Mennyibe kerül az egyetem? (beszélgetés)
Bursa Hungarica
Nos "nem árt" jól tanulni,hogy ösztöndijas legyen az illető és leehtőelg 12 szemeszter alatt elvégezze az egyetemet,mert ha nem átkerül költségtéritésesbe,no az már kemény.
Ha kollégiumban laksz akkor nyilván jobban jön ki az illető avagy a szülei,mintha albérletben lakna.A diákhiteltől én ,mint 2x-es szülő,óva intenék mindenkit,jól gondolja meg,igaz az egyetemi évek alatt sokat segit,az tény.Utána viszont van egy alap összeg amit fizetni kell,de ha szerencsés vagy és lesz munkád és jól keresel ,minden hónapban többet fizetsz az alap összegnél akkor igen,érdemes felvenni.
Ezeket a gondolatokat tapasztalat alapján írtam,mert nagyobbi kfiam albérletben élt amig elvégezte és fizette sokáig a diákhitelt.A kisebbik fiam kiváló tanuló volt,ösztöndijas és bejárós volt,igy az ő 2 diplomája viszonylag keveebbe került.
Tudok olyan egyetemi kolit, amelynek az egyik szobájában egy tanár lakik. Hogy diák korától maradt-e ott, és mennyit fizet, azt nem tudom.
Szóval semmi sem lehetetlen... :D
Attól függ, hogy mennyire bonyolult a közlekedés.
Mert pl ha van sok, direkt busz, gyorsvonat, ic,akkor 100 km nem sok. De lehet ,hogy 100 km alatt 2-szer kell átszállni,az már sok.
A beiratkozásnak meg az egyéb adminisztrációnak nem szokott extra díja lenni, csak késedelmi díjak, sokadik vizsga/tárgyfelvétel, ilyenek. Erről tudtok az egyetem tanulmányi hivatalának a honlapján tájékozódni, hogy milyen adminisztrációs költségek lehetnek.
A felvételi sem kerül pénzbe, legalábbis a felvi.hu-n 3 helyet ingyen lehet megjelölni. Az alapszakokon a legtöbb helyen csak a pontot nézik, szóval nincs külön felvételi vizsga, így általában az sem kerül külön pénzbe.
Kb 100 km-re vagyunk az egyetemtől. A tervek szerint kollégista lenne, habár nem tudom, mennyire nehéz bekerülni.
A duális képzésben dolgozna is, a minimálbér 65%-át kapják elvileg. De amíg eljut odáig, felvételi, beiratkozás díja, stb, gondolom nem kis összegek.
Jó,nem mindig alkalmas.
De az is lényeg, hogy milyen bonyi aközelekedés.
Pl Győr-Bp busszal másfél óra pedig messze van, de van olyan ,hogy Bp-től nem is messze kis falu,mégis átszállás kétszer és 2,5 óra.
Szóval ettől is függ.
Ha megvan az állami finanszírozott, akkor jó eredményekkel kaphat ösztöndíjat is.
Legtöbbe maga a lakhatás, megélhetés kerül, ha esetleg lakóhelyétől távol járna suliba. Pl. vidékiként Bp-en tanulni, kb. 6 számjeggyel több kiadás. Véleményem szerint jobb, ha többen társulnak közösen bérelt lakáshoz... sőt, pedagógus ismerősöm azt mondta, utólag látja be, jobb lett volna venni az elején lakást, mert megspórolta volna 5 év bérleti díját + van egy ingatlanja:) Ennek valóban lehet reális alapja, főleg ha a frissen végzett diplomás abban a városban szeretne maradni.
Pl ez Kaposvár
Kaposvár számít rád
Ösztöndíj a felsőoktatásban tanuló kaposvári hallgatóknak
Nézd meg,van-e hasonló adott városban,ahol laktok.
Sok mindentől függ. Bejárás költsége: hány km-ről utazik: 50 vagy 250?
Infosok pl már egyetem mellett is nagyon jó melókból válogathanak,ezzel csökkentik a költésegiket.És ők már részmunkában is jól keresnek.
Gyermekem ebben az iskolévben érettségizik.
Semmit nem tudok a felsőoktatásró, jómagam sajnos nem vettem részt benne.
Ő informatikus képzésre szeretne menni, Pécs vagy Szeged a cél.
Jól tanul, rá tud hajtani az érettségire, nem hiszem, hogy gond lenne bejutni az állami finanszírozott szakra. Ami gond lehet, az a finanszírozás a család részéről.
Szeretnénk, ha duális képszésre bekerülne, mert ha jól tudom, akkor ott dolgozhat is az egyetem mellett, és keres valamennyit.
Az érdekelne, hogy általánosságban egy egyetemista "mennyibe kerül"? Mire számítsak, mennyit gyűjtögessek addigra, mennyit kell fizetni a beíratkozásért, tankönyvekért, kollégiumért, és mik lehetnek egyéb költségek az év folyamán?
További ajánlott fórumok:
- Szólánc nevekből (írók, költők, tudósok, gondolkodók, történelmi személyek; magyar vagy egyetemes, teljes v. vezeték név)
- Te visszafizettetnéd a külföldre menő fiatal orvosokkal az egyetemi tandíjat?
- 21 éves egyetemista vagyok, 1 évem van vissza a suliból. Véedekezés mellett becsúszott a baba. Fogalmam sincs mit tegyek! :(
- Baba és egyetem/fősuli
- 24 éves, 8 hetes terhes, egyedülálló egyetemista. És a nagy kérdés...
- Pécsi meddőségi egyetemen mennyibe kerül egy nem OEP-es lombik beavatkozás?