Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Maradjon középsős még egy évet, vagy menjen tovább? fórum

Maradjon középsős még egy évet, vagy menjen tovább? (tudásbázis kérdés)


2015. nov. 28. 12:17

az egyik unokámra(is) azt mondták, hogy várjanak még az iskolával..egyév..aztán gimiben nulladik év nyelvtanulás...aztán az egyetem előtt egy év tolmácstanfolyam..

tehát az első évfolyamot már három év "veszteséggel" kezdte..

az öccse szintúgy..

ez így nem jó.. (szerintem)

2012. márc. 7. 22:28

Szerintem menjen. A lányok úgyis előbb érnek és fegyelmezettebbek is mint a fiúk. Nálunk alsőótagozat elején a fiúk még elég éretlenek voltak, de 3-4 osztálytól lekörözték a lányokat.

Ezzel csak azt szerettem volna kifejezni, hogy egy lány 5-6-7 éves korában előbb beilleszkedik, mint egy fiú. Ugye Ti sem szeretnétek, ha 20 éves korában érettségizzen ? Fiam már egyetemista, de óriási káosz van az életkorukban, van aki 18-19-20-2 évesen kerül be. Nem ugy, mint 25 éve, amikor én kezdtem az egyetemen, a lányok 18 évesek voltak, a fiuk a katonaság miatt 19 évesek.

2008. dec. 29. 15:35

Sziasztok!

Forever említett egy másik, most még nagyon távolinak tűnő szempontot, de én középiskolai tanárként ezt az oldalát látom:

ha később megy suliba, netán egy 5 éves középiskolába (kétnyelvű vagy nyelvi előkészítő vayg akármi) akkor 20 éves korában fog leérettségizni??? Van ilyen tanítványom, és 18 évesen úgy viselkedik mint a 16 évesek, ugyanakkor a nagykorúak jogai és döntési lehetőségei illetik meg...


Kata,

középsőben még az alacsonyak között voltam, mert 1 éves korom körül sokat betegeskedtem, fogytam is gyarapodás helyett. Másodikban már én voltam a legmagasabb. Szóval a mostani magassága sem támpont.

2008. dec. 29. 12:32

Az én lányom 2002. októberi, így évvesztes, tehát 4 évet jár óvodába.


Nálunk is el kellett dönteni, hogy melyik csoportot járja kétszer.

Mi a középső mellett döntöttünk, ezt járta duplán. Nagy szerepet játszott a döntésben az egyik óvónéni véleménye, mely szerint nem jó a gyereknek, ha a nagycsoportot járja duplán, mivel a társai elmennek mellőle az iskolába.


Így most nagycsoportos, 2 gyerek kivételével, mindenki iskolás lesz, együtt mennek tovább, nagyrészt ugyanabba az iskolába. Azt hiszem, jól döntöttünk.

23. szenyó (válaszként erre: 22. - Szenyó)
2008. dec. 29. 10:08
Plusz akkor NYER egy évet a gyerek, ha a nagycsoportot ismétli, azaz kétszer jár az iskolaelőkészítő foglalkozásokra.:))
2008. dec. 29. 10:04

"Sziasztok! Nagyobbik fiam középsős az óvodában. Nagyon okos, folyton beszélő, igazi nyüzsgő gyerek. Az óvónénije megjegyezte, hogy maradnia kellene még egy évet középsőben, mert nem ül el a fenekén. "


Szia!

Gyerektől / családtól / körülményektől is függ, hogy jobb lesz-e neki az iskolában, vagy maradjon az oviban.

Hosszú leszek!!!


1, A születési dátum: A törvények szerint az a gyermek, amelyik június 1 után született, az a következő évben menjen iskolába, kivéve, ha a szülő máshogyan kéri. Ha a gyermek közel van ehhez a dátumhoz, akkor jobb ha marad. De nagyon nagy a különbség egy februári és egy május végi gyermek között.


2, A gyermek eleven. Ha a gyermek csak ezért marad, rossz hírem van: Az iskolában is eleven lesz. Ez nem baj, élet van benne. Majd a tanító dolga lesz lekötni az elevenségét.


3, A gyermek éretlen, fejletlen. Ebben az esetben azt javaslom, maradjon az oviban, s hozza be a lemaradását. Fejlesszék, s érje utol a kortársait.


Az egyik gyermekemet nem javasolták, hogy iskolába menjen, mert túl mozgékony volt. Aztán papírt kaptunk róla, hogy hiperaktív. Igen ám, de a kis lurkó megtanult magától olvasni, s az oviban már a mesekönyveket olvasgatta magának...

Unatkozott, s nem láttam, hogy ez majd a plusz 1 év miatt változni fog... Nem tartottam vissza, hülyeség lett volna. Nem lett kevésbé mozgékony, végig nagyon jó tanuló, versenyekre jár, kár lett volna 1 évet várni vele.


A másik közel volt ahhoz az időponthoz, ő plusz egy évet volt ovis. Vihettem volna, de féltem. Kár volt, a másik korcsoportban is megállta volna a helyét.


Nézzétek meg azt is, hogy a család hogyan áll: Ha a következő évben várható egy költözés, építkezés befejezése, stb... akkor várjatok.

Ha minden adott, a szülő az első évben a gyermek mellé tud ülni leckét írni, olvasni, stb, akkor menjen, s a fölös energiáit majd valamilyen sportban levezeti...

2008. dec. 29. 09:49
Menjen tovább. Engem is visszatartottak annak idején, ezért 19 voltam mire leérettségiztem és mindenki azt hitte valahol buktam egy évet. Szörnyű! Én soha nem tartottam volna vissza a gyerekeimet, és szerencsére nem is volt rá szükség.
20. bucimami (válaszként erre: 19. - 3d5b901f2d)
2008. febr. 21. 14:46

Kedves Kata!

Elolvastam a korábbi hozzászólásaidat, így látom, hogy kora szerint jövőre nagycsoportosnak kellene lennie a fiadnak. Úgy tudom, csak indokolt esetben lehet évet halasztani, ehhez el kell vinni nevelési tanácsadóba a gyerkőcöt, de csak a következő tanévben. Azt viszont most is megtehetnéd- hogy ne csak az óvónők véleményét ismerd-, hogy keresel egy helyet, ahol foglalkoznak képességfejlesztéssel és felméreted a fiadat. Ott olyan hiányosságokra is fény derülhet, amit az oviban észre sem vettek, ezenkívül tanácsot tudnak adni fejlesztéssel, iskolaérettséggel kapcsolatban. Ráadásul egy független szakember mond véleményt, akinek semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy a gyermeked melyik csoportba jár.

Írtad, hogy délután már nem alszik. Még plusz egy évig kínozni akarod azzal, hogy minden nap mozdulatlanul, csendben kelljen feküdnie másfél-két órán keresztül, ahelyett, hogy valami értelmes dologgal töltené az idejét? Mondjuk, tanulással.

Azzal, hogy vártok egy évet, még nem biztos, "lenyugszik" a fiad, és akkor ahelyett, hogy megkerestétek és orvosolni próbáltátok volna a probléma valódi okát, elvesztegettetek egy csomó időt.

Tudom, nehéz a döntés, de továbbra is az a véleményem, hogy ezt igazából nem most, hanem egy év múlva kellene meghoznod. Mármint hogy 2009. szeptemberében menjen-e iskolába vagy sem.

19. 3d5b901f2d (válaszként erre: 17. - Bucimami)
2008. febr. 20. 17:09

Az egy ok, amiért nem bánnám, az az lenne, hogy mire tovább menne, talán beérné a többieket ami a magasságot illeti. Kis súllyal született és bizony ő a legkisebb a csoportban. Az egy éves fiam most akkora, mint amekkora két évesen volt a nagy.

Az óvodába kiscsoportba fogják vissza a gyerekeket, most csak kb. 3 gyerek marad vissza. Az óvónő szerint nagycsoportban már komoly iskolaelőkészítőn vesznek részt, ahol nem jó ha "játékos " az 5 éves fiam...

18. lufi
2008. febr. 20. 17:04
Általában a nagycsoportba szokták őket visszafogni, ami nem is baj.
2008. febr. 20. 14:24

Az nem lehet, hogy a nagycsoportot járja kétszer?

Most tovább engednéd, aztán jövőre majd ráérsz eldönteni, hogy iskolaérett-e. A gyerekek nagyon gyorsan változnak, lehet, hogy szeptemberre megbánod, hogy visszafogtad.

16. 14775640c4 (válaszként erre: 10. - 3d5b901f2d)
2008. febr. 18. 08:53

szia

neked kell tudnod milyen teherbírású a gyerek

persze az ovda miatt sokszor nem ugy viselkedik a gyerek mint ahogy a szülő megszokta és az ovónő elvárja

az én lányom középsős most lesz 5 éves

okos értelmes egésznap csak rajzolgató jaj vigyázok a hajamra nehogy összekócoljam tipusú kissé kényes lány

otthon

de

az oviban ellentétsen más

mert a közösség olyan hatással van rá

de attól még okos

nyugodtan menjen ha kicsikkel marad visszamegy a kicsik szintjére mikor játszik a nagyok jó hatással vannak rá

2008. febr. 16. 08:38
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat! Megnyugodtam és úgy érzem valóban a legjobbat teszem vele, ha hagyok neki egy évet plusszba, amit játékkal tölthet!
2008. febr. 15. 11:01
Szerintem nem baj, ha kap meg egy ev gyerekkort, igy is nagy a teher a gyerekeken, ahogy iskolaba kerulnek, nem katasztrofa, ha erettebb fejjel kell majd szembeneznie ezekkel.
13. LoLiNa
2008. febr. 15. 10:45

én mindenképp ráhuzatok mindkét gyerekkel egy évet...

a mai első osztály már nem hagy lehetőséget nekik semmire.. olyan a tananyag..

hadd legyen gyerek még egy kicsit.

és érettebb, okosabb fejjel kezdi majd a sulit :)

12. böbe83 (válaszként erre: 10. - 3d5b901f2d)
2008. febr. 14. 20:55

Szerintem nem muszáj az ovónőkre hallgatni, ha érzed, h. értelmes. A férjemet pl. kisegítőbe akarta küldeni, mert nem ült meg afenekén, most meg gyerekorvos.

Az a baj túl érdeklődő és nem tudja lekötni. Sztem a saját szívedre és eszedre halgass.

11. berdor
2008. febr. 14. 15:42

Nekem ugyan most nagycsoportos a lányom (2002. 05. 16-án született) de most döntöttem el végérvényesen, hogy hagyon még egy évet az oviban. Hétfőn ezért berendeletk minket nevelési tanácsadóba, mivel május 31-ig betölti a 6. életévét, így már vizsgálni fogják.

Szerintem tényleg jobb szó az év nyertes mint az év vesztes. A lányom pl. észben ott van, viszont még nagyon játékos és hosszabb időre nem mindig lehet lekötni a figyelmét. Nálam fontos volt az, hogy úgy kezdje az iskolát, hogy testtel, lélekkel ott legyen. Ha ez nincs meg, ahogy itt már valaki írta, csak kudarc lesz az első pár év.

Nálunk pl. még rosszabb a helyzet mert a csoport nagy része elballag a suliba és talán 1-2 gyerek marad. Viszont bárkivel beszéltem megerősített abban, hogy jól döntöttem.

2008. febr. 14. 15:20

Sokan vannak a csoportban, egyik anyuka megjegyezte, hogy lehet, hogy kiválogatják őket....

Szerintem jó esze van és nagyon tanulékony. Az óvónéni annyit mondott, hogy nem ül el a fenekén, pedig szerintem sokat ért, iskoláig meg még fog is. De aláírom, hogy a mai oktatási rendszer nagyon kemény, így a gyerek nyerhet azzal az évvel......játszhat gondtalanul.

9. Jázminka (válaszként erre: 6. - 3d5b901f2d)
2008. febr. 14. 15:05

Az én fiam 2003.03.29.i.és szerintem ő nem fog "szalajtani".Bár borzasztó pörgős gyerek,5 percet nem ül meg,de az óvónők szerint nagyon okos (10-ig összead,kivon,),nagyon érdeklődő,csak sok a mozgásigénye is.Én engedem nagycsoportba,mert 1 év alatt is sokat fog változni szerintem.Ha meg nem,még mindg maradhat.Keresztanyám fiát nem akarták engedni iskolába,mert ő is kis nyüzsi volt,de a suliban nem volt vele soha gond,nagyon jó tanuló.

Én nem hagynám lebeszélni magam a továbbhaladásáról.Ha te úgy érzed,hogy ez a gyereknek mégis gyors ,akkor ismételj csak évet.Szerintem.

2008. febr. 14. 14:51

nagycsoportban van iskolaelokeszites; az iskolaerettseg egyik feltetele a figyelem, a koncentracio, biztos elmondjak az ovonok, miert gondoltak igy. Ha a gyerek nem tud megulni sem, kudarc lesz, egy eletre elmehet a kedve az iskolasditol, feladatoktol, ceruzafogastol...

Szerintem evnyertes, ha marad, jatszhat meg egy evet, a fiuk egyebkent is kesobb ernek. De te ismered a sajat gyereked, neked kell donteni. Sok sikert

7. 3d5b901f2d (válaszként erre: 3. - 14775640c4)
2008. febr. 14. 14:50
Kedves Szancsesz!Valóban eleven, mint a fiúk zöme, de sosem verekszik, barátságos, segít másoknak, nem féltékeny a testvérére. A gondjuk vele az, hogy nem akar aludni délbe és sokszor megy a saját feje után, de természetileg ilyen. (vízöntő)
6. 3d5b901f2d (válaszként erre: 2. - Jázminka)
2008. febr. 14. 14:45
Szia Jázminka!2003.január 22-én született, tehát korban elég érett. Miért baj, ha érdeklődő kisgyerek?
2008. febr. 14. 14:43
Szerintem még messze van az iskola, van még ideje érni. Persze ők biztosan más szemmel vizsgálják, hogy ki elég érett hozzá.
2008. febr. 14. 14:41
Sziasztok! Nagyobbik fiam középsős az óvodában. Nagyon okos, folyton beszélő, igazi nyüzsgő gyerek. Az óvónénije megjegyezte, hogy maradnia kellene még egy évet középsőben, mert nem ül el a fenekén.
2008. febr. 14. 14:41

mármint középső csoportos?

ha igen akkor menjen tovább ha nem elég érett és tul eleven akkor ugysem engedik ha pedig minden mellette szól akkor fölösleges marasztalni :))

2008. febr. 14. 14:41
Mikor született a törpéd?
2008. febr. 14. 14:38
Maradjon középsős még egy évet, vagy menjen tovább?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook