Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

89910. levia (válaszként erre: 89907. - Aquarius76)
2021. jún. 14. 13:03

Nem, egyáltalán nincs annyi.

Gyereknek egyszer, pár hónapig volt egy hosszú napja 9 órával. Volt benne fakultatív OKTV felkészítő nulladikban és napzáró kötelező biosz faktkör. Aztán az OKTV lefutott és normalizálódott a helyzet.

De ha vmi előkészítőre járatnád, akárcsak az önbizalma megerősítése miatt is, oda el is kellene utazni (esetleg hétvégén lenne). Az is idő. És temérdek pénz.

89909. virgilius (válaszként erre: 89907. - Aquarius76)
2021. jún. 14. 12:55
Ja az simán. Emelt kémiához is kötelezően kellett Majorban is egy kémiai számítások nevű plusz szakkör, meg emelt infónál a programozás. De ez csak ott van, ahol rengeteg diák, rengetegféle fakt megoldható. Laciban pl van rajzszakkör, egyébként?
89908. etti76
2021. jún. 14. 12:53
Bethesdában regisztráció nélkül oltják a 12-16 éveseket. Egy ismerősöm már túl van rajta. 4-ig érdemes odaérni. Sajna nekünk ez a munka miatt ilyen spontán nem fér bele.
89907. Aquarius76 (válaszként erre: 89905. - Levia)
2021. jún. 14. 12:48

Ja így már más. Mármint jó lehetőség, hogy helyben van, csak bírja szuflával a diák.

Akkor ezek miatt valakinek 11.-ben heti 40 órája van?

89906. Aquarius76 (válaszként erre: 89900. - Virgilius)
2021. jún. 14. 12:46

Kit mi érdekel, sajnálja ha pont az ő iskolájában nincs.

Több/sok dologról én sem sokat tudok ha lányom gimis emailcímére megy. Múltkor előttem lépett be a fiókjába. Jó sok olvasatlan mail volt. Azt mondja azok nem fontosak. El tudom képzelni, hogy mivel őt nem érdeklik szakkörök nem is figyelt azokra. Kivéve a röplabdát mert azt választotta diáksportkörös óra gyanánt.

89905. levia (válaszként erre: 89898. - Aquarius76)
2021. jún. 14. 12:46

A szakkörök egy része kötelező, ilyen például a faktkiegészítő szakkör bioszból. Csak így lehet az eredetileg nem tt osztályba járókat az emelt érettségire felkészíteni.

A programozas szakkör meg az emelt info érettségi kiegeszítője.

Ezek jó lehetőségek, mert házon belül, jó tanárok segítségév ingyen megoldódik az emelt érettségi felkészülés.

89904. Flame02 (válaszként erre: 89902. - Eleonóra123)
2021. jún. 14. 12:27
Most beszéltem a koronavírus-infóvonallal. Azt mondta a hölgy, hogy csütörtöktől folyamatosan történik a regisztrációk feldolgozása. Rengetegen regisztráltuk a gyerekünket, úgyhogy van, akinek még múlt héten feldolgozták, másoké akár akár 5 napba vagy többe is beletelhet. Érdemes nézegetni a lekérdező oldalt ( [link] mert amint ott él a regi, lehet időpontot foglalni az EESZT-n. A múlt héten valóban oltottak már, azokat, akiknek a regisztrációját elsőként dolgozták fel. A hölgy szerint rengeteg időpont van a rendszerben, úgyhogy ha valakinek pl. ma délután aktívvá válik a regisztrációja, akár már a mai napra is kaphat időpontot. Amire célszerű figyelni: a 2. oltás 35 nap múlva esedékes, és ugyanott lehet felvenni, ahol az elsőt, nem lehet más helyre regisztrálni, tehát érdemes a nyaralási tervekkel összhangba hozni azt, hogy hova és mikorra foglalunk időpontot. (Csak már ott tartanánk! :o))
89903. virgilius (válaszként erre: 89901. - Atomandi)
2021. jún. 14. 12:25

"Az oltópontok mellett a háziorvosoktól is kérhető a vakcina, hozzájuk telefonon lehet bejelentkezni."

Ezt írják itt. Akkor lehet rohamozni a gyerekorvosokat... Vagy a háziorvosokat?

Mondjuk a debrecenieket sem annyira értem, ha a Ti regetek nem él, akkor az övéké hogy élhet vajon?

2021. jún. 14. 12:18
Oltás infó. A Heim Pálban csütörtöktől már oltják a 12-15 éveseket. De a mi regisztrációnk mégnem él.
89901. atomandi (válaszként erre: 89868. - Virgilius)
2021. jún. 14. 12:17

Debrecenben oltanak, az országban elsőként...

[link]

89900. virgilius (válaszként erre: 89899. - Aquarius76)
2021. jún. 14. 11:51

Majorban nem tudom, most hogy van, gyerekem anno csak az infó szakkörökről tudott, amit a saját tanáraik tartottak, legalábbis hozzám ennyi jutott el. Semmi egyéb.

Másik gyerekemtől még ennyi sem. Egyedül a rajzszakkört hiányoljuk egyébként, tudtommal az a Majorban sincs, de javítson ki, aki jobban képben van. E5-ben bezzeg az is lenne ;)

Mondjuk ez már anno nálunk is így volt, a noname gimimben, hogy ha volt is szakkör, igen belterjesen szerveződött. Volt, amúgy, és én rejtélyes módon többnyire tudtam is róla, bár magam nem voltam benne a kemény magban, de néhány oszt társam igen, és ők szóltak.

89899. Aquarius76 (válaszként erre: 89893. - Szamoca75)
2021. jún. 14. 11:44

A Lászlóban a diákok kapnak a sulis emailcímükre értesítést szakkörökről meg a suli zárt facebook csoportjában szokták kiírni. Én úgy tudom időben jelzik.

Leginkább sport van (6-8 féle sportág) mert heti 2 tesi diáksportkörös aki nem sportol egyesületben, de van például japán-koreai szakkör is.

89898. Aquarius76 (válaszként erre: 89894. - Levia)
2021. jún. 14. 11:15

Hú milyen szép lista. Tényleg.

Nem is gondoltam volna, hogy gimikben ennyi szakkör van. Azt hinném, hogy gimisek nem szívesen szakköröznek max. faktok, énekkar meg 1-1 sport. Persze ahova sok motivált diák jár ott nyilván van kereslet szakkörökre.

89897. levia (válaszként erre: 89895. - Chelsey)
2021. jún. 14. 09:59
Erről fogalmam sincs, gyerekem mindig is sulin kívül sportolt. Valószínűleg van más is, de kétség kívül ennek a giminek a fő csapatsportja a kosár.
89896. virgilius (válaszként erre: 89893. - Szamoca75)
2021. jún. 14. 09:49
Az Árpád pl tudtommal teljesen átlátható e téren is.
89895. Chelsey (válaszként erre: 89894. - Levia)
2021. jún. 14. 09:00
A sulin belül csak kosárlabda van vagy a sport külön kategória és ezektől függetlenül van meghirdetve?
89894. levia (válaszként erre: 89893. - Szamoca75)
2021. jún. 14. 08:46

Az E5 szakköreinek meghirdetése évről évre a táborokkal ellentétben teljesen transzparens és időben meg is történik. Az teljesen más kategória.

A most befejeződő tanévre pl. ezek voltak a honlapon is(!) meghirdetve: [link]

89893. szamoca75
2021. jún. 14. 08:09
Bennem most az merült fel kérdésként, hogy van -e egyáltalán olyan suli, ahol ténylegesen vannak szakkörök (kóruson, színjátszón kívül) és még időben is értesülnek róla a szülők, diákok?
89892. eleonóra123 (válaszként erre: 89890. - Grumpy56)
2021. jún. 14. 07:19

A kórus lehet hogy valamikor táborozott, de az utóbbi 4 évben biztosan nem volt kórustábor. A színjátszót nem tudom.

Az biztos hogy teljesen átláthatatlan a tervezett táboroztatások rendszere és a hozzáférés, jelentkezés módja, pont mert nincsenek nyíltan neghirdetve. Nemcsak számunkra, az osztályban már szülői értekezleten is téma volt.

Amannyiben akar - pár év sikertelen próbálkozás után feladják vagy elballagnak.

A legendás GHKT táborba még évekig visszajárhatnak azok (egyetemistaként is) akik anno a bizalmi körbe bekerültek. Eközben a most oda járóknak meg várólista van.

A pénztárcájának megfelelőt nem tudom mire érted mert tudtommal ez lenne arra hivatott hogy olcsó táborozási lehetőséget nyújtson. Legalábbis nekünk az ofő ezt mondta.

89891. levia (válaszként erre: 89890. - Grumpy56)
2021. jún. 14. 07:03

Én is zárnám részemről a tábor témát pár utolsó gondolattal. Hatalmas iskolaépület, sok gyerek, sok tanár, már csak emiatt is esetleges, hogy találkozik-e egy újonnan érdeklődő / friss belépő azelőtt egy lehetőséggel, hogy betelne az összes férőhely. Nyilván a visszatérő tapasztalt táborozók vagy a felsőbb évesek tud(hat)ják, mikor kihez kell fordulni és esetleg előfoglalni. És azok is vitathatatlanul előnyben vannak, akik szívesen és könnyen barátkoznak felsőbb évesekkel is akár; akik nyüzsögnek.

A suli a nem diákok számára is információt közlő honlapjának frissítésére finoman szólva sem lehet büszke. Persze van egy sűrűn használt jól működőbelső hálózat, amin a suli belügyeit a tanárokkal, diákokkal osztják meg.

Feltéve, hogy a gyerekeink hasonlóan objektíven és szívesen meséltek a gimis tapasztataikról és mi, akik a gondolatainkat megosztottuk ezeket hasonlóan pontosan emlékezve a történtekre, számomra azt mutatja, hogy az információ megvan, de a hozzájutás bizony esetleges és szubjektív.

Mint ez a fórum. Nyilvános=meg van hirdetve de csak az juthat ide, aki nyüzsög=rákeres a neten, vagy egy ismerőse szól neki róla. És az sem mindegy persze, mennyire időben találkozik az információval. :-)

89890. grumpy56 (válaszként erre: 89883. - Somam)
2021. jún. 14. 01:07

Na, utoljára.

A BIMUN egyáltalán nem szelektív, arra kifejezetten toborozták a gyerekeket, és kevésbé szuper nyelvtudással is számtalan feladatot el lehet látni.

Igen, vannak táborok, amelyek adott célközönségnek szólnak, kórustaborba a kórusosok, színjátszóba a színjátszók mennek (de bármikor lehet csatlakozni), nagyjából ilyenek a tantáborok is.

A többit meg szokták hirdetni, más kérdés, hogy létszámkorlat miatt nagyon hamar betelnek. De vannak nagyobb létszámúak is, pl sítabor van kicsiknek és nagyoknak külön, kultúrtörténetibe két nagy busszal mennek.

De az nem igaz, hogy csak azoknak van esélye, akik benne vannak a "bizalom körében", a számtalan lehetőségből bárki találhat érdeklődésenek és pénztárcájanak megfelelőt. Amennyiben akar, persze.

89889. Somam (válaszként erre: 89887. - Pangea76)
2021. jún. 14. 00:27
Miért, máshol (inkább alter gimikben) pedig a nomádtábor a legnépszerűbb - ahol tóban fürdenek , szalmán alszanak és WC sincs:-)
89888. Somam (válaszként erre: 89884. - Levia)
2021. jún. 13. 23:21

Értem, ebben igazad van egy németesnek ez biztos nem könnyű (miért nem szerveznek pl Bundesrat napokat?:-)

Amúgy fura ez a nulladikos - hiszen én nyelvtanárként is azt vallom pl egy középfokú nyelvvizsgát sem igazán tud megcsinálni egy 12 éves - mert magyarul sem biztos, hogy ki tudja pl fejteni azt, hogy mi az a munkanélküli segély....Így nehezen tudom elképzelni, hogy ENSZ modellben tud egy 14-115 éves effektíve szerepet vállalni és érvelni, kritikusan vagy meggyőzően vitázni.

Vagyis tuti nem a nyelvtudástól , inkább egyfajta világlátástól, tájékozottságtól tenném függővé a jelentkezést....amúgy miért ne lehetne ebben pl német, francia, olasz , spanyol szekció ( az EUnak is 3 hivatalos nyelve van és amikor az EPben dolgoztam a fordítóknál, bizony a concours versenyvizsgán szép számmal voltak németesek vagy franciások is , az angolosok mellett egyforma és egyenértékű jogokkal!

Time for a change:-) (elméletileg)

89887. Pangea76
2021. jún. 13. 21:57

Szerintem félreérthető volt ez a táboros dolog

A sulinak van a Balatonon tábora, oda mehetnek Eötvöses gyerekek de más suliból is

Azon kívül mennek oda tanárok stb

Engem az a része erdekelt, h vajon miért olyan népszerü a kisegítő személyzet szerep:)

Mert bizony oda is várólista van

Hogy vki egy hétig takarítson, kukát ürítsen, sepregessen más után:)

Erről már sokszor szó volt itt, h az Eötvös miben más..

Mas suliknal van egy-két tabor nyaron, lehet ra jelentkezni

Itt egesz nyaron vki taborozik, meget oda egy osztaly pl oszt.kirandulasra de van a Mun-nak nyari tabora, tantaborok stb

Akit ezek erdekelnek tudja kihez kell fordulni, ki milyen tabort szervez..

Aki akar azert tud menni (szerintem)..

89886. virgilius (válaszként erre: 89882. - Somam)
2021. jún. 13. 21:00
van ebben vmi, amit írsz, lássuk be...
89885. NagyKata75 (válaszként erre: 89881. - Virgilius)
2021. jún. 13. 20:34

1 nap után Flector rásegítéssel elmúlt. Pont arra gondoltam, hogy aki hetekig ezt érzi, annak milyen borzasztó lehet...

Persze ettől féltem a gyermekemet is.

89884. levia (válaszként erre: 89883. - Somam)
2021. jún. 13. 19:48

Magam a Bimun szelektivitását elsősorban angol nyelvi értelemben értettem. De ha belegondolsz, hogy a bánatba is érvelne/vitázna vilagpolitikai mélységű témákról valaki, ha angolból még se nyelvtana, se szókincse hozzá? Diplomáciát modelleznek a gyerekek. Egy (gyerek)diplomata pedig nem nyökög, az angolt kifejezetten választékosan beszélik azok, akik komolyabb szerepet kapnak a munban. És van, aki már nulladikosként kap.

A lányod magas nyelvi szintet elért angolos, jól tette, hogy itt is kamatoztatta, azt, ami az utazó delegáltaknak a beugró.

89883. Somam (válaszként erre: 89882. - Somam)
2021. jún. 13. 19:25
a nagylányom egyébként nagy MUN-os volt, de külső csapattal (járt ezzel több helyen külföldön is) ez egy elég klassz és hasznos lehetőség amúgy - de nem gondoltam , hogy a BIMUN is ennyire durván szelektív még a saját diákjai között is...:-(
89882. Somam (válaszként erre: 89878. - Levia)
2021. jún. 13. 19:23
bocsássatok meg , középiskolai tanárként (alternatív gimikbe jártak , járnak a lányaim) azért ez az elit iskolákban zajló tábor mizéria örült fura nekem....hogy lehet ez? lehetne egy lista , akiket érdekel nyíltan, aztán az időpont tükrében lehet már sokan kiesnének, majd a legvégén esetleg tanulmányi eredménnyel rangsorolni, de hogy ez ilyen titkos és belterjes, azt hittem ezekben az elitiskolákban (aki már bejutott) az esélyegyenlőség , az inkluzivitás dívik, részemről óriási csalódás - a xxi században csak a versengés számít, meg , hogy bibibi én itt bent vagyok stb...durva
89881. virgilius (válaszként erre: 89880. - NagyKata75)
2021. jún. 13. 19:08
Hú... ilyenkor mindig azt gondolom, akit az oltás jobban megviselt, annál biztos a betegség is súlyosabb lett volna. Remélem, már jobban vagy. Nálunk tényleg nem volt semmi szerencsére, nálam sem.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook