Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

89430. Aquarius76 (válaszként erre: 89429. - Levia)
2021. jún. 1. 15:52

Nem, mi a pesti oldalon vagyunk. :)

Zuglói Herman.

(Áldásba ment tőlünk egy lány 3.-tól mert oda költöztek. Onnan ment hatosztályos Árpádba, de idén már nem ott kezdte a gimit.)

89429. levia (válaszként erre: 89426. - Aquarius76)
2021. jún. 1. 14:54
Ez az Áldás?
89428. AgiABC (válaszként erre: 89391. - Gardosj)
2021. jún. 1. 14:50
Nagyon meg kell fontolni, hogy mit mondasz távozáskor, nekünk van erre egy jó példánk. Egy másik iskolából átjött a mi sulinkba egy gyerkőc (nagyobbik gyerekem volt ovistársa) az osztályfőnöke miatt. Akkor az anyuka inkább nyelt egyet, és nem mondta meg a valódi okot az ofőnek, hogy miért jönnek el. Aztán rá egy évre ez a volt ofő átjött a mi sulinkba igazgatóhelyettesnek, mikor az elődje lemondott erről a posztról. Szóval nem lehet tudni, mikor mi éri utol az embert...
89427. AgiABC (válaszként erre: 89419. - Könyvmoly_)
2021. jún. 1. 14:43

Ez durva, nagyon durva... Nem is tudtam.

Mikor egyes szülők, akik a kisebbik gyerekem osztálytársainak szülei, a jelenlegi tanítónénit támadják (aki minden szempontból nagyon-nagyon jó osztályfőnök), nem is tudják, hogy milyen is lehetne. Nincsenek nagyobb gyerekeik, és fogalmuk sincs, hogy tőle gyakorlatilag csak rosszabb osztályfőnököt kaphatnánk. Mérges vagyok, hogy piszlicsáré dolgok miatt reklamálnak meg hőzöngenek, mikor nem látják át a nagy egészet, nincs tapasztalatuk más tanítónénikkel...

Mi is megéltünk nagy viharokat a nagyobbik gyerek osztályfőnökével, aztán őt egy huszárvágással el is távolították, egy szülői másnapjától (hál'Istennek) másik osztályfőnököt kaptunk.

89426. Aquarius76 (válaszként erre: 89424. - Virgilius)
2021. jún. 1. 11:24

Most is olyan híre van, de szerintem nem az. Leginkább az nem bírja aki fel van mentve valamiből vagy egyéb tanulási nehézséggel kűzd. Vagy aki sikítófrászt kap 8 éven át heti öt matektól. 😁

Lehet, hogy én azért látom így mert gyerekeim oda járnak/jártak.

89425. erzsi06
2021. jún. 1. 11:14
Jön ma valaki innen a Telekis szülőire?
89424. virgilius (válaszként erre: 89423. - Aquarius76)
2021. jún. 1. 09:53
A Ti sulitoknak tényleg versenyistállós híre volt régebben a környéken. SZtem most is. :)(
89423. Aquarius76 (válaszként erre: 89422. - Hdolli)
2021. jún. 1. 09:37

Teljesen megértelek titeket, hogy léptetek.

Egyébként nehéz eldönteni, hogy adott suliban mi mennyit ér.

Nekem a nagyobbik gyerekem azt mondta ált.sulijáról, hogy nem volt hajtós vagy nehéz. Kisebbik (lusta) gyerekem szerint versenyistálló és sokan ezt mondják akik más suliból jönnek át vagy akik csak hírből ismerik az intézményt.

89422. hdolli (válaszként erre: 89419. - Könyvmoly_)
2021. jún. 1. 09:06
Szerencsére a mi helyzetünk nem ennyire drasztikus, de amit Tmarie is leírt, nálunk is hasonló okok játszanak szerepet. Amikor az ember egy suliban benne van, nem tudja összevetni egy másik sulival a teljesítményét, így jóhiszeműen ott tartja a gyerekét. A mi nagyobb gyerekünk tavaly ment el ebből a suliból, de 6.után gimibe. Kitűnő volt végig és itt angolból pl a legrosszabb csoportba került, matekból jó középmezőnyben van, holott eddig ő volt a legjobb. Már ez is figyelmeztető jel volt, hogy valami nem stimmel a színvonallal. Most az online oktatást 2 db 25 perces órával oldották meg, míg a környék más normál általános sulijában is szinte minden órát megtartottak 45 percben. Nem kell nagyon sok diploma hozzá, hogy az ember felmérje, hogy egy lassú vonaton ül és a gyorsvonatok húznak el mellette. Ez később a felvételin is kijön. Egyszerűen muszáj lépni, még akkor is ha közösség szinten nem biztos, hogy jobbat húz az ember. Hozzáteszem a jelenlegi közösség is hozzájárul a döntésünkhöz. Folyamatos bullying folyik már 4.osztályban... Szerintetek mi lesz később. Akkor is zavarja a jóérzésű gyereket (mint az enyém) ha nem is érinti közvetlenül. Szóval köszönöm a megerősítéseket, hiszem, hogy jól döntöttünk és bízok a jósorsunkban, hogy betud illeszkedni.
89421. Aquarius76 (válaszként erre: 89418. - Tmarie)
2021. jún. 1. 07:01

A tiétek is szomorú történet. Ez Bp. ?

Kívánom, hogy gyereked találja meg önmagát a gimiben és legyen sok barátja!

Jó lesz tiszta lappal indulni.

89420. Aquarius76 (válaszként erre: 89419. - Könyvmoly_)
2021. jún. 1. 06:58

Ez olyan szomorú, hogy vannak ilyen iskolák ahonnan szó szerint menekülni kell. Meg hogy senki nem ellenőrzi őket ténylegesen és nem is kérdezik, hogy miért mennek el.

Ez Budapest vagy agglomeráció?

89419. Könyvmoly_ (válaszként erre: 89387. - Hdolli)
2021. jún. 1. 00:54

Mikor elvittem az első gyereket, arra számítottam, megkérdezi a diri, miért. Bár az előttem lépők (voltak bőséggel) mondták, hogy tőlük semmit nem kérdezett, de amikor bementem kezemben a befogadó nyilatkozattal, gondoltam, hátha. Ehelyett bemenekült az irodájába. Hagyta, hogy az iskolatitkár intézze, amit kell.

A következő két gyereket egy súlyos eset után azonnali hatállyal menekítettem el egy december eleji csütörtök délelőtt. Az azért drasztikus lépés volt. A diri egy szót nem kérdezett. A jegyeiket sosem adták át. Isteni szerencse volt, hogy előző este a gyerekek felkészítő tanára figyelmeztetett, hogy mentsem le a Krétát. Így azt át tudtam adni az új sulinak, akik végül kézzel bepötyögték az összes jegyét mindkét gyereknek. Abban csak bízhattak, hogy nem magam kreáltam a jegyeket.

Egyetlen előny ebben is volt: a bántalmazott gyerekem, aki miatt azonnal kellett lépnünk, a váltás előtti félévben nagyon sokat hiányzott, folyton beteg lett, nyilván pszichés okok is benne voltak. A Kréta-mentésben a hiányzások nem látszottak, én meg nem tudtam a pontos óraszámot, így aztán 0 hiányzással indultunk újra decemberben. Minden rosszban, ugye...

89418. Tmarie (válaszként erre: 89399. - Hdolli)
2021. máj. 31. 23:16

Valamit valamiért...

Sajnos a korábbi iskolában a matek tanár nagyon gyenge volt és láttuk, hogy bajok lehetnek annak ellenére, hogy mindig "5"-st kapott úgy, hogy az osztály átlaga 3,5 körül mozgott. Elég erős iskolába vittük át, nagyon jól felzárkózott és már az elején az erősebb matek csoportba tették, helyt is tudott állni és csak pár pontot veszített a felvételin figyelmetlenség miatt. A régi osztályában a legjobb matek pontszám annyi volt kb. mint ebben az iskolában az átlag. Viszont a "barátkozást" megszenvedte és a tavalyi, illetve idei covid csak rátett erre. Remélem most a gimnáziumban újra magára és új barátokra lel :)

(csak azért írom, hogy felvételi / tantárgy elsajátítás szempontjából mindenképpen jó döntés volt, viszont érzelmileg nem biztos)

89417. Baba06 (válaszként erre: 89416. - Eleonóra123)
2021. máj. 31. 22:05
Igen, a többségnek kimaradt pár feladat. Nem a nehézséggel volt gond, hanem, hogy sok volt, és voltak kifejtős kérdések, nem csak satírozgatós. Meg azt mondta , hogy az ellenőrzéssel is elment idő. Igen, ez a sulinak fontos; akinek járna a plusz idő, annak meg kellene adniuk. De, ha nekik nem fontos…
89416. eleonóra123 (válaszként erre: 89415. - Baba06)
2021. máj. 31. 21:52

Enyém is azt mondta hogy nem ért a végére a mateknak és ezzel nem volt egyedül. A magyart befejezte de sok osztálytársa nem. Neki járt volna pluszidő, de nem kapott és ezzel nem volt egyedül. Engem nem izgat, úgyse számít sehová de a sulinak eszébe juthatott volna, nekik számít az eredmény. Már ha számít.

Hazahozta a kérdőívet is, mi kitöltöttük. Nem trollkodtuk szét, hadd kutassanak. ;)

89415. Baba06 (válaszként erre: 89411. - Szakszolga)
2021. máj. 31. 21:38
Csak az a furi, hogy 800 ponttól indul a skála🧐 akkor hogy/honnan kell ezt számolni? Lehet, hogy csak én vagyok számtanilag alulművelt, de jó lenne, ha hétköznapibb nyelven lenne megfogalmazva. Mondjuk 0-100%, és ezen belül a szintek. Bár nyilván ez ennél összetettebb. Igazad van, a feladatokra nem emlékezett, csak a feladattípusokra. Csak annyit mondott, hogy ez egy kicsit sok volt😊
89414. Pangea76 (válaszként erre: 89412. - Levia)
2021. máj. 31. 21:21
De imádom!!! Ha minden suli csinalna ilyet...nyilvan nem veletlen, hogy nem csinal mindenki:)
89413. levia
2021. máj. 31. 21:16

"a diákok elmondták, a harmadik jelentkezés után biztosan nem teszik fel negyedszer is a kezüket, mert a tanár – s ez nyilván a gyengébb nyelvtudású gyerekre vonatkozik – minden hibájuknál megállítja őket és kijavítja. Ha azt kérdezi, hogy a magyarok hány százaléka tud egyáltalán beszélni idegen nyelven, akár hibákkal is, a válaszom az, hogy jó, ha tíz-tizenöt százalékunk meg mer szólalni. Idő előtt elveszik a kedvüket már attól is, hogy belekezdjenek.” "a legfontosabb maga a tanár személye."

"Egy német iskolával együtt készítettünk felmérést arról, hogy a pályán lévő pedagógusok [nyelvtanárok] hány százaléka nem alkalmas a mai kor szerinti oktatásra. Hasra ütésre én előzetesen ötven százalékot mondtam, de a vége nyolcvan lett. S tudja, mi volt a legdöbbenetesebb? Mivel a felmérést a diákok és a szülők mellett a tanárok bevonásával készítettük, ezért ők is válaszoltak, s ugyanilyen arányt mondtak. Nyolcvan százalékot!"

Jajj...:-((

[link]

89412. levia
2021. máj. 31. 21:07

Kedvenc általánusunk statisztikat szerető tanárnője megint előrukkolt egy csinos kimutatással, egybefésülte a központi eredményeket és az áltsuli vegzőseinek pontjait 2007-20-ig.

[link]

89411. szakszolga (válaszként erre: 89409. - Baba06)
2021. máj. 31. 20:23
Jól tudod, jövő februárban lesz eredménye. Addig hiába nézel pontokat, szinte kizárt, hogy a gyerek emlékszik, mit hogyan oldott meg. Ahhoz túl hosszú.A legmagasabb szinten 1800-1900 pont is van, talán kétezer a maximum... szóval ez nem egy százpontos témazáró.
89410. levia (válaszként erre: 89409. - Baba06)
2021. máj. 31. 19:38
Bocs a tördelésért. Telóról ügyetlenül lehet csak = ebben rendszerint nem vagyok elég gondos. Aztán meg késő bánat. Szerencsére jól dekódoltok. :-)
89409. Baba06 (válaszként erre: 89407. - Levia)
2021. máj. 31. 18:10
😁 Köszönöm a részletes választ! A linket megnéztem! Azt hiszem ennyire nem fogok belemélyedni😁 Azért azt is köszönöm!
89408. Baba06 (válaszként erre: 89406. - Szakszolga)
2021. máj. 31. 18:05
Sajnos az egyéni eredményt még nem tudjuk megnézni, még csak most írták meg. Ha jól tudom, azt majd csak jövőre lehet megnézni a kóddal. Vagy nem jól tudom🙄😊
89407. levia (válaszként erre: 89401. - Baba06)
2021. máj. 31. 18:02

Ha szereted a statisztikai elemzéseket és a mófszertani útmutatókat vizslatni:

"6.3.3 Képességszintek

A képességponttal szoros kapcsolatban áll a képességszint fogalma, ami lényegében a képességskála rögzített osztópontok mentén való felosztását jelenti. A képességskálán meghúzott határvonalak segítségével meghatározható, hogy az egyes

határvonalakat elért tanulók milyen képességekkel rendelkeznek. Mind a szöveg-

értési képességük, mind a matematikai eszköztudásuk alapján hét képességszintbe

soroltuk be a diákokat.16

A határok kialakítását egyszer kellett csupán elvégezni, ezt követően minden

évben ugyanazt a beosztást alkalmazzuk. A közös skála bevezetése előtt még négy

szint plusz egy 1. szint alatti kategória volt mindkét mérési területen, amelyekhez

tartozó intervallumok évfolyamonként különböztek, 2010-ben viszont hét plusz

egy kategóriára (1-7. szint és 1. szint alatti) osztottuk fel a képességskálát, az összes

évfolyamra együttesen. Azóta ez a besorolás van érvényben.

A szintek kialakítása két lépésben történt. A feladatok nehézségének megállapítása

és a megoldáshoz szükséges műveletek meghatározása után a feladatok nehézségi

szintekre osztása következett. A feladatok követelményeit figyelembe véve a nehézségi paraméter segítségével határpontokat jelöltünk ki a nehézségskálán. Az

intervallumok azonos hosszúságúak, a két szélső kategória (1. szint alatt és 7. szint)

félig nyitott. A feladatokat így már egyértelműen be lehetett sorolni a szintek

valamelyikébe. Ezt követően egy-egy szint feladatainak megoldásához szükséges

műveleteket összesítve és általánosítva meghatároztuk az adott szint követelményrendszerét"

[link]

89406. szakszolga (válaszként erre: 89405. - Baba06)
2021. máj. 31. 17:34
Én az egyéni eredményeknél néztem, ott a szintre kattintva elérhető, hogy hány ponttól van, és mit kell hozzá tudni.
89405. Baba06 (válaszként erre: 89404. - Baba06)
2021. máj. 31. 17:21
Pl. a 6. a szinthez hány pontot vagy százalékot kell teljesíteni? Csak olyan ábrát találtam a 2019-es év adataiban, ahol a tanulók %-os aránya van feltüntetve, azaz hányan írtak mondjuk 6-os szintet.
89404. Baba06 (válaszként erre: 89403. - Baba06)
2021. máj. 31. 17:09
A százalékos megoldottságot sem találtam sajna…kezdő vagyok😁
89403. Baba06 (válaszként erre: 89402. - Szakszolga)
2021. máj. 31. 17:07
Szia! Köszönöm! És az lehet tudni, hogy mennyi a max pont, amit el lehet érni tantárgyakként? A grafikonokból nem igazán vettem ki, és máshol sem találom😊
89402. szakszolga (válaszként erre: 89401. - Baba06)
2021. máj. 31. 16:49

Szia,

én úgy tudom, hogy sávosan határozzák meg a szinteket, ezek egészen jól le vannak írva az egyéni eredményeknél, meg a grafikonok is jól érthetőek (ahol a gyerek az osztálytársaihoz, évfolyamtársaihoz van viszonyítva). A képességszint lehet érdekes és informatív (6. szint szerintem szuper már), és a százalékos megoldottság. Igazából a hatodikos és a nyolcadikos összehasonlítása nagyon izgalmas, hogy mit fejlődött, ügyesedett a gyerek két év alatt.

89401. Baba06
2021. máj. 31. 16:32
Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy mennyi a max pontszám a 6. osztályos matek/magyar kompetenciamérésen? És mennyi számít jónak? Nekem az OH oldalán nem igazán sikerült eligazodnom a nagy adatmennyiség között😊Köszönöm!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook