Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Így kattintgass:
közérdekű adatok
köznevelés intézmények a számok tükrében
középfokú beiskolázási statisztikák
Én nem tudom pontban mennyit jelentett a gyakorlás, de az is nagyon fontos, ha biztos alapokkal kezdi a következő sulit. A gyerek már 7-ben félévkor megírta 50 pontra az akkori felvételit, a felkészítőn a végén 49-et írt. Élesben 46. Ami picit csalódás volt, bár igazából 2 pontot rontott, mert a szövegest tökéletesen megoldotta, 6 teljes mondattal, 6 pipával, majd 4 ponttal. Azóta is bosszant, mert az a tanáron múlt, hogy nem fogadta el. Nem tudtunk mit tenni.
A fogalmazásra viszont 10 pontot kapott, ami egyszer sem fordult elő. Magyarból kb 40-et vártam max(sok készüléssel, de vhogy a közmondas-helyesírás nem az Ő világa:) Mondjuk ott is olyan helyen vesztett ponton(szövegértés, ahol máskor sosem). Összességében annyit írt, amit gondoltunk, csak nem abban az eloszlásban.
Sokat készült, rutinból csinálta a feladatlapokat, nem stresszelte túl. Amúgy is alapvetően szorgalmas, nem volt gond.
De jó túl lenni rajta:)
Hatodikban tét nélkül azért kevésbé voltak lelkesek
Enyémeknek (a két nagyobbnak) a gyakorlás kb 10 pontot jelentett, ezt magyar+matek összpontszámra értem, külön-külön nem néztem. A kicsi negyedikben készülés nélkül 65, nyolcadikban otthoni feladatlapozással 81 pontot írt. Hatodikban nem felvételizett, nem érdekelte.
Egy feladatlapból még elég nehéz kiindulni mert vannak extra könnyű évek és nagyon nehezek is. De 38 pont kezdetnek nem rossz!
Magyarból nincs tapasztalatunk, nálunk matekból volt igen jelentős fejlődés szeptemberről januárra a kisebbik lányommal. A leggyengébb feladatlapja 17 vagy 18 pont volt, de áltag huszonpontokat írt szeptemberben, aztán élesben 47-et. Kemény menet volt, és azért nem is ez a reális tudása, de abban az évben elég könnyű volt a matek, és pont nem volt benne olyan feladat, ami nem feküdt neki. Szóval szerencse is kellett azért ehhez a pontszámhoz. A cél az volt, hogy 30-35 pontot tudjon hozni stabilan. Ezt el is értük a gyakorlások végére, mert decemberre már minden feladatsort 35 pont felettire írt meg.
Cserébe viszont a magyarja sikerült várakozáson alulira, mert abból 35-40-et vártunk, de csak 28 lett. Pedig abba is sok energiát tettünk. Az összeredménye viszont nagyjából a várakozásaink szerint alakult, így nem kellett nagyon izgulnunk a szóbeli időszakban.
Az jó kiindulási pont, ha a fogalmazás jól megy. :)
Tavaly fiaméknak október közepétől az írásbeliig a suliban heti 1-1 magyar és matek óra felvételire gyakorlás volt az órarendbe beépítve. Otthon az írásbeliig összesen 6-7 teljes feladatsort (magyar és matek) oldott meg. Ezeken kívül nem gyakorolt.
Az elején magyar 35 körül, matek 38 körül ment. Dec.-januárban egy-két magyar ment 43-45 pont körül is, de simán megcsinálta, hogy 9 mondatos fogalmazást írt, vagy félreértették a témát és nem arról írtak amiről kellett. :)
Matekból többször írt 50 pontot, januárra mindig 47 pont vagy felettit írt.
Élesben a magyar 42 pont lett neki, a matek 48.
Magyarból figyelmetlenség és a közmondások gyakorlásának hiánya miatt veszített pontokat, matekból csak figyelmetlenség miatt.
Gyakoroljatok sokat! Drukkolok a gyermekednek!
6.-ban élesben, de tét nélkül 48 lett a magyar, 8.-ban tét mellett szinte csak bosszantó és banális hibák miatt 42.
Mondjuk akkoriban az anyjának fogalma se volt arról, hogy készülni kellene otthon is. A suliban feladatlapoztak, ha 40 pontot elértek rajta, kaptak kisötöst. Volt belőle pár.
Gratula a 10 pontos fogalmazáshoz :-)
Nagyon rá kell gyúrnunk a témára, mert a fiam meglehetősen gyatra fogalmazást írt a hétvégén. Mintha elfelejtett volna 2 év alatt fogalmazni (hatodikban 8 pontot kapott), magyarból sajna sosincs nekik fogalmazás feladat, meg úgy általában is alig tanulnak vmit :-/
Köszi a többieknek -Levia, akinomuj- is a választ.
Egyetértek azzal amit Levia válaszolt neked.
Szerintem a gyakorlásnál azt is érdemes gyakorolni, hogy hány perc alatt tud jó fogalmazást írni a gyerkőc. Mármint ami megfelel a javítókulcs kívánalmainak.
Azért lehet hasznos ezt is gyakorolni, hogy amikor majd élesben ír és mondjuk 6-7-8 perce marad a fogalmazásra, lehetőleg ne veszítsen pontot.
Tényleg nem kell cím, nem vonnak le pontot vagy ilyesmi.
(Gyerekemé tavaly 10 pontos lett cím nélkül. :))
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?