Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Iskolakezdés, de miből? fórum

Iskolakezdés, de miből? (beszélgetős fórum)

1 2 3
40. Anyagi
aug. 9. 20:48

Soha nem értettem, hogy mi a rosseb kerül ennyibe egy iskolakezdéskor????

Főleg, hogy a könyvek mostanában ingyenesek!!!!

Mindig mindent megkaptak a gyerekek, de korántsem került ennyibe!

Nézz körül mit és hol veszel!!!!

39. asztanaviszta (válaszként erre: 38. - Channa*)
aug. 9. 18:21

Az az adókedvezmény, amit kb. 10 éve nem emeltek.

A 2 gyerekes családoknál minimálisan, az 1-3-több gyerekeseknél semmit.

38. Channa* (válaszként erre: 17. - Fórumnyitó (anonim))
aug. 9. 17:51

Ez elég csúnya. Ha jól emlékszem 100 eFt gyerekenként, amit küldenek és több milliárd összesen.

Az itthon élő emberekre meg semmit. Randa dolog.

Pont ma olvastam a családipótlék nem emeléséről. Magabíró családokat akarnak...

[link]

Egyébként, a családipótlék mellett ott van a családi adókedvezmény is, ha erre hivatkozva nem emelik, akkor még el is fogadom...

37. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 33. - Asztanaviszta)
aug. 9. 17:19

Válaszom az első két sorodra: Nem kell nekem hinned. Ha érdekel, járj utána, ha nem vagy érintett, akkor meg neked úgyis mindegy. Ja, vagy tudod mit? Te úgyis jobban tudod.

Harmadik sorodra a válaszom: hát, egyből gondoltam, hogy ruházkodni akkor is kell, ha a gyerek nem megy iskolába. Csakhogy itt az iskolakezdés a téma. Pont ezért ír mindenki az iskolakezdés kiadásairól.

36. tumbo2 (válaszként erre: 35. - Asztanaviszta)
aug. 9. 17:13
én is azon mérgelődök.ne másszunk vissza a fára?
35. asztanaviszta (válaszként erre: 28. - Tumbo2)
aug. 9. 17:11

Nagymamám meg bádogteknőben mosott.

Ne ez legyen már a színvonal.

aug. 9. 17:10

Így igaz.

Az itteni gyerekeknek meg a 2008 óta változatlan családi pótlék.

33. asztanaviszta (válaszként erre: 9. - Smaragdzöld 🐉)
aug. 9. 17:08

Kérni lehet, de kapni nem.

A munkáltatónak mi köze a munkavállaló gyerekeihez?

Ruházkodás akkor is kell, ha a gyerek nem megy iskolába.

32. tumbo2 (válaszként erre: 30. - Fincsi5)
aug. 9. 16:55
hogyne lenne.a lányom apja mondta,hogy az egyik unokája Szingapúrban tanul,igaz szerződést kellett aláírni,hogy meddig marad ott,de jóval olcsóbb,mint itthon.valami rakétakutatást,vagy ilyesmit.
31. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 27. - Kannanana)
aug. 9. 16:50

Más erről is a véleményem, de szerintem minden vélemény megfér egymás mellett.

Nekem pl. az íróasztal pont az, ami kell az iskolakezdéshez 1. osztályban. Állítható magasságú, ami több évig is használható, mert "együtt nő" a gyerekkel. Hozzá pedig megfelelő szék. Elhiszem, hogy másoknak ez tizedleges dolog - nekem nem. Ahhoz, hogy a kis elsős testtartása jó legyen, nem mindegy, hogy milyen az asztal magassága. Lehet mérlegelni, hogy kinek mi a fontos. Nálam elsődleges szempont, ugyanúgy, mint a megfelelő hátitáska. Spórolni sok mindenen lehet, mint már írták a többiek. Ki min tud, tegye aszerint.

Tudom, hogy a fórumnyitó gyerekei már nem elsősök, és teljesen más egy középiskolás - minden tekintetben. De általában a fórumok a beszélgetés során nem szigorúan a nyitó témához igazodnak, és mások is írtak már első osztályba készülődésről. Akik hasonló helyzetben vannak, talán nekik éppúgy fontos a megfelelő íróasztal, mint ahogy én gondolom. Lásd: Charlize kommentjeit.

Az iskolára való tudatos felkészüléssel egyetértek. Előrelátón meg lehet vásárolni apránként a nagyobb tételeket.

Egyébként sokan sokféleképpen látjuk ezt is, mint minden mást.

30. fincsi5 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
aug. 9. 16:43

Isten ments, hogy védjem a kormányt, de egyes csatornák szeretnek túlozni, pl. az ATVn figyeld meg, hogy egyik Heti naplóban ez téma lesz még augusztusban.

Azt, hogy a külhoni magyaroknak miket adnak, abszolút elitélem, de ugye a szavazatokért mindent.:((

Szerintem örülj, hogy te meg tudsz adni mindent a gyerekeidnek, és jól kezeled a házikasszát.

S még valaminek örülhetsz; hogy nem olyan iskolába járnak a gyerekeid, ahol a szülők akár fél millát is ráköltenek a gyerekre, mert hidd el, ilyen is van.

29. tumbo2 (válaszként erre: 19. - Alnisa)
aug. 9. 16:15
azon nem szabadna spórolni,a sok rossz cipő tette tönkre a lábam.igaz akkor jót még nem lehetett kapni.
28. tumbo2 (válaszként erre: 24. - ,zumba)
aug. 9. 16:11
gyerekkorunkban mi is a konyha asztalnál írtuk a leckét.
27. kannanana (válaszként erre: 23. - Smaragdzöld 🐉)
aug. 9. 16:03

Azért az iróasztal nem egy tipikus iskolakezdési termék. FI első kommentjéből kiderül, hogy nem eslő osztályos gyermekről van szó. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor írtam az íróasztalomnál leckét középsuli végéig. Bőven elég volt a konyhaasztal is. Középsuliban meg annyira online megy már minden, hogy tanulni úgy is a telefonon/tableten/laptomon/számítógépen fog a diák.

Azzal egyetértek, hogy a szigorú határok nem okék, illetve azzal is, hogy járhat támogatás, de ha létezik családi pótlék, akkor azt kellene megemelni, abból pedig lehet félrerakni tudatosan az ilyen helyzetekre és nem belengetni az ilyen-olyan egyszeri támogatásokat, mert aztán szépen lassan elvárássá válik.

26. Ágio8405 (válaszként erre: 24. - ,zumba)
aug. 9. 15:56
Pont ez jutott eszembe. Tanulni kb középiskolás koromban tanultam a saját íróasztalomnál. Addig a konyha asztalnál… Pedig volt asztalom 🤷‍♀️
25. jooeva (válaszként erre: 24. - ,zumba)
aug. 9. 15:23
Imádtam a konyha asztalnál ülve leckét írni, ott tanulni kisiskolásként. Anyu sütött-főzött, tudott segíteni közben, kikérdezni verset stb.
24. ,zumba (válaszként erre: 16. - Tumbo2)
aug. 9. 14:46
Igen, más széken is lehet leckét írni másfajta asztalnál ülve. Ha nem futja rá, azért hitelbe nem veszünk.
23. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 21. - Kannanana)
aug. 9. 14:09

Én ugyan nem hurroglak le, annak ellenére, hogy nem mindenben értek egyet azzal, amit írtál.

Aki segélyre, támogatásra szorul, igenis használjon ki minden lehetőséget. Nem azokra gondolok, akik hírből sem ismerik a munkát, csak a markukat tartják mindenért, mert az nekik jár. Sajnos legtöbbjük valóban ilyen. Aztán a támogatást, amit kapnak, mindenre költik, csak nem a gyerekükre. Bőven van olyan szülő, akinek gondot okoz az iskolakezdés, és nemcsak az iskolakezdés, hanem úgy általánosságban a létfenntartás. Pedig dolgoznak. Nekik miért ne járna támogatás? Közülük sokan amiatt nem válnak jogosulttá, mert néhány száz forinttal, uram bocsá" pár ezer forinttal meghaladják azt az összeghatárt, amivel még beleférnének a támogatásba.

Mindenkinek más a helyzete. Soha nem hasonlíthatjuk a miénket másokéhoz. Semmiben.

Ami pedig az utolsó mondatodat illeti: hidd el, nem túlzott az a bizonyos 100 ezer Ft, ha egy elsőst kell iskolába indítani, és nincs kitől örökölni mondjuk az íróasztalt (mint lentebb olvastam).

Gondolom, aki rászorul, minden lehetőséget kihasznál arra, hogy olcsóbban jusson hozzá bizonyos dolgokhoz. Nem is ők fognak panaszkodni.

aug. 9. 13:55
Nem hallottam erről, de nem kétlem, hogy így van. Híradót nem néztem.
aug. 9. 13:21

Most lehet, hogy nagyon le leszek hurrogva, de akkor is ez a véleményem.

Engem zavar, hogy néhányan mindent segélyből akarnak megoldani. Nekem is vannak anyagi gondjaim, mint ahogy gondolom a többségnek jelenleg Magyarországon. Ahogy mások is említették már, soha nem augusztus végén kell elkezdeni vásárolni. Amúgy táska, torna ruha stb. simán vehető használtan, illetve nem csak nyáron nő egy gyerek, lehet év közben is venni. Nekem szerintem általános 6.-tól ugyanazok a torna pólóim voltak, mert már nem változtam annyit, illetve simán régebbi pólókat, viselet és edző cipőt (lemosva) használtam tesi órán. A könyveket kapják már. Ceruza, toll, tolltartót, radír sem kell vadi új, ha maradt tavalyról. Egyébként nagyobb tételben lehet a neten is venni füzeteket, irodaszereket nagyon olcsón. Ezen kívül sokan adják el középiskola után a felgyűlt tanszereket fillérekért a neten, Facebookon is. Ha egy kicsit tudatosabbak lennének az emberek, sokkal könnyebben megoldanák az iskolakezdést. 100 000 Ft-ba meg biztosan nem kerül egy iskolai év indulása, esetleg általános elsőben, de azt is túlzásnak érzem.

20. Enissa (válaszként erre: 2. - Channa*)
aug. 9. 13:00

Dehogy olcsóbb. Még drágább is.

Az írószerek nagyon dràgák, lehet venni táskát 10 ezerért is, de lehet a 25 ezres tovább tart. Van 50 ezerért is.

Tornacipő, ruha, melegítő, ünneplő, ilyen- olyan tárolók, tisztasági,uzsonnás doboz, kulacs,tornazsák, hidd el 100 ezer Ft. Elég, és még nem írtam a ruhákról, cipőkről, étkezésről.

Hálát adok az égnek, hogy nekem ez nem jelentett problémát. Valahogy nem is tartom életszerűnek ezen lovagolni, addig kell takarózni..

19. Alnisa (válaszként erre: 11. - Xochipilly)
aug. 9. 12:34

Decathlonba jó minőségű fehét poló van, nem drága, tehát évi több is simán belefér a keretbe.

Sztem inkább a cipő a nehéz téma, mert már nagyon rossz minőségű cipők vannak, akár az említett áruházban is....

18. Alnisa
aug. 9. 12:31

Mi használtan vettük táskát, hisz a legtöbben 1-2 évet használják, max 5 e Ft a 30-40 e ft-s táska. Tesi cucc-os 1500 Ft, a füzetek, írószerek, festék, stb, max 15 e.

Ilyenkor minden bolt tele van az iskolai felszeréléses akciókkal (penny, lidl, aldi). Töredék áron adják, amit nagy írószerboltok aranyárban. De pl tedi-ben is lehet jó minőségű dolgokat venni.

A ceruzára egyedül ne sajáld, ott meg kell venni a FABER CASTELL ceruzát, úgy is elég évi 2 max 3 db belőle. De az sem nagy összeg 3-400 Ft.

aug. 9. 12:18
Ne tudom szabad-e leírni, de miért ne, hiszen közhírré tették. A határainkon túli magyar iskolába járó tanulók kapják ezt a nem csekély támogatást tőlünk.
16. tumbo2 (válaszként erre: 13. - Charlize)
aug. 9. 12:11
a széket a húgom hozta,mikor szétbarmolták a gyárat.
15. tumbo2 (válaszként erre: 10. - Jooeva)
aug. 9. 12:09
nagyon jól bírja magát,két-három gyereket még kiszolgálna.
14. tumbo2 (válaszként erre: 10. - Jooeva)
aug. 9. 12:07
az öcsém is 80-ban ment iskolába,amikor a lányom született.arra már nem emlékszem,hogy kapott-e másikat,de mikor elköltöztünk vittük magunkkal.gondolom én vettem,mint majdnem mindent.
13. Charlize (válaszként erre: 8. - Alnisa)
aug. 9. 11:59

30-40 ezer egy táska szett. 28 ezerért vettem. Meglátjuk milyen lesz, még nem kaptam meg.

A tanárok azt kérték, hogy olcsó füzetet vegyünk, viszont jó minőséget a ceruzákból, filcekből, festékből, stb. Ezekből több ezer Ft röpköd el 1-1 dobozra!

Aztán ünneplős ruha, torna cucc…

Cipők: torna, benti…

Íróasztallal, székkel bele sem férek 100-ba!

12. Charlize (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
aug. 9. 11:53

Hogy oldjuk meg?

1. Egyedül oldom meg, vacak vidéki ügyintézői fizetésből.

2. Igen, kb. 100 ezer a kiadás, simán. Ésszel kell elosztani a vásárlást, előre tervezve, nem egyszerre!

3. Nettó 18.288,- Ft iskolakezdésit kaptam augusztusban, de már szinte minden megvan.

Íróasztalt és hozzá széket 1,5 éve megvettem Ikeában, mert amúgy is igényelte már a gyerekem, vigyáztunk rá.

A suliba még májusban befizettem a 15 ezret tankönyvre és az egyéb dolgokra, amit szülőin mondtak.

Tanszereket nyár elején Müller szombaton vettem júniusban. Amit nem kaptam, azt júliusban. De tavaly ősszel volt fillérekért elsős csomag az Aldiban, az is megvolt!

Táska szettet most rendeltem meg augusztusban, mert nehéz volt dönteni. Sajnos lecsúsztam egy Facebook Marketplaces hirdetésről.

Ruhákat tavasz óta gyűjtögetek, kiderítettem mi kell tornára, ünneplőnek. Amúgy is 1-2 mérettel előre vásárolok akcióban.

Fehér zoknit vadászok még és esetleg egy tornacipőt, bár most per pillanat, még jó az is, ami van. Meg festőköpeny kell, na azt most megrendelem, mert kicsi az itthoni Ikeás.

11. xochipilly (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
aug. 9. 11:36

Szerintem egy elsős gyereket "elindítani" a legnehezebb. Mi most vagyunk benne, táskát nem kapnak, a füzetcsomagot a szülő szerzi be (annak minden tartozékával) az egyéb apróságokat (korong, mérőszalag stb) az iskola "egységcsomagban" veszi meg de nyilván ki kell fizetni, ki tudja mennyibe kerül majd; tesiórára se jó bármilyen póló... és persze a jó öreg ruha-téma 😑

A nagy már felső tagozatos és hálistennek soha nem volt követelőző gyerek... de egy új tolltartót már neki is venni kellene, plusz nyilván borítókat, mappákat, füzeteket, írószereket, komplett tornafelszerelést a kinőtt helyett... nem is sorolom

1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook