Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

20400. Bogi11 (válaszként erre: 20364. - Reges10)
2017. márc. 19. 19:54

Utolsó előtti mondattal teljesen egyetértek.

Szóbeli..2 tanár... egy adott pillanatban, a több ,szintén ott tanító , a gyereket nagyon jól ismerő tanár és jó pár odajáró barát gyerek szerint is maximálisan adott iskola " típusú" fiamat nagyon lepontozta a szóbelin. Akkor nem odavaló? Fél óra múlva a nyelvi szóbelin 2 másik tanár el volt ragadtatva tőle, és majdnem maximális pontot adott neki. Akkor odavaló? (Lett volna?)

A szóbeli abszolút szubjektív. Akkor és ott , azt a 2 tanárt nem tudta meggyőzni.:( Emiatt fel kellett adni az álmot.

Ugyanakkor több olyan iskolában, ahol egyáltalán nem érezte jól magát, vagy éppen nem voltak szimpatikusak neki a tanárok, egészen jó szóbeli pontokat kapott.Pedig egyikbe sem "odavaló".

Biztosan van valami ebben a "típuskeresés" dologban, de a tapasztalatok alapján erre nem alapoznék. A szerencsefaktor is jelentősen befolyásolhatja az eredményt.

20399. cskatacs (válaszként erre: 20394. - Anni9273)
2017. márc. 19. 19:52
Nem tudom, hogy az az értékelés, amit leírtam az sulispecifikus vagy egységes előírás, de x,8-nál lefelé kerekíteni az elég szemét dolog.
20398. csilla0001 (válaszként erre: 20393. - Cskatacs)
2017. márc. 19. 19:50
Nálunk irodalomból 8 db ötöse és 2db négyese volt a gyereknek és mégis 4 lett félévkor mert tudták, h felvételizni fog. Töriből volt 5 db négyese és 5 db ötöse (az összes négyest helyesírási hibákra kapta- 1-4 osztályt külföldön tanult). Ceruzával már lezárta a tanár ötösre viszont a biziben már négyes volt.Itt tudatosan probálják megakadályozni, h az oos gyerekek elmenjenek és z nagyon nem korrekt.
20397. cskatacs (válaszként erre: 20395. - Virgilius)
2017. márc. 19. 19:49
Ez akkor nem a jegyről szól szerintem, hanem a tanárról. Illetve arról, hogy képes vagy sem egy-egy gyerekhez megtalálni az utat.
20396. akinomuj (válaszként erre: 20393. - Cskatacs)
2017. márc. 19. 19:08

Azt gondolom, ez így korrekt is. Ha betartják.

Mint mind tudjuk, a tanár bármikor tud olyant kérdezni, ill. olyan dolgozatot íratni, amivel bebizonyítja, hogy a gyerek nem tud eleget.

Ezért nagyon fontos lenne - megkockáztatom, talán a szakmai tudásnál is fontosabb -, hogy ne kerüljön tartósan tanári (=hatalmi) pozícióba olyan személy, aki él és visszaél ezzel a lehetőséggel.

20395. virgilius
2017. márc. 19. 18:54

Nem arról van szó, hogy 4,53 vagy 4,8 az, amire 4-est ad egy tanár, hanem arról, hogy ezzel motiválja-e az adott gyereket a jobb teljesítményre, vagy ellenkezőleg, kedvét szegi.

És itt most nem az alsós tanítókról van szó, a gimnázium végefelé már a gyerek egyetemi továbbtanulása múlhat azon, ha beskatulyázzák.

20394. anni9273 (válaszként erre: 20393. - Cskatacs)
2017. márc. 19. 18:39
Azoknak a gyerekeknek, akikről tudták hatodikban,hogy el akarnak menni gimibe, nálunk x,8-ra is szemrebbenés nélkül lefelé kerekítettek. (Habár fogadóórán a szülőnek előtte mást ígértek.)
20393. cskatacs (válaszként erre: 20382. - Virgilius)
2017. márc. 19. 18:34

A kerekítésről nálunk mindig elmondták a gyerekeim (általános) iskolájában, hogy pl. 4,5 és 4,75 között a tanár mérlegel. Nincs automatikus felfelé kerekítés ebben a sávban. 4,75 fölött viszont nincs mérlegelés. Ugyanez természetesen a többi jegynél is ugyanígy működik.

Gondolom akkor nem csak nálunk, de más iskolákban is hasonló az osztályozás.

20392. Miett74 (válaszként erre: 20380. - Szszll)
2017. márc. 19. 18:32
Remélhetőleg igen, bár egy kora reggeli telefont mindenképpen megér a dolog.
20391. virgilius (válaszként erre: 20390. - Csilla0001)
2017. márc. 19. 18:18

Sajnos fogalmam sincs, hogy vannak a szakkörök. Nálunk csak az infó szakkörre jár pár gyerek, több szakkörről nem is tudunk. Általában véve nem mondanám, hogy túl vagyunk tájékoztatva, mindazonáltal.

Úgy értem a motiváció hiányát, hogy én azt reméltem, egy ilyen top suliban majd sok tantárgy felé sikerül felkelteni a gyerek érdeklődését, és ez nagyon nem jött be. :S De ez lehet az ő hibája is.

Egyedül a mateknál látom, hogy megszerette, és ez a tanárnak köszönhető. (Általánosban gáz matektanárunk volt.)

20390. csilla0001 (válaszként erre: 20385. - Virgilius)
2017. márc. 19. 18:00
Nagyon elgondolkodtatò amit írsz. Sosem gondoltam arra, h egy ilyen iskolában gyerekek elkalòdhatnak. Gondolom úgy èrted, h a tanárban nagyobb a motiváció ha olyan gyerekkel foglalkozhat aki versenyeken jól teljesít. Ezt szakkörökön tudja megtenni? Oda bárki jelentkezhet? Az órarendbôl láttam, h 7 osztályban biològia ès kèmia szakkör van. Matek egyáltalán nincs?
20389. virgilius (válaszként erre: 20387. - Reges10)
2017. márc. 19. 17:08

Az arányok azért még jók, a VMG nem hiszem, hogy hanyatló korszakába lépett volna, bár ki tudja. :)

Az én gyerekeim nem szeretnek versenyezni, de csapatban szívesen mennének. Nem arra gondolok, hogy mindenki őket ugrálja körül, csak tényleg az van, hogy sok tárgyból nem látom a motivációt, sőt.

Ennek ellenére szeret oda járni a fiam, mert jó neki, hogy okos gyerekek veszik körül, akikkel értelmes dolgokról lehet beszélgetni, kellemes környezetben van az épület, és elég gyerekbarát a légkör.

Humános lányokat beszélnék le róla max, de őket sem feltétlenül.

20388. akinomuj (válaszként erre: 20387. - Reges10)
2017. márc. 19. 17:08

Akkor most gondolj arra, hogy egy sor olyan iskola van, ahol föl sem készítik őket, csak elküldik.

Ettől függetlenül pl. az ált. suli, ahova jártak/járnak a gyerekeim, eddig egész jó volt. Sajnos a tanárcserékkel (nyugdíjazás, költözés) itt is rosszabbak jöttek.

Úgyhogy utólag is értékeljük azokat, akik eddig voltak.

20387. reges10 (válaszként erre: 20385. - Virgilius)
2017. márc. 19. 16:53
Azt elég bizton állíthatom áltiskolás tapasztalatok alapján (anyám, nagyanyám is ebben az általánosban tanított, majd végül innen üldöztettünk el, így kerek a sztori :), hogy az a hanyatló sulik jellegzetessége, amikor önfényezés céljából kiválasztanak néhány gyereket, és azokat versenyekre felkészítik és tündököltetik, így szidolozván suli jó hírét, miközben a többi gyereket leszarják, és az egész már csak a látszatra megy.
20386. Tikont (válaszként erre: 20372. - M.n.judit)
2017. márc. 19. 16:40

Nálunk ez se könnyítette meg a választást: 3 helyen felvételiztünk, mindhárom helyen jól érezte magát, mosolyogva jött ki a szóbelikről, sehol nem volt lepontozás vagy negatív beszólás. Tetszettek neki a sulik (direkt "elvegyültünk" a diákok között is) így a végén egy nagy közös beszélgetés után megszületett a sorrend.

Aki Veres Pálné 6 osztályos angolban érdekelt: felszabadult egy bejutó hely részünkről.

20385. virgilius (válaszként erre: 20383. - Csilla0001)
2017. márc. 19. 16:37

A klik miatt mentek el. :(((

Drukkolok, hogy jókat kapjatok, igaziból bőven össze lehet ott állítani több osztályra való szuper tanárcsapatot még így is.

Ami még jó a vmg-ben, hogy mindenféle gyerek jár oda, jó esetben mindenki megtalálja a maga baráti körét.

Ivásról, drogozásról mi nem tudunk, rongyrázás sincs ahhoz képest szinte semmi, amennyire féltünk ettől.

Ami nekünk nem jó: a pár szuper kutatódiák és versenygyőztes mögött könnyen elkallódnak a szimplán jók. Túl nagy motiválást, szakköröket, támogatást nem látok. De ez lehet, hogy a gyerekeken múlik, aki akar és nyomul, az biztos többet profitál, az én gyerekem túlzottan hajlamos meghúzódni a háttérben.

20384. m.n.judit (válaszként erre: 20375. - Akinomuj)
2017. márc. 19. 16:08
Persze ilyen is van, de én csak azt mondhatom, ami nekünk bevált. Szóval oda akarok kilukadni, hogy ez is csak egy lehetőség, érdemes kipróbálni. Persze, nem tudhatjuk, hogy ez hosszú távon mennyire válik be (mint pl. Virgiliuséknál), de ha már van olyan lehetőség, hogy választhatunk,akkor használjuk ki és vessük latba a racionalitás mellet a megérzéseket is :)
20383. csilla0001 (válaszként erre: 20382. - Virgilius)
2017. márc. 19. 15:56
Sajnálom! Vajon milyèrt mennek- mentek el a jò tanárok? A kislányomnak pillanatnyilag egy jó tanára sincs az általánosban ( olyan akit szeretne), tavaly viszont volt kettô is. 2 tanárt ismert meg a VMG - ból de ôket nagyon kedvelte. Bízom benne, h ha felveszik akkor a reál tantárgyaknál szerencsèje lesz. Sok sikert Nektek is.
20382. virgilius (válaszként erre: 20381. - Csilla0001)
2017. márc. 19. 15:19

Tavaly elment vagy egy tucat tanár, és a helyettük jövők sajna nem voltak jó cserék... Vannak nagyon-nagyon remek tanárok a vmg-ben, de a mi osztályunknak pár tantárgyból pechje van. Viszont a matek és a nyelvtanárok pl jók. A másik, amit Te is írtál az általánosotokról, az itt is jellemző, hogy 4,5 vagy 3,5 fölött is lefelé kerekítenek. Év végén is.

De most itt valamennyire megnyugtattak ezzel a duplázós lehetőséggel az egyetemi felvételinél. :)

20381. csilla0001 (válaszként erre: 20378. - Virgilius)
2017. márc. 19. 15:04
Esetleg fel tudod sorolni a suli negativimait a Ti szemszögetegbôl? VMG, igaz?
20380. szszll (válaszként erre: 20379. - Miett74)
2017. márc. 19. 13:06

Köszi! Mi a KIFIR oldalon töltöttük ki a tanulói adatlapot. A véglegesítés után nyomtattuk ki, majd küldtük el Győrbe. Innét előhívható a leadott, kitöltött nyomtatvány. Most engedte, hogy módosítsam a sorrendet, el is mentettem. De azt írja ki, hogy

" A módosító tanulói adatlap még nincs kinyomtatva!

A módosított jelentkezések nyomtatására (2017.03.16-17-én) lesz lehetőség." Viszont nincs lehetőség nyomtatásra. Szerinted, ha most a kézzel kitöltöttet küldöm vissza, elfogadják?

20379. Miett74 (válaszként erre: 20377. - Szszll)
2017. márc. 19. 12:57

Ott van most is.

[link]

20378. virgilius (válaszként erre: 20375. - Akinomuj)
2017. márc. 19. 12:52
Hát igen, lányoknál talán ez jobban működik. Bár nálunk a fiamnál is egyértelmű volt a megérzés, ráadásul mindkettőnknél ugyanaz. Más kérdés, hogy azóta látjuk, ott sincs kolbászból a kerítés, de azért elég jó választás volt tényleg a lehetőségek közül.
20377. szszll
2017. márc. 19. 12:37
Egyéni jelentkezők a KIFIR oldalról ma már nem tudják kinyomtatni a módosítást? 20-án még feladható, akkor miért nem?
20376. reges10
2017. márc. 19. 11:43

Sziasztok, köszönöm mindenkinek a válaszokat suli-megérzés támában :) Hasznos tanácsokat kaptunk.

Mint mindenhol, itt sincs üdvözítő módszer, csak közelítések/távolítások, vagy épp racionalitás, ha nincsenek megérzések.

20375. akinomuj (válaszként erre: 20372. - M.n.judit)
2017. márc. 19. 09:37

És mi van akkor, ha a gyerek nem is óhajt elmenni az iskolákba, de ha el is megy, nincsenek megérzései?

Olvastattam vele beszámolókat meg minden, kiemeltem előnyöket, hátrányokat.

Azt mondja, ha mi ezt és ezt javasoljuk, ő elhiszi, hogy jót akarunk neki, úgyhogy jó lesz. :-O (Jó, nyilván olyanokat javasolunk, amiről úgy véljük, fekszik neki, szóval nem a balettintézet se nem a szakmunkásképző :-D). Végül persze választott, de inkább racionális indokok mentén. Megérzés nulla.

20374. m.n.judit (válaszként erre: 20373. - Bogi11)
2017. márc. 19. 08:33
Természetesen ez azoknál az iskoláknál érvényes, ahova bejut. Viszont már a kiválasztásnál is nagy segítség, így be sem kell írni olyat a jelentkezési lapra, amelyikben nem voltak meg ezek a pozitív érzések. Hiába jó az iskola mindenféle ranglistán, ha nem tetszik. Mi az Apáczaival voltunk így. :)
20373. Bogi11 (válaszként erre: 20372. - M.n.judit)
2017. márc. 19. 08:29
Csak az a baj, hogy olyan lehetőség is előfordulhat, hogy a nagyon pozttív megérzés ellenére sem veszik fel a gyereket az adott suliba. Úgy godolom, hogy ettől még remekül érezheti magát egy másikban is.
20372. m.n.judit (válaszként erre: 20364. - Reges10)
2017. márc. 19. 07:52
Mi a legegyszerűbb módszert választottuk: az ELSŐ MEGÉRZÉS. Ilyen mindenkinek van, csak elsiklik felette, nem fogyel rá. Nálam már hosszú évek tapasztalata alapján működik. Ezt tanácsoltam a lányomnak is, mielőtt beléptünk egy suliba. Működik. Szóval próbáljon visszaemlékezni a gyerkőc azokra az érzéseire, amit akkor érzett amikor ELŐSZÖR belépett az iskolába. Az a tuti. Utána már lehet gondolkodni, hogy mi tetszett vagy nem tetszett még az adott suliban, lehet súlyozni a jó és rossz véleményeket. ;):)
20371. SzappanbuboRéka (válaszként erre: 20348. - Reges10)
2017. márc. 19. 01:48

Beírtam, köszönöm.

Aztán majd követjük a központi nyilvántartást is.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook