Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Keresek egy társat a fogyáshoz fórum

Keresek egy társat a fogyáshoz (beszélgetős fórum)


1 2
39. Napsugár8 (válaszként erre: 38. - Guruljka)
2019. nov. 27. 06:39
Én a tányérba szedett főtt kaját mérem, és azt vésem fel. Tudom, hogy a leveses tányérom 50 dkg, a lapos 40 dkg, belerakom, amit enni akarok, lemérem, és kész. Ha pl. pörköltféle, lemérem a tányért a nokedlivel, és lemérem a hússal együtt, könnyű vissza számolni, mennyit nyom az egyik, és mennyit a másik. A KalóriaBázisbe ha felvések bármit, csak a készételek adatai jönnek elő, a nyers alapanyagoké nem.
38. Guruljka (válaszként erre: 33. - Napsugár8)
2019. nov. 26. 21:04
Azt is figyelni kell, főtt vagy nyers adagraadták.e meg a kalóriát, mert pl. a köles háromszoros vizet is felvesz.
37. Hanka101 (válaszként erre: 36. - Napsugár8)
2019. nov. 25. 22:00
Köszi Napsugár megkeresem akkor én is azt.
36. Napsugár8 (válaszként erre: 34. - Hanka101)
2019. nov. 25. 14:02

A Kalriaguru fejrészben ott a táplálkozási napló, ha oda regisztrálod magad, akkor már ott a kész nyomtatvány... én a

www.KalóriaBázis.hu-ra regisztráltam már ezer éve. Ott is adott a táblázat, ami kaját beírsz, hogy mit ettél, rögtön lead egy listát, kiválaszthatod hogy melyik fajta kaját etted, és annak milyen értékei vannak kcal, ch, fehérje, zsír. Te csak rákatt, és a mennyiséget írod. Én azt az oldalt szeretem.

35. Hanka101 (válaszként erre: 34. - Hanka101)
2019. nov. 25. 13:06
iframe width=560 height=315 src=httpswww.youtube.comembedtm18mh_Mo7E frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreeniframe
2019. nov. 25. 12:45

szia Napsugár!!


Megnéztem a kalória guru oldalt , amit betettél , de már azt látom, hogy étkezésenként nekem 20 % lehet a CH étkezésenként , ha jól értelmezem.

Viszont nekem most vezeti kéne egy étkezési naplót, hogy miket eszek. DE sehogy se sikerül , hogy egy táblázatot csináljak, ahova beírhatnám. Légyszí segíts.

33. Napsugár8 (válaszként erre: 32. - Guruljka)
2019. nov. 25. 06:55

Sokkal bővebb, részletesebb a kalriaguru.

Tudom, hogy te a kölest használod rizs helyett, én a bulgurt. Van aki a hajdinát és gondolom van még lehetőség jó pár, amik a cukorbetegközpont listájában nem is szerepel. De nem mindegy a kcal és ch értékük sem. Minél alacsonyabb, annál többet lehet belőlük zabálni egy adott kereten belül. :))

32. Guruljka (válaszként erre: 31. - Napsugár8)
2019. nov. 25. 04:53

Kíváncsiságból megnéztem.

A köles itt:

[link]

más értékkel szerepel.

2019. nov. 24. 09:10

[link]


A lényeg az első bekezdésben van, mettől meddig:

- alacsony % = ajánlott,

- a közepes = még elfogadható,

- a magas % = lehetőleg kerülendő. :))

30. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Hanka101)
2019. nov. 24. 09:02

Kedves Hanka!

Ne rémítsen el az a sok minden, amit most itt olvastál.

Segítségül ide teszek egy linket, én is ezt szoktam használni, ha valaminek az értékeire vagyok kíváncsi. Az utolsó oszlop az a bizonyos Glikémiás Index. De hogy azt hogyan is kell értelmezni, majd még arról is teszek ide egy ismertetőt.


[link]

29. Napsugár8 (válaszként erre: 6. - Bnedora)
2019. nov. 24. 08:44
Nyáron, amikor még finom, friss a karalábé, kb. fél cm-es karikákat szelek, azt megpakolom felvágott, főtt tojás, sajt, ami jön... és mint hideg szenyó vacsorára 2-3 szelet, nagyon szeretem. :))
28. Napsugár8 (válaszként erre: 26. - Guruljka)
2019. nov. 24. 07:22

"Csak értelmezni is helyesen kell."

És hozzá kell fogni, és csinálni. Egész biztosan nem fog menni egyik percről a másikra tökéletesen, de ha valaki el sem kezdi, sohasem lesz benne gyakorlott.


Másrészt mi magunk is rájöttünk később arra, hogy a cukorbeteg is ehet néha-néha egy-egy falat sütit, hasonlót, csak akkor az aznapi egyéb kajánál számolja vissza, vonja le!! azt a kcal-t és ch-t. Persze ez nem azt jelenti, hogy attól kezdve minden nap csinálja azt, mert nem véletlenül van tiltva. Csak inkább odafigyeléssel 1-1 falat néhány hónaponként, mint besokall, és zugevőként lakmározzon a málnásban.

27. Napsugár8 (válaszként erre: 25. - Guruljka)
2019. nov. 24. 07:15
Amit sokszorosítani akartak a főnökök, ahhoz külön kellett igényelni a setcil-papírt, és ahhoz ott adták a vadiúj lila-indigót. Abból 1 db-ot csak 1x használhattunk, és el kellett vele számolni, le kellett adni, hogy olvasni tudják, valóban annak az anyagnak a gépelésére használtuk-e fel, mint ami sokszorosítandó anyagot leadtunk. Voltak cifra dolgok.
2019. nov. 23. 18:50

Na de elég az hozzá, hogy ma már a neten a diabetes-hez is sok étkezési tanácsot lehet találni. És ez jól is van így.

Csak értelmezni is helyesen kell.


A szokásokat annyiban kell megváltoztatni, hogy a kenyér ne hiányozzon.

Én alapvetően szeretek enni, és igyekszem vigyázni arra, hogy ne legyek cukorbeteg, mert irdatlanul dühös lennék, ha bárki megszabná, mikor egyek. Még ha betegség is az.

A tilalmakat nem tűröm, ezért aztán egyetértek azzal a felfogással, hogy bármilyen kényszer vagy erős szabály kerülendő. (Sőt, a sterssz még nagyobb étvágyat is csinál.)

De azt a tanácsot is megfogadtam, hogy lehetőleg fehérjehangsúlyosan étkezzem. Pláne így "30 fölött", hogy finom legyek, ajánlott a nagyobb fehérjebevitel.

A felvágottakat eleve már évek óta kerülöm, mert a csekély fehérjetartalom mellett elképesztő mennyiségű adalékot tartalmaznak. Az ízfokozó pedig sunyi módon képes elhitetni az emberrel, hogy ezt a maszatot szereti, és naponta kell ennie.

Húst eszem, de alapvetően nem vagyok nagy húsevő. A túrót szeretem, mostanában házi készítésű kefirrel eszem. És igen, egy ideje könnyebben érzem magam. Veszek majd elemet a mérlegembe és mérni is fogom.

Nem olyan ráégen még egymagam is közel fél kiló kenyeret eltüntettem naponta. Most sem tiltom el magamtól, de egyre kevésbé kívánom.

Az az igazság, hogy némi számolás után vettem fehérjeport. Vettem már régebben is. Ha éppen nincs húsétel, aznap meg tudom oldani vele a fehérjebevitelt.

De nemrég olyat vettem, ami édes ízesítésű. Nagyon kellemes volt, mert a fehérjetartalom mellett édességnek is lehetett enni, pl. a zabpehelybe keverve. Ez volt most a végső löket, a cukrok ellen. Jól is oldódott. Sajnos ugyanazt az ízt most nem kaptam, de ez meg íz-semleges legalább.

25. Guruljka (válaszként erre: 24. - Napsugár8)
2019. nov. 23. 18:36

Itt meg sokan talán nem is értik, mi volt az az indigó.

(Amit átláthatatlanná is kellett még használni, hiába ment a másolat olvashatóságának a rovására.)


Engem itt a Hoxán meg jól lehordtak nemrég, hogy azt írtam, a férjem ép elméjét kérdőjeleztem volna meg, ha naponta négyszer szerelmet vall.

Hogy nem volt min, az fel se tűnt nekik.

Sokan már az életüket úgy élték le, hogy messengeren szólt a mama a papának, hogy elindult a szülés.

24. Napsugár8 (válaszként erre: 23. - Guruljka)
2019. nov. 23. 18:12
Még a 70-es években is szekrénybe zártuk az írógépet munkaidő után. A nagykocsis gépet a szekrény aljába, legugolva a meló végén be, reggel gugolva felállni vele, és fel az asztalra. Nem is voltam elhízva. :)
23. Guruljka (válaszként erre: 22. - Napsugár8)
2019. nov. 23. 17:08
A 60-as években még nemhogy internet nem volt, de még a használt indigót is le kellett adni a munkahelyeken, mert az ellenség arról is információt szerezhetett.
22. Napsugár8 (válaszként erre: 21. - Guruljka)
2019. nov. 23. 16:52
Még bizony a 60-as években sem volt internet. Amit kaptunk az orvostól kisokos, és abban a lista, hogy a különböző ételek kcal és ch értéke 100 gr-ra, és azokból számoljuk ki, hogy naponta melyikből mennyit, ahhoz, hogy a keretet tartsuk... persze édesanyánk is akkor már túl volt az 50-en, mi gyerekek silabizáltuk és számolgattunk. Persze egy idő után már leginkább fejből tudtuk. Az biztos, hogy egyáltalán nem könnyű.
21. Guruljka (válaszként erre: 20. - Napsugár8)
2019. nov. 23. 16:43

Igen, ez a néni nem volt tájékozott, de szerintem a lánya sem, aki látogatni járt. Akkor még nem volt internet, nem lehetett hol utánanézni, ha nem töltött órákat a könyvtárban az ember.

Egyébként is úgy látszott, a néni a hangadó a családban. És ő bizony hozzászokott, hogy rengeteg hús, hozzá meg jó kenyér...

20. Napsugár8 (válaszként erre: 19. - Guruljka)
2019. nov. 23. 16:27

Szegény! Nem könnyű tartani, sokszor már az is nagy eredmény, ha legalább a ch-kereten belül marad. Persze ezt csak az tudja, aki tisztességgel vezeti, hogy mikor-miből-mennyit evett.

Ezért nagyon jó, ha az illető legalább a kezdeti időszakban vezeti a KalóriaBázist.

19. Guruljka (válaszként erre: 9. - Napsugár8)
2019. nov. 23. 15:58

Kórházi belosztályon feküdtem egyszer, ott volt egy idősebb asszony. A cukrát beálltani vitték be.

Az a régifajta parasztasszony volt, a haját incfinci, cerozányi copfba fonva volt mindig, ezt a copfocskát tekerte kontyba napközben. Este kiengedte. Sose felejtem el, ült az ágyán, a kontya lebontva, acopfocskája hátul kunkorodott, ő meg teregette a két kezét: Éhen vagyok! Hát értsék már meg! Éhen vagyok!


Egy nővér mondta nekünk többieknek, hogy a cukorbetegek falánkak. Persze ez vagy húsz éve volt, nemvolt még ilyen kifinomult a táplálkozástudomány.

Akkor még reggel kiosztották a napi zsömleadagot a néninek. A könnyebb számolás kedvéért, annyit ehetett volna egész nap. Ő meg azt hitte, ha azt mind megette, akkor le van tudva, szabadon ehet bármit. Komoly kolbász- és egyéb tartaléka volt a hűtőben, éjszaka is rájárt, no de volt ott kenyér is.

Végül nem tudom, hogy lőtték be a cukrát, mert a tüdőgyulladásom meggyógyult, ő még mindig éhen volt.

18. Napsugár8 (válaszként erre: 15. - Bnedora)
2019. nov. 23. 14:50
Egyetértek. Azért fogalmaztam úgy, hogy a "legtöbb ember". Édesanyám több mint 30 évig volt inzulinos, pedig ő sem attól, hogy túlkajálta volna magát. Hát nem volt könnyű tartani a megszabott határt, és akkor még (60-as évektől kezdve) csak az orvos által adott kis füzetecskére támaszkodhattunk. Ki is tiltottunk (mi gyerekek) a konyhából mindenféle főtt és sült tésztákat.
17. Napsugár8 (válaszként erre: 12. - Channa*)
2019. nov. 23. 14:45
Igen, és ezért is célszerű az alacsony Glikémiás Index %-ba tartozó kajákat enni, mert azok tovább tartják a gyomorban a jólakottság érzését azáltal, hogy a benne levő ch-t lassabban bontják le. Elsősorban lisztek, kenyérfélék, rizs, cukor, és a gyümölcsöket is célszerű ilyen tekintetben górcső alá venni.
16. bnedora (válaszként erre: 14. - Unom)
2019. nov. 23. 14:42
Igen, a 2.hsz. írtam.
15. bnedora (válaszként erre: 9. - Napsugár8)
2019. nov. 23. 14:41

Az, hogy ki, mitől lesz cukorbeteg, sokszor nem attól függ, hogy mit, és mennyit eszik. Ezt még az orvosok sem mondják 100 %-ra, így kijelenteni nem lehet.

Amúgy, egy cukorbeteg nagyon nehezen tud lefogyni még akkor sem, ha naponta mozog.

14. unom (válaszként erre: 13. - Bnedora)
2019. nov. 23. 14:39
Inzulinos vagy?
13. bnedora (válaszként erre: 10. - Unom)
2019. nov. 23. 14:38
Ezt nem hiszem. Nekem is meg van határozva a napi 160 CH, de mostanában szerintem nem eszem meg. Ezt kb. 1 hónapja csinálom, a cukrom nem esik le. Igaz, 5 év után már nem méricskézem az adagokat, nagyjából tudom, hogy mi mennyi CH-t tartalmaz.
12. Channa* (válaszként erre: 9. - Napsugár8)
2019. nov. 23. 14:29
Erre gondoltam.
11. Channa* (válaszként erre: 10. - Unom)
2019. nov. 23. 14:29
Igen, és jellemzően ez nem hizlaló adag.
10. unom (válaszként erre: 7. - Channa*)
2019. nov. 23. 14:26
Minden alkalomra még van határozva a CH mennyiség, ha ennél kevesebbet eszik leesik a vércukra, és hipoglikémia alakul ki.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook