a kisfiam kicsi volt, én ilyenekre nem figyeltem. Eszembe sem jutott.:-( Most 4 éves, de fogalmam sincs milyen lesz. A labdát bal lábbal rúgja, de amúgy "kétkezes". Teszteltem is. Egyszer jobbra, egyszer balra tettem az evőeszközt, ceruzát. Mindegy volt. A családban csak a nagymamám egyik testvére balkezes. Onnan öröklődött volna?? Mikor fog ez kialakulni? Amúgy nekem mindegy lenne, eszemben sincs átszoktatni.
2010. aug. 31. 21:18

Az emberek döntő többsége a jobb kezét tekinti elsődlegesnek és azt is használja a tevékenységei elvégzéséhez. Azonban kb. minden hetedik ember (az adat az ún. ipari társadalmakra vonatkozik) használja ma dominánsabban a bal kezét a jobb helyett – ezt nevezik balkezességnek. Ennek az aránynak nemcsak a genetika az oka, hanem a társadalmak a balkezességet elutasító hagyományai is. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezesek aránya a nyugati országokban folyamatosan nő. Érdemes megjegyezni, hogy már a majmoknál is megfigyelhető, hogy van domináns kezük.


Hozzávetőleg 8 és 15% között mozog a felnőtt lakosság körében a balkezesek száma.[1] Tanulmányok szerint a férfiak körében gyakoribb a bal kéz domináns használata.[2] A balkezesség az átlagos populációhoz hasonlítva ugyancsak gyakrabban fordul elő egypetéjű ikrek esetében,[3][4] és az idegrendszeri megbetegedésben szenvedők körében (epilepszia[5], Down-kór, autizmus, szellemi visszamaradottság stb.). Statisztikailag az egypetéjű ikrek esetében 76% eséllyel lesz mindkettőjük balkezes, ha az egyikük balkezes. Ennek genetikai és környezeti okai vannak. A balkezesség gyakoribb Dél-Ázsiában, Kelet-Európában és Dél-Kelet Ázsiában, míg Nyugat-, Észak-Európában és Afrikában kevésbé.

Kialakulása, előidézői [szerkesztés]


* Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű (6 hónap vagy több) sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban. (Szerzett balkezesség)

* Egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteron-szint magzati korban balkezességhez vezet. Norman Geschwind neurológus nevéhez fűződik, hogy a tesztoszteron-szint befolyásolja a magzat agyának fejlődését. A férfi agy később fejlődik ki, mint a női, és bal agyfélteke később, mint a jobb. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, így a jobb agyfélteke erőteljesebben lesz fejlett. Így a magzat nagyobb valószínűséggel válik balkezessé, mivel a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát.

* A születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot.

* Genetikai okok is közbejátszhatnak a balkezesség kialakulásában, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülő balkezes, akkor 46% annak az esélye, hogy a gyerek is balkezes lesz, de ebben a környezeti tényezők is szerepet játszanak (a két szülőtől a bal kéz használatát látja).


Gyorsteszt


Létezik egy egyszerű mód arra, hogy kiderítsük kinek melyik keze a domináns. Figyeljük meg, ha az illető spontán módon integet (például figyelemfelhívás vagy üdvözlés céljából), melyik kezét használja.[6]

A kezesség tesztelése [


A kezességet leggyakrabban egy nemzetközileg elismert, tudományos módszerekkel kialakított teszttel, az ún. Edinburgh Handedness Inventory-val szokták vizsgálni. [7] A tesztet 1971-ben publikálták és a mai napig számos kezességet, féltekei dominanciát, vizsgáló kutatás alapját képezi.


A teszt 10 darab, kézzel végzett tevékenység esetén kéri a vizsgálati személyt, hogy jelölje meg melyik kezével szokta a műveletet végezni. A válaszadás során a következő válaszokat lehet adni: mindig bal, általában bal, nincs preferencia, általában jobb és mindig jobb.

2010. jan. 10. 22:10
Irni jobb kezzel irok, de en tudok ballal is ha kell...a telefonom bal kezzel kezelem inkabb, enni jobbal szoktam-mert ha veletlenul ballal ettem apum megszolitott erte...az ajtot bal kezzel nyitom jobbkezzel valahogy kicsavartnak tunik...valoszinu hogy nem eroszakoltak ram a jobb kezzel irast...de nekem bal kezzel a dolgot tobbsege jobban megy...
79. mgagi
2009. júl. 5. 18:23

Sziasztok!

Én is csatlakoznék. Én is balkezes vagyok. A kislányom most múlt 2 éves. Általában a jobb kezét használja, de van hogy a balt veszi elő. Ami szerintem bajnak nem baj. De szeretném ha bárki is erőltetné azt hogy a jobb kezét használja. Mégcsak most kezd majd rájönni melyik kezével tud jobban dolgozni. Engem nem zavar ha mind a két kezét használja, mert az öcsém is mind a két kezével ír.

78. Dorka29 (válaszként erre: 76. - BollerKrisz)
2009. júl. 5. 16:23

Most már nem szoktatják át a gyerekeket a pedagógusok jobb kézre.


Szerencsére mostanra már tisztában vannak vele, hogy ez mennyi kárt okoz(hat). (önértékelés problémák, dadogás,..)A legegyszerűbben úgy tudod megfigyelni, hogy milyen kezes a kislányod, hogy megfigyeled, melyik kézzel nyúl a tárgyakért.


Általában a test középvonalában érdemes egy tárgyat (játékot, olyat, aminek nincsen "nyele", vagy, ha van, akkor függőlegesen rakd elé) elhelyezni, majd megkérni, hogy vegye el.


Előfordulhat, hogy még változik a kezesség, de5 éves korra ki kell alakulnia. Ha 4 évesen még mindig váltogatja, akkor érdemes megfigyelni, melyiket használja gyakrabban, és abba a kezébe adni a dolgokot.

2009. júl. 5. 15:45

Én alapjában véve balkezes vagyok. Azért írtam, hogy alapjában véve, mert első osztályban, mivel tükörírással írtam, a szüleim átszoktattak a jobbkezes írásra, illetve az ollót is csak a jobb kezemben tudom használni, de minden mást ballal csinálok. Anyu szerint még nézni is rossz, ahogy ballal varrok, főzök.:)

Az átszoktatással nekem nem volt problémám, viszonylag könnyen ment.

A kisebbik lányomnál (18,5 hónapos)szintén észrevettem, hogy a bal kezét használja gyakrabban, azzal nyúl tárgyakért, ha a jobba adok valamit, azonnal átteszi a másikba. Sőt most már két napja az önálló evéssel is próbálkozik, persze bal kézzel. Ettől függetlenül nagyon ügyes!

2009. júl. 5. 15:37

Sziasztok!


Én is abban a cipőben járok, hogy nem tudom milyen kezű lesz a kislányom. 2 éves múlt, leginkább a bal kezét használja rajzoláshoz, evéshez stb, de néha gondol egyet és a jobbat is használja. Én balos vagyok, és tudom milyen szenvedést okoz, ha át akarnak szoktatni, mert engem az óvónő mindig ütött a bal kézért, ezért a mai napig remeg mindkét kezem, ha valamit meg kell fogni, és a jobbal még a bögre kávét sem tudom megtartani. Szóval ha valaki tud tuti tippet miből lehet ovi előtt rájönni, hogy milyen kezes, akkor írjon (lehet az összekulcsolóst kipróbálom) hogy az oviban ne érjen meglepetés, és az óvónő ne csinálhasson galibát.

75. leoparde_noir (válaszként erre: 69. - 9e7527505c)
2009. júl. 5. 11:16
Ez azért van, mert a jobb agyfélteke (ami a balkezeseknél dominánsabb) felelős a művészetekért, kreativitásért, míg a bal a reálisabb dolgokért.. Szintén zenész? :)
74. leoparde_noir (válaszként erre: 52. - erika85)
2009. júl. 5. 11:14
Juuj! Az én kislányom bal kezes..ezt mondtam az UH után, apuci kinevetett, hogy mégis honnan tudod.. mondtam nézd már meg a gyereket..a képen is a bal kezét teszi a szájába:) Egyébként én is balos vagyok, csak a "kedves" apám mindig elvert ha valamit bal kézzel csináltam, meg mondta még anno az oviban meg az iskolában, hogy nem szabad semmit bal kézzel csinálnom..ennek eredménye.. jobbal írok, minden mást bal kézzel..ha pedig túl fáradt vagyok, akkor nem tudom "eldönteni" hogy melyik kezemmel fogjam meg a fogkefét stb..
73. 9e7527505c (válaszként erre: 72. - Cadence)
2009. máj. 6. 18:29
:))))))
2009. máj. 6. 18:27
Eszem ágában sincs átszoktatni.Ha bal kezes hát legyen :))
2009. máj. 6. 16:18

Amúgy az h a bal kéz nem jó, ősi hiedelem, hiszen az ördög is balkezes és a rossz szellemek is, mivel az alvilág a mi világunk fordítottja, a jobb ott bal...ezért van ez a hülyeség h régen átszoktatták a gyerekeket.Na meg a tipikus "ez más mint a nagy többség ezért rossz" felfogás miatt.

NEM tesz jót, az átszoktatott gyerekek ált. küszködnek valamilyen problémával pl dadogás stb.

2009. máj. 6. 16:15
Amúgy világnapunk is van aug. 13!:)
2009. máj. 6. 16:14

Én is balkezes vagyok szerencsére nem szoktattak át.

A balkezesek között egyébként a statisztikák szerint sokkal több a művész és kreatív ember mint jobbkezesek közt!

Én művészeti suliba jártam és tenyleg nagyon sokan voltunk ott balkezesek.

1 2 3 4

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook