Mélyalvás és éberalvás (beszélgetés)
Nekem most éjszaka nem mutat ébrenlétet,pedig 2-3 órát nem aludtam, a front, az erős szél.
Akkor mennyire megbizható???
En is vettem okosorat, tobbek kozott hogy tudjam, miert nem alszom jol. Az erdekelne hogy ez a kutyu ilyenkor mit figyel? Mert pl nekem azt irja, hogy 21:30tol van eberalvasom. Ami azert fura, mert akkor meg dolgoztam. Oke, hogy csak ulok a szeken a monitor elott es nulla a mozgasom(ezek szerint az eger mozgatasat sem erzekeli) lehet annyira belassul a pulzusom? 23:21-tol melyalvas kezdodik, az stimmelhet, mert en ahogy vizszintesbe kerulok el tudok aludni. Szoval nem jok ezek az orak.:(
Ejjel voltam ebren egyszer, azt nem vette eszre. Fura mindenesetre.
7 órát aludtam, abból 19% volt mélyalvás. Általában 4-6 perces időtartamúak, a leghosszabb 14 perc. Ezek arányát pontban adja meg az app, 45 pontot kaptam, 70 alatt számít alacsonynak.
Éber alvás 56%, REM 25%.
Nem ébredtem szerinte, de egyszer tuti ébredtem és ittam pár kortyot, utána viszonylag gyorsan visszaaludtam.
Szerintem ezért sokan ölnének 😝 Nekem furcsa, hogy 0 percet vagy ébren, de irigyellek érte.
Bár ma 89%-ot kaptam 🤗6 óra 40 perc alvásból:
Ébrenlét: 0:43
REM fázis: 1:47
Felületes alvás: 3:12
Mélyalvás: 1:41
Nem volt otthon az uraság, lekapcsoltam a fűtést, 17 fokra.
Ehhez a telefonos apphoz mondjuk az kellett, hogy se kutya se társ ne feküdjön mellettem akkor, mert nyilván az úgy nem mér akkor rendesen (hiszen kinek az alvását figyelje, párom horkolós, kutyusom szintén extrán horkolós volt :))
Nekem Xiaomi Amazfit Bip U van pár napja, jó teszteket olvastam róla a neten és meg is vagyok vele elégedve.
Azt gondolom,hogy alváskor először a test pihen,regenerálódik szükség szerint,majd jön a napi információk(emlékek) válogatása,eltevése(beírás),majd jön a megoldatlan problémák rész,akár a visszatérő álmokkal,majd a jövőbe visz az út ha visz(dejavu fészke).A fontosság-ébredési forma mondja meg hogy emlékszik az ember az álmaira vagy nem,nem úgy.
Megzavarhatja a pihenést egy folyton visszatérő hang,ami lehet a hűtő bekapcsolása,egy külső elhaladó jármű,egy-egy reccsenés(szomszéd),ez ellen a belső zaj lehet kompenzáló,a test kipihentsége is lehet zavaró,vagy a kemény matrac,szivacs,de más is.Kipróbálni ki lehet az esti tornát,ami átmozgatja a testet,így készteti regenerálódásra,pihenésre,és egy bekapcsolva hagyott hangfelvevő is lehet árulkodó ha összevetjük a ciklusokkal,már ha az időponthoz kötve is látszik.
Nekem is Honor 5-os van,mélyalvásban 1-2 órát mutat, a többi a könnyed alvást. Ébrenlét stimmel,sokszor ébredek fel 2-3 óra között. Jó lenne tudni,mennyire biztos.
A lefekvéstől a felkelésig is pontis időt mutat.
Nincs okosórám, tehát adataim se arról, hogy hogyan alszom.
Az alvásrendem azonban igen egyéni, sokan el se igen tudják fogadni, hogy ez "normális": korán fekszem korán kelek. (Ha úgy adódik, hogy "túl korán", akkor napközben rendszerint alszom fél-egy órát. (Ha álmos vagyok vagy fáradt. Nyugdíjas vagyok, magam osztom be az időmet.)
Nem vagyok kialvatlan azokon a napokon se, amikor pl. éjjeli 2-kor vagy 3-kor felébredek. Ilyenkor az az érzésem van, hogy kialudtam magam.
Elég sokszor álmodom, sűrűn emlékszem is az álmomra.
Elalvás előtt rendszeresen vagy rejtvényt fejtek, vagy olvasok.
Amikor "túl korán" felébredek, akkor azonnal fel is kelek. (Innen van az, hogy sűrűn előfordul az, hogy éjjel is itt vagyok a Hoxán.)
Érdekes lenne, ha lenne okosórám, és tudnám, hogy az alvás minősége szempontjából hol is állok. :-)
Koffeinnel, alkohollal hogy állsz?
A filmnézés se a legtutibb, cseszteti az agyad, szemed... Ez az a kategória, frekvencia, ami zavarhat. Ugyanaz mint a tv. Kütyümentesen próbáld ki, olvass, számolj barikat, nem tudom... :))
Passzolom, mennyire megbízható. A Honor/Huawei márkával elégedett vagyok. Hűséges telefonvásárlója vagyok a cégnek.
Esténként filmet szoktam nézni lefekvés előtt, kék fényt nem igazán. A hálóban nincs tévé, tehát film után tisztálkodom, addig szellőztetek. Az ágy kényelmes, az ágynemű minőségi, nem szokott melegem lenni.
Paleo módon táplálkozom, odafigyelek mit és mennyit. Ritkábban sportolok mostanában, de rendszeresen gyalog megyek munkába. A stressz jelen van az életemben, mint amennyire mindenkinek, aki dolgozik és él ma Magyarországon... :)
Laborba azért nem mennék, ennyire nem komoly.
A másik, nem tudom, mennyire megbízható ehhez az órád. Ha esetleg jobban érdekel, vannak alváslaborok, ahol talán komolyabb módon elemzik az általad felvetett problémát.
Simán lehet, hogy valami banális, apró dolog megváltoztatásával helyreáll. Aztán biztos lesz még kommentelő, aki tud okosat mondani. :)
Kedves Petra!
Először is végig kellene gondolni, hogy ideális körülményeket teremtesz-e a "jó" alváshoz, pihenéshez.
Megfelelő (nem túl meleg) hőmérséklet, átszellőztetett szoba, kényelmes fekhely, csend, megfelelő "fényviszonyok" -itt gondolok a kékfény kiiktatásra pl-. Fontos lenne az is, hogy mielőtt megpróbálsz elaludni, az agyad is ilyen irányba tereld, ha érted mire gondolok...
Fizikai aktivitással, étkezéssel mi a helyzet? Próbáld meg vezetni, mikor mit és hogyan csinálsz, téplálkozol, mennyi stressz ér, mivel foglalatoskodsz alvás előtt és másnap mennyire érzed magad kipihentnek. Aztán összevetheted a mért adatokkal.