Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Sziasztok!
A segítségetek kérném,ha tudtok segiteni:-))
Most olvasgatom a méhnyálkahártya vastagság okát és eléggé megrémültem h vmi bajom van,lesz.
Tegnap voltam dokinál mert több mint 2 hete nem jött meg a mensim,terhes nem vagyok,rákszűrést végzett,eredmény még nincs,az uh szerint rendben van minden de 14 mm vastag a nyálkahártyám,elvileg meg kéne jönnie de nem jön..igy utánaolvasgatva itt a neten a vastagodásra 2 lehetőséget találtam:terhesség vagy rák.Más oka is lehet szerintetek ennek?Kicsit zavarosra sikeredtem,bocsánat de eléggé meg vagyok ijedve,főleg hogy az unokanővéremet hétfőn pakolták ki teljesen,ott most várjuk a szövettant.
Sziasztok lánykák!!
Szerintem nagyon kevés idő az a 4 hét a mert álltalában az 5 hét után kezded majd magad emberi lénynek érezni. Persze ez függ a munkádtól is., már mint hogy milyen munkát végzel.
Marcsi
Nekem is érthetetlen ez a felezés, 40 felett, családdal.?
Az én dokim elég határozottan közölte, hogy ha gyereket nem akarunk, akkor ez a megoldás a biztos és végleges. Nekem semmilyen hátrányát nem mondta, sem a közel jövőben sem később. Pedig nagyon alaposan kifaggattam. És én elhiszem, így is állítom az agyam. Élet minőség romlással lehetett volna tovább nyűglődni még egy két évig és az eltávolított méhből megállapítva úgy is ez lett volna a vége.
Szia!
Ne tervezz ennyire előre, mert akár közbe is jöhet valami. Elvileg 6 hét a gyógyulási idő, de Te egy hasi vágással 6 hét után sem fogsz "ugrándozni". Engem hüvelyen keresztül műtöttek, és alig vártam, hogy visszamehessek dolgozni, a hat hét után meg is tettem, és most azt tapasztalom 3 hete dolgozom (azt hiszem:) hogy estére sokkal jobban elfáradok mint régen. Pedig irodai munkát végzek, néha ügyintézés gyanánt ki is kell mozdulnom, tehát nem egy egyhangú munka, vagy ha kedvem van megnézem a gyerekeket a csoportokban és az is feltölt egy kicsit. Mégis annyira lefáradok agyilag, hogy képes vagyok este 6 órától átszundikálni az időt 10-ig, utána fürdés, és alvás reggelig. Pedig Én nem voltam jó alvó.
Sokan írták már, de várd meg azt az időt amikor már ok minden.
Üdv: Rezeda
Sziasztok!Én úgy hallottam,olvastam valahol, hogy amerikában az 50 feletti nők egy része akár panasz nélkül is kivetetik méhüket,megelőzve egy rákot.Főleg ha már családban előfordult.Éezért is nem értem timuti67 dokiját.Lehet tényleg arra gondol, hogy lelkileg megviselne.
Jaja nekem is vannak ilyen bélpanaszaim,nem sűrűn de vannak.Pedig könnyen én rendszeresen járok nagydologra.Úgy halottam, hogy a zöldzab-liszt nagyon jó rá.Egyenlőre még nem találtam meg lelőhelyét.Olyan 1500 Ft körül van.Nekem megmaradt egy petefészkem,de attól még ugyanúgy vannak változókori hőhullámaim,de mielőtt kipakoltak is voltak.Valószínű, hogy nem olyan durvák,mert egész jól elvagyok velük.
Szia!
Biztosan igazad van, hogy Én agyilag sokkal nehezebben dolgoztam felezt az egész műtét témát, mint sokan mások. A második kérdésedhez kapcsolódva, nekem már évekkel ezelőtt (műtét előtt is) voltak ilyen problémáim. A fájdalom hihetetlenül erős egy pillanatig (néhány) tart és ahogyan jött úgy el is múlik. Néha olyan erős, hogy egy pillanat alatt leizzad a tenyerem. Elmentem egy kivizsgálásra (többek között tükrözésre) és azt mondta az orvos, hogy idegrendrendszeri alapon fennálló bélrenyheség. Van a bélnek egy olyan szakasza amelyik "lustább" és a salakanyag ha keményebb annak áthaladása okozza a fájdalmat. Nekem tejmentes diétát, és mozgást javasolt, és képzeld el megszüntek ezek a problémák. Ekkor kezdtem el edzőterembe járni heti 3 alkalommal másfél órát, de keményen, megállás nélkül, éveken keresztül. Oly annyira jót tett a mozgás, hogy az utóbbi időben (a műtét előtt) már a tejet is megkozkáztattam és nem volt semmi bajom tőle. Üdv: Rezeda Nem tudom a tied ugyan ez e, de hasonló lehet. Kérdés, hogy milyen könnyen tudsz a WC-re járni? Mer Én a műtét óta nagyon nehezen, a mozgással meg egyenlőre még csak próbálkozom, enyhe formában.
Nem lehet, hogy amiatt van ez az érzésed, mert téged egyébként is jobban megviselt ez a beavatkozás mint bennünket? Kicsit lazítsd el magad, és koncentrálj arra, hogy nagyon jó lesz. Nekem kb: 2 hétig volt olyan érzésem, hogy nagyon jól esett, de nem volt az igazi, talán még a vég pontot is éreztem. Azután minden a régi lett, és sokkal felszabadultabb minden. Nekem ugyan nem hiányzik, és nagyon bízom a legjobbakban, hogy 10 év múlva sem fog.
Viszont egy valami zavar, az pedig a műtét óta van, hetente egyszer erős bélgörcseim vannak, amik nem függenek össze a székeléssel, de hirtelen jövő egészen a végbélig kiható éles fájdalom. Gyorsan elmúlik 5 másodperc alatt, aztán több napig semmi. Az elején a rendeződésre gondoltam, de már 3 hónapja túl vagyok rajta. Szerintem ez már nem az.
Nektek van ilyen jellegű tünetetek?
A csonkoláshoz sokat nem tudok hozzá szólni, mint a többiek, nekem a petefészkek maradtak és a méhszáj is. Semmit nem bántam meg, pedig előtte mondhatom évekig, különböző megoldásokkal próbálkozva igyekeztem megmenteni a méhemet. A műtétre már teljesen felkészülve, szinte várva mentem. 1-2 nap kellemetlenebb, közvetlenül a műtét után, de szinte óráról - órára jobban lettem.
A pihenés nagyon fontos! Szerintem nem szabad lerövidíteni. Én 6 hétig itthon voltam, szerencsére megtehettem a munkahelyemen nem volt belőle gond. Igazából az 5. héten éreztem magam teljesen jól. Ehhez hozzátartozik, hogy nekem jöttek közbe egyéb betegségek. Nem a műtét hozadékaként!
Műtét után mikor kezdtetek el dolgozni?
27.-én műtenek,május 4.-én jöhetek haza,június 3-tol dolgozni szeretnék.
Amikor hétfőn este a doki azt mondta,hogy majd a műtőasztalon dől el a dolog,arra annyit mondtam,hogy én nem ragaszkodom a méhemhez.Azt nem tudom,hogy kérheti-e az ember,hogy az orvosa miként döntsön.Baráti viszonyban vagyunk,ezért nem igazán tudom,hogy mi a helyes,hagyom,hogy tegye a dolgát vagy elmondom,hogy mit szeretnék.
Szerintetek?
Szia! hát öszintén szólva nekem ennyi koplalás után nem volt rossz söt nagyon jó volt. Bár valóban kicsit másképpen éreztem mint előtte, de igy is jó. szerintem beszélj a pároddal, hogy valamit változtassatok és szánjon rád több időt és akkor neked is menni fog föleg az elején.
Marcsi
Szia Marcsi!
Arról nem írtál, hogy Neked milyen volt:):) Én egy kicsit szomorú vagyok, mert mint alább írtam azt vettem észre, hogy nem úgy működök mint műtét előtt. Nem fizikailag, azzal nincs gond, tehát nem fáj stb. hanem az érzéseket tekintve. A testem nem úgy reagál mint régen.
Üdv: REzeda
Szia Timi!
Azt nem mondta az orvos, hogy a korodon kívül még miért tartja jónak a csonkolásos műtétet? Milyen előnye van ha nem távolítja el az egészet? Mert ha a van a szádmodra jelentős előnye ennek a megoldásnak akkor értem (bár Én szomorú vagyok ha méheltávolításról hallok, annak ellenére, hogy Én is átestem rajta) Kockázata meg van a dolognak, mert ha nem "válik be" akkor újabb műtét vár rád??
Éppen ezen gondolkodom,hogy meg kellene beszélni az orvosommal.Nem tudom,hogy miért erőlteti,hogy valamennyi maradjon.Az az érzésem,hogy nálam már elkezdődött a változó kor.Éjszakánként arra ébredek,hogy tocsogok a vízben,ágyneműt kell cserélnem.A normális közérzethez minimum este,éjszaka és reggel fürödnöm kell ahhoz,hogy ne érezzem magam büdösnek.Más a szagom,mint amikor normál esetben megizzadtam.Szerintetek ez jelenthet valamit?Nappal nem vagyok büdös!!!!!!!
Puszi:Timi
Sziasztok lánykák!! Képzeljétek el végre sikerült kiprobálni a mütét uátni teljes uj belsőmmel is az eggyütt létet, hát a párom elvan ájulva milyen jó lett oda bent minden és hogy sokan mondogatták neki, hogy már nemlesz olyan jó mint eddig de Ő nagyon megvan elégedve a belsömmel is. Ugy hogy csak bátran probálkozzatok nem rossz a dolog igy sem. Timuti67 nem tudom nem e lenne jobb kivenni az egész méhet ha már nem akarsz szülni hiszen a félnek sem sok értelme van. ( gondolom én).
Marcsi
Szia Rezeda!
Köszönöm,hogy válaszoltál.A méh egyik fele a beteg,a méhnyálkahártya nem tud leválni,ez azt okozza,hogy folyamatosan vérzek,iszonyatos görcseim vannak.a derekam majd leszakad.Kettő éve tart ez az állapot,vérszegény lettem,nagyon fáradékony vagyok.
43 éves leszek idén.Azt mondta az orvosom,hogy még "fiatal" vagyok,ezért szeretné legalább a méh felét meghagyni.Nem tudom,hogy érdemes-e ragaszkodni ahhoz,hogy valamennyi maradjon.Sokszor arra gondolok,hogy ha nem lenne méhem,akkor kevesebb problémám lenne.Menstruáció alkalmával szinte ömlik belőlem a vér,utána napokig olyan vagyok mint a mérgezett egér.Szédülök,kóválygok,elég nehezen regenerálódok.
Bocsi,hogy regényt írtam,puszi:Timi
Szia Timi!
Olvastam már ilyen jellegű műtétről, de még nem találkoztam olyannal akinek így csinálták volna. Ezek a polipok nagyszámúak? és a petefészken is vannak? És milyen tüneteket okoznak Neked? Szülőképes korban vagy még?
Sziasztok!
Ma találtam erre az oldalra,még nem tudtam minden hozzászólást elolvasni.Április 27.-én lesz a műtétem,pillanatnyilag úgy néz ki,hogy a méhem felét és az egyik petefészket kell kivenni,de az orvosom azt mondta,hogy amikor felnyit akkor még változhat a menetrend.Szerintetek a csonkolás is hozhat pozitív eredményt vagy csak a teljes méheltávolítás?A szövettan eredménye:polyposus, nem leváló méhnyálkahártya.Van köztetek valaki,akinek nem teljes méheltávolítása volt?
Nagyon örülnék,ha valaki írna.Puszi:Timi
Szia Marcsi!
Kukkolj be gyakrabban!!!!! Te is hiányoztás Nekünk! Üdv: Rezeda
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?