Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Magyarországon létezik az öröklésnél köteles rész vagy teljesen lehet végrendelkezni? fórum

Magyarországon létezik az öröklésnél köteles rész vagy teljesen lehet végrendelkezni? (tudásbázis)

1 2
márc. 27. 15:49
A végrendeletet mindenképpen közjegyzővel csináltasd. Sérthetetlenebb mint az ügyvédi.
20. kristo_f (válaszként erre: 18. - Timycat)
márc. 27. 15:48

azt ír amit a felek diktálnak..."

Bizonyára félreérthetően fogalmaztam. Végsősoron mégicsak azt irja, nemde? Én megegyezek szóban valamiröl valakivel és elmegyünk az ügyvédhez, közjegyzőhöz, az meg leirja

Leírtam én is hogy felhívja a figyelmet a lehetséges törvénytelenségre, helytelen mondatszerkesztésre ami később támadhatóvá teszi az ügyet stb.

Más eset ha peres ügyem adódna akkor max csak kérdezni tudok, illetve válaszolni az ügyvéd tájékozódó kérdéseire

19. birebora (válaszként erre: 3. - Piroska52)
márc. 27. 15:25
Egy ismerősnél alakult hasonlóan. Apa meghalt, anya a két gyerekből csak az egyikre iratta a házat, mondván a másiknak úgyis van. Hitelből ugyan de van. Aztán meghalt anya is. A semmit nem kapott testvér valóban semmit nem kapott. Semmit. Nullát. Nyilván örök harag lett belőle. A két tesó nem beszél egymással. 20+ éve nem is látták egymást. A házat megöröklő kezdeményezne de a kisemmizett hallani sem akart róla. Azt mondja neki nincs testvére. Elmondásuk szerint nem volt az anyában rossz indulat, azt biztos nem akarta, hogy a két testvér igy egymás ellen forduljon. Csupán nem gondolt rá. Hirtelen halt meg.
18. timycat (válaszként erre: 17. - Kristo_f)
márc. 27. 15:03

Mert létezik ügyvédi felelősség.

Az hogy azt ír amit a felek diktálnak.... Egy jogász nem azért járt egyetemre, hogy az ügyfelek gépírója legyen, aki igen, annak felesleges volt.

17. kristo_f (válaszként erre: 16. - Timycat)
márc. 27. 14:56

2 h.lye van a pakliban és ebből az egyik az ügyvéd, aki bevállalja a megírását"

Gondolom az a rövidítés hülye-t akart jelenteni :)

Ha igen, miért?

Ügyvéd ilyen kontraktnál kötelező, mint sok másnál is. Ugyanakkor azt ir amit diktálnak a felek, max felhívja a figyelmet az esetleges törvénytelenségre és jó kérdés, kinek az ügyvédje, eltartottat vagy a tartót képviseli. Elméletileg semlegesnek kellene lennie.

Közjegyzőnél letétbe teszek egy végrendeletet, az nem vizsgálja hogy szabályos , vagy törvényes-e az abban foglalt. A balhé majd "boríték" bontáskor tör ki :)

Emlékeim szerint vidéken egy életre szóló harag lett egy sor szőlő vitából

Arany J.: A fülemüle :)

16. timycat (válaszként erre: 13. - Kristo_f)
márc. 27. 14:28

Anno az egyetemen úgy tanították, hogy tartási szerződés esetében legalább 2 h.lye van a pakliban és ebből az egyik az ügyvéd, aki bevállalja a megírását.

Persze ezt egyetemen adták le, tehát nyilván facság. Tartási szerződés ahogy írtam vékony jég, nem mondom hogy nem volt nálunk soha, de jellemzően olyan időseknél akiknek távoli, kapcsolatot nem tartó örökösei voltak vagy épp még ők sem, a "szükségképpeni örökös" nem bíbelődik megtámadással.

15. kristo_f (válaszként erre: 12. - Asztanaviszta)
márc. 27. 14:22
Igen, de mégsem, figyelembe véve a jelen témát
14. timycat (válaszként erre: 12. - Asztanaviszta)
márc. 27. 14:21
A teljes sztorit nem ismerjük, de annak bírói gyakorlata van, hogy az örökösök kijátsszására irányuló ingyenes szerződés semmis.
13. kristo_f (válaszként erre: 4. - Enissa)
márc. 27. 14:20
Mi játszható ki eltartásival? EBBEN AZ ESETBEN Piroskának JÁRT VOLNA A FÉL ÖRÖKSÉG. ELTARTÁSI esetén elhalálozás után bizonyitani hogy nem látta el a kötelezett rendesen a mamát, nehéz ügy lenne, bár nem lehetetlen, ha a szerződés megkötése után 2 éven belül hal meg az eltartott
12. asztanaviszta (válaszként erre: 3. - Piroska52)
márc. 27. 14:18

Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar.

Örökölni abból lehet, ami a halálakor megvan.

11. kristo_f (válaszként erre: 3. - Piroska52)
márc. 27. 14:11
Konzultálni kellett volna egy ügyvéddel
10. kristo_f (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 27. 14:01

Teljes kizárást azt kitagadásnak nevezi a jog és igencsak indokolni kell. Ebben az esetbeen semmiféle köteles rész nincs. Kizárás esetén van köteles rész

Javaslom ezt jól átrágni

[link]

9. Channa* (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 27. 11:37

Van köteles rész, de úgy tudom, hogy az unoka csak akkor örököl a nagyszülőtől, ha nem él a törvényes örököse.

Azaz, ha te unoka vagy és nem élnek a szüleid, akkor örökölsz a nagyszülőtől, de ha élnek a szülők, akkor ők örökölnek és majd te tőlük öröklöd meg azt a részt, ha meghalnak és meg van még.

Remélem jól tudom és érthetően írtam le, amit gondolok.

márc. 27. 10:06

Én is úgy tudom, hogy van köteles rész. De szerintem ha az örökhagyó nem akarja, hogy az unokája, gyereke örököljön, akkor ügyvéddel, közjegyzővel olyan szerződést írat amit nehezen lehet támadni.

Azt tudom, hogy ha az életére tör akkor nem örökölhet és akkor ki is zárható. Azért nem, mert évente egyszer látogatja és egyszer hívja fel telefonon vagy mert beszólt neki.

Példa: ismerősömre hagyta a barátnője a lakást és pénzt. A testvérére semmit. A testvér nem is kapott semmit. A végrendelet számított.

7. timycat (válaszként erre: 4. - Enissa)
márc. 27. 10:05

Eltartási is vékony jég, többségében nyertesen jönnek ki a "megtámadók".

De ez inkább abból is adódik, hogy halál béna ügyvédek vállalnak ilyet írni, mintaszerződésből megoldják, a BH olvasást elbliccelik, aztán a felek sincsenek kitanítva, aztán mikor borul a bili az ügyvédeket se rángatják meg.

De erről meg az ügyfelek tehetnek, spórolnak az ügyvéden ahhoz mennek aki marék lepkéért dolgoznak, kényszervállalkozóként, azt az ügyfél nem nézi hogy ezzel egy élet munkáját megtestesítő vagyontömeget tesznek ki bizonytalanságnak.

márc. 27. 09:50

A köteles rész szabályait a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tartalmazza, pontosabban a 2013. évi V. törvény 7:75–7:86. §-ai foglalkoznak vele.

7:75. § – Köteles részre jogosultak (leszármazók, házastárs, szülő)

7:76. § – Köteles rész mértéke (a törvényes örökrész 1/3-a)

7:78–7:81. § – A köteles rész kiadása, megállapítása

7:85. § – Kitagadás esetei

5. Enissa (válaszként erre: 4. - Enissa)
márc. 27. 09:42
De vannak egyéb praktikák is, de jogilag csak úgy nem lehet.
4. Enissa (válaszként erre: 3. - Piroska52)
márc. 27. 09:40
okosban, ha pl. még életében eltartásit köt valakivel, akkor ez kijátszható.
3. Piroska52 (válaszként erre: 2. - Enissa)
márc. 27. 09:38

Én nem törtem anyám életére, mégis az öcsém nevére íratta a házat, még életében.

Egy kiskanál nem sok, annyit nem örököltem.

márc. 27. 09:33
Magyarországon nem lehet teljesen szabadon végrendelkezni, mert a törvényes örökösöknek jár a köteles rész, kivéve, ha jogi úton kizárják őket. Pl. az életére tört az örökhagyónak.
márc. 27. 09:27
Eddig úgy tudtam, hogy az öröklésnél létezik egy köteles rész, vagyis pl. a nagyszülő nem zárhatja ki 100 %-ban az unokát az öröklésből. Most viszont egy ügyvéd honlapján közölt információk szerint úgy nézem, hogy végrendelettel teljesen ki lehet zárni a törvényes örökösöket. Ki tud erről valamit? (Mielőtt ügyvédnek fizetnék a válaszért) Köszönöm
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook