Kicserélnék pár alapanyagot a konyhában az egészségesebb életmódért. Mit ajánlatok? (tudásbázis)
Na, kukoricakeményítő!
Hogy az otthoni keményítőm pontosan milyen, nem tudom hirtelen megmondani, mert a munkahelyemen vagyok, ilyen Dr Oetkeres étkezési keményítő - legalábbis azt írja rajta. Több helyen olvastam, még régebben, hogy inkább ezt használni liszt helyett levesekbe. Akkor ez sem jó? Mehet ajándékozásra?
Antal Valival és az oldalán előadott okosságokkal sajnos nekem is vannak SÚLYOS kifogásaim! Ezzel együtt sok valódi, megbízható ismeret is felbukkan nála, csak érdemes mindent más forrásokból is ellenőrizni! Gondolat és kritika-ébresztőnek mindenképpen érdemes belenézegetni az ott leírtakba. És amit a netes áruházuk árul, abban azért zömmel tényleg nagyon tiszta, megbízható természetes termékek vannak.
- Ha már só, remek minőségű a tőlük rendelt rózsaszín himalája só! Igaz, hogy másnap megláttam az itteni, már említett bioboltban is, de mindegy, mást is rendeltem tőlük, kozmetikumokat, nem élelmiszert.
Érelmeszesedés miatt minimalizáld a zsiradékot és lehetőleg ne süss olajban, ez a kiindulás pont, de ezt te is tudod :)
Delikát kilőve.
Ha a bolognai spagettihez te készítetted a valódi ragút zöldségekből, friss húsból, zöldfűszerekből, passzírozott paradicsommal és durumtésztával, egy normális adag ebből rendben van. Minden más esetben nincs.
A sok csípős paprika nem jó. Nem kell róla lemondani, csak nem állandóan azt enni.
Rántott hús: havonta mondjuk max. egyszer, nem olajban sütve.
A rablópecsenyét nem ismerem :)
A házi vegeta jó. :) Csak akkor felejtsd el a plussz sózást!!!
Én már találtam itt vegeta-receptet, mindjárt megpróbálom megkeresni neked. :)
Ígazából a plussz szutykok miatt kell kerülni, amiket beletesznek. Az ízfokozó, az élesztő (ammegminek???), a kukoricakeményítő (ez gondolom csomósodásgátlásnak van benne).
Jelenleg diétázom, ami azt jelenti, hogy igyekszem barna kenyeret enni, sok (párolt) zöldésget, főként csirkehúst és azt is párolva. Ami előtte volt, úgy nagyvonalakban:
- sok rablópecsenye
- bologna-i spagetti
- rántott hús
- szalmakrumpli (na ezt már nem ettem úgy másfél hónapja)
- cukkini fokhagymával (olajon megpárolt cukkini, rá fokhagyma és delikát)
- paprikás
- pörkölt
És mindez jóóó magyarosan elkészítve - sok csípős pirospaprikával és bevallom, nem kevés zsiradékkal.
Tudom, hogy nem jó, változtattam most, de még tovább szeretnék menni, teljesen kicserélni az egész "konyhát".
Egyszerűbb, ha egyszerűen NEM használod a vegetát :)
Minek? Ha egy ételben benne van minden, ami kell, akkor mit keres benne vegeta?!
Ahha, a mononátriumglutamát pont úgy hangzik, mintha natúr lenne... Vagy már nincs benne?
A podravkást találtam meg hiretelen:
A Vegeta összetevői: só (56%), szárított zöldség (15,5%), ízfokozó (15%), cukor, fűszerek, kukoricakeményítő és színezék (tulajdonképen B2 vitamin)
Sót kapok olcsóbban is. :D
Apropó, vegeta, meg hasonlók. A barátom anyukája csinált valami vegeta-szerű cuccot, most jutott eszembe, ahogy itt szó volt róla.
A répát, petrezselymet, zellert, azt hiszem hagymát is, meg paprikát megszárít, összedarál, megsózza és befőttes üvegbe elteszi (a pontos recept nincs meg, sajnos, csak egyszer rákérdeztem, hogy is csinálja és ennyi maradt meg). Eszembe jutott, hogy két vagy három 450 ml-es üveg még ott porosodik a polcon, tavasszal hozta el, azóta teljesen elfeledkeztem róla. Esetleg azt használni vegeta helyett..?
Nézd, ez óriási sófogyasztás, rengeteg!
Kezdd el apránként, de sürgősen csökkenteni és ezzel párhuzamosan térj át a zöld, nem szárított fűszerek használatára.
Egyetek tengeri halat hetente legalább (!) egyszer, az erek védelmében, plusz minimalizáld a zsíradékokat, az érelmeszesedés miatt.
Mindenekelőtt nézzétek meg mindig alaposan vásárlás előtt az élelmiszerek összetételét! Ha E250-es és "vidéke" tartósítószer van valamiben, már lehet is visszatenni a pultra, polcra. És sajnos szinte valamennyi szokványos húskészítményben van!! Én még a csemegepultban árult kimért húskészítmények papírját is el szoktam kérni, majd többnyire nem veszek a cuccból! Néha lehet találni pl. spanyol, olasz sonkákat, amelyekben nincs E250-es. És hát igen, nálunk a helyi bioboltban árulnak tartósítószermentes hortobágyi szalámikat, és a helyi kis hentes készít szintén garantáltan E250-es és más rémség nélküli kolbászt, szalámit. Én náluk vásárolok ilyesmit, illetve inkább sütök húst, csirkecombot stb., és hidegen éppúgy jó, sőt sokkal jobb reggelire, szendvicsre is, mint a bolti felvágott, ami vizes és tartósítószeres.
Idézek: E-250 (nátrium-nitrit): Bár véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle; Forrás: [link]
És ha már említitek a Vegetát, Delikátot, hát azoknak is érdemes megnézni az összetételét, majd szépen kidobni őket a konyhából! A DM-ben is lehet kapni pl. vegyszermentes ételízesítőt szárított zöldségekből!
El nem bírod képzelni, milyen ízorgia, ha fele annyi sót teszel mindenbe!!! Én imádom! :)
A legtöbb sóm arra megy el, hogy heti egyszer tésztát főzök. :)
A vegetára nem reagáltál...
Én találtam egy egész jó, bár elég drága alternatívát: az Int_rsparban lehet kapni Róna szárított ételízesítőt. 160 gramm, és olyan 800 körül van az ára, viszont tart addig, ha nem tovább, mint egy kiló vegeta. Nincs benne só meg ízfokozó, csak a szárított zöldségek. :)
Felem a pizzájára is szokott rakni belőle. :)
Apropó, fűszerek. Tegnap néztem nagyot, hogy kb két hónapja vettünk egy fél kilós kiszerelésben egy sószórót, és már alig lötyög az alján. Mikor utánagondoltam, hogy "elszórtam" fél kiló sót két-két és fél hónap alatt, soknak találtam... Szóval most az is csökkentve lesz kicsit.
Jelenleg éppen diétázom, még kb 2 hétig tart, de utána is szeretném többnyire megtartani az egészségesebb életmódot, ártani semmiképpen nem árthat... A párom hízásra nem haljamos, de én sajnos igen, plusz programozó vagoyk, ami napi legalább 10 óra ülést jelent - na ez egy év alatt +10 kg-t jelentett :( és nyilallva fáj a halántékomnál az ér, plusz a súlyfelesleg miatt a térdem is sokkal jobban meg lett terhelve. Szóval doki lett a vége - el szeretném kerülni még időben az érelmeszesedést, főleg hogy genetikailag is hajlamos vagyok rá...
Xilit van az Int_rsparban tutira, szerintem a tesó-hiperben is van... A DMben is láttam már.
Csak veszett drága. :((( Egy ezres körül van, asszem fél kiló, de lehet, hogy 1 kg.
Ha nem engedheted meg magadnak, a fehér cukor helyett legalább nádcukrot használj, az is kétszer annyiba kerül, de mégiscsak egészségesebb. Kicsit más az íze, de 1-2 hét alatt bármiben meg lehet szokni. :) Vagy használhatsz még mézet is.
A nádcukorral vigyázz, mert van olyan, ami fehér cukor nádmelasszal. Azt hiszem, ezt barna cukornak hívják. De minden esetben fel kell tűntetniük, hogy miből van. ;)
Ha az van ráírva, hogy Mauriciusról van, akkor kb. tuti, hogy tiszta nádcukor. :)
a római tál nagyon hasznos
és egészséges is abban főzni
ráadásul egyszerű, mert egyszerre sütheted meg benne a főételt és a köretet
Azt még a hivatkozott oldalon is istenítik. :)
De ne tegyél bele Delikátot, Vegetát. ;)
Persze a legjobb az lenne, ha az ember maga száríthatná a napon a fűszereit... Na de na... :D Lehet, hogy biobb és kevésbé szennyezett, amit a boltban veszek, mint amit az erkélyemen termesztenék. :D (Légvonalban 1km-en belül van autópálya.)
Az oregano és a fokhagyma maradhat szerintem. :)
Esetleg ha oreganóból ekkora mennyiség fogy, azt nevelgethetnél cserépben, akár a konyhaablakban is - kevesebb is kell belőle, ha frisset használsz, mert sokkal intenzívebb az íze.