Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Kaphatok szocpolt házbővítésre, ha csak a bővítendő ház 25%-a a tulajdonom? fórum

Kaphatok szocpolt házbővítésre, ha csak a bővítendő ház 25%-a a tulajdonom? (tudásbázis)

1 2 3
35. zsuzsy31 (válaszként erre: 33. - Ada12)
2008. ápr. 2. 21:55

Szia Ada! Látom te profi vagy szocpol-ban. Szeretnék tőled kérdezni. Most szeretnénk megvásárolni egy régi parasztházat, amit bővitenénk, falakat bontanánk, átépítenénk....

Mikor kérjük ki a szocpolt? A bankban azt mondták, hogy szocpolos hitel csak forint alapú lehet, ami jóval több, mint a deviza alapú.

Vagy most szocpol nélkül intézzük a hitelt, és később, ha sor kerül rá, akkor kérjük ki?

A padlásteret galériásra tervezzük, lakószobával, az beleszámítana? Ha úgy alakítunk ki több szobát, hogy falakat áthelyezünk, úgy is számít?

Fontos egy helyen intézni a hitelt és a szocpolt, ha külön vennénk igénybe?

Előre is köszönöm.

2008. ápr. 1. 20:55
Sajnos nem valószínű,hogy így kaptok szocpolt,bármennyit is.Bankoknál,takarékszövetkezeteknél is tudnak ebben segíteni.Biztosíthatlak,sehol sem törekednek arra,hogy adjanak. :(
33. Ada12 (válaszként erre: 32. - Kandrej)
2008. ápr. 1. 17:49

Ez jó ötlet :-), kár, hogy van Földhivatal :(

De azért inkább kérdezz utána a Magyar Államkincstárnál, ők többet tudnak erről.

32. Kandrej (válaszként erre: 31. - Ada12)
2008. ápr. 1. 14:59

Sajnos jól értelmezted.

És ha azt mondom, hogy nincs? :)

31. Ada12
2008. ápr. 1. 11:18

Ha bővítésre szeretnétek megkérni a szocpolt, akkor az a ház lehet a neveteken, sőt kell is, h azon legyen, viszont szerintem más ingatlan nem kellene, hogy legyen. Ha jól értelmezem amit bővíteni szeretnétek, azon kívül a párodnak van egy örökölt lakrésze + a közös lakásotok?

Így nem valószínű, hogy megkapjátok a szocpolt, azaz csak a fél szocpolt. :(((

2008. ápr. 1. 10:43
Ezt kérdésnek szántam, kérem aki tudja a választ válaszoljon.
2008. ápr. 1. 10:42

Hello.

"Ilyen lakásépítési-, bővítési támogatást azok a házastársak igényelhetnek, akik előzőleg még nem vették igénybe, és nincs egyikőjük nevén sem másik lakáscélú ingatlan."

Biztosan nem vagyunk jogosultak bővítésre, ha:

-Van egy közös lakásunk.

-A feleségemnek van egy fél lakásrésze (amit örökölt)

-A feleségemnek van egy háza. Ezt szeretnénk bővíteni.

28. Ada12 (válaszként erre: 27. - JázminBarnuska)
2008. márc. 4. 21:46

Á az csak nem szűnik meg, így is kevés amit adnak :(((

Remélem sikerül elintézned, de elég sok időd és pénzed rá fog menni.

2008. márc. 4. 21:43
Ha nem szűnik meg a szocpol mire az építkezésben odáig jutunk,hogy érdemes legyen igényelni,akkor igen.Hiszen az 1.200.000ft,ez a kiadás meg most 100.000ft körül lesz.
26. Ada12 (válaszként erre: 25. - JázminBarnuska)
2008. márc. 3. 22:29

Hú ez nem semmi. Milyen szemét dolog. Kevesebbet kapsz (25%) és többet kell fizetned, mintha az egészet vennéd.

Legalább az összegért megéri ez az egész?

25. JázminBarnuska (válaszként erre: 24. - Ada12)
2008. márc. 3. 21:06
Szia! Úgy áll a helyzet,hogy a testvérem is úgy döntött,ő is meg veszi édesanyánk másik 25%-át,így 50-50%-ban leszünk tulajok,anyué a haszonélvezet.Az ügyvéd egy vagyon,a földhivatal összesen 10.000ft,az illeték pedig még nem teljesen tiszta,mert csak tulajdonrészt veszünk,nem egész házat,és ebben az esetben,mint ma meg tudtam nem ugyanúgy kell számolni.Azt hittük,az illeték 20.000ft lesz fejenként,hisz 4millió ft-ig 2% ,fölötte 6%.Az a baj,hogy nem csak az összeget nézik,hanem a tulajdon hányadot is,amit veszel,és arányosan le bontják a dolgokat.Így,ha mondjuk 2millió ft-ért veszem a 25%-ot,80.000ft az illeték.De mivel nem vagyok 35. éves,és első lakás+haszonélvezet van rajta,elvileg jár kedvezmény,és meg úszhatom 40-50 ezerből.Szóval,kb 100.000ft most az,mi egyébként is az enyém lenne,csak azért,hogy kapjak fél szocpolt.Ha ezek után meg szüntetik amire igényelni tudom,azt hiszem meg bolondulok.
24. Ada12 (válaszként erre: 23. - JázminBarnuska)
2008. febr. 23. 22:34
3-a még messze van, de kérlek írj mi volt :))
23. JázminBarnuska (válaszként erre: 22. - Ada12)
2008. febr. 22. 09:16
Nagyjából erre.Talán március 3.-án ráér az ügyvéd,és akkor megkérdezem,hogy elég-e egy szerződés arról,hogy bár a felső rész nem külön ingatlan,mégis csak az enyém.Remélem anyu él tovább mint én,de ha nem,akkor nem akarok illetéket fizetni stb.
22. Ada12 (válaszként erre: 21. - JázminBarnuska)
2008. febr. 21. 17:47

Ha valami a Te tulajdonodba kerül most, tehát a házrész, amit építetek meg Anyukád 25%-a, abból tesód már nem örökölhet, csak a Te gyermekeid.

Vagy nem erre gondoltál?

21. JázminBarnuska (válaszként erre: 20. - Ada12)
2008. febr. 21. 17:27
Sziasztok! Mégsem így megy.Meg kell vennem édesanyám részének a felét,így már 50%-om lesz.Először kell ügyvéd,aztán földhivatal,illetékhivatal,és akkor még mindíg nem tiszta,hogy hogyan tudnám elkerülni azt,hogy majd a jövőben ne kelljen beilletékelnem azután(öröklés címén),amit én csináltam+ne legyen a tesómé annak a fele is.Imádom,szeretem,de nem az ő ideje és pénze lesz benne.
20. Ada12 (válaszként erre: 19. - JázminBarnuska)
2008. febr. 19. 18:28
Na ez tényleg jó hír, legalább nem kell a többivel szenvedni. :)))
19. JázminBarnuska (válaszként erre: 18. - Ada12)
2008. febr. 19. 17:54
Új szitu van.Most azt mondták az okosok,hogy ha csak a 25%-a az enyém a már meglévőnek,és a többi tulajdonostárs alá írja azt,hogy a bővítést én meg csinálhatom,akkor jár a fél szocpol.Ez lenne a leg egyszerűbb és olcsóbb.Elmegyek még pár bankhoz,és rákérdezek.
18. Ada12 (válaszként erre: 17. - JázminBarnuska)
2008. febr. 18. 22:32
Tényleg hívd fel a jegyzőt, szorítok, remélem sikerrel jársz :)))
17. JázminBarnuska (válaszként erre: 16. - Ada12)
2008. febr. 18. 20:20
Igen,így már külön ház.Arra pedig elvileg teljes szocpol jár,de mint tudjuk,nem azon vannak,hogy az ember meg kapja.Azt mondták,hogy egy vadidegen házára is építhetek,ha ő bele egyezik.És amit építek,az az enyém.Remélem tényleg jó lesz így,mert már ez az utolsó reményem.
16. Ada12 (válaszként erre: 15. - JázminBarnuska)
2008. febr. 18. 19:46

Végül is így is jól hangzik, de kérdés, hogy valóban megadják-e, mert azért ez nem teljesen külön álló épület. Ha külön háznak veszik, akkor nem is bővítés lesz.

Ezt a jegyzőnél tudod megkérdezni, mármint, h megadják-e a szocpolt, mert Ő ad rá engedélyt.

15. JázminBarnuska (válaszként erre: 14. - Ada12)
2008. febr. 18. 19:40
Szia! Az a helyzet,nem éri meg sem az ajándékozás,sem a vásárlás(papíron). Azt ajánlották,hogy édesanyám és a testvérem írjanak alá egy nyilatkozatot,miszerint amit építek a jelenlegi házra,az csak az én tulajdonom.Ezután már csak az én nevem kerül a tervrajzra és minden másra.Külön helyrajzi száma lesz.A külön bejárat könnyedén megoldható(közös főbejárat a lépcsőházba,onnan alul felül külön bejárat),egyébként is így lett volna.A építész azt mondta,így még az egész szocpolt is meg kellene kapnom.Remélem igaza van,mert anélkül nem tudjuk befejezni.Majd kiderül minden a maga idejében.
14. Ada12
2008. febr. 16. 21:08
Írj mi volt!!!
2008. febr. 16. 11:40
Azt hiszem,hétfőn felhívok egy ügyvédet.Az a biztos,igazatok van.Köszönöm.
12. LoLiNa
2008. febr. 16. 08:29

egyszerübb egy ügyvédet felkeresni, ő ad tájékoztatást.

nem értékeltettük fel a lakást, az előző vételár volt az induló és ahhoz mérten, hogy romlott e az állaga vagy fel lett e újítva... az ügyvéddel közösen határoztunk az összegről.

mivel apumnak örökség volt, amit eladott és abból lett ez a ház, igy már leadózta, most nem kellett semmit fizetnie az árból adóként, ami a papíron szerepelt.

ügyvéd 1-2% -ot kér általában, adót már alattam leírták, a földhivatal felé vagy hova valami 6000ft-ot kellett fizetni.

egyébként az adót ha első lakásod és 35 éva alatt vagy mérséklik, de neked már van tulajdonrészed, így ez szerintem kimarad nálad

2008. febr. 16. 08:09
Azért én a helyedben megkérdeznék egy szakembert is!!!
2008. febr. 16. 06:14
Sziasztok!Köszönöm az eddigieket.Szóval,ha megvenném anyukám részét,először fel is kell értékeltetni,vagy ő állapítana meg egy összeget?Azután ügyvédi költség és a 2% illeték.Azután gondolom még a földhivatalnál bejegyeztetés és tulajdonilap.Anyukámnak is kell fizetni még valamit? Még egyszer köszönöm.
2008. febr. 15. 22:29

Ha megveszed, akkor

Az illeték mértéke:

- 4 millió forint forgalmi értékig 2%

- a 4 millió forint forgalmi értéket meghaladó rész után pedig 6%

Ha ajándékba kapod, akkor

18 millió forintig 11% at ajándékozási illeték

De ez nem 100%, úgyhogy mindenképpen kérdezz meg egy jogászt :)))

8. LoLiNa (válaszként erre: 7. - JázminBarnuska)
2008. febr. 15. 22:18
ügyvédi költség, + adó, annak az értéknek és a 2 % adó. nekem így volt. vettem a házat apumtól. az ajándékozási illeték jóval magasabb lett volna.
7. JázminBarnuska (válaszként erre: 6. - Ada12)
2008. febr. 15. 21:44
Nagyon rendes vagy,köszönöm.Jó lenne ha sikerülne.Nagyon kevés a hely.Ikreim vannak és együtt élünk anyámmal+élettársával,és persze a férjem.4 felnőtt,2 13.hónapos gézengúz.Bővítés lenne a megoldás,jól jönne legalább a fél szocpol,de nagyon körülményes.Szóval ha papíron megvenném anyukám részét,nem tudod milyen költségekkel járna rá és rám nézve?Köszönöm.
2008. febr. 15. 21:37

Mármint papíron vennéd meg.

Remélem segítettem, majd írd meg ha sikerült elintézni :)))

1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook