Középiskolai felvételi (beszélgetés)
6.
Most jövünk a Baár- Madas szóbelijéről, első szóbelije volt az ikerlányaimnak nagyon pozitív élmény volt. De bibliaismeret az kell!
Töltök fel infot a lapra.
Hát igen, de ez az egész csak spekuláció. Reméljük, hogy nem lesz rá szükség és valamilyen formában lenne szóbeli, én úgy tartanám fairnek, bár nálunk mindkét gyereknél mind a hozott, mind az írt magas.
Csak annyira dühös vagyok mostanában az oktatásra, hogy nem kerülnek olyan helyzetbe, hogy beszélniük kelljen, mert még a memoritert is írásban kérik, kiselőadás semmi, felelés nincs, vagy az is írásban. Szóval néha jó lenne ha találkoznának élő emberrel is, akivel beszélniük kell. Úgyhogy valahol jó lenne egy kis ilyen megmérettetés is.
De ez megint más téma.
Szia,
Réka oldala nálam most nem elérhető, de a táblazatába beírva a jegyeiteket úgy tudom, kiszámítja a pontjaitokat az adott tagozatra. László weboldalán, a bal oldalon lévő menüben "Felvételi 2021/22" -re kattintva és ott jó sokat legörgetve megtalálod a pontszámítást és a hozzá szükséges egyenletet :-)
Szia
Alapdokumentumok kozott megnezed a Pedagogiai programot- a vege fele a doksinak megvannak az oraszamok.
Kint van az oldalon a számítás, tagozatonként más. Nem lehetetlen.
Pár éve kellett pótfelvételit csinálni, azóta inkább többet hívnak be, gondolom.
Igen, minden bizonnyal igazad van. De nekem valahogy furcsa lenne, ha pl. az E5 nem tartana szóbelit, míg a Trefort igen, és így kerülne szétosztásra a hatodikosok krémje.
Így mondjuk egy kimagasló, szerencsés írásbelivel (extrém példaként mondjuk sosem írt még közel sem ilyen jót)bekerül az E5-be, a Trefortba nem, mert ott a szóbelin kiderülnek a hiányosságai. Ezzel az E5 szív, mert később hozzá fog járni a gyengébb képességű.
De nem akarok ezen pörögni, lehet a logikám sem jó, csak itt ülök a gép előtt és várom a héten a nyolcadik sulit, hogy kitegye a szóbeli ponthatárt és várok, és várok... Fárasztó egy idő után már az egész.
Szia!
Ebben igazad van :D
Igazából arra voltam kiváncsi, hogy meg szokták-e adni vagy majd látok egy összpontszámot vagy egy ranglistát.... hát jóóóóóó akkor addig izgulunk...úgyis van még 2 szóbeli, addig elviszi az a gondolatokat, aztán hipp hopp itt a márc 16 :D
Sziasztok!
Hát nagyon is indokolt lenne bezárni jelen helyzetben az iskolákat, mert sokkal szaporábban terjed és sokkal agresszívebb a vírus, mint az őszi időszakban. Az iskolák körbejárása a szóbelik végett, kifejezetten nagy kockázatot jelent, tanárok, diákok, hozzátartozók számára egyaránt. Az iskolák bezárása mellett, ha úgy döntenének, legyen offline szóbeli,meg lehetne ugyanígy tartani, csak nem a félig teli folyók mellett zajlanának a szóbelik (8. és 6.osztályosokban ugyanis még vannak benn épp le nem zárt osztályok.) A négyosztályos gimik meg most is zárva vannak és ők is offline/online szóbeliztetnek. Egy bezárás szerintem kifejezetten jó lenne egészségügyi szempontból mindenkinek. Ha meg kötelező lenne az online szóbeli, akkor mindenki egyforma feltételekkel vághatna bele. Sokkal rosszabb helyzetben vannak most azok, akik betegek/karanténban vannak, s ezért nem tudnak szóbelizni vagy a szóbelik után betegednek majd meg. Szerintem nagyon felesleges és kockázatos jelenleg szóbeliztetni. Érthetelen is, hogy míg nyelvvizsgázni lehet online, neves versenyeken részt venni lehet, középiskolai felvételit tartani nem lehet..., vagy csak nagyoon kevés iskolánál lehet...Tökéletesen fel lehetne mérni a gyerekek tudását/szimpátiáját online módon is. Még ha online módon is, de legalább látnák a tanárok a gyerek arcát is, metakommunikációját. Nem hiszem, hogyha percenként képesek a tanárok áttérni hol online/hol offline oktatásra, akkor pont egy szóbeli nem lehetne így megszervezhető, úgy hogy a gyerekeknek és a tanároknak is kedvező legyen. Elég lenne ott offline alkalmakat tartani, ahol a szülők ahhoz ragaszkodnak, pl.: technikai okok miatt, de igazából az ált.sulikkal együttműködve, még egy ált.suliból való szóbelizés is megszervezhető lenne, ha valaki digitálisan hátrányos helyzetben él.
Mire a szóbelikhez érünk, lehet már nem lesz tanár,aki szóbeliztessen, ugyanis napról napra egyre több bezárás van, tanárbetegségek miatt is.A helyzet igen komoly.
Sok sikert mindenkinek, offline/online! És maszkot fel!
Szia!
A gyerekem 2018-ban szóbelizett a Piarban, végül nem ment oda. Alapvetően egy egyszerű szóbeli volt. Olvasnia kellett, majd ennek a tartalmát összefoglalni. Volt egy személyes rész, ahol a szokásos kérdéseket tették fel (mi a kedvenc tantárgy, mit szeret csinálni szabadidejében, mi fontos neki egy suliban) aztán, megköszönték a gyereknek a részvételt, de még tőlem, azaz a szülőtől is kérdeztek pár dolgot (kb. ugyanezeket.) Bekerülni ahoz képest, hogy a Piar az egyik legjobb egyházi suli nem nehéz, de bennmaradni annál inkább nem könnyű. Az első évben sokan a sok tanulnivaló hatására elmennek, nem bírják a terhelést.
Én sem gondolom, hogy ez a legideálisabb. Nem tudom, hogy a gyerek mitől lenne idegesebb, a vizsgától, vagy hogy online van. De inkább így, mint sehogy. Ez a második opció - mármint, hogy elmaradna - ez eszembe sem jutott.
Van olyan suli, ahol már lement, vagy félig lement. Azt szerintem nem lehet, hogy az egyik iskolában van igazi szóbeli pont, a másikban nincs, és úgy állítsák fel a sorrendet. Bár persze technikailag megoldható, lehet generálni is szóbeli pontot, csak az úgy meg végképp nem fair.
Sziasztok!
Tudom, hogy már leírtátok, a László tömkom tagozatának a pontszámítását, de annyira béna voltam, hogy elfelejtettem, és a László honlapján pedig nem találom. Esetleg valaki leírná, ha nem probléma?
És emellett írta az OH, hogy nem lát semmilyen okot a felvételikkel kapcsolatosan központi intézkedésre...
Oldják meg az iskolák egyenként.
Sziasztok,
Nem találom a Rákóczi honlapján sehol sem hogy EU szakon milyen óraszámban oktatják a nyelveket. Angol és francia.
Tudja valaki?
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?